Followers Remaja Purba

Wednesday, October 28, 2015

Penangan Pisang Kembar



Dulu..
Masa tinggal dengan arwah atok dan wan dekat kampung..
Kalau jumpa pisang kembar mesti aku tak dapat nak merasa..
'Tak baik.. tak elok budak-budak makan pisang kembar..'
Bila aku tanya..
Jawapan yang aku dapat cuma kata 'tak elok.. tak baik..'
Memandangkan aku ni cucu yang tak pandai menjawab..
Apa yang orang tua cakap, itulah yang terhadam dalam otak..


Sekarang..
Bila dah besar.. terfikir balik..
Tang mananya 'tak elok.. tak baik.. tak boleh makan..' buah pisang tu..
Memang sampai ke sudah aku tak tahu jawapannya..

Aku rasalah kan..
Dulu aku dimomokkan dengan kata-kata macam tu sebab kalau aku yang dapat makan mesti arwah wan tak dapat rasa.. Yelah.. buah ni jarang-jarang jumpa.. kira rare lah kalau dapat.. Tak nak bagi kempunan, dimomokkan aku macam tu..


Buah pisang yang aku beli baru-baru ni..


Akhirnya..
Buah tu aku share dengan hubby..
'Untung-untung dapat anak kembar..'
'Nak sangat ke..?'
eerrkk.. rasa tercekik jap aku..



StatusHati: Dulu nampak janggal dan dangkal sebab jarang jumpa..


22 comments:

Nurzakiah Hanum said...

inshaallah :)

Rizziela said...

mmg syok kan kalau dpt yg bekembar... sy pernah dpt telur kembar :D skg dah ada anak kembar juga :D Alhamdullillah

Putri said...

Masa awal2 kawin dulu...kalo.ad mak sedara yg jumpa pisang kembar ni mesti bg kt saya
Kononnya nanti dpt twin..
Tp sekarang saya lebih percaya pisang kembar ni cuma ada sedikit ganguan
Pd DNA dia..dapat twin atau x..itu semua Allah yg tentukan

- dieyana - said...

hihihi... untung laa dpt mkn pisang kembar kihkihkih...siap sedia jiwa dan raga..fizikal dan mental...dpt ank kembar..insya-Allah..

Nizam.Ariff said...

Cakaplah 'nakkk!'
Hehe

saniah ibrahim said...

Kakak dulu suka juga mkn pisang kembar ...kononnya nk anak kembar tapi terfikir juga pisang melekat gitu dapat kembar siam pulak....huhuuu takutnya.

paridah said...

KALAU ALLAH NK BERI REZKI DPT SIKEMBAR XMKN PISANG KEMBAR PUN JADI...TAPI KEJADIAN ALLAH TU MMG ADA RAHSIA YG KITA XTAHU..

Kakzakie said...

Dulu memang ada yg kata makan pisang kembar dpt anak kembar.
Budak dulu takut sebab dulu kan susah tapi sekarang ni dah lain. Kalau dpt kembar lagi best kan:)

Malinda said...

dedulu mak akak pon selalu cakap camtu...siap cakap nanti dapat anak kembo bagai....hahaha...bebudak ape yg orang dewasa cakap semua nye percaya bulat2 padahal dah kene kencing....hahaha

norhidana miswan said...

sbb nyer arwah atok ko takmo ko mkn sendiri pisang kembar tuh kak, kalu dia mkn leh share ngn wan hehehehhe... buleh gitu...

eima said...

penah sekali jumpa kat mammak tapi aku tak makan pun hehehe

idzwa kamaruddin said...

fuhh fuhh fuhhh cepat sikit kembar datang!

Yana Libra said...

first time nmpk ni..huhu

Falsya said...

amin..ehhh, hehehee

PeRdU cINta said...

Hehehe...pisang kembar...bawang kembar..telur kembar...amin..klu memang dapat rezeki anak kembar syukurkan..

Kayu Manis said...

Ha ah samalh tu...dpt anak kembar..
Skrg dh tau hukum alam,tk bleh pakai semua tu...anak nk mkn pisang kembar, epal kembar...telan jer..hihi

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Haha..memang dulu orang tua-tua tak bagi makan pisang kembar.
Takut-takut bersalin anak kembar.
sekarang dah tinggal mitos agaknya semua tu.
jumpa pisang kembar yang ni berebut nak rasa dulu.

OhPanduan said...

Makan pisang kembar takut beranak kembar nanti.

Jobdirumah Buat Duit said...

dulu-dulu memang ada pantang arang tak boleh makan benda kembar.
sekarang suka rasanya dapat anak kembar.
sekali dapat dua atau lebih..

Puan Kutu said...

biasa dengar yg klu makan benda kembar ni nti mengandung anak kembar..memsng tak terbukti pun sahihnya kan..tp pasal budak tak baik makan tak pernah pulak dengar..hehe

Fiza Rahman said...

Insya'allah...kembar kot lepas ni...hahaha...

Mummydearie said...

Agaknya sebab ianya jarang dijumpai kot dan kesedapannya dah jadi double gitu :) Itulah sebab orang tua kata jangan dimakan pisang kembar. I guess memang masa kita kecil-kecil dulu selalu aje kena momokkan dengan perkara macam ni.

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...