Followers Remaja Purba

Saturday, February 29, 2020

Pagi membawa ke awal Pagi


Kisah semalam..

Pagi:
Menghadiri majlis rasmi kali pertama bagi tahun 2020. Aku hanya berada di belakang tabir tapi bukanlah antara yang penting. Membantu sekadar perlu dan diarahkan.

Tengahari:
Baru terasa letih dek penangan sepanjang majlis aku hanya berdiri. Tugas sebagai usher je pun. Dah seperti #MakPengantin aku rasa.

Petang:
Tekak dan perut saling bekerjasama. Dulu DIET, sekarang DIE terus. Berkubur tanpa nisan.. ðŸĪŠ

Malam:
Menemani dak Nuha ke kelas malamnya.

Tengah malam:
Menemani en. Hubby menghantar barang yang akan digunakan untuk majlis perkahwinan hari Ahad ini.

Awal pagi:
Masa untuk tidur memandangkan banyak kerja perlu dilakukan siang nanti.

#KisahKita: Sambungannya nantilah..

Friday, February 28, 2020

@@@ Buang Hong - Thailand Drama (2017)


I haven't reviewed the drama from Thailand for a long time, where the last time was in October 2019. This time I want to review a drama titled Buang Hong (also known as: Lasso For a Swan) which aired in March 2017 for 12 episodes of romance; can be viewed HERE. Actor James Jirayu Tangrisuk as ramet was my choice as his acting was calm in the face of problems at his hotel involving Pimlapas which was initially difficult to control due to his hot temper.

 MAIN CAST:
James Jirayu Tangrisuk as Ramet
Kimberley Anne Woltemas as Pimlapas
Namtrip Jongrachatawiboon as Mathawee
Petch Krunnapol Teansuwan as Kittichai


SYNOPSIS:
This lakorn follows the downfall of a hi-so girl named Pimlapas. Her life starts out rosy; she is the daughter of a wealthy man, she has a great boyfriend and she is a well-known supermodel. Because fate can be cruel, in one day, Pimlapas loses everything. Her boyfriend dumps her and her father passes away (the stepmother swindled all his wealth). In a blink of an eye, Pimlapas is penniless and an orphan. During her desperate situation, Pimlapas is contacted by a mysterious person. They give her an offer she can't refuse. Pimlapas is assigned to steal important documents from a high-end hotel owner, Ramet, in exchange for money.

First, Pimlapas seduces Ramet with her beauty. He instantly falls for her, Pimlapas also starts to like Ramet. That's her dilemma, she falls in love with a man whom she is assigned to swindle.

On the day Pimlapas decides to steal the documents, she is caught by Ramet. Though herat-broken and disappointed, Ramet doesn't call the cops. Instead, he blackmails her and makes her a server at his hotel. Things are going well; Pimlapas pays back her debt to Ramet, but then her stepmother arrives and trouble starts to stir in her life again.
-en. Google-

'I love this scene'
'The beginning is always the hardest, don't give up'


'Nobody is good at everything since they were born. For someone they need to learn and adapt'

File:22.PNG
At first all servers did not like pimlapas because of her hot temper


In fact, Ramet does not want Pimlapas to return to her original place and the reason for Pimlapas to serve as a server is for his own safety apart from paying her debt that she cannot pay with the Ramet's Hotel.

I like the ending of this drama. 7/10 stars for this drama

StatusHati: All of the above information is from en. Google and also the drama. 

Thursday, February 27, 2020

@@@ Doctor - Korean Drama (2016)


This time I want to review a drama that premiered in June 2016 titled Doctors (also known as Doctor Crush) in a medical, romance of 20 episodes that can be watched HERE..

Image result for doctor korean drama
MAIN CAST:
Kim Rae-won as Hong Ji-hong
Park Shin-hye as Yoo Hye-jung
Yoon Kyun-sang as Jun Yoon-do
Lee Sung-kyung as Jin Seo-woo




SYNOPSIS:
A drama about the realism in the relationship between doctors and patients and the social prejudice of educational background and origin.

Yong Hye jung was a tough bully in school with a prickly personality and always goes wayward. She had many scars from her childhood and through self-preservation, Hye Jung keeps her heart shut away from other people. However, she changes after meeting her mentor Hong Ji-hong who plays a key role in transforming her life from a helpless gangster to a compassionate doctor.
-en. Google-

Animated GIF
'Do you have a boyfriend?'
'No'
'Okay then'

(episode: 5) - The conversation between Hong Ji-hong and Yoo Hye-jung
'I wouldn't have been where I am now had I been living like everyone else.'
'Are you happy now?'
'There's no way I'd be happy.'
'Why not?'
'When I first told you I wanted to live my life differently..'
'You said you wanted to give your grandma a better life.'
'Yes, I lived a different life and became a success, but she's gone.'
'That's not something I can help you with. Accept it.'
'Why do you always want to help me? Do you still see me as your student? I may seem like the 18 year old that always gets in trouble.'
'Do you think that I'm acting like this because I'm your teacher. You're fool if you think so. Should I be happy that you became a doctor without dating any guys and you don't know what attraction feels like? Don't you notice the way I look at you? Whenever I think of you, I remember the last time I saw you, I shouldn't have let you go.'

Animated GIF
'My granddaughter got the highest score!'

Image result for doctor korean drama

(episode 6)
'We did everything possible.' 'There are limitations.' 'We paid, so don't cause any more trouble.'
'Is that the right attitude to deal with a person's death?'

'My grandmother trusted the doctor until the moment she went inside the OR. I need to know everything that happened in that OR.'

Image result for doctor korean drama
A friend who once had feelings for Yoo Hye-jung

Image result for doctor korean drama
It looks cute when Doctor Hong Ji-hong is jealous of the two of them.

Animated GIF
'You were rude to me first. I always give back what I get'.

End of this drama?
What you give, you'll get back.
All of the above information is from en. Google and also the drama.

#KisahKita: I'll give 4/5 stars for this drama..

Wednesday, February 26, 2020

Boleh Lupa Diri


Kisah hari ini:
Dah lama tak berhadapan dengan kesesakan jalan raya tapi bila sesekali terkena, rasa nak menangis dekat bucu seat kereta. Dua jam berhadapan dengan jalan raya yang sesak memang memenatkan. 

 Seawal pukul 7 am jalan dah mula sesak

Kenapa tak keluar rumah lebih awal?
Rutin harian en. Hubby nak kena hantar dak Nuha ke sekolah terlebih dahulu sebelum menemani aku ke hospital.

Eh!Kejap.. yang aku mengeluh ni dah kenapa? Bukan aku yang memandu.

'Sebab tu abang tak bagi awak pandu. Mulut mengomel lebih.' en. Hubby takkan bagi aku memandu kecuali dalam keadaan 'darurat'.

Dua jam kemudian baru sampai di sini.

Selesai urusan di hospital, aku menemani pula en. Hubby membeli sebahagian barang keperluan untuk hidangan yang telah ditempah bagi majlis hujung minggu ini.

Makan tengahari..
Ni kira brunch (breakfast + lunch)

Dah kenyang mohler kita balik bagi menguruskan rutin harian di rumah pula. 


Aku ada satu tips mengenai - SIGNAL:
Pengalaman waktu aku memandu, tiba-tiba ada kenderaan yang masuk laluan di depan aku tanpa memberikan signal memang dia kena dengan aku.

Caranya:
Potong kenderaan tersebut dan masuk ke laluan di hadapannya dengan 'mengajar' dia bagaimana cara nak gunakan signal. LEFT, RIGHT dan HAZARD LIGHTS ðŸĨī dengan dua tiga

Kalau dia masih tak faham? Pi lantak an situ. Janji kereta aku tak 'cedera'.

#KisahKita: ...

Monday, February 24, 2020

Kecundang jua akhirnya


Dua hari sebelum majlis perkahwinan anak jiran taman perumahan aku, kepenatan membuatkan aku hanya berdiam diri tidak membantu merewang sehari sebelum majlis tersebut. Hanya pada hari kejadian aku hulurkan tenaga seperti di SINI..

'Entah apa yang penat sangat agaknya.'
Bila en. Hubby melihat keadaan. Aku ni malas nak berbalas kata takut nanti bermasam muka. Keep quiet is better.

Sebenarnya en. Hubby bukan marah apa pun cuma; dia tak suka melihat keadaan aku yang lemah dan tidak bermaya; ditambah pula aku seperti hendak menangis. Aku ni bila dah sampai tahap menangis, itu menunjukkan kekuatan dalaman aku hampir hilang.

Hari ini..
Walau belum pulih sepenuhnya tapi rutin harian tetap kena uruskan.

#KisahKita: Aku tak nak disahkan +ve.. ðŸ˜Ŧ🏃‍♀

Sunday, February 23, 2020

Rewang di Majlis Perkahwinan anak jiran


Bila bercerita bab kenduri-kendara ni, merewang antara tugas paling penting. Kerjasama antara semua amat diperlukan.

Kebiasaannya dua hari sebelum majlis dibuat, merewang dimulakan. Kali ni aku tidak turut serta kerana rutin harian yang padat ditambah pula kepenatan teramat menjadikan aku berdiam diri. Hanya pada hari kejadian baru aku munculkan diri.


Kisah semalam..
Jujurnya aku bukanlah seorang yang suka dan pandai merewang ni. Darah rewang dari mak aku tak diperturunkan kepada aku sedari baru.

Tapi..
Pagi semalam, aku antara yang awal merewang sempena kenduri kahwin anak jiran selorong rumah aku. Menambah rencah cerita, tempat memasak dan merewang berada di hadapan rumah aku.

'Masa inilah kita dapat berjumpa nak berboraknya pun. Hari lain masing-masing sibuk dengan kerja.'

Bila cerita diet dimulakan, aku yang pernah #PerasanSlim..

'Jangan diet lagi nanti pengsan lagi.'
'Tak kak, sekarang saya makan je, belum bak diet balik.'
'Tak payah nanti pengsan lagi.'

Kisah aku yang pernah pengsan di rumah dulu sehingga dimasukkan ke dalam wad menjadi topik cerita. Hailaa kak.. saya ok kak, jangan risau. Pengajarannya, jangan diet, makan je. Itu kata deme bukan aku dan mood aku nak kembali #PerasanSlim aku pinggirkan buat sementara.

Sayur pertama yang menjadi mangsa aku.

Menjadi bentuk seperti ini.

Ini dari tuan rumah khas untuk mereka yang di belakang tabir macam kami.


Tak banyak mana pun bantuan yang aku hulurkan tapi dak Kakak dipuji kerana menghulurkan tenaga membantu apa yang patut.

Dah takde apa yang aku nak buat, aku masuk rumah untuk berehat. Rumah depan khemah, bukan jauh mana pun.

Tengahari pula kami bergegas menuju ke Bangi menghadiri kenduri doa selamat saudara sebelah en. Hubby. Selesai semuanya, balik rumah aku hanya nampak katil memanggil-manggil.

Berehat, re-charge semula tenaga untuk menguruskan kelas malam dak Nuha.


Hari ini..
Hanya en. Hubby menghulurkan tenaga mengemas apa yang patut. Aku..? Berehat di rumah, simpan tenaga sebab kejap lagi nak balik kampung.

#KisahKita: Tiada gambar dari aku.

Friday, February 21, 2020

Kisah SERAM pukul dua pagi


Awal pagi tadi:
'Ibu.. Ibu tak kerja ke hari ni?'
Hah...!! Terkejut aku dibuatnya. Bila tengok jam.. ðŸ˜Ŧ

'Nuha.. Kenapa kejut ibu? Baru pukul 2:30 pagi Nuha. Belum pukul 5 pagi.'
'Nuha tengok dekat luar dah terang tu.'
'Tak.. Belum lagi. Itu lampu depan rumah.'

Dia tak puas hati, dia bangun selak langsir..
'Oh!Lampu depan rumah rupanya. Ibu.. Babah tak tutup lampu ke ibu?'
'Babah lupalah tu. Tidurlah Nuha.. Ibu takut ibu terlajak bangun pagi nanti.'

Biasanya aku memang tutup lampu depan rumah sebab tak nak jadi kes macam inilah. Nuha mana boleh tengok depan rumah terang, mesti dia akan ingat hari dah siang.

Kemudian dia duduk sebelah aku.
'Ibu.. teman Nuha minum air boleh ibu?'
Alahai Nuha.. Nuha.. Itu je ke puncanya. Cakaplah nak minum air. Sampai hati buat Ibu macam ni.. 😭😭😭

DAN..
Sudahnya terkejar-kejar pagi tadi disebabkan aku terlewat bangun.🏃‍♀🏃‍♀🏃‍♀


Di tempat kerja pagi tadi pula:
Juga sama, terkejar-kejar aku dek ada sedikit masalah. Walau bukan salah aku tapi aku tetap terkena tempiasnya. Penat + mengah aku dibuatnya. eemm.. tarik nafas, hembus nafas; dengan lafaz ØĻِØģْŲ…ِ اŲ„Ų„َّŲ‡ِ اŲ„ØąَّØ­ْŲ…َŲ†ِ اŲ„ØąَّØ­ِŲŠŲ…  open the document and complete the assignment as directed

#KisahKita: Sabarlah wahai hati..

Thursday, February 20, 2020

Kemalangan Kecil Petang Semalam


Kisah petang semalam:
Dak kakak jarang balik lewat dari sekolah kecuali ada hal-hal berkaitan yang memerlukan stay back di sekolah. Bila jadi macam ni, akulah yang akan mengambil beliau di sekolah.

Ketika menunggu giliran di persimpangan lampu isyarat selepas SMK dak Kakak, aku terdengar dentuman. Awalnya aku tak perasan tapi bila tengok rear view mirror, rupanya ada kemalangan berlaku.

Sebuah motor tak sempat mengelak dari melanggar motor yang aku rasa dia nak buat pusingan U di belakang aku. Disebabkan perlanggaran itu, kereta di sebelah aku turut terkena tempiasnya.

Keadaan mereka..?
Tiada kecederaan teruk yang pastinya, hanya perlanggaran kecil sesama mereka.

Bila lampu isyarat bertukar warna, aku tengok mereka mengalihkan kenderaan ke tepi jalan bagi menyelesaikan masalah di antara mereka. Moga urusan mereka dipermudahkanNYA.

Aku..?
Alhamdulillah.. jarak kereta aku hanya betul-betul berada di hadapan sedikit sahaja dari kemalangan tersebut. Lega..

#KisahKita: ...

Wednesday, February 19, 2020

Masih tak puas hati?


Some people are never satisfied with what they have. What they do sometimes causes the relationship to fall apart. Remember that when we fall down, no one will help us. Waktu itu baru kita tahu siapa kawan dan siapa lawan.

This is all I want to say:
I didn't mess with you and I hope so do you.

I don't want to talk about it; let it be a history that need not be remembered.

#KisahKita: ...

Tuesday, February 18, 2020

@@@ Go Go Squid - Chinese Drama (2019)


This time I want to review the 41 episode Chinese Go Go Squid series of Friendship, Business, Comedy, Romance, School, Youth, released in July 2019 and it's can be viewed HERE. Actor Li Xian was my choice this time because he's very cute but frozen hearts against women.

Go Go Squid! (2019) poster
Go Go Squid

MAIN CAST:
Yang Zi as Tong Nian
Li Xian as Gun/Han Shangyan
Hu Yitian as DT/Wu Bai (God's Left Hand)
Li Zefeng as Solo/Wang Hao
Wang Zhen'er as Appledog/Ai Qing
Lee Hong-chi as Xiao Mi/Mi Shaofei
Wen Yifan as Grunt/Shen Zhe


SYNOPSIS:
A cute romance between a adorable singer who develops a crush on a guy that she is too scared to approach. He is a genius in the field of computer engineering and a legend in the world professional gaming.

It is late evening when Han Shang Yan walks into an internet cafe. While helping her cousin watch the shop, Tong Nian catches a glimpse of Han Shang Yan and immediately falls for him. She is usually brave, outgoing and has tens of thousands of followers from singing covers online but she fumbles whenever she encounters him.

She is used to interviews but can't even utter a word when speaking to him. He is cold, hard to reach and not the type of guy to be interested in girls but Tong Nian's unique personality and her persistent ways to get close to him begin to catch his attention.
-en. Google-

'Let me tell you, In my dictionary, the word LOSE doesn't exist'

Why everytime something happen Gun/Han Shangyan will eat candy?
This is why..

(episode: 10)
'Is candy that good? Every time I see you, you eat a piece.'
'All people thought I ate candy because I was mad. But, that's not it.'
'Then why do you?'
'Just when you eat candy, it's harder to speak. So, if you want to insult someone, you can't. Also candy is sweet. So, you think, 'why do my words have to be so sour?' 'You don't believe me? If you don't, eat a piece each. Have a candy in your mouth and try to insult me.


'Don't look around everywhere, look where you're going'.

'IF NOT NOW, WHEN?'

'Our dream has been sleeping for a long time. All of our past effort and honor have been renewed starting from this moment'.



'I wish I could be with you twenty five hours a day'

Couples who are cute because they have no romance..

'I have you by my side to accompany me, don't I?'



Solo and Old Han

The finally came back together after years of avoiding each other because of the game they used to have



'Don't worry, I will definitely not let her suffer'.

Final Episode:
Father: 'I want to ask you. I only have this daughter. From when she was young, I have never let her suffer hardships.'
Gun/Han: 'Don't worry. I will definitely not let her suffer.'
Father: 'People always say that daughters are daddy's girls, daddy's heart.'
Gun/Han: 'I will love her like you do but double it and double it in loving her.'
Father: Silly child don't cry. Then, there is nothing else for me to say.'

Finally, Tong Nian's mother is also soft enough to accept Gun'Han as his daughter-in-law..

Gun/Han: 'Auntie, I know that you are anxious about me. Our age gap.. I cannot change it but in future days, I will do my utmost to love her. I will live everyday as if it were a lifetime.'
Mother: 'Then, in the future, please love Nian Nian well. You hear?'

They finally came together and lived a happy life.

#KisahKita: 9/10 for this drama..

Monday, February 17, 2020

"Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends"


Sungguh.. dah lama aku tak menyertai mana-mana Giveaway tapi kali ni cair hati beku aku untuk turut serta memeriahkan "Giveaway Wang Tunai oleh Mamapipie & Friends" ini.


Link di SINI bagi yang ingin turut sama memeriahkan suasana


Bagaimana cara untuk menyertainya?
Beberapa syarat wajib yang perlu dipatuhi di dalam Giveaway ini iaitu:

Perlu tag tiga rakan blogger yang lain; pilihan #MakBudak ialah:
Norhidana
ZazaAbdulLatif
Adianiez

Wajib Follow Youtube ibusyurga ---> Youtube ibusyurga
Wajib letak senarai Blog di bawah ke dalam bloglist:

Semua maklumat wajib di atas akan disemak supaya tiada penyertaan ditolak oleh mamapipie. Selain dari blog tersebut di atas, juga digalakkan untuk Follow Media Sosial Mamapipie di:

Tarikh tutup Giveaway ini adalah pada tarikh Tahun Lompat --> 29 Februari 2020 (23:59) dan kalau tak cuba tak tahu, dah cuba pula kenalah tunggu 5 Mac 2020 nanti bagi menentukan siapakah di antara pemenang bertuah dari semua penyertaan yang ada.

Kalau korang menang, tahniah buat korang dan andai aku menang, lompat bintanglah aku sebab tak pernahnya aku menang sebelum ini. Untuk makluman, hadiah utama akan dipilih oleh pihak penaja Giveaway terlibat.

#KisahKita: Bismillah..

Sunday, February 16, 2020

Susu Dutch Lady 123 456


Dulu..
Susu Dutch Lady 123 dan susu Dutch Lady 456 menjadi pilihan dari zaman dak Kakak, dak Adik hinggalah dak Nuha. Alhamdulillah anak-anak serasi dengannya.


Sekarang..
Dak Nuha pun dah besar, kali terakhir minum susu Dutch Lady 456 ketika usia enam tahun. Sayang betul dia nak berpisah dengan botol susunya itu 😂 cuma takdelah sampai tahap nak bawa ke sekolah, malu katanya.. 😁

Akan datang..
'Tiada tambahan masa' untuk memberi 'kawan' buat dak Adik. Maka kekallah 'kumbang' nak seorang tu tanpa kawan dan tiada lagi susu dalam senarai pembelian bulanan aku. Aku sendiri tak larat nak bermain dengan emosi sepanjang 9 bulan + 3 bulan nanti. Fokus dengan apa yang ada depan mata ni je.

Terima kasih buatmu Susu Dutch Lady 123 dan susu Dutch Lady 456 tapi kalau Dutch Lady sponsor, aku buka semula kilang pengeluaran khas yang ke empat.. 😂😂

#KisahKita: ...

Thursday, February 13, 2020

Dak Adik dan bola sepak


Kejadian baru-baru ini..
Menemani dak Adik mengikuti satu sesi perkenalan dan pemanasan badan di padang bola sepak tapi apa yang aku lihat dak Adik macam takde semangat nak main, dah serupa macam kena paksa walhal itulah sukan kegemaran dia selama ini.

Selesai dengan sesi tersebut..
'Ibu, rasa macam tak nak main dekat sinilah ibu. Nak main dekat sekolah je'.
'Adik, dekat sekolah tak sekerap main dekat tempat adik nak main ni, lagipun dekat sekolah latihannya bermusim, bukan setiap bulan'.
'Tengoklah..' 
'Adik kalau nak jadi macam cadbury, adik kenalah mula dari sekarang'.

Dak Kakak pulak menyampuk..
'Anak ibu tu kan pemalu, sebab tu dia tak nak main dekat situ. Lagipun dia takde geng'.

Dia nak tapi..

- bersambung -

#KisahKita: Aku yang di luar kotak penalti..

Monday, February 10, 2020

Insiden KON di Plaza Tol


Baru-baru ini berlaku kejadian 'pentingkan diri sendiri' di susur keluar sebuah plaza tol sebelum memasuki lebuhraya. Awalnya nampak pelik kenapa kenderaan di depan aku bergerak sangat perlahan di lorong berlapis TnG sedangkan ketika itu bukan waktu puncak.

'Apa sebenarnya yang berlaku? Kenapa dorang ni memandu seperti mengelak sesuatu? Ada apa depan mereka tu?'
Bila tiba giliran aku, barulah aku nampak rupanya ada kon merah terjatuh di tengah laluan tersebut. Kebetulan ketika itu tiada petugas plaza tol berhampiran laluan tersebut.

 TAPI.. itu pun masih ada yang 'berat tangan' untuk menghulurkan bantuan. Alah.. bukan susah mana pun nak alihkan kon tersebut. Buka pintu kereta, keluar dan alihkan. Mudahkan..?

Aku bukanlah baik mana tapi kalau setakat nak alihkan kon macam tu takde masalah pada aku, lagipun laluan tersebut bukan di tengah lebuhraya. Masih selamat untuk aku berhenti seketika.

Terima kasih ye #MakBudak atas bantuan tersebut, bukan sahaja melancarkan pergerakan kenderaan selepas aku, malah terasa dihargai bila kereta di belakang aku mengangkat tangan sambil tersenyum di atas bantuan aku itu. Hilang terus rasa geram aku disebabkan senyuman itu.

Inilah sikap segelintir pemandu yang.. 'apa yang perlu aku katakan.. eemm..'

#KisahKita: ...

Saturday, February 8, 2020

Misi Mencari Pisang Goreng


Kisah tengahari tadi..
Sedapnya lahai kalau dapat makan pisang goreng panas-panas cicah dengan cili kicap. Mahu tak nak share dengan anak-anak.. ðŸĪĢ Itu yang aku ajak anak-anak keluar mencari pisang goreng.

'Cepatlah siap korang ni'.
'Nak pergi mana ibu..?'
'Nak pergi beli pisang gorenglah. Kan dah cakap tadi'.
'Bila masa ibu cakap..?'
'Lah.. tadikan dah cakap?'
'Ibu ni kenapa?'

Eh!Dah kenapa aku ni? 
Patutlah anak terpinga-pinga bila aku ajak keluar. Rupa-rupanya semua itu berlaku dalam mimpi bersambung ke dunia nyata. Sudahnya menjadi bahan usikan anak-anak.

Inilah masalahnya bila perut ni langsung tak nak bekerjasama dengan si tekak bila masuk hujung minggu. Dikerahnya si tekak untuk mendapatkan makanan je.

Kesimpulannya..
'Makan je tapi jangan tidur lepas makan'.

#KisahKita: Lapar lagi..? 😁

Thursday, February 6, 2020

Doaku Buatmu..


Moga mereka yang singgah di sini sentiasa di bawah lindunganNYA dan sihat dalam menjalani rutin harian.. Aamiin..

#KisahKita: ...

Tuesday, February 4, 2020

My New Baby


Aku  ni..
Kalau dah sayangkan sesuatu tu, memang akan aku jaga sebaiknya dan akan gunakannya selagi ia tidak mendatangkan masalah kepada aku dan mungkin juga kepada orang lain.

Tapi..
Selepas empat tahun bersama dengannya, akhirnya si dia cuba membuatkan aku resah + susah hati dek kerenahnya. Ditambah dengan usianya yang telah melebihi usia #RemajaPurba itu menambah lagi kerenahnya.

Nampaknya kesayangan aku ni kena tukar dengan yang baru, yang lebih mahir beraksi. Bukan bermaksud nak menduakan dirimu tapi aku terpaksa demi kesenangan semua pihak dan aku ni bukanlah seperti si 'kacang lupakan kulit'..

Dah sampai masanya..

#KisahKita: Handphone merajuk..

Monday, February 3, 2020

Pengurangan Kadar Tol sebanyak 18 peratus


Kisah pagi tadi:
Berseorangan sambil melayan lagu kegemaran ketika memandu menuju ke 60 km jauhnya, melalui lebuhraya pastinya. Tiada perkara pelik berlaku sepanjang perjalanan tersebut.

Cuma.. rasa pelik + hairan aku kenapa amaun pembayaran melalui tol pagi tadi kelihatan lain macam. Rupanya-rupanya ada pengurangan 18 peratus kadar tol Lebuhraya Plus Malaysia Bhd. (PLUS) yang berkuatkuasa 1 Februari 2020; aku je yang tak ambil tahu sebenarnya.

Bila aku tanya pada en. Google, Menteri Kewangan, Lin Guang Eng dalam satu kenyataan:
Pengurangan kadar tol Lebuhraya Plus Malaysia Bhd. (PLUS) sebanyak 18 peratus tersebut diberikan kepada kenderaan penumpang, bas dan teksi bagi lebuhraya Utara Selatan termasuk:
  • Lebuhraya Baru Lembah Kelang (NKVE)
  • Lebuhraya Seremban-Port Dickson (SPDH)
  • Lebuhraya Utara-Selatan Lingkaran Tengah (ELITE)
  • Lebuhraya Laluan Kedua Malaysia-Singapura (LINKEDUA)
  • Lebuhraya Pantai Timur Fasa 2 (LPT 2)
  • Lebuhraya Butterworth-Kulim (BKE)
  • Jambatan Pulau Pinang

DAN..
Aku anggap ia sebagai hadiah belated birthday buat aku.

Satu perkataan dari aku..
LEGA..

#KisahKita: Alhamdulillah..

Sunday, February 2, 2020

Hari ini 02022020


Dak Kakak:
Sibuk dengan Korean dia. Langsung tak nak jejak luar rumah..

Dak Adik:
Sibuk dengan bola dia. Dah penat main, balik rumah makan, lepas tu keluar balik. Habis rentung kaulah dik main dekat luar rumah.

Dak Nuha: 
Tadi ada.. eh!Hilang dah.. ðŸĪ”
'Assalamualaikum, Nuhaaaaa..'
Kawan panggil, muka mulut comel dia tu mintak izin nak keluar.

Aku..?
Tarikh 02 Febuari 2020 ni biasa je buat diri aku. Rutin harian tak berubah mana pun. Kekal seperti biasa. 

Buatmu Januari.. 
Terima kasih, aku happy.

Buatmu Februari..
Harap tak melompat sakanlah kali ni.. 😆
#LeapDay2020

Ramai rupanya yang update tarikh 02022020 ni. Kalau tengok, baca dari depan mahupun dari belakang tetap sama kiraanya.

#KisahKita: Simpan di sini buat kenangan 😘

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...