Followers Remaja Purba

Monday, December 31, 2012

Urusan 'cucuk' dak Nuha..


  • Dah tengahari baru nak update belog..
  • Apa pun tak boleh..
  • Nampak sangat aku semakin takde masa.. ---> macam aku sorang je yang sibuk ye dak..
  • Apa-apapun.. mai layan dak Nuha hari Jumaat lepas..
Nenek a.k.a pengasuh mandikan..
Masa untuk pergi 'cucuk' di hospital..


Balik dari check up.. rehat sekejap.. pastu.. makan time..
Nenek kalau masak.. apapun sedap.. jangan kata anak.. mak budak pun suka.. kihkihkih..

Dah kenyang makan..
Alhamdulillah..


Ibu.. jom balik.. hahaha..

  • Lewat petang sampai rumah, elektrik pulak takde kat taman aku tu.. nasib baik kitorang tak balik awal.. sebab dari pukul 3pm - 9pm takde elektrik.. haru dibuatnya..


psstt: Hari ni aku cancel cuti sebab banyakkkkk keje..

psstt lagi: Esok..?? hehehe.. tak sabar.. tak sabar..

last psstt: Entry terakhir bagi tahun berakhirnya 2012..



Friday, December 28, 2012

Hari ni ---> Offline..


  • Hari ni ---> offline dari jenguk ziarah teratak kawan-kawan..
  • Sepanjang hari akan berada di luar kawasan..
  • Dari hal anak-anak sampailah diri sendiri..
  • Yang pasti malam nanti tidurku bertemankan 'tendangan' dak Nuha..
  • Selain riuh rendahnya suara dak Kakak dengan dak Adik yang lagaknya macam Tom and Jerry tu..
  • Babah dorang pulak outstation ke Selatan.. akan memeriahkan isi rumah malam nanti..
  • InsyaAllah, nanti kita jumpa lagi..


psstt: Kakak.. Adik.. Nuha.. sabar.. bagi ibu selesaikan hal yang perlu diselesaikan baru kita balik rumah ye..


Thursday, December 27, 2012

Bila dak Kakak dak Adik dak Nuha takde..



  • Terasa sunyi pulak bila dak Kakak, dak Adik dengan dak Nuha takde..
  • Aku hadap hubby.. hubby hadap aku..
  • Apa nak buat ni..
  • Sudahnya..
  • Malam tadi ke pasar malam..
  • DAN..
  • Hasilnya..

Hubby yang nak sebenarnya..
Aku bukannya boleh makan dalam keadaan gigi sakit ni..


 
'Angry Bird'..


Kali pertama aku jumpa..
Maklumlah jarang pergi pasar malam area kat rumah aku ni kalau hubby takde..


  • Pagi tadi.. singgah rumah nenek jenguk anak-anak.. peluk cium gomol kejap dorang sebelum pergi kerja..
  • Esok aku cuti..
  • Pagi ---> Urusan kat sekolah dak Adik..
  • Petang ---> akan bawa dak Nuha untuk check up di hospital..
  • Lepas tu.. barulah bawak dak Kakak.. dak Adik.. dak Nuha balik rumah..
  • Itu perancangan aku untuk esok..


psstt: ...



Wednesday, December 26, 2012

Anak babah..



Nak tengok dak Nuha cepat tidur.. letakkan je kat sebelah babah dia..
 Syukur.. setakat ni dia tak banyak ragam bila babah dia outstation..
Mungkin sebab sejak dari dalam perut dia dah faham agaknya yang babah dia kerap outstation..
Sebab tu.. bila babah dia kat rumah.. takkan dilepaskan peluang..

DAN..
Aku pulak boleh rileks santai..

Comel je..

Ni pun sama.. tapi sekali pandang, nampak macam dak Adik masa kecik..

yang ni pulak.. lena je dak Nuha.. babah dia pun keluar..



psstt: Rasa tak puas pulak tak dapat tatap muka dia kan..?



Monday, December 24, 2012

Pasar Pagi Ahad..



  • Semalam.. pertama kali dak Nuha ikut kami pergi ke pasar pagi kat area rumah aku..
  • Boleh tahan semangat chubby badan dia aku dukung..
  • Sebenarnya aku teringin nak makan daging tapi lunch tengahari tu chef hubby masakkan kari kepala ikan..
  • Daging..? Beli simpan dalam peti sejuk.. bila nak masak.. eemm.. tengoklah malam ni kut..

Nak snap lelebih tak boleh.. kendong dak Nuha..




Kepenatan..
Balik rumah.. dapat susu.. terus zzzzz...



psstt: uwaaaa... aku sakit gusi.. sakit tak tahan.. rasa kejang mulut menahan sakit..

psstt lagi: Nak menangis jugak hadap kerja..

last psstt: airmata je belum keluar ni..



Saturday, December 22, 2012

Haa.. kan dah susah..



Kalau dikira jarak perjalanan petang semalam.. sampai Melaka dah..

Jalan jem standard..
Hujan lebat boleh tahan lagi..
Banjir memang tak diduga..
Tapi paling tak tahan..
Rasa nak..
'Uncle.. kasi tukar ini rim dengan tayar.. saya nak pakai yang standard balik..'

Uwaaaa... kalau tak mengenangkan empunya kete ni.. mau aku tinggalkan kat tepi highway semalam..



DAN..

Gara-gara aku upload kat dalam mukabuku..

Pagi tadi..

Merajuk sudah dia dengan memancitkan dirinya..
'weh.. aku nak guna kau ler.. nak merajuk pun kau tungguler tuan kau balik.. huhuhu...'



psstt: ssyyy.. aku nak kena cepat siapkan kerja office yang aku bawak balik sebelum hubby balik..


Friday, December 21, 2012

Keadaan semasa Mak Budak..



Kepada semua..
Kemaafan dipinta..
Ada ketika perancangan tak menjadi..
Bila mana kerja menunggu tak henti-henti..

No Muka Buku..
No Blogging..
Hati bagai digaru-garu..
Tapi terasa diri bagai diragging..

Ku kuat gagahkan diri..
Mengenangkan kerja bagai emergency..
Tak boleh tidak kenalah berdikari..
Menyiapkan kerja-kerja hakiki..



psstt: Lagi dekat nak masuk tahun baru, lagi meningkat beban kerja aku..

Tuesday, December 18, 2012

Tiada di pejabat..



Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Semalam, hari ni dan esok.. mak budak ---> akuler tu.. akan menghadiri kursus di Memorial Tun Abdul Razak, Kuala Lumpur..


Sekian,  untuk makluman..


SYMP,
mak budak a.k.a remaja purba..

(via 3310-I)


Saturday, December 15, 2012

Bertandang ke rumah Makchaq..


  • Balik dari percutian di Camaeron Highlands..

  • Dari sebelum Raya Aidiladha lagi perancangan nak ke rumah Makchaq.. gara-gara helmet dak Amir..
  • Tapi apakan daya.. sampai dak Amir dah kembali ke over the sea pun aku tak dapat jumpa..
  • Akhirnya..
  • Isnin - malam - 10 Disember 2012.. kitorang sampai ke rumah Makchaq..
  • Yang lucunya.. Makchaq kedengaran kelam-kabut masa aku call nak confirmkan lorong rumah..
  • Memikirkan esoknya Makchaq kerja, tu yang kami sampai awal.. kalau cuti.. aku rasa silap-silap bertunggu-tangga kitorang kat sana..

Nafisah yang sudi share mainan dengan dak Nuha..
Thank you dear.. luv n miss u so much..


Comel + cute kan dorang..
 
 
 
psstt: Amir.. sila jangan jeles okay..

Friday, December 14, 2012

Tragedi di Cameron Highlands

 
 
  • Tanda anak panah kat dahi anak buah aku.. dia jatuh tangga..
  • Kejadian berlaku masa nak pergi pasar malam Brinchang..
  • Cuma lebam dan dapatlah tanda tiga line kat dahi dia..
  • Sepanjang malam tu dia merengek jelah.. sakit + terkejut sebab jatuh..
  • Tapi syukur takde pape..


  • Ni lagi TAK menarik..
  • Nak jadikan sebab.. beberapa jam sebelum kitorang turun balik..
  • Di tangga terakhir kat bawah tu, dak Kakak lompat diikuti dak Adik (yelah.. aku pun tak tahu keadaan tanah tu macam mana sebenarnya)
  • Rupa-rupanya tanah dia peroi ---> licin..
  • Dorang berdua jatuh.. menggelongsor ke bawah..
  • Jangan tanya aku macam mana.. ngilu perut aku..
  • Dak Kakak cuma luka sikit kat lutut (nasib baik dia pakai pakaian tebal)
  • Yang teruk.. dak Adiklah.. bertanda kat hidungnya..
  • Menggigil badan aku masa turun nak dapatkan dorang..

  • Terima kasih pada sorang abang yang tolong bawak dak Adik naik..
  • Terima kasih jugak pada sorang abang tu yang bagi air mineral untuk bagi dak Adik dan dak Kakak minum..
  • Syukur dak Kakak dengan dak Adik takde pape.. bersyukur sangat-sangat..
  • Cuma batang hidung dak Adik jelah dapat cop mohor dari ladang teh tu..


psstt: Disebabkan tragedi itulah, makanya tiada gambar untuk dishare di sini..

psstt lagi: Satu percutian yang kurang menarik bagi aku..

last psstt: Nantikan pulak kisah di rumah makchaq..

Thursday, December 13, 2012

Percutian di Cameron Highlands..



Highway sesak sebab adanya camera EAS tu..
Cuba kalau takde..


Cuaca petang semasa kami baru sampai.. panas tapi berangin..
Syukur tak hujan sepanjang kami di sana..
cuma perjalanan balik turun arah Tapah, hujan lebat..
 
Tempat penginapan kami di Country Lodge belakang Balai Bomba Brinchang..
Memang aku pilih tempat penginapan yang dekat dengan pasar malam Brinchang..
Jalan kaki je.. kalau naik kereta.. nangis jawabnya.. sesak teramat..
 
Signal WiFi dalam apartment kitorang tak bagus sebab very poor sampai takleh nak online langsung..
 
Nak kata tak sejuk.. tipulah.. berdiri kat balkoni lama-lama pun aku tak sanggup.. sejuk tapak kaki aku..
 
 
Cahaya matahari baru keluar..
Awal pagi aku dah gedik santai kat balkoni apartment sambil layan pemandangan waktu pagi..
Pagi-pagi dah ada yang santai menghirup suhu sejuk dingin pagi..
 
Aku..? Tengok dari atas jelah sambil picit tekan hadiah 'in advance' dari hubby..
 
Motif..?
Banyak gambar aku tak dapat nak kongsikan sebab ada kejadian yang buat aku ngilu perut berlaku beberapa jam sebelum kami balik..
 
 
to be continue..
 
 
 
psstt: Tak dapat nak online bila dak Nuha turut sama nak gedik manja dengan lappy ku ini..


Wednesday, December 12, 2012

Friday, December 7, 2012

Salam Hari Jumaat..


  • Pagi.. aku sibuk dengan verifikasi stok di stor utama..
  • Petang.. akan sibuk dengan tugasan yang amat urgent memandangkan hari Isnin berkemungkinan besar aku akan bercuti rehat..
  • Malam nanti.. adik sepupu dari kampung akan turun..
  • Esok.. bermulanya percutian bersama keluarga.. ---> dak Kakak dengan dak Adik masih tak tahu..
  • Masalah Streamyx dah selesai.. balik kerja semalam try cuba test.. ok dah.. (jangan bulan depan jadi balik sudah..)
  • Perlahan-lahan aku cuba meredah arus kesesakan untuk ke teratak korang..



psstt: Tak sabar nak try menda baru weekend ni.. hadiah in-advanced dari hubby..

psstt lagi: Tak sabar.. tak sabar..

last psstt: Moga semuanya berjalan dengan lancar.. insyaAllah..




Thursday, December 6, 2012

Mak Budak ---> Berkursus..


  • Malu rasanya tetamu datang bertali arus tapi empunya diri masih belum membalas kunjungan..
  • Apakan daya.. semalam dan hari ni aku berkursus.. Makanya aku tiada masa untuk membalas kunjungan..
  • Ditambah pulak weekend ni nak gedik manjakan diri bercuti bersama family..
  • Meronta-ronta hati ni nak BW tapi keadaan tidak mengizinkan..
 
  • Lagi BEST..
  • Streamyx kat rumah buat hal.. dah buat aduan tapi sebab aku ni bukan berstatus VVIP pada mata TELEKOM makanya aduan aku masih berstatus.. BELUM SELESAI..
  • Macam manapun hari ni nak kena berurusan balik dengan pihak TELEKOM..
  • Lainlah kalau hari yang aku tak dapat guna tu aku tak perlu bayar.. rugi sebab kena bayar..
  • Bulan lepas dah kena.. bulan ni jadi balik..


  • TAPI..
  • Untuk meng 'cool' kan diri sendiri..



bila tatap belek tengok dia ni.. hilang segala rasa tak best..
diganti dengan yang indah-indah je.. walaupun dia ehem sekalipun..



Sebagai tanda mohon maaf kerana tidak dapat singgah ke teratak kengkawan semua..




psstt: dak Nuha belum boleh duduk lagi.. la ni dia sedang belajar nak berdiri.. juga masih belum sihat sepenuhnya..



Wednesday, December 5, 2012

Melur Jelita..






Setakat ni masih bertatih-tatih nak baca..
Belum ada masa.. ntah apa yang aku sibukkan pun aku tak tahu..

Setakat ni hubby belum warning..
'Nak cepat habis baca.. rebus je novel tu.. pastu minum airnya..'



psstt: Hari ni dan esok aku tiada menemani korang ye.. ---> perlu menghadiri kursus..



Tuesday, December 4, 2012

Tengok apa tu..




Muka baru bangun tidur..




 'Tengok apa tu..?'


...


...


...


...


...


...


...




 


kacau Babah dia rupanya..


psstt: Esok lusa aku akan menghadiri kursus.. kemudian terus sambung cuti hingga minggu depan..

psstt lagi: Maaflah ye.. cuti ni telah dirancang awal..

last psstt: Dak Kakak dengan dak Adik masih tak tahu dengan perancangan cuti kali ni..


Monday, December 3, 2012

Dak Nuha dan Mak Budak..



  • Dua-dua tak sihat..
  • Dua-dua tak larat..
  • Aku kat office..
  • dak Nuha kat rumah nenek..
  • Tak sampai hati nak cuti sakit sebab ada kerja urgent.. masalah.. problem..



psstt: Sila belajar bagaimana nak jaga hati orang yang KENA cover kerja yang bukan kerja hakiki tu.. Reti-retikanlah diri bertanya apa yang dah siap.. apa yang belum.. jangan hanya duduk menunggu kerja tu sampai ke tangan..

psstt lagi: Mintak tolong bagi kerjasama.. jangan nak harap 'bulan jatuh ke riba..'

last psstt: Mintak maaf kalau ada yang terasa..


Saturday, December 1, 2012

Kisah kenapa tak boleh upload gambar dalam BLOG..


  • Buat sementara aku terpaksa upload terus dari handphone 3310-i aku ke dalam blog.. kemudian baru di edit di computer.. Kat lappy aku tak try lagi.. Harap-harap takde masalahlah hendakNYA..
  • TAPI..
  • Aku nak tanya kat korangler..
  • Aku tengok dalam gallery dalam 3310-i aku tu semua gambar-gambar dari dalam blog secara automatik ada kat dalam gallery tu..
  • SOALAN aku..
  • Kalau aku delete kat dalam 3310-i aku tu.. adakah memberi kesan kat dalam blog aku..?
  • Gambar-gambar dalam blog adakah akan hilang..?
  • Kalau tak silap aku, aku pernah terbaca dalam satu blog tu, dia terdelete kat handphone, semua gambar dalam blog HILANG..
  • Adakah kemungkinan tersebut akan terjadi..
  • SEBAB.. aku risau.. takut ter.. delete.. ter.. padam terus gambar-gambar tu..
  • Sape tau ye..?



psstt: Leceh guna 3310-i aku tu tapi selagi aku dapat upload gambar oklah tu.. dari takde langsung ye dak..



Friday, November 30, 2012

Kempen Derma Dara....H



28 November 2012 (Rabu)
  • Kempen yang dianjurkan oleh tempat kerja aku mendapat sambutan menggalakkan dari orang ramai..
  • Mendapat kerjasama penuh dari Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)..
  • Ada juga cabutan bertuah diadakan.. aku pun dapat jugak.. tapi takdelah semahal mana.. tapi dapat jugaklah dari takde ye dak..

Lubang jarum tu..

Sesi mengepam..



450ml je bersamaan hampir sebotol air mineral 500ml..



psstt: Cadangan aku.. jadikan acara wajib tahunan untuk tiap 3 @ 4 bulan sekali.. ---> ada ke top management aku yang baca entry ni ye..

psstt lagi: Nak harap pergi sendiri ke hospital aku rasa tak kut.. 'sibuk' ---> alasan klise..

last psstt: Entry ni sebelum entry bawa dak Nuha ke EMERGENCY..



Thursday, November 29, 2012

Emergency <--- Fobia dengan perkataan ni..


(Amaran: Entry ni agak panjang..)
 
  • Pagi semalam.. kempen derma darah anjuran tempat kerja aku..
  • Entry ni akan diupload kemudian SEBAB..





  • Petang semalam..
  • Nenek a.k.a pengasuh anak-anak call bagitau dak Nuha dah menggigil-gigil.. kaki dia dah biru.. badan dia panas.. mintak aku balik bawak terus ke hospital..
  • Hubby pulak dak suku perjalanan ke Kota Bharu..'alamak.. sape pulak nak temankan aku ke hospital ni..'
  • Sampai kat rumah nenek.. nenek dah standby kat parking kereta.. aku lagilah panic tengok nenek nampak kelam-kabut..

  • Sampai kat hospital.. cari parking.. standardlah.. amik masa.. kalaulah boleh parking depan EMERGENCY tu..
  • Kat Emergency untuk kanak-kanak.. aku pulak yang gigil lebih.. dak Nuha merengek je..
  • Dah amik maklumat dak Nuha.. aku terus mandikan dia.. Kaki dengan tangan dia yang nampak gelap tu sikit demi sikit beransur ok..
  • Doctor bertugas mintak dak Nuha amik gas - kahak dia banyak.. (malam tadi kat klinik pun dah amik + ubat ikut montot).. Memula dia ok.. biasalah budak.. sekejap je.. pastu nangis merengeklah dia..
  • Kemudian sedut kahak pulak.. tang ni ibu tak boleh tengok ye..nanti melambatkan kerja dorang..
  • Walaupun urusan kat EMERGENCY tu sekejap tapi meninggalkan kesan kat aku..
  • Syukur semuanya berjalan dengan baik.. doctor and nurse bagi bantuan dengan baik.. terima kasih pada semua di EMERGENCY Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)..


  • Tak habis kat situ..
  • Hubby mintak aku tidur kat rumah mak.. my MIL..
  • Memandangkan hospital dekat dengan rumah.. kalau ada apa-apa.. rumah dekat..
  • Kalau kat rumah aku.. jauh..
  • Malam tadi.. balik amik keperluan aku dan anak-anak.. dan berumahtangga kat rumah MIL..
  • Dak Nuha pun tak banyak ragam.. syukur..
 




 Buat yang rindukan dak Nuha..
TAPI..
ni bukan gambar semalam ye.
Semalam dia banyak tak pakai baju dari pakai baju..




psstt: Aku kerja hari ni.. biarlah orang nak kata apa.. ikutkan hati aku nak cuti tapi sape nak cover kerja aku + kerja yang bukan aku punya tu..




Wednesday, November 28, 2012

Tinggal sebulan je lagi..


  • Tinggal sebulan je lagi.. cuti persekolahan akhir tahun 2012..
  • Agenda...? Tak sampai 2 minggu dari sekarang.. -cuti-cuti Malaysia-..
 
  •  Tinggal sebulan je lagi.. nak masuk Tahun baru 2013..
  • Agenda..? Mencari masa untuk membeli keperluan sekolah dak Kakak dan dak Adik.. dak Nuha lagi 5 tahun.. hikhikhik..
 
  • Tinggal sebulan je lagi.. my anniversary..
  • In advanced ---> aku dah dapat dulu hadiahnya tapi tunggu waktu dan ketikanya aku akan share.. -untunglah-..
 
  • Tinggal sebulan je lagi.. Jalan super duper sesak balik..
  • InsyaAllah masa ni aku dah bersama awek hubby.. 'my new baby' belum ada nama tu pulak akan berehat kat rumah..


psstt: Banyak nak share kat sini pasal dak Nuha..

psstt lagi: Sedang berusaha untuk menyelesaikan masalah loading gambar ---> sebenarnya kat rumah tak boleh nak guna lappy bila dak Kakak ada..

last psstt: Tinggal sebulan je lagi kan.. kan.. kan..


Tuesday, November 27, 2012

Aku geram.. gggrrrr...


  • Malam tadi try cuba test guna lappy kat rumah, boleh pulak upload gambar.. Aku syak computer ni mula merajuk kat aku kot.. tapi setakat ni system dalam badan dia berfungsi dengan baik..
  • eemmm... eeerrr... mungkin jugak setting save gambar aku tu agaknya..
  • Ni gara-gara tukar barang baru.. barang lama tak lupa cuma bertukar tuan.. ---> ok.. aku yang silap..
  • Takpelah.. takde gambar pun tak bermakna tak boleh update ye dak.. ---> pujuk hati sendiri..

  •  Dak Kakak semakin chubby.. ---> bukan syak lagi tapi confirm penangan masa aku mengandungkan dia dulu.. Aku kuat makan.. makan.. makan.. non stop.. fuh.. tu yang dak Kakak terkena tempiasnya kot..
  • Dak Adik tak suka sangat makan nasi.. nak kena paksa baru makan.. takde nasi pun takpe pada dia.. tapi bila kat rumah nenek a.k.a pengasuh lama dorang tu.. huh! Takde nak pilih-pilih makan..
  • Dak Adik.. on off demamnya.. Hari ni badan dia panas.. merengek je pagi tadi.. tapi takdelah melalak meraung..
  • Babah dorang outstation ke Utara.. Moga perjalanan pergi dan balik selamat hendakNYA.. amin..
  • Aku..? Memendam perasaan.. gggrrr... ---> sebab kena buat kerja orang..



psstt: Nak buat entry pendek.. bila dah nak ending, baca balik.. eh! Panjang jugak..



Monday, November 26, 2012

Tak puas hati sebab tak berjaya..


  • Setelah percubaan dari pagi tadi untuk upload gambar tidak berjaya.. makanya tiadalah entry bergambar untuk hari ni..
  • Sikit punya bersemangat aku.. akhirnya mood ke hutan terus..
  • Ni gara-gara tak guna barang sedia ada tapi sebaliknya nak try cuba test menda baru..
  • TAPI..
  • Hampa..
  • Takpelah.. esok aku cuba lagi..
 
  •  Jumaat hingga Ahad lepas aku bercuti dari kerja-kerja hakiki di office.. Hari ni hadaplah sampai muntah ye mak budak ---> ditambah dengan kerja yang bukan milik aku..
  • Bukan muntah dah.. stress terus aku..
  • Apa-apapun, koranglah penyeri aku sepanjang hari ni..



psstt: Rehat nanti aku nak cuba lagi..



Friday, November 23, 2012

Blog aku dah kena serang dengan BEE..!!!


uncle..

auntie..





chak..
 





psstt: Saje je kan nak bagi orang geram tengok dia ni kan..

psstt lagi: Hari ni genap usia dak Nuha 7 bulan.. semakin cergas dan melasak je kerja dia..
 
last psstt: Ada tak yang nak taja tempat penginapan untuk aku bercuti nanti.. boleh peluk gomol mesra dia ni.. hikhikhik..
 



Thursday, November 22, 2012

1 + 6 + 14 + 13 = 34..


  • Sepanjang aku menggunakan laluan dari rumah ke P.J menuju ke rumah nenek a.k.a pengasuh lama anak-anak.. Aku tak pernah kira berapa jumlah BONGGOL yang aku redah..
  • Ok.. buat pertama kali dan nak hilangkan rasa bosan + mengantuk yang susah nak hilang tu.. aku dok mengira berapa jumlah bonggol-bonggol tersebut..
 
  • Dari rumah = SATU je..
  • Di susur Kelana Jaya lepas tol Subang = 6.. ok lagi..
  • Masuk P.J menuju ke rumah nenek = 14.. hah amik..
  • Dari rumah nenek ke office = 13.. hah.. tu dia..
  • Kalau manual, lenguh gak kaki nak layan clutch + brek memanjang..
  • Tempat korang ada macam ni..?


psstt: Kenapa aku rasa entry ni macam takde ending penutup ek..

psstt lagi: Esok aku cuti.. nak bawak 'my new baby' belum ada nama tu untuk pemeriksaan kali pertama..

psstt lagi: Bulan depan nak pergi bercuti ---> confirm.. tapi masih tercari-cari nak ke mana.. takut kalau lambat fully book pulak tempat penginapan..



Wednesday, November 21, 2012

Tenang tanpa gangguan..



Jangan kata korang.. aku pun geram tengok dia ni..
 
 
 
psstt: psstt.. psstt.. spray ridsect, jangan bagi nyamuk 'cium' badan boolat dak Nuha tu.. hahaha..
 
 
 


Tuesday, November 20, 2012

Tudung Saji..



Keadaan asal..

Selepas di 'serang' oleh dak Nuha..
Jangan tanya macam mana sebab aku pusing je tengok dah macam tu..

Nampak tak dia kat dalam tu..
Aku rasa kalau kaki dia tak terjulur keluar mesti korang confius apa motif tajuk entry ni kan..?
 
 
 
psstt: Hari ni aku nak pergi beli 'hand guide' untuk pergelangan tangan aku tu..


Monday, November 19, 2012

Lokasi terkini anak-anak..


  • Selepas hampir setahun bertukar pengasuh, bermula hari ni hinggalah penamat cuti persekolahan hujung tahun 2012.. dak Kakak, dak Adik dan dak Nuha akan berada di rumah nenek a.k.a pengasuh lama..
  • Kenapa mengapa usah ditanya sebab sebelum hantar ke pengasuh baru kat rumah aku, memang aku dah maklumkan tiap kali cuti penggal persekolahan, anak-anak akan berada di rumah nenek dorang..
  • DAN..
  • Pagi tadi, buat pertama kalinya..
  • Nak kata aku kelam-kabut tak jugak sebab barang-barang telah dihantar terlebih dahulu kelmarin.. cuma..
  • Pagi tadi.. dak Nuha bangun pukul 4.30 am dan langsung tak tidur..
  • Agaknya dia berdebar-debar kot sebab nak beralih pengasuh..
  • Dalam kereta..
  • Buat pertama kali dak Nuha duduk dalam baby car seat, nasib baik dia tak meragam..
  • Alhamdulillah urusan pagi ni berjalan dengan lancar cuma pagi tadi aku tersilap laluan ---> menghala ke office.. nasib baik Federal belum sesak..


psstt: Sekarang pagi-pagi aku akan exercise turun tangga dari tingkat 10 ---> turun je lah.. naik kena naik lif.. tak dayo eh..!

psstt lagi: Harap-harap aku tak terusssssss je balik rumah petang nanti, terlupa nak ambil anak-anak kat rumah nenek.. ---> tak leh bayangkan..

last psstt: Tengok dalam kereta.. aduh.. banyak dengan mainan dak Nuha.. ---> tak 'bujang' dah 'my new baby' belum ada nama tu..



Saturday, November 17, 2012

takkan kronik sangat kut





  • Try.. Cuba.. Test..
  • Akhirnya aku tak beli jugak.. hubby dok bising dah kat aku..
  • Mana taknya, aku dok merengek sakit je..
  • Sudahnya pil penahan sakit jugak aku telan..


psstt: Hubby outstation.. untung aarrr akhirnya dapat jugak ke sana..

Friday, November 16, 2012

Demam sebab nak beralih pengasuh..?


  • Panas badan dak Nuha berkurangan semalam tapi pagi tadi naik balik walau tak setinggi macam kelmarin..
  • 'Dia demam sebab nak beralih pengasuh ni..' bak kata nek Uda..
  • Bukan maksud nak tukar pengasuh tapi cuti penggal persekolahan anak-anak kuhantar ke rumah nenek dorang a.k.a pengasuh lama..
  • Selain dari cuti penggal persekolahan, anak-anak akan berada di bawah pengawasan pengasuh kat rumah aku..
  • Kenapa macam tu..? Jangan tanya sebab nanti aku kena buat entry khas pulak.. maka abaikan kenapa jadi macam tu..

  • Hari ni aku cuti tapi aku terpaksa ke office ---> ada kerja urgent untuk lawatan panel minggu depan disamping meng'cover' kerja PA bos..
  • psstt: Anak-anak buah aku taknak cover kerja PA tu, ada tak yang rela hati nak tolong aku..?
  • Kalau takde apa-apa aral, tengahari ni aku amik dak Kakak kat rumah MIL sebab pagi esok dia ada kelas Iqraq kat sekolah..
  • Hubby pulak outstation ke selatan.. ada ciri-ciri nak demam tu.. 'Hai bang.. baru 2 hari tak jumpa dak Nuha.. nak demam..?'
  • Dak Adik pulak makin liat nak mandi pagi sebelum ke rumah pengasuh.. dia tahu sebab dah start cuti sekolah..
  • Sikitpun dak Adik tak hairan bila dak Kakak takde kat rumah.. kalau tak.. macam 'Tom and Jerry' dorang berdua tu..


psstt: Moga semua yang membaca entry ni berada di bawah lindunganNYA dan sihat dalam menjalani kehidupan seharian.. insyaAllah..


Wednesday, November 14, 2012

Dak Nuha demam panas..!


  • Balik kerja tadi.. pengasuh bagitau badan dak Nuha panas sangat.. 4 kali dah dak Nuha dimandikan..
  • Memang panas sungguh, tak fikir apa dah terus bawak ke klinik..
  • Apalah yang dia tau selain merengek menangis..
  • Bab-bab anak tak sihat ni aku memang cepat panik.. teramat risau walaupun anak-anak cuma demam biasa..
  • Kebetulan pulak hubby outstation ke Utara.. moga sepanjang ketiadaan hubby ni dak Nuha tak meragam teruk..
  • Tangan aku pun tak sembuh elok lagi ni.. nak dukung dia pun menahan sakit..
  • Ok.. ok.. aku nak out dulu.. dak Nuha meragam.. tadi dia tidur lepas makan ubat..

Sup Urat Ketin di Bangi



Hari Kejadian: Isnin (12 November 2012)
Tempat dan masa kejadian: Bangi - 9 malam..

  •  Penat balik kerja tak hilang lagi, menjamu selera pulak di Bangi.. sikit punya jauh tempat tujuan.. ni gara-gara baca entry ni ---> http://azieazah-aa.blogspot.com/2012/11/sup-urat-ketin-lagi.html
  • Tiada gambar tempat kejadian 'Sup Urat Ketin'.. pstt: perkataan urat tidak kelihatan --- mentolnya terbakarler tu..
  • Makan besar bersama semua adik-beradik hubby, anak-anak buah termasuk MIL..

Sementara nak tunggu makanan tiba..

Aku memang tak pegang dia ni.. tangan sakit ntah bila nak baik..


Aksi tengok orang makan, dia pun sama nak..

menu utama: Sup Urat Ketin.. bagi aku biasa je.. lagi best sup gear box..
air pulak: 3 jug besar kitorang order.. senang.. untuk satu family besar.. (napelah tak ingat nak amik gambar jug tu kan..)
Subjek utama: nak pergi makan.. maka gambar pun cukup makan je lah..


Selesai sudah.. cuma kitorang tak tolong angkat hantar ke dapur untuk dicuci je..



psstt: dak Kakak masih di rumah MIL.. langsung takmo balik pulak dia.. siap merajuk tarik muka..

psstt lagi: Penat semalam mengemas rumah.. barang bilik A pindah ke bilik B, barang bilik B pindah ke bilik C.. hubby cakap dah macam orang baru pindah rumah..

last psstt: Esok Awal Muharram.. Lusa aku cuti nak bawak dak Nuha cucuk 6 bulan kat hospital..




Monday, November 12, 2012

Keasyikan yang terserlah


  • Minggu ni agak mengasyikkan bagi mereka yang dah rancang nak cuti panjang..
  • Aku juga terkial-kial kat office.. kalau aku cuti pun bukan boleh buat apa.. hubby pun kerja.. Lainlah kalau cuti.. confirm sedang berjimba-jimba beronok-ronok..
  • Hari ni datang kerja dengan pakwe aku yang comot-momot tu.. cuci pun buat penat je.. ---> ada projek perumahan berhampiran kediaman aku, maka faham jelah keadaan jalan jadi macam mana..
  • Rutin harian.. bla.. bla.. bla.. cuma hari ni kekurangan ahli ---> dak Kakak kat rumah MIL..
  • Nasib baik dak Adik ada.. kira ada penemanlah malam tadi memandangkan hubby outstation.. ---> penakut jugak mak budak ni.. 'Aku tak takut.. cuma cuak je..'
  • Selamat bercuti panjang pada mereka yang cutinya dah diluluskan..
  • Selamat bekerja pada mereka yang tak apply cuti atau cuti mereka yang dibekukan..
  • Esok raya.. aku pun ikut sibuk shopping sakan.. part paling best, bukan setakat anak-anak, aku pun ada baju dan seluar baru.. tu baru sikit aku gedik manja kat hubby, kalau lebih-lebih.. mahu dapat adik kecik dak Nuha tu.. ---> ok.. terkeluar dari topik asal..  
  • Esok raya.. Selamat Hari Deepavali bagi mereka yang menyambutnya..


 psstt: Rasa macam kosong pulak bila takde psstt.. psstt.. ni..



Sunday, November 11, 2012

Hujung minggu yang mengasyikkan..


SABTU:
  • Lewat petang ke Sepang Circuit.. baca macam best.. walhal buat lintas hormat je pun..
  • Subjek utama.. nak tengok berapa jauh Enstek dari rumah aku ---> yang ni serius memang jauh dan tak berbaloi terutama dari segi kos pergi dan balik serta masa yang berkualiti dengan anak-anak confirm semakin kurang.. silap-silap langsung takde..!!
  • Agak-agak ada tak silent reader dari top management aku.. ---> rasa macam nak buat entry khas pulak pasal ENSTEK ni..
  • Dari sehandsome-handsome pakwe aku, terus comot-momot sebab kat area tu hujan lebat + lecak..
  • Dah puas cuci mata dalam hujan tu.. rumah MIL arah tuju seterusnya.. part ni dak Kakak paling suka.. hubby mintak aku standby baju dak Kakak untuk beberapa hari.. (mentang-mentanglah cuti sekolah..)

AHAD:
  • Motif utama ---> beli beberapa peralatan untuk kegunaan sendiri (andai ada kenduri kecik.. senang dah ada..)
  • Paling tak menahan.. satu Kedai JEANS ni tengah ada promosi.. yang ni paling aku suka sebab hubby rela hati nak belikan untuk aku.. thank you hubby.. I LAP U lah.. ---> macam aku pulak nak sambut raya siap beli seluar baju bagai..
  • Sunyilah pulak dak Kakak takde.. dak Adik mati kutu takde geng gaduh..
  • Dak Nuha.. sibuk jelajah dari depan hingga ke belakang.. habis comot baju sebab dia 'lap' lantai..



psstt: Nasib baik tak boleh pakai Edwin tu ke office, kalau tak.. datang kerja bau kedailer baju dan seluar aku..

psstt: Kalau sekali pergi boleh dapat Jeans.. kalau aku gedik manja lagi, mau satu kedai tu aku dapat gamaknya.. hahaha..

last psstt: bak kata anak nenek Uda.. 'untunglaa..'



Saturday, November 10, 2012

Congak-congak.. Kira-kira..


  • Setelah beberapa hari check in di ward, awek hubby bakal menjalani major operation hari ni. Harapan dan doaku moga si dia kembali sihat gagah perkasa dalam melayani kerenah aku nanti..
  • Dengan pakwe baru ni, aku rasa macam ada pegawai JPJ dok sebelah aku (betapa berhemahnya ketika bersama pakwe baruku itu)
  • Sungguh tak sabar rasanya nak gedik manja dengan awek hubby tu nanti.. bakal menjadi perhatian kembali abang-abang and uncle-uncle traffic.. Juga mereka yang pandu 'makan angin' depan aku..
  • Nak cerita lebih-lebih pun tak boleh sebab takde depan mata lagi.. kenalah bersabar buat sementara walau dalam kepala dah semak seribu nak congak-congak.. kira-kira.. kosnya nanti..


psstt: Berdebar-debar + teruja nak tunggu hasil dari major operation tu nanti..

psstt lagi: Tak tau dah nak describe macam mana..

last psstt: Nak gedik manja kat hubby ---> 'jom cuti-cuti Malaysia..'


Friday, November 9, 2012

Hari terakhir persekolahan bagi sesi 2012




Adik: Ibu hantar adik pergi sekolah hari ni boleh tak..? Hari ni je..

Aku: Ibu bukan taknak hantar tapi nanti ibu lambat sampai office, balik kerja ibu lambat sampai rumah..

Adik: Bolehlah ibu.. kali ni aje..
Kesian aku tengok muka mengharap dak Adik.. tapi apakan daya..

Ni kalau tak kena gaya mahu merajuk taknak ke sekolah ni.. Tak cukup dak Adik, dak Kakak pun sama.. Alahai anak-anak..


Sambil pujuk, aku cakap pada dak Adik, 'nanti kat sekolah bagi hadiah kat cikgu Ayu dengan Ibu Haida ye..'

Idea asal datang dari hubby.. 'bagi je Tupperware, dari simpan tak guna elok jugak guna sebagai hadiah..'


Dan Hasilnya..
Aku boleh lupa nak beli pembalut hadiah malam tadi..
Maka, kenalah guna apa yang ada..
Pagi tadi siap pesan kat dak Adik berkali-kali jangan lupa bagi hadiah pada cikgu ye..




psstt: Hari ni ada temujanji dengan Paklong Yad.. Moga harapan menjadi kenyataan hendakNYA..


Thursday, November 8, 2012

Maafkanlah ye..


  • Perkembangan diri aku setakat ni semakin baik.. memang akan lebih berhati-hati, tidak akan sekali-kali mengangkat berat.. Katakan TIDAK..
  • Pergelangan tangan akan mengambil masa yang lama untuk sembuh, memandangkan keperluan dan kehendak pelbagai pihak perlu aku penuhi, maka tiada sebab untuk aku tidak menggunakan tanganku ini ---> sakit pun sakitlah, janji segala kerja siap.. terpaksa tahanlah..
  • Rawatan Fisioterapi.. yang ni belum difikirkan nak pergi bila..
  • Kalau dak Nuha masih tak ok lagi, aku kejarkan ke hospital ler jawabnya..
  • Dak Kakak dengan dak Adik dah tak sabar nak cuti sekolah.. hip hip horrey.. (dorang tak tau tu, sepanjang cuti sekolah ni dorang kena tinggal kat rumah nenek a.k.a pengasuh lama ---> confirm dorang mengamuk taknak nanti.. hahaha..)
  • Awek hubby akan masuk ICU minggu depan, buat sementara ni dia ditempatkan dalam ward biasa dulu..
  • Korang maafkanlah aku ye sebab tak sempat lagi jengah teratak korang..








Wednesday, November 7, 2012

Pemeriksaan di hospital..


  • Pemeriksaan di hospital semalam, sekurang-kurangnya membuatkan hubby lega dengan penerangan doctor, aku apatah lagi..
  • Syukur tidak melibatkan tulang belakang, manakala pergelangan tangan aku akan mengambil masa yang lama untuk sembuh..
  • Doctor cadangkan aku perlu jalani fisioterapi di hospital ---> akan diusahakan..
  • Selesai urusan di hospital, ada beberapa siri lawatan penjajahan penjelajahan dalam mencari beberapa barang untuk dak Nuha..
  • Kepenatan..
  • Ikutkan hati, aku nak cuti hari ni tapi memikirkan kerja yang banyak, kupaksa diri hadir di pejabat..


psstt: Semakin tiada masa kerana ada beberapa perkara penting yang masih belum selesai..

psstt lagi: dak Nuha pun masih belum baik dari batuk selesema..

last psstt: ...




Tuesday, November 6, 2012

Meraikan dak Adik di Tadika..


Semalam aku cuti sempena meraikan sesi penyampaian cenderahati di Tadika dak Adik..
 
Tengok jam baru 3:33 am..
Masih awal lagi sementara nak tunggu hari siang..
 
 
Pagi: 10 am..
Lokasi: Seperti di bawah..

 Nampak je kelibat aku, mulalah dia nak tunjuk hero..
Kawan-kawan kat dalam, dia pulak sibuk nak main kat luar..
 
 Sementara nak tunggu Timbalan Pengerusi datang untuk sesi penyampaian cenderahati kepada semua kanak-kanak Tadika, cikgu Ayu adakan kuiz..
dak Adik yang pakai songkok itu..
 
 Sesi penyampaian cenderahati..
 
 dak Adik yang ceria..
 
 dak Adik jadi malu sebab dia dapat beg warna pink.. tapi takpe dik.. isi dalamnya bukan pink..
 
 YB-YB kecik sedang menunggu hidangan utama ---> nasi ayam..
 
Apalah yang dibincangkan YB-YB kecik itu agaknya..
 

psstt: Hari ni hubby cuti temankan aku ke hospital ---> kes sakit pinggang dan pergelangan tangan.. Moga semuanya berjalan dengan baik dan tiada masalah besar menimpa..


Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...