Followers Remaja Purba

Thursday, July 2, 2015

#Cabaran20Hari Pengalaman Manis di Bulan Puasa


#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015.. (Day 6) diteruskan..

Pengalaman manis dalam bulan puasa..

Kenangan berbuka dan bersahur di kampung.. di rumah arwah Wan.. meninggalkan pengalaman manis di mana ianya tak mungkin berulang..
Berbuka puasa bertemankan cahaya lampu gasolin dan pelita minyak..
Waktu itu rumah arwah Wan belum ada bekalan elektrik dan kami bergantung pada perigi..
Ramai yang tak percaya tapi itulah yang aku lalui dulu.. sebelum adanya api dalam kaca, air dalam besi..

Kenangan lain..
Seronok rasa bila dapat berpuasa penuh 3 tahun lepas..
Ketika zaman dak Kakak dan dak Adik aku berpantang jatuh pada bulan puasa.. sobsobsob..
Ketika zaman dak Nuha.. rileks santai sebulan tu takde side effect pada pemakanan aku..
Tapi hari raya pertama aku dah mula rasa simptom orang mengandung..
Lembik terbaring takmo buat apa-apa..
Kisah di SINI.. dan pada paling manis bila dak Nuha lahir pada tahun Naga.. kisah di SINI..

Manakala kenangan pada tahun ni..
Belum ada yang benar-benar manis berlaku pada tahun ini..


Pesanan untuk si dia..
Jangan mudah melafazkan sesuatu andai tak mampu..
Jangan mudah melepaskan andai kesannya kau tahu..


psstt: Rindu menyelubungi, aku yang diuliti mimpi..



14 comments:

eMMe said...

Assalam Aiza, dah masuk bulan Julai dah, jap je rasa...cepat tol masa berlalu... ni mencabar diri puasa 20 hari...dan ini baru hari ke 6?
bebetul mencabar ni Aiza.. ape pun.. smoga berjaya! dlm cabaran ini...

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
hr nie bz skit x sempat BW ..
singgah kejap je

Khai♥Rin : anies said...

betul2 mencabar tu...

paridah said...

apapun cabarannya terpaksa dilalui juga kan ai...

norhidana miswan said...

zmn masa kecik selalu manis2 je kak time berposa... walaupun mungkin tak semewah n sesedap makanan skrg nih....

Kakzakie said...

Dulu walau tak ada api-air tapi hidup tidak dikejar masalah/tekanan hidup. Semua dilalui dgn gembira sebab masih anak-anak tak matang..

Daddy Ziyyad said...

saya tak pernah ada pengalaman berbuka bersahur guna lampu pelita / minyak gasolin...

Rai OurKizuna said...

saya sekarang tgh tak larat.. makan bukak puasa muntah.. lepas sahur pun muntah.. hadeii~! ujian sungguh..

Mummydearie said...

Kenapa ya kita rasa walaupun kehidupan kita dulu tidak semewah anak-anak zaman sekarang, kehidupan itulah yang meninggalkan kenangan paling manis dalam hidup kita?

Apa ya pengalaman manis saya sepanjang berpuasa? Langsung tak boleh nak recall. Tapi untuk tahun ini, rasanya tak banyak yang manis. Pahit je yang kena telan...

Malinda said...

mengenangkan kisah2 lama memang seronok...ada suka dan dukanya lagi2 mengenang insan2 tersayang yg telah lama pergi meninggalkan kite....rindu serindu rindunya.... :')

Nazlee Ismail PCL said...

kalau zaman berpelita minyak gas memang pcl pernah merasai, kalau tak silap bangun sahur seawal 3 pagi..entahla kenapa, kita budak lagi ikutkan saja apa org tua buat....tapi memang best la.

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Puasa dulu-dulu, lagi best dari puasa sekarang...

Qaseh Vee said...

saya melalui zmn x de letrik dan air paip . air dan api ada pun masa saya dah masuk tingkatan 4 ... suasana itu lbh best rasanya berbanding sekarang ...

Kira Sakura said...

kenangan yg pahit kita rasa dulu tu la yg manis utk kita kenang sekarang kan..

tahun ni kira ada pengalaman manis sebab hubby dah kerja kt sini. dh blh puasa sahur ada kawan :) alhamdulilah

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...