Followers Remaja Purba

Tuesday, December 29, 2009

Semalam

28 DISEMBER 2009

Pagi:
Hari ni aku bawa ammar pergi medical check up di Klinik Surgeri, PPUM. Wahida temankan aku memandangkan hubby kerja.


Petang:
Service aircond kereta.

Malam:
Kat rumah - Meru

Medan Muara Ikan Bakar – Tanjung Harapan

25 DISEMBER 2009 (Jumaat)

Malam:
Hubby pesan malam ni kita makan kat luar. Patutlah nak makan kat luar, rupa-rupanya balik dengan Botak Pak Itam.


Destinasi: Medan Muara Ikan Bakar, Tanjung Harapan, dekat je dengan rumah, sampai sana pun dah lewat, dekat tengah malam jadi tak banyak dah pilihan yang ada, agaknya ramai yang nak sambut krismas.



muka bosan tunggu makanan sampai.



sorang satu air kelapa, elak dari bergaduh.



menu yang telah habis di'ratah' oleh kami berlima.


Sebelum balik:


aksi adik


Si kakak yang rambang mata


Lepas hantar Botak Pak Itam, terus balik Meru.

Monday, December 21, 2009

Bola Tampar + Stadium Malawati, Shah Alam + Kota Kemuning

19 DISEMBER 2009 (Sabtu)


Pagi:
Ada game bola tampar pagi ni dan aku yang tak pernah mewakili mana-mana pasukan sebelum ni, kali ni aku tawarkan diri sebab kekurangan pemain kumpulan.

Sempatlah habis game sebelum hujan. Lepas ambil anak-anak di rumah pengasuh, aku singgah sekejap di rumah mak aku. Tak lama lepas tu hubby call minta ambil dia kat tempat kerja.

On the way balik rumah singgah di Shah Alam, saja nak cuci mata dan tak sangka ada Karnival Selangor Ria 2009 – Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Negeri Selangor yang dirasmikan oleh Y.A.B. Dato’ Menteri Besar Selangor pada 20 Disember 2009. Karnival ni sampai 27 Disember.

Penat nak cerita, tengok jelah.


Di Sinilah Karnivalnya


'kandang' arnab



Aku ajar macam mana nak pegang arnab dengan betul, kakak pegang macam nak peluk kucing. Adik main tarik telinga dia.


kandang kambing, kambing tu lagi besar dari anak-anakku.



kakak teruja naik kuda, ammar takut-takut.


Malam:
Hubby ajak pergi Kolam Memancing Udang dekat Kota Kemuning, Shah Alam. Kuturutkan jua memandangkan esok cuti. Kakak Irah excited nak makan udang (hantu udang dia ni).


seronok juga.


Inilah kembar hubby, nasib baik dia datang tepat masanya, boleh tengok jagakan si ammar yang boleh tahan lasaknya.


Lewat malam baru balik, itupun aku dan anak-anak sampai tertidur dalam kereta tapi hubby masih di kolam memancing. Aku tak minat tapi dah hubby ajak takkan nak hampakan.

Wednesday, December 9, 2009

Semalam di PPUM

08 DISEMBER 2009 (Selasa)

Petang:
Temujanji di kat Klinik ENT, PPUM pukul 3 pm, tunggu giliran dekat sejam dan ammar pun tak meragam sangat.

Setiap 6 bulan kena bawa ammar ke Klinik ENT ni untuk check up berkala. Ini kali kedua aku bawa dia, kalau dia kerap batuk dan selesema tapi sejak lepas operate tangan hari tu, dia dah jarang selesema, antaranya pemakanan dia kitorang kawal sikit walaupun kadang-kadang tak terkawal.


Banyak juga soalan yang aku ajukan kepada Doctor bertugas berkaitan tonsil ammar. Doc bagitau tonsil ammar masih besar dan kalau ada tanda-tanda pada ammar yang nampak teruk + kronik memang akan dibedah.
Antaranya:
bila tidur berdengkur kuat, tiba-tiba tersedar nafas terhenti sendiri, kurang selera makan, pasif, kerap tak sihat. (dalam kes ammar dia setakat ni dia cuma tidur berdengkur kuat tapi takdelah sampai terhenti pernafasan dia).

Doc. bagi preskripsi ubat yang kena beli untuk ammar, kena beli di luar sebab di PPUM takde jual ubat tu dan temujanji ammar seterusnya pada 08 Jun 2010 nanti (6 bulan dari sekarang).

Monday, November 30, 2009

Hari Raya Aidiladha

27 NOVEMBER 2009 (Jumaat)

Pagi:
Singgah rumah mak di P.J, sebelum balik mak sempat bekalkan rendang ayam, yummi sedapnya.

Hubby ajak singgah Tesco sebab hubby nak masak rendang petang ni. Aku separuh hati sebenarnya sebab penat.

Lepas dah membeli apa yang patut, kakak Irah bagi idea yang brilliant punye:
“ibu… apa kata kita makan pizza, tak lama kakak tak makan (perkataan asal - dah lama kakak tak makan)” hubby turutkan aje permintaan dia tu, lagipun jarang makan.


di Pizza Hut



antara gelagat anak-anakku



Petang:
Cadang nak balik kampung tapi memandangkan masing-masing dah tak larat (nak buka mata pun rasa berat, apatah lagi nak pandu kereta), maka terpaksalah batalkan, lain kali jelah kita balik kampung.

Wednesday, November 25, 2009

Bahagian Pemulihan Anggota Badan lagi

24 NOVEMBER 2009 (Selasa)

Petang:
Bawa ammar ke Bahagian Pemulihan Anggota Badan, PPUM, appointment dengan Lily.

Antara gelagat ammar

Sempat lagi makan anggur dulu.



Kat sini tak payah tunggu lama sebab memang ikut waktu temujanji yang ditetapkan. Masuk je dalam bilik tu, ammar dah tunjuk almari tempat simpan barang-barang yang biasa dia gunakan. hehehe.

Tuesday, November 24, 2009

Balik Meru

22 NOVEMBER 2009 (Ahad)

Pagi:
Ikutkan hati malam nanti baru nak balik Meru tapi hubby pula nak pergi kenduri kahwin member dia maka kenalah balik awal.

Sempat singgah beli buah binjai/kemang - sekilo RM8.00, aku cuma ambil 2 biji pun dah RM4.00, hubby cakap makan habiskan jangan membazir mahal ni.


Hubby pun tak kenal buah ni malah tak tahu pun nak makannya macam mana


Tengahari selamat sampai rumah, nak pergi pula kenduri.

“ibu ni baru smpai rumah dah nak keluar balik, kakak nak tengok kartun pun tak dapat” dia pun dah pandai mengomel sekarang, macam ibu dia.



Petang/Malam:
Akibat dari kepenatan melampau hari ni, aku dengan anak-anak rehat je, hubby sibuk kat dapur mengerjakan ‘periuk kera’ yang kitorang ambil sikit kat rumah Pak Busu, masak pulut dalamnya.



periuk kera yang dah dibersihkan.


Monday, November 23, 2009

Balik Kampung

21 NOVEMBER 2009 (Sabtu)

Plan asal nak balik malam Jumaat tapi hubby kena kerja hari Sabtu. Lepas habis kerja kitorang balik kampung sebab Pak Busu order barang khas dari Meru untuk kenduri kahwin anak buah dia.


Petang:
Sampai Seremban aku minta hubby ikut jalan lama, boleh cuci mata. Sempat singgah beli cendol. Cendol Leman Dawi.


Payung beroda


Malam:
Selamat sampai kat rumah Pak Busu, diorang ajak ke rumah pengantin aku bagi alasan penat dan lagipun seganlah.

Cadang nak rehat tapi hubby kata dia lapar, hubby ajak ke Pangkalan Balak makan kat sana.




Malam lena sebab dah kekenyangan

Friday, November 20, 2009

Birthday CHEM

20 NOVEMBER 2009 (Jumaat)

Birthday dia ni esok tapi kitorang buat awal sehari



Moga dirimu sentiasa dilindungi, dirahmati, diberkati-NYA… amin.


Nota:
Kitorang tak beli kek tapi KFC dan kebetulan kekurangan ahli. Nak ajak dia makan pizza, kesian pulak dalam keadaan macam tu but anyway moga ceria selalu.

Wednesday, November 18, 2009

Kali pertama?

17 NOVEMBER 2009 (Selasa)

Akhirnya, hampir 2 bulan tertanya-tanya, nampaknya aku dah boleh mula beranganlah.




Nanti aku ambil gambar yang lagi BESAR PUNYA.





UPDATE:

Ini dia - BESAR PUNYEEEE


anak-anakku teruja

Monday, November 16, 2009

Majlis Penyampaian Hadiah PASTI

15 NOVEMBER 2009 (Ahad)

Sampai di Dewan tempat bermulanya Majlis Penyampaian Hadiah PASTI dekat 8.15 am, takdelah lewat sangat rupanya.


kakak Irah di atas pentas

Sepanjang berlangsungnya majlis tersebut, nasib baik ammar tak meragam sangat. Kebetulan hubby kerja jadi aku je bersama anak-anak.

Lewat petang hubby minta aku masak, rupa-rupanya Botak tok Tam yangg hantar dan ada pula habuan untuk dia - souvenir dari Terengganu.

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...