Followers Remaja Purba

Thursday, December 31, 2020

Disember - PENUTUP tahun 2020


Sambungan dari SINI..

DAY 279 (21 Disember 2020 - Isnin)
Wow.. 👀
AES Speed Camera kembali berfungsi di Elite Highway arah selatan.

Meriah blink blink pagi tadi. Mesti ada yang terkejut terpinga-pinga tak sangka terkena pancaran cahaya yang tiba-tiba.

Nasihat aku..
Jangan ikut rapat kenderaan di hadapan anda. Tindakan reflect segelintir pemandu, deme akan brek mengejut untuk memperlahankan kenderaan ketika menghampiri AES.

Ingat tu.. Jangan..


DAY 280 (22 Disember 2020 - Selasa)
-Off record-

DAY 281 (23 Disember 2020 - Rabu)
-Off record-

DAY 282 (24 Disember 2020 - Khamis)
Temujanji di hospital berkaitan jari tanganku. Temujanji seterusnya pada Februari 2021 nanti. Setakat ini, perkembangan jari tanganku semakin baik. Alhamdulillah.


DAY 283 (25 Disember 2020 - Jumaat)
Cuti Umum: Hari Krimas.

Nama je tinggal kat kampung tapi tak pernah walau sekali aku menunggang motosikal.


Membonceng pula..?
Kali pertama dalam tahun 2020 ni beb.. Berjaya juga aku memujuk en. Hubby bawak jenjalan naik motor walau hanya ke hujung tu je.


DAY 284 (26 Disember 2020 - Sabtu)
Hari ini akad nikah adik sepupu aku di rumah bakal pengantin perempuan. Aku tak dapat turut serta sebab aku hanya dapat balik kampung pada sebelah malamnya. Hujan sepanjang jalan menuju ke kampung halaman. Sebelum tu sempat singgah di rumah bapa saudara aku untuk mengambil beliau untuk turut sama meraikan majlis tersebut.


DAY 285 (27 Disember 2020 - Ahad)
Selamat Pengantin Baru buat adik sepupu aku dak Asyraf dan Iqa. Moga bahagia hingga ke akhir hayat dan moga rutin harian dipermudahkanNYA.

26 Disember 2020 - Akad Nikah.
27 Disember 2020 - Tahlil dan doa selamat.

Majlis menyambut menantu. Ringkas tapi sangat bermakna.

Ibu dan bapa pengantin lelaki.
Tahniah ibu dan pakBusu, bertambah seorang lagi menantu.

Air tebu hidangan untuk tetamu, fresh dari kebun belakang rumah.

Manis tanpa campuran gula.

Menu:
Nasi putih
Kari Itik
Rendang ayam + maman
Sambal belacan
Ikan masin bulu ayam
Buah - oren +  longan
Air Tebu


Alhamdulillah, majlis berjalan dengan lancar tapi kali ini tidak banyak gambar yang aku ambil. Banyak video tetapi hanya untuk simpanan sendiri dan family. Apa yang pasti dak Kakak dan dak Adik tidak turut serta kali ini. Rugi tak ikut dan deme sendiri menyesal tak nak ikut balik.. hahaha..

Namun, jauh disudut hati sebenarnya aku kecewa dengan seseorang yang tidak mahu mengikut aku meraikan majlis ini. Takpelah, biar aku telan sendiri, sulit untuk aku bercerita di sini. Bukan sekali, bukan dua kali tapi dah banyak kali terjadi.


DAY 286 (28 Disember 2020 - Isnin)
Petang:
Mengambil hasil kebun di belakang rumah pakBusu.

Nota:
Masih banyak gambar kenangan yang aku ambil tapi tunggu tahun depan jelah aku kongsikan di sini.

Hujan turun dengan lebatnya selepas majlis diadakan semalam. 

Malam..
Perjalanan balik dari kampung aku lalui dengan lancar, jarang sangat berpeluang tidak berhadapan dengan kesesakan di lebuhraya. Aku tapau satu bekas besar kuah kari itik, bawa balik untuk disejukbekukan + satu botol besar air tebu. Thank youlah ibu.. Senang kerja anak buahmu ini.. ðŸĪĢ😂


DAY 287 (29 Disember 2020 - Selasa)
-Off record-
Masih dalam mood bercuti maka segala urusan kerja hakiki di tempat kerja + di rumah tidak aku layani. Berehat sepuasnya bersama dak Nuha. Dak Kakak dan dak Adik berada di rumah mySIL. Nanti ibu minta babah ambil korang ye.


DAY 288 (30 Disember 2020 - Rabu)
Kembali bertugas secara WFO - tenang tanpa gangguan. 


DAY 289 (31 Disember 2020 - Khamis)
Hari terakhir bagi tahun 2020, banyak kenangan pahit manis yang telah aku lalui. Baik dan buruk semuanya menjadi pengalaman berharga buat aku. Tidak akan menoleh ke belakang yang pastinya.

Moga Tahun 2021 yang akan memulakan 'tugasnya' pada hari esok menjanjikan sesuatu yang manis untuk dikenang. Mana yang pahit itu kita buang ke gaung yang dalam, tak usah dikenang walau senafas. Kalau nak dikenang, terpulanglah tapi bak kata dak Nuha 'benda yang lepas jangan diingat'.


NOTA:
Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Selangor, Kuala Lumpur dan Sabah akan dilanjutkan sehingga 14 Januari 2021. Ini adalah kerana jumlah kes masih tinggi selain kewujudan kluster baharu. SOP jangan diabaikan, semuanya terpulang pada diri sendiri DAN juga tiada kereta terbang untuk tahun 2020.

#KisahKita: Panjang umur kita jumpa pada tahun 2021.

Wednesday, December 30, 2020

Kuarantin dan Work From Home


Hari ini aku cuba marathon untuk update kisah di sini.

DAY 257 (29 November 2020 - Ahad)  
Baru nak duduk rehat sambil buat tinjauan dekat media massa, tiba-tiba..
'Ibu.. Muka Nuha bengkak.. Panas..'
Ahh.. Sudah.. ðŸ˜Ļ  

'Nape Nuha?' 
'Tak tahu, tiba-tiba rasa panas, tangan Nuha pun sama..'  Dia ni ratu panik.
Terus ku perah otak memikirkan kenapa, jangan sama-sama panik macam dia.

Sekali lagi aku bertanya.. 'Nape Nuha..?'
'Tadi kan Nuha urut kaki babah, lepas tu muka Nuha jadi macam bengkak, panas..' Dia dah mula nak menangis masa ni.

Rupa-rupanya dia basuh tangan ala kadar je. Apalagi merayaplah rasa panas minyak urut tadi dekat muka dia.. ðŸĪĢðŸĪĶ‍♀


DAY 258 (30 November 2020 - Isnin)
-Off Record-

DAY 259 (01 Disember 2020 - Selasa)
10 November 2020 - 30 November 2020 adalah cuti sakit paling lama yang aku terima selepas cuti bersalin lapan tahun lalu. 

Hari ini..
01 Disember 2020
Occupational Therapy.
Penghujung Disember kita jumpa doktor kembali..


DAY 260 (02 Disember 2020 - Rabu)
 
Disebalik kisah ambulans KKM

Anak jiran sebelah rumah aku telah didapati positif Covid-19 dan ambulans KKM telah ambil anak beliau petang semalam untuk dikuarantin. Manakala ahli keluarga yang lain dikuarantin di dalam rumah sehingga dipanggil untuk menjalani swab testDalam masa yang sama anak-anak aku memang sentiasa bermain bersama anak-anak beliau setiap hari sehingga semalam.

Soalan:
Memandangkan esok, 3 November 2020 saya akan kembali bertugas di tempat kerja, adakah boleh saya bertugas seperti biasa?
Kena tunggu keputusan top management. Buat masa ni, awak WFH dulu ye.


DAY 261 (03 Disember 2020 - Khamis)
Aku dikecualikan dari hadir bertugas secara penggiliran, bekerja dari rumah.


DAY 262 (04 Disember 2020 - Jumaat)
-Off Record-

DAY 263 (05 Disember 2020 - Sabtu)
-Off Record-

DAY 264 (06 Disember 2020 - Ahad)
-Off Record-

DAY 265 (07 Disember 2020 - Isnin)
-Off Record-

DAY 266 (08 Disember 2020 - Selasa)
-Off Record-

DAY 267 (09 Disember 2020 - Rabu)
-Off Record-

DAY 268 (10 Disember 2020 - Khamis)
-Off Record-


DAY 269 (11 Disember 2020 - Jumaat)
Ulangtahun Hari Keputeraan yang ke 75 Sultan Selangor, Duli Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj.


DAY 270 (12 Disember 2020 - Sabtu)
-Off Record-

DAY 271 (13 Disember 2020 - Ahad)
-Off Record-


DAY 272 (14 Disember 2020 - Isnin)
Dengan lafaz ØĻِØģْŲ…ِ اŲ„Ų„َّŲ‡ِ اŲ„ØąَّØ­ْŲ…َŲ†ِ اŲ„ØąَّØ­ِŲŠŲ…ِ 
Hari ni aku mula melapor diri di tempat kerja selepas hampir sebulan cuti sakit + work from home (WFH).

Perkara pertama pagi ini:
Dapat mesej dalam group - 'Alarm kereta dengan nombor pendaftaran **23* berbunyi' ðŸĪĶ‍♀. Alahai cikPutih, kenapa tiba-tiba kau seru namaku?


DAY 273 (15 Disember 2020 - Selasa)
-Off Record-

DAY 274 (16 Disember 2020 - Rabu)
-Off Record-

DAY 275 (17 Disember 2020 - Khamis)
-Off Record-

DAY 276 (18 Disember 2020 - Jumaat)
-Off Record-


DAY 277 (19 Disember 2020 - Sabtu)
Hari ini hari lahir adik bongsu aku.

Happy Birthday Adik.
Selamat Hari Lahir Adik 🌷ðŸĨ°ðŸŒ·
Moga dikurniakan rezeki yang melimpah-ruah, diberi kesihatan yang baik, dijauhkan dari kesulitan serta rutin harian dipermudahkanNYA.


DAY 278 (20 Disember 2020 - Ahad)



Nama: Abg Long Kawasan
Jantina: Jantan Perasan Kuat
Tempat dilahirkan: Entah
Kehidupan: Gelandangan takde pakaian
Pekerjaan: Makan.. Tidur.. Memancut
Hobi: Suka bergaduh dengan dak Oyen. Tak sah kalau dak Oyen tak cedera dikerjakannya.

'Aku jentik telur kau nanti, sekali dengan telur tuan kau pun aku jentik, tahu tak?!'. Dah bagi hint macam ni pun takde yang nak mengaku kucing tu deme punya. Memancut sesaja kerjanya sampaikan aku takde privasi dalam kawasan rumah sendiri. 

Hari tu dicakarnya tangan aku sebab aku nak jentik telur ia. Kali ni siap kau, aku nak lumurkan kunyit dekat telur kau. Apa nak jadi, jadilah.. Kau tunggu.. Kau tunggu.. ðŸ˜Ī


Alah.. MakBudak bebel je tapi nak buat memang tak sampai hati.

#KisahKita: Nanti aku sambung lagi..

Tuesday, December 15, 2020

Cuti Sakit yang panjang


Aku cuti sakit dengan blog ni pun turut cuti sakit..
Jadi, aku cuba update apa yang tertinggal.


DAY 237 (09 November 2020 - Isnin)  
Hari ini hari terakhir sebelum aku bercuti panjang.. 😂
Hari ini juga Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dilanjutkan selama empat minggu sehingga 6 Disember 2020Sebelum ini, kerajaan mengumumkan pelaksanaan PKPB di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor bermula 14 hingga 27 Oktober 2020 telah dilanjutkan selama 14 hari lagi sehingga 9 November 2020.


DAY 238 (10 November 2020 - Selasa)  
Alhamdulillah..
Aku telah selamat menjalani pembedahan kecil pada tangan kanan berkaitan trigger finger. Kisah mengenainya ada di SINI..

Selesai pembedahan..
'Tak sakit kan.. macam kena gigit semut je kan..?' Doktor yang membius jari tangan aku mengusik aku.. 😂

Pengalaman berada di dewan bedah:
Takut + teruja sebab kali pertama.. biasa hanya menonton drama kesukaan aku 'The Resident'.

Terima kasih kepada doktor yang team yang bertugas..
Terima kasih kepada mySIL kerana menjaga batalion kecil kami..
Terima kasih kepada en. Hubby sebab menemani, dia yang lebih gemuruh, berdebar-debar dalam hati.. 😂


DAY 239 (11 November 2020 - Rabu)  
Cuti Sakit..
Berehat sepenuhnya tanpa gangguan..



DAY 240 (12 November 2020 - Khamis)  
Hari kedua cuti sakit, bekerja dari rumah (WFH)


DAY 241 (13 November 2020 - Jumaat)  
Kembali ke hospital untuk bukaan balutan pada tangan kananku. Alhamdulillah.. luka jahitan nampak ok dan tidak berair. Jahitan pula akan dibuka pada 24 November ini. Sementara itu kenalah lebih berhati-hati dalam segala pergerakan.


DAY 242 (14 November 2020 - Sabtu)  
Tak usah nak buat muka jambu cenggitu.
Siapa suruh berak dalam bilik ibu 😠😠😠
Babah kau pulak hati tisu, cakap jangan bagi masuk rumah, bangun pagi elok je melepek sebelah aku.

Pada siapa aku nak marah ni.. 😠


DAY 243 (15 November 2020 - Ahad)  
-Off Record-

DAY 244 (16 November 2020 - Isnin)  
-Off Record-

DAY 245 (17 November 2020 - Selasa)  
Kerajaan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di asrama pekerja syarikat sarung tangan Top Glove di Klang, Selangor bermula 17 November hingga 30 November.

Terkini:
PKPD di asrama pekerja syarikat sarung tangan Top Glove di Klang, Selangor disambung sehingga 14 Disember 2020. Ini berikutan masih terdapat kes positif Covid-19 baharu direkodkan di kawasan berkenaan.


DAY 246 (18 November 2020 - Rabu)  
-Off Record-

DAY 247 (19 November 2020 - Khamis) 
 -Off Record-

DAY 248  (20 November 2020 - Jumaat)  
-Off Record-

DAY 249 (21 November 2020 - Sabtu)  
-Off Record-


DAY 250 (22 November 2020 - Ahad)  
Ahhh.. Aku tak kira..
Aku nak cerita jugak..

Situasi:
#BabyWe yang drive, aku jadi mem dekat sebelah.

Kami baru je masuk parking, lepas tu ada sebuah kereta masuk parking sebelah kami, kali pertama masuk dia reverse balik sebab rapat dekat kereta kami, kali kedua reverse oklah ikut SOP. TAPI..

Aku tahu kak, kau lari ke pasaraya depan tu sebab nak elak hujan tapi usahlah kau bukak pintu kereta, gedegang kena kereta kami. Ikutkan.. Dah elok ikut SOP laki kau parking kereta tu 😕 Terkedu kami dalam kereta sambil tengok akak tu berlari ke pasaraya depan tu tanpa menoleh.

Damn..! Kenapa aku tak hon je tadi ðŸĪĶ‍♀


DAY 251 (23 November 2020 - Isnin)  
-Off Record-


DAY 252 (24 November 2020 - Selasa)  
'Alah.. Sikit je, dua jahitan je..' ketika jahitan dibuka di hospital pagi tadi.
Alhamdulillah luka jahitan beransur baik tapi yang tak baiknya jari sekitar ibu jari membengkak, sakit pulak tu.

Owh!Aku lupa.. Kelmarin join anak-anak berbasikal tak hengat jari belum baik. Padan muka.


DAY 253 (25 November 2020 - Isnin)  
-Off Record-

DAY 254 (26 November 2020 - Isnin)  
-Off Record-


DAY 255 (27 November 2020 - Jumaat)  
Ah.. Aku tak kira..
Nak cerita jugak..! Ni baru je jadi..

BJT 4**6 langgar cikPutih waktu dia reverse kenderaan keluar dari parking. Takkan tak nampak..??

Memanglah cikPutih cedera sikit je tapi parking beb.. Parking..! Bukan tengah jalan..!

Dahlah mood aku kelaut, kau tambah perisa lagi. Eh!Memang mengundang buah kundanglah. Ni elok² aku WFH terus jadi WTH..!

Hari tu pintu depan, hari ni bucu kiri belakang cikPutih pulak kena.. ðŸ˜Ī


DAY 256 (28 November 2020 - Sabtu)  
-Off Record-


#KisahKita: Nanti aku sambung lagi..

Tuesday, November 10, 2020

check in dapur.. check out atas katil


DAY 233 (05 November 2020 - Khamis) 
Paling penting aku dah jalani swab test di SINI..
Tanpa swab test dan memo arahan daripada pihak atasan, aku tidak dibenarkan hadir bertugas di tempat kerja sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ini dilaksanakan; sebaliknya hanya perlu bekerja dari rumah (WFH).

Work From Office (WFO)
Check in 0715
Check out 1720
Kerja memang takkan pernah habis..

Malam..
Bubur jagung menjadi pilihan anak-anak selain burger yang dimasak sendiri oleh en. Hubby. 


DAY 234 (06 November 2020 - Jumaat) 
Work From Home (WFH)
Check in dapur
Check out atas katil


DAY 235 (07 November 2020 - Sabtu) 
Petang..
Menjadi pengetua di rumah mySIL, memantau kerja sekolah yang diberikan oleh guru kelas anak-anak. Deme ni kena berjauhan dari geng 'bermain', kalau tak, ke laut dalam deme terjun.


DAY 236 (08 November 2020 - Ahad) 
Terima kasih buat anak-anak buah yang turut membantu dalam sesi pembelajaran semua..

#KisahKita: ...

Wednesday, November 4, 2020

Berseluar pendek, berkain pelikat

 
DAY 229 (01 November 2020 - Ahad)
It's November..
Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) masih dilaksanakan dan akan berakhir pada 9 November 2020 ini. Ramai antara kita yang terjejas dari segi pekerjaan dan sumber pendapatan. Bukan mudah untuk mendaki ke puncak dalam keadaan 'tak cukup stamina' macam ni. 


DAY 230 (02 November 2020 - Isnin)
Buat masa ini aku masih bekerja dari rumah (WFH) dan Alhamdulillah, setakat hari ini masih dalam keadaan terkawal dan berjalan dengan baik. 

'Pergi kerja, bukan main cantik dan wangi tapi bila dekat rumah nampak selekeh'. 

Lagak gaya bila bekerja dari rumah ni jauh berbeza ketika bekerja di tempat kerja. Semua nampak indah namun hakikatnya ia palsu semata-mata.. 😆

'Alah abang.. macam tak biasa berseluar pendek, berkain pelikat..' ðŸ˜‚

#MakBudak ni walau tak cantik tapi tetap menarik perhatian walau hanya berkain batik tau abang.. 😉


DAY 231 (03 November 2020 - Selasa)
Status diri..
Masih bekerja dari rumah.

Status di sini..
Perlahan-lahan cuba meninggalkan jejak di teratak kawan-kawan yang ada.

Status di rumah..
Tiada masa untuk berdiet apatah lagi untuk kembali #PerasanSlim.


DAY 232 (04 November 2020 - Rabu)
Esok aku akan kembali ke tempat kerja. 
Alhamdulillah.. tak sabar rasanya nak bertentang mata dengan abang polis dan tentera.. 😆

#KisahKita: ...

Saturday, October 31, 2020

Kelas Online PKPB dan Swab Test

 
DAY 223 (26 Oktober 2020 - Isnin)
Ketika kawan-kawan sudah ada telefon dan mempunyai nombor telefon sendiri, dak Kakak masih belum ada. Jangan tanya kenapa kerana aku ada alasan aku sendiri.

Akhirnya, dua minggu lepas dak Kakak berjaya memperoleh nombor telefon sendiri manakala telefon diberikan oleh kakak sepupunya. Kenapa..?

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) kali ini lebih hebat kelas online anak-anak. Memandangkan dak Kakak tinggal sementara di rumah mySIL maka aku kena belikan simcard untuk digunakan oleh dak Kakak dengan syarat 'jangan delete nombor ibu dalam semua group kelas yang ada'. Pemantauan berterusan kena dilakukan bagi mengelakkan dia terlepas pandang kerja sekolah yang diberikan.

Alhamdulillah, sedikit mudah untuk dak Kakak berhubung dengan ibunya ini andai ada perkara yang diperlukan. Hanya tinggal dak Adik dan dak Nuha, deme ni kena pemantauan lebih, kalau tak nanti 'ke laut dalam deme pergi' + ibunya sekali tenggelam.


DAY 224 (27 Oktober 2020 - Selasa)
Work From Home (WFH).
Bekerja seperti biasa dan kalau kena tegur dengan ketua pun, masih boleh rileks santai sambil goyang kaki sebab bukan dia nampak. Kalau dekat tempat kerja kau buat macam tu, sengaja cari nahaslah.. kahkahkah..


DAY 225 (28 Oktober 2020 - Rabu)
Mengambil peluang ke pasar pagi membeli bahan mentah untuk kegunaan kami di rumah. Membeli sekadar perlu dan bukan mengikut kehendak. Bersederhana sejak dulu dan bukan hanya keranamu PKP.


DAY 226 (29 Oktober 2020 - Khamis)
Setiap tahun kita tidak pernah gagal dalam memperingati tarikh kelahiran Nabi Muhammad SAW di atas perjuangan dan pengorbanan baginda kepada umatnya.

Hari ini, 29 Oktober 2020 bersamaan 12 Rabiulawal 1442H merupakan sambutan Maulidur Rasul yang mana tahun ini bertemakan 'Ummah Rabbani Negara Harmoni'. Tema yang menggambarkan sifat Rabbani dan kepatuhan hamba kepadaNYA yang akan membawa kepada keharmonian ummah dan negara.

Dengan ujian COVID-19 ketika ini, moga kita lebih mendekatkan diri kepada ajaran Rasulullah SAW yang tidak pernah melupakan kita sebagai umatnya.


DAY 227 (30 Oktober 2020 - Jumaat)
Walau bukan individu yang berkeperluan tinggi untuk hadir bertugas tapi aku mengambil peluang mengambil swab test ini sebagai langkah berjaga-jaga. Ini juga antara peraturan utama tempat kerja aku, tanpa swab test dan memo arahan daripada pihak atasan, aku tidak dibenarkan hadir bertugas sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ini dilaksanakan; sebaliknya hanya perlu bekerja dari rumah (WFH).

Hari ini juga aku pergi ke hospital bagi mengambil ubat yang diperlukan, Selepas ini, aku hanya perlu mengisi maklumat secara online berkenaan pengambilan ubat dan pihak hospital akan menghantar ubat tersebut ke alamat rumah aku. Ini bagi mengurangkan jumlah orang ramai yang perlu hadir ke hospital untuk urusan ulangan pengambilan ubat.

Untuk rekod:
Keputusan swab test yang aku jalani tersebut, telah disahkan negatif. Alhamdulillah..


DAY 228 (31 Oktober 2020 - Sabtu)
Mengambil peluang bermalas-malasan dengan mengurangkan aktiviti 'bekerja dalam rumah'. Maaf ye en. Hubby.. 'hari ni den maleh nak buek kojo rumah'. Nak bersantai sambil menonton filem Tamil kesukaan den.

#KisahKita: ...

Sunday, October 25, 2020

Paling menyayat hati - Trigger Finger

 
DAY 218 (21 Oktober 2020 - Rabu)
Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB)
Kerajaan telah menetapkan Work From Home (WFH) bermula pada 22 Oktober 2020 sehingga PKPB tamat. Hari ini juga aku kena mengemas segala bagai barang dari tempat lama untuk dibawa ke tempat baru. Terima kasih kepada technical team aku yang 'kena paksa' mengangkut barang aku.. 😄

Paling menyayat hati, ibu jari tangan kiri aku terlanggar troli ketika aku sedang membuka pintu. Rasa nak menjerit aku dibuatnya bukan kerana sakit terlanggar troli tapi ibu jari aku terus 'sangkut' dikedudukan yang bengkok dan berbunyi 'pop' apabila jari diluruskan. Kalau hati tak kuat, dekat situ je aku dah menangis + menjerit.

Kedudukan ibu jari tangan aku seperti gambar di bawah.
Sumber en. Google

Apa yang didiagnosis oleh doktor sebelum ini, aku dikatakan mengalami penyakit Trigger Finger di mana berlaku proses keradangan pada lapisan luar urat jari atau tendon yang menyebabkan ia menebal dan seterusnya menyempitkan laluan tendon tersebut ketika berlaku pergerakan. Itulah yang terjadi pada aku dan hampir lima bulan kedua-dua ibu jari tangan aku tak boleh bengkok seperti biasa dan kalau ianya bengkok pasti akan sakit bila nak tegakkannya kembali. 

Kalau nak tahu apa itu Trigger Finger, maklumat lanjut boleh di dapati di SINI.. Inipun en. Google yang bantu.

Sumber en. Google

Rasa sakit mencucuk-cucuk pada bahagian seperti di dalam gambar di atas apabila aku membuat kerja dalam jangka masa yang lama seperti menulis dan menaip. Aku perlukan poket doraemon ketika ini supaya aku tidak perlu menjalani pembedahan.


DAY 219 (22 Oktober 2020 - Khamis)
Hari pertama aku berhadapan dengan fasa Work From Home (WFH) seperti masa di awal Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada bulan Mac 2020 yang lepas. Kali ini aku lebih bersedia + atas arahan ketua aku yang mana aku perlu membawa pulang laptop untuk membuat kerja dari rumah. Moga segala urusan berkaitan kerja aku dipermudahkanNYA.


DAY 220 (23 Oktober 2020 - Jumaat)
Majikan tempat aku bekerja menyediakan swab test COVID-19 kepada pekerja yang berkeperluan untuk hadir bertugas sepanjang tempoh PKPB dikuatkuasakan.

Aku..?
Tak buat pun..

Takut..?
A little bit..

Rugi tak ambil..?
Ye.. sebab tiada peluang untuk aku hadir ke tempat kerja tanpa swab test tersebut. Lagipun ketua aku tidak menggalakkan aku untuk hadir ke tempat kerja memandangkan segala kerja aku boleh di access dari rumah.


DAY 221 (24 Oktober 2020 - Sabtu)
Seharian di rumah, bermalas-malasan sambil menonton filem Tamil kesukaan aku. Maari 2 dan Sahoo..

Filem apa itu?
Nantilah aku cerita, belum ada mood dek gara-gara terlebih bermalas-malasan..


DAY 222 (25 Oktober 2020 - Ahad)
Hari ini lagi teruk saka perut aku..
Terlebih makan buah anggur, kenyang teramat jadinya.

'Wahai mulut + tekak, tidakkah kau kasihan kepada kawanmu si perut. Rasa nak meletup perut jadinya..'

#KisahKita: Mood Bosan..

Wednesday, October 21, 2020

Honeymoon Day and Off Record

 
DAY 214 (17 Oktober 2020 - Sabtu)
Hari ini 'Honeymoon Day' dek kerana anak-anak berada di rumah mySIL. Sunyi tanpa ada geng gaduh, yang ada pun bapak budak.. 😂😂😂


DAY 215 (18 Oktober 2020 - Ahad)
Makan tengahari di rumah mySIL, sementara itu hanya dak Kakak yang akan tinggal di rumah mySIL bagi menyiapkan tugasan yang diberikan oleh guru kelasnya. 


DAY 216 (19 Oktober 2020 - Isnin)
- Off Record -


DAY 217 (20 Oktober 2020 - Selasa)
Pagi:
Temujanji di Bahagian Pemulihan Carakerja berkaitan kedua-dua belah ibu jari tangan aku.

Tengahari:
Sampai rumah terus masak, lapar. Ni kira pakej Breakfast + Lunch.

Petang dan malam, aku di rumah.. anak-anak di luar rumah.

#KisahKita: Semakin berdenyut-denyut sakit jariku ini.

Friday, October 16, 2020

Sekatan jalan raya

 
DAY 212 (15 Oktober 2020 - Khamis)
Sekatan jalan raya.. 😎
Aku dah bersedia dengan jawapan sekiranya tidak berjaya melepasi walau hakikatnya tiada masalah untuk keluar dengan adanya surat di tangan.

'Alhamdulillah.. terima kasihlah abang polis bagi kami u-turn balik, boleh kami bekerja dari rumah je'.  Kalau dapat macam ni, tadah tangan mendongak langitlah aku.


DAY 213 (16 Oktober 2020 - Jumaat)
Sekatan jalan raya
Pagi semalam, abang polis dah tunggu kat tengah jalan tengok kami lalu ðŸĪ­ tapi pagi tadi deme dok bawah khemah je, kami dapat jeling deme dari jauh je 😁 Mungkin sebab kami keluar awal, deme tak dan nak bersedia kot..

Takpelah, masih ada masa untuk bertemu bertentang mata lagi.. 😂

#KisahKita: ...

Wednesday, October 14, 2020

PKPB di Negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya


DAY 209 (12 Oktober 2020 - Isnin)
'Eh!Tak pindah lagi ke kak?'
'Sabar..'
Sampai masa aku pindah jua, aku minta tempoh perlanjutan perpindahan tersebut sehingga minggu depan. 


DAY 210 (13 Oktober 2020 - Selasa)
Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) akan berkuatkuasa dari 14 - 27 Oktober 2020 seperti yang dinyatakan oleh Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. Peningkatan kes COVID-19 yang berlaku seperti di Klang, Petaling selain dari Gombak dan daerah-daerah lain menyebabkan PKPB dilaksanakan di seluruh negeri Selangor. SOP PKPB pun kita semua sedia maklum.

Aku..?
Rutin harian seperti biasa, kalau luarbiasa pun sebab en. Hubby masak di rumah untuk kami sekeluarga. Sesekali aku dapat berehat dari berkejar balik untuk masak makan malam. Bukan tak bersyukur tapi sekurang-kurangnya aku tak tantrum.


DAY 211 (14 Oktober 2020 - Rabu)
Pagi tadi..
Aku bangun lambat tapi Alhamdulillah jalan tak sesak, mungkin sebab ramai mengambil peluang Work From Home (WFH). 

#KisahKita: Aku kerja seperti biasa.

Tuesday, October 13, 2020

Work From Home (WFH)

 
DAY 206 (09 Oktober 2020 - Jumaat)
Work From Home (WFH)

Alhamdulillah.. Aku bukan antara yang terkesan dek Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang dilaksanakan oleh kerajaan tetapi..

Soalan:
'Ada masalah penjagaan anak sebab sekolah ditutup untuk dua minggu ini tak?'

Jawapan:
'Kalau aku jawab aku ada masalah nak jaga bapak budak, agak-agak dapat tak WFH?' 😎

Moga mereka semua yang terlibat dipermudahkan dalam segala urusan termasuk kita semua yang berada di luar lingkungan PKPB ini.


DAY 207 (10 Oktober 2020 - Sabtu)
10102020
10 Oktober 2020
Hari Bulan Tahun

Satu tarikh yang unik yang takkan kembali kecuali..
'You have memories to look back on today'
😎

Kenangan aku pada tarikh ini..
Tidak sampai tiga tahun aku diarah bertukar tempat tetapi aku minta tempoh perlanjutan perpindahan tersebut sehingga akhir hujung bulan ini.


DAY 208 (11 Oktober 2020 - Ahad)
Tiada aktiviti di luar rumah.
Kekal di dalam rumah seperti biasa.

#KisahKita: ...

Friday, October 9, 2020

Kuarantin sepenuhnya di rumah

 
DAY 200 (03 Oktober 2020 - Sabtu)
Pada yang bertanya, pembedahan yang akan aku jalani nanti adalah pada jari tangan kanan. Sementara itu, rutin harian berjalan seperti biasa.


DAY 201 (04 Oktober 2020 - Ahad)
Kuarantin sepenuhnya di rumah, sebagai langkah berjaga-jaga. Dak Nuha merengek ajak keluar berjalan pun aku tak layan. Betapa kebalnya hati aku kali ini.


DAY 202 (05 Oktober 2020 - Isnin)
Hari ini aku bekerja dalam keadaan marah + geram yang tak dapat diluah. Jangan tanya apa sebab aku sendiri dah lupa..😂


DAY 203 (06 Oktober 2020 - Selasa)
Dua minggu tak online.. ðŸĪ”
Terima kasih sebab bertanya.🙃

Sebenarnya aku sibuk 'outstation'
Kalau tak ke Thailand, aku ke Korea takpun ke Taiwan tapi biasanya ke China.. ðŸĪŠ


DAY 204 (07 Oktober 2020 - Rabu)
Makin lama makin meningkat kes Covid-19. Sejak 200 hari yang lepas kita telah berada di dalam norma baharu disamping Abah turut berpesan:
  • Guna Topeng Muka
  • Kerap membasuh tangan
  • Penjarakan Sosial
Juga mengelakkan 3S
  • Sesak - sedari dulu aku tak suka dengan tempat yang sesak.
  • Sempit - tempat yang tertutup dan sempit, hari-hari aku menggunakan lift di tempat kerja.
  • Sembang dekat - berbisik di dalam  whatsapp je sekarang ni.

Realitinya aku ni seorang yang lebih suka berada di rumah. Betapa nikmatnya dapat berehat di hujung minggu selepas lima hari bekerja berhadapan pula dengan jarak perjalanan lebih seratus kilometer pergi dan balik ke tempat kerja.


DAY 205 (08 Oktober 2020 - Khamis)
Nampaknya sebahagian dari daerah Klang telah dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB). Dari jauh aku doakan moga rutin harian mereka dipermudahkanNYA.

Aku..?
Tiada persediaan awal untuk memindahkan barang-barang untuk berpindah aras. Tak sampai setahun setengah aku berada di lokasi sekarang. Rasa macam baru je aku di sini.

#KisahKita: ...

Monday, October 5, 2020

Bukannya setiap hari itu indah belaka


DAY 195 (28 September 2020 - Isnin)
Warna baju: Hitam 'maybank' kata en. Hubby.


DAY 196 (29 September 2020 - Selasa)
Warna baju: Green Mint

'Ibu, kenapa tak pakai baju warna pink dah?' Bila tiba-tiba dak Adik bertanya.
'Saja nak tukar pakai baju warna lain. Kenapa dik?'
'Biasa kan ibu pakai baju pink, dah tak muat ke ibu?'

Wah!Kau dik.. tu sindir ke apa? Ibu tahu #PerasanSlim ibu dah lama pergi.. 


DAY 197 (30 September 2020 - Rabu)
Warna baju: biru gelap

Aku ni jenis kalau marah sampai tahap nak menangis, itu tandanya tahap yang aku tak boleh tahan dah.. Eemm.. tarik nafas, hembus nafas..

'Jangan marah-marah, nanti tak cantik'.
Pujuk seorang boss aku ni.


DAY 198 (01 Oktober 2020 - Khamis)
Petang..
Pertemuan kali kedua dengan doktor di Bahagian Orthopedic.
Keputusan: Stage 4
Pilihan: Berada di tangan aku tetapi doktor cadangkan untuk aku meneruskan dengan pembedahan.
Aku: Tunggu jelah harinya..


DAY 199 (02 Oktober 2020 - Jumaat)
Bekerja seperti biasa tapi berhadapan dengan tekanan yang sedikit luar biasa dari biasa. Takpelah, bukannya setiap hari itu indah belaka.

#KisahKita: ...

Wednesday, September 30, 2020

Baju Sekolah Anak

 
DAY 191 (24 September 2020 - Khamis)
Off Record.


DAY 192 (25 September 2020 - Jumaat)
Petang..
Rutin mingguan di hospital..


DAY 193 (26 September 2020 - Sabtu)
Sebelum ini dak Nuha ada mengadu tak selesa bila pakai baju seragam sekolah (kemeja lengan panjang + vest) tapi dia kata.. 'Takpelah ibu, Nuha pakai jelah baju ni, nanti bila dah ada duit ibu belilah..' 

DAN.. baru-baru ini..
'Ibu, nanti belikan Nuha baju barulah. Baju kurung biasa.'
'Kenapa nak tukar pulak?'
'Panaslah ibu, susah Nuha nak pakai, nak butang sana, nak butang sini. Dahlah sampai ke leher butangnya, mana tak panas.' 

Hari ini aku realisasikan permintaan dak Nuha itu. Pakej sekali aku belikan baju sekolah buat dak Kakak dengan dak Adik. 

'Rasanya macam baru je belikan baju dorang ni kan kak?' Tegur adik kedai tersebut.
'Itulah.. kalau akak mai datang kedai ni takde lain selain beli baju sekolah deme jelah..' 😆


DAY 194 (27 September 2020 - Ahad)
Pagi:
Dak Nuha kegelian bila kakinya 'tercelup' air tepi jalan di pasar pagi. Pengalaman baru buat dia dan aku pasti lepas ni dia takkan nak ikut dah ke pasar.. 😂 tapi aku suka bawa dia, biar dia tahu bagaimana suasana waktu pagi di pasar, tahu bagaimana susah mereka nak mencari rezeki, tahu bagaimana ragam pembeli malah tahu berapa banyak duit ibunya ini.. 😜

Petang:
Baru ada masa nak alter baju sekolah yang dibeli tapi bukan aku yang buat, hantar pada tailor..

Malam:
Baru ada mood nak melipat baju.. 😆 Walau hanya sebakul tapi itulah yang malas nak dibuat. 

#KisahKita: ...

Wednesday, September 23, 2020

Isteri Pembawa Rezeki Utama suami

 
DAY 189 (22 September 2020 - Selasa)
Aku harus belajar menerima.
Bukan senang nak senang..

dari seorang kawan..
Aku memaafkan supaya aku tenang..
Aku melupakan supaya aku mampu tersenyum..
Aku diam kerana aku benci untuk membalas kata..
Aku bersabar kerana keyakinan terhadapNYA tidak pernah pudar..


Tapi kisah ini 👇 membuatkan aku terfikir, adakah aku mampu bersabar seperti dia?

DAY 190 (23 September 2020 - Rabu)
Kisah Benar dari seorang kawan..

Aku seorang yang tidak suka mendesak malah bukan juga jenis yang pandai merayu hanya kerana perlukan duit 'belanja'. 

Sebelum pergi kerja, aku lihat pada meter minyak..
Mengharap meter minyak naik lebih dari biasa sebab dia kata akan isikan tapi nampak seperti tidak berisi..

Duit belanja untuk hari ini?
Aku lihat dia seolah-olah mengeluh atau kerana tidurnya terganggu atas permintaanku?
Sebenarnya aku amat jarang meminta duit belanja kerana aku tahu aku susah nak mendapatkannya dan kalau dapat pun dia akan mengeluh. 

Jujurnya aku terasa hati dengan reaksi yang diberikan. Aku hanya inginkan duit belanja bukannya duit untuk membeli-belah. Dari hati menjadi sakit baik aku bergerak keluar menuju ke tempat kerja. Sabar.. takpelah, balik kerja nanti aku masak dan makan di rumah. Di tempat kerja pun bukan takde makanan langsung kan.. 


Namun..
Siapalah aku untuk menghukum atau menyalahkan suaminya. Mungkin andai diberikan kepada si isteri, keperluan harian yang lain tidak dapat diuruskan tapi secara peribadi, itu tanggungjawab kau untuk menyediakan keperluan isi rumah sendiri.

Susah macam mana sekalipun, kau kena yakin bahawa isteri sebenarnya pembawa REZEKI. Jangan kedekut untuk tunaikan apa sahaja yang dia perlu.

Sempitnya rezeki suami bila selalu mengabaikan hak isteri. Jangan beranggapan bahawa isteri adalah beban. Ingatlah.. isteri adalah Pembawa Rezeki Utama suami yang suami sendiri mungkin tidak perasan.


#KisahKita: ...

Monday, September 21, 2020

💞💞 Happy Birthday to You Kakak 💞💞


DAY 187 (20 September 2020 - Ahad)

Tarikh 20 September ini merupakan ulangtahun kelahiran buat anak sulung #MakBudak 👉 Nur Umairah Insyerah a.k.a dak Kakak.

💞💞 Happy Birthday to You Kakak 💞💞


Jangan lupa apa saja pesanan + ingatan + amaran yang telah ibu berikan dan PALING PENTING 👉 Ibu sayangkan Kakak no matter what 👈


DAY 188 (21 September 2020 - Isnin)
Aku masih belum pulih sepenuhnya dari virus selesema.

#KisahKita: ...

Sunday, September 20, 2020

Virus Mula Mengganas


DAY 183 (16 September 2020 - Rabu)
16 September 1963 adalah hari pengisytiharan Malaysia yang diadakan di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur. Pengisytiharan penubuhan Malaysia telah dibacakan oleh Perdana Menteri, Tunku Abdul Rahman di hadapan kira-kira tiga puluh ribu rakyat.

Ambil Tahu?
dari en. Google


DAY 184 (17 September 2020 - Khamis)
Tahun lepas aku hanya sebagai 'mangsa' tetapi pada tahun ini aku pula adalah 'pemangsa' disebalik Latihan Pengungsian Bangunan (Evacuation Drill) yang  telah diadakan di tempat kerja aku. Pemangsa yang bermaksud kali ini aku antara sebahagian dari urusetia.

Kali ni bukan abang 'Celoreng Bomba' yang mai..
Kalau deme yang mai, aku bagi sipi-sipi je kenangan bersama deme.. 😄


DAY 185 (18 September 2020 - Jumaat)
Akhirnya virus selesema mula mengganas dengan menyerang diri aku yang mana menjadikan aku mangsa terakhir di dalam rumah yang dijangkiti. Sebelum itu dak Adik orang pertama, diikuti dak Nuha dan seterusnya menyerang en. Hubby dan akhirnya dak Kakak.

Punca jangkitan ke atas diri aku adalah dari dak Kakak. Bagaimana? Menjadi kebiasaannya akan peluk cium aku sebelum tidur.
'Tak payahlah cium ibu, nanti berjangkit..'
'Ibu takkan kenalah..'
Penuh yakin dak Kakak cakap, dia ingat aku ni macam penapis air yang boleh menapis bendasing agaknya.. 😂

Aku terpaksa batalkan temujanji aku di hospital.. tak larat + tak selesa.

DAY 186 (19 September 2020 - Sabtu)
Seharian aku di rumah, berehat..

#KisahKita: ...

Thursday, September 17, 2020

Saya Sayang Boss Saya


DAY 181 (14 September 2020 - Isnin)
Petang:
Dua jam aku tersekat dalam kesesakan jalanraya. Sesuatu yang jarang berlaku semenjak aku bertukar tempat kerja di tanah jajahan baru ini. Bila sampai di rumah, rasa lega teramat


DAY 182 (15 September 2020 - Selasa)
Throwback..
Tajuk    : PROGRAM PEMANTAPAN DAN PENGUKUHAN PRESTASI
Tarikh   : 29 - 31 Oktober 2018 (Isnin - Rabu)
Tempat : Bukit Fraser, Pahang

Kisah program ini ada di SINI.. juga di SINI.. dan kali ini aku nak tambah sedikit lagi nota dari program tersebut.

Saya Sayang Boss Saya
Elements of Teambuilding
  • To know each other
  • To communicate each other
  • To support each other
  • Willing to take risk together
PANIC ZONE
LEARNING ZONE
COMFORT ZONE

Communication Skills have to be right.
We need to get started first on communication

Orang baru masuk kerja dia berada di dalam zon panik. Dia nak tahu prosedur kerja baru. Perkara paling cuak bila boss panggil sebab dia belum tahu bab kerja lagi.

Kemudian, dia melangkah masuk ke dalam learning zone berkaitan tugasan sebab dia dah selesa dengan tugasan dia juga dengan semua orang (comfort zone).

Jangan buat andaian (Never to assume)
Kita tak tahu apa yang ada dalam minda seseorang. Selagi kita tak boleh approach dia dengan cara yang betul selagi itulah kita susah nak repo (hubungan yang baik) - persamaan yang baik dengan dia.

Contoh:
Amanah, Integriti oleh orang Jepun sangat dijaga dengan baik oleh orang Jepun sendiri.

R - Responsible
I - Integrity
E - Excellence
B - Brotherhood @ Sisterhood
Dan.. ia hanya akan timbul bila wujudnya keadaan harmoni.

Dalam pada itu, satu ayat meninggalkan kesan buat aku..
'Kita nak mengadap Tuhan apa buah tangan untukNYA?'

#KisahKita:
'Setiap pengisian itu ada matlamatnya.'
'Setiap benda takkan jadi kalau takde niat.'

Monday, September 14, 2020

Sesuatu yang tak terjangkau dek fikiran


DAY 177 (10 September 2020 - Khamis)
Tak Sabar..


DAY 178 (11 September 2020 - Jumaat)
Nak berehat..


DAY 179 (12 September 2020 - Sabtu)
di Hujung minggu


DAY 180 (13 September 2020 - Ahad)
Tapi tak berjaya kerana..

  • Menghantar anak dara dan geng sekolahnya ke pusat membeli-belah..
  • Menemani en. Hubby membeli barang..
  • Mengambil anak dara dan geng sekolahnya dari pusat membeli-belah dan menghantar mereka ke rumah masing-masing.

Lewat petang..
Sesuatu yang tak terjangkau dek fikiran.
Sebenarnya dari awal pagi en. Hubby dah mula nampak tidak sihat tapi masih berlagak kuat. Sudahnya tak sempat nak ke bilik air, di hadapan ruang tamu beliau muntah. Tak sempat nak hadam makanan yang telah dimakan.. 😂

Malam..
Cuba untuk tidur awal tapi tetap tak berjaya.. lewat malam masih terkebil-kebil..

#KisahKita: Sihat itu mahal harganya..

Thursday, September 10, 2020

Aku syak aku tak..


DAY 173 (06 September 2020 - Ahad)
Alhamdulillah, bekalan air telah kembali pulih walau terhenti sekejap awal pagi sebelumnya. Petangnya, aku tengok air tangki dari atas keluar seperti biasa, barulah aku benarkan anak-anak menggunakannya. Sebagai langkah berjaga-jaga, itu yang deme akur. Dalam masa yang sama, aku minta anak-anak penuhkan air ke dalam botol mineral yang ada. 

Seharian juga aku diserang migrain.. 😭


DAY 174 (07 September 2020 - Isnin)
Ikutkan nafsu, aku nak berehat di rumah je. Letih + mengantuk masih terasa malah terbawa-bawa hingga ke tempat kerja dan berterusan ketika memandu balik kerja. Aku syak aku tak cukup rehat + tidur + terlebih makan.. 😂


DAY 175 (08 September 2020 - Selasa)
Off Record..


DAY 176 (09 September 2020 - Rabu)
Pesan aku:
Jangan..
Jangan..
Jangan..

Ingat ye.. jangan kata aku tak pesan pula..

#KisahKita: Aku masih di sini..

Tuesday, September 8, 2020

Ini baru betul Pembelian Panik


Kisah ini berdasarkan tarikh yang dinyatakan..

DAY 172 (05 September - Sabtu)
Kisah hari semalam di SINI..

Petang.. Temujanji di Bahagian Pemulihan Carakerja berkaitan kedua-dua belah ibu jari tangan aku.

Dalam pada itu..
'Ibu, nak tadah air hujan tak? Dekat sini tengah hujan lebat'.
'Kakak tadah guna bekas Babah yang besar tu, tadah banyak-banyak'.

Tadah selagi ada bekas..

Hari Ini:
Selepas Subuh aku dan en. Hubby mencari air memandangkan air mineral habis diborong oleh ramai orang. Ini baru betul pembelian panik.. 😭

Kami ke tempat yang disediakan pili air awam, walau belum ramai tapi berbotol-botol menunggu giliran untuk di isi. Dua lori tangki air juga di dalam keadaan mood tandby di situ dan polis turut mengawal keadaan, tidak mahu perkara yang tidak diingini berlaku. 

Tidak mahu menunggu kami pergi pula ke tempat yang tidak terlibat dengan masalah ketiadaan air ini. Beberapa buah kedai yang kami singgah tiada stok air mineral botol besar.

Akhirnya..
Pasaraya GOOD DAY

Di pasaraya inilah kami membeli air mineral botol besar - sepuluh botol kesemuanya. Demi kelangsungan hidup sementara menunggu bekalan air pulih sepenuhnya. Mandi + cebok pun menggunakan air mineral.. 😂 

Anak-anak dah mula rimas..
Aku pula semakin risau..

Hingga akhirnya..

Selepas Maghrib, air perlahan-lahan memasuki paip air tetapi masih belum sampai ke dalam rumah. Hanya paip air di hadapan rumah sahaja, takpelah dari tiada langsung tetap aku tetap tadah ke dalam bekas. Memandangkan air masih lagi perlahan, ke rumah mySIL kami tuju. Rimas teramat.. Ini baru sedikit dugaan dah panik semacam, belum lagi keadaan berterusan tiada air. Nauzubillah..

selingan..
Kesian si Oyen
Kebelakangan ni ia suka sangat minum air dalam baldi dalam bilik air.
Bila tiada air ni, menung ia di situ. 

#KisahKita: ...

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...