Followers Remaja Purba

Wednesday, July 15, 2015

Body Mass Index (BMI) dan Overweight..


Buat julung-julung kalinya aku share juga akhirnya.. disebalik kisah di SINI..
Bukan aku tak nak share.. tapi masa tu hasilnya tidak konsisten..
Aku berhenti dekat 2 bulan selepas cubaan kali pertama tersebut..

Sebelum aku konsisten berdiet..
BMI aku --> Overweight..

Selepas tu..
Aku kembali cuba mendapatkan rentak selepas melihat keberhasilan 'geng mental'ku berdiet..
Gigih aku dalam usaha untuk menurunkan lagi berat badan bagi mendapatkan berat badan ideal..
Masa ni dah ada yang kata, janganlah kurus sangat.. tak cantik.. nampak cengkung.. nampak tua.. eeerrr.. aku masih Remaja Purba lagi..

Ada yang bertanya apa yang aku ambil..
Ada jugak yang kata aku mengamalkan diet Atkins..
eemm.. diet Atkins.. no.. no.. no..
Tak mampu aku nak fokus sebab tekakku ini lagi gedik nak makan..


Cara aku..
Makan dalam kuantiti sedikit..
Minum air masak antara 3 - 4 liter sehari..
Nak lagi cepat turun berat badan, elakkan dari makan nasi..
Tapi kali ni aku sayang nak tinggalkan nasi.. sekadar makan dalam portion yang sedikit..

Aku tak nak perubahan tu terlalu mendadak..
Slow and steady tapi hasilnya memuaskan hati..
Tanpa disiplin yang kuat, takkan berjaya..
Percaya atau tidak.. believe it or not..
Bermula penghujung bulan Mac hinggalah hari ni (15 Julai 2015)..
Aku berjaya turunkan berat sebanyak 15.1 kg..
Satu usaha yang bukan sedikit..
Namun sedikit kecewa.. tak mencapai target yang aku inginkan sebelum raya..
Kurang lagi 1kg.. sobsobsob..

Betullah kata Dr. DaddyZiyyad semalam..
Misi crash diet untuk buang 1.5 - 2kg dalam masa 3 hari sebelum raya bermula..
Misi crash diet ni ialah sebab dijangka dari Syawal 1 - 5, sure tambah 1.5 - 2kg. So kalau dah buang awal-awal, tak la rasa bersalah.. (kononnya).. ---> aku nak cuba cara ni pulak..

Disamping itu, lepas raya ni nak dapatkan kembali rentak untuk berjogging..
Dah lama nau aku stop..
Badan pun rasa berat, stamina pun jadi kurang..

Target lepas raya nak turunkan lagi 5kg..
Slow and steady je.. asalkan aku berjaya dan aku happy akhirnya..
Terima kasih tu my 'geng mental'.. #kipidap.. #dongibab..


StatusHati: Kecewa..



8 comments:

amirah said...

waaaa...tahniah la ai...dpt turun banyak tu!!moga pasni konsisten lagi dpt turun lg 5 kg

Kakzakie said...

Banyak tu!
Jgn raya ni pulun habis hidangan naik balik hihi..

Selamat hari raya dari kakak, maaf zahir & batin

Nurzakiah Hanum said...

TAHNIAH

zulhilmitempoyak said...

tahniah... harap jadi inspirasi utk aku. wuaaa..

Nizam.Ariff said...

Hah! Aku pun turun 15kg dlm masa 6 bulan.
Aku igt something wrong sbb aku mkn mcm biasa.
Tp bila baca yg ini, aku teringat yg aku mkn nasi sikit je dan aku tambah lauk n sayur...dan aku mkn buah setiap hari...esp klu perut rasa lapar tgh mlm...

Kak Aya said...

Assalamualaikum

kak aya datang sini nak dptkan kisah pengalaman kurus...harap kak aya dpt jadikan motivasi utk kurus jgk.

skuterlady said...

boleh jadi sumber inspirasi nih...

skuterlady said...

boleh jadi sumber inspirasi kitorang ni hehe... member2 opis tumpang sekaki baca pengalaman aiza ni kih3..

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...