Followers Remaja Purba

Saturday, February 14, 2015

Bagaimana nak turunkan berat badan dalam masa sebulan


Siapa yang tak gembira bila apa yang diimpikan menjadi kenyataan.
Satu usaha yang boleh dibanggakan..

Dalam cabaran mencabar diri sendiri..
Bermula 14 Januari - 13 Februari 2015..
Sebanyak 5.6kg telah berjaya dikurangkan..
Satu usaha yang bukan mudah pada awalnya..

Dugaan datang bila dah biasa makan.. makan.. makan..
Bila nak mengubahnya bukan satu kerja mudah..
Nak pulak bila berada di rumah.. rasa liat je nak teruskan..
Tapi kucuba pujuk hati.. kuatkan semangat.. sabar..
Alhamdulillah..

Aku takdelah sampai tak makan langsung..
Makan sekurang-kurangnya 5 - 6 meals/day..
Tapi dalam jumlah yang sedikit..
Kalau tak jaga pemakanan dengan betul..
Metabolisme body jadi perlahan dan silap-silap boleh dapat gastric..

Minum air sekurang-kurangnya 3 liter sehari..
Tapi aku minum 4 liter setiap hari..
Kerap berulang ke bilik air jelah aku..


Kini.
Cabaran bulan kedua kuteruskan..
Yelah sementara semangat tengah membara ni kan..
Bak kata akak sorang ni.
'Alang-alang teruskan sampai puasa..'
Tapi lain pulak dari abam sayang..
'Jangan kurus sangat.. tak sedap bila peluk..'
Don't worry hubby.. your wife ni bukan nak kurus macam body model pun..



psstt: eemm.. menu apa sedap ni ek.. kihkihkih..





18 comments:

Amanda Suria said...

Ehem...dh sampai lom? Gud luck...

Anisah Abdullah said...

wah... teruja.. Tahniah kerana berjaya turunkan berat. Doakan sy pun berjaya turunkan berat..

JR said...

Saya pernah berjaya turunkan berat badan 15 kg dalam masa 3 bulan, Purata 5 kg sebulan. Tapi cara saya tak perlu berlapar, tak perlu makan ubat. Cukup dengan joging minimum sejam waktu pagi dan sejam waktu petang. Cuma bila dah kurang 15 kg semua seluar kena beli baru...!

Puan Kutu said...

Wow tahniah..hebat tu sebulan 5kg..mmg klu kita dh tak biasa mkn, jadi kenyang je..sy entah bila nak smgt balik..asyik makan makan Dan makan.huhu

Ann Ishak said...

teruskan :p

Nor Azimah said...

alamak, jeleznya..rasa nk kuruskan badan tu ttp ada, sbb sendiri rasa badan dah berisi, tapi bila tanya hubby kurus ke gemuk, memanjang dia kata kurus, hmmm sabo lelah

ewanthology said...

tahniah dan good luck.

teruskan usaha dan istiqomah.

Nurul Aula said...

hahah so cute.. all the best boleh tu just control kalori, more protien and cuba amalkan air lemon lak not bad untuk slimming. Menu best cer cuba beehoon kicap hehe itu my menu kalo lapar tapi nak diet diet la sangat.. :D

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Memang suami2 tak suka sangat wife kurus kering..macam saya..tak sedap peluk katenye tulang-temulang berlaga.

dorsett pink said...

Tahniah., dalam masa sebulan 5.6 kg., hebat..teruskan usaha murni itu.. hehe

Sham said...

Rilek r sis...betul ckp en somi tu...sy pn slalu nasihat org umah xyah nk kurus2 ngat...sedang2 je dh ok dh...hee

norhidana miswan said...

akak dh kurus keding pun nk kurus lg ke? heheheh apa pun cayok2 kak....
tgk tu cik abam dh pesan jgn kurus2... maksudnyer dia terima akak seadanya

Acik Erna said...

best nya aiza..sebulan turun 5.6kg..kalau acik dapat turun macam tu pun dah syukur kan..tapi tak turun2 jugak..makin naik je..risau..

Mummydearie said...

5kg dalam masa sebulan? Hebat tu. Keep it up. Asal jangan mengeding je sudahlah. Kalau macam ni gayanya saya pun kena kurangkan JJCM hujung minggu. Itulah yang paling susah nak kontrol bila tengok hidangan orang lain masak. Terbeliak mata, ternganga mulut nak makan, makan, makan!

TukangKebun said...

Betul makan mesti kena makan nanti metabolism turunkan.
I selalu bagi excuse makan-makan nanti work-out dekat kebun kihkihkih

Najib Ariyan said...

saya menyerah kalah... baru sehari dah kalah dah terus nanges kat bilik air sebab makan nasik... huwaaaa....

Kak Aya said...

berapa berat ketika mula berdiet tu?

Kak Long said...

5 kilo sebulan?
Perghh.. hebatnya!
Tak aci.. tak aci.. XD

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...