Followers Remaja Purba

Thursday, March 17, 2016

Huh!Statement cari gaduh tu..


Kenapa takut gemuk..?
Ada yang kata gemuk itu ohsem..
Tapi kalau dapat kuruskan badan.. itu satu kepuasan..
Ditambah pulak dapat kekal maintain.. double triple puas..


Dulu.. waktu zaman Remaja Purba..
'Jaga badan, bagi maintain je.. abang tak suka gemuk.'
Waktu tu takdenya aku nak dengar kata, makan apa yang aku suka..
Apalagi.. lama-lama mengembanglah badan aku..
Dari size M naik ke L terus ke XL.. nasib baik tak XXXL..
Time ni stamina pun jadi kurang, nak lari pun rasa berat je badan..
Menggelabah sibuk nak kuruskan balik badan..
Tapi biasalah.. azamnya bukan main tapi baru nak mula dah surrender..


Bila dah jadi Mak Budak ni..
Takdelah merasa BMI tu berada di paras normal..
Kalau merasa pun waktu dalam pantang dan beberapa bulan selepas itu..
Perasaan nak kurus tu memang ada tapi semangat juang nan hado..


Akhirnya..
Gigih aku menguruskan badan yang gebu tak hagak ni..
Jealous sebenarnya tengok kengkawan kurus slim tapi aku gemuk..
Selepas setahun sejak tahun 2015..
BMI tu dah ok, berada di paras normal tapi berat idaman tak tercapai lagi..
Pernah hubby menyuarakan komen 'tak cantik sebab perut buncit..'
Huhuhu.. sentap okay..
'Kalau abang nak saya cantik, bak sini duit..'
Yelah, projek usahasama, kalau nak ikut acuan mata hubby, kenalah bagi sedikit 'pampasan' kan.. barulah isteri makin sayang pada suami.. wakakaka..
Dalam sentap tu aku cuba gaklah kurangkan kebuncitan perutku ini..
Hampir setiap hari aku tanya 'abang.. buncit tak..?' sampai rimas Hubby..


Sekarang..
Bila aku belek body hubby aku depan cermin..
'Dah kenapa aku nampak kurus ni? Macam orang sakit pulak aku tengok..'
Nampak je kurus tapi lemak degil ni tetap maintain melekat tak nak terpisah..
'Kena beli cermin lagi besar tu, cermin tu kecik tipu je tu.. saje je dia bagi perasan nampak kurus, yang sebenarnya tak..' Huh!Statement carik gaduh tu.. tapi yang nyata.. 'bila peluk tak rasa apa, rasa tulang je..' komen hubby..
Aiyakk.. rasa tulang pulak..



Meh tunjuk bukti sikit.. dengan izin..
Kisah gambar kiri di SINI.. 2014
Kisah gambar kanan di SINI.. 2015
Dan.. sekarang ni lagi kurus.. 'merujuk kepada cermin dekat rumah akulah..'




StatusHati: Takmo kurus lagi dah.. #NakMaintainNakFit je sekarang ni..


20 comments:

Lea Ismail said...

Ok dah tu.kita ni memang tak kena diet.jalan pun dah penat....

Yana Libra said...

gambar kurus dah tu..kalau skang lg kurus mesti tulang je la tu? huhu..

paridah said...

DH KURUS CANTIK LAIN PULA KOMEN HUBBY YA...KATA MAK KAK ORG LELAKI NI MASA MUDA DIA SUKA ISTERINYA KURUS TAPI BILA DH BERUSIA NK ISTERINYA BERISI SIKIT.

idzwa kamaruddin said...

anyooo jeles nyer dah kurus!!!

Kakzakie Purvit said...

Dulu kata suruh kurus dah kurus kata peluk tulang pulak dah ye:)

mama leen said...

wow wow wow

Kamsiah Yusoff said...

kalau kurus keding mcm papan lapis pun tak cantik jugak,kan..
akak sekarang 55/56 kg..nampak kurus tp berat hehe

Malinda said...

semua pompuan kalau bole nak kurus ibarat supermodel yg jalan lenggang lenggok kat atas pentas tu dik..T_T termasuk la hakak....hehehe...tapi mcm yg ko tulis tu la semangat juang tak berapa nak tinggi...baru nampak pizza dah mengalah camno tu??? hahahaha ;p tahniah pada ko dik sebab dah berjaya mendapatkan berat badan idaman...dah cukup tu jgn turun lagi cantik sangat dah tu

amirah said...

wow...dah cun dah tu ai..takyah dah turunkan lagi..

Nizam.Ariff said...

Tak nak cuba cakap ' I pun suka hubby I kurus'?
Hehe...

JunAina said...

Kalau baya2 akak ni dah 40an kalau kurus memang orang tanya kau sakit ke...biarlah badan tu sedang2 sahaja. Lemak degil, spare tyre tu biasa la memang usah nak hilang.

norhidana miswan said...

akak dh kurus dh,... nk kurus tara mana lg ntah...
pelik dana, mcm maktek dh kurus tp nk kurus lg sampai nmpak tulang...
kadang dana ckp maktek nih psiko... akak pun psiko jgk... psiko nk kurus sedangkan mmg dh kurus pun hehehhe

Nooriah Abdullah said...

wah jeles kaknoor ni kurus mulus dah Aiza

Zul Fattah said...

haha.. biasa la kak.. adat org bhwin.. sy yg x khwin lg ni pun, sudah boroi ni.. huhu

myliferia said...

Betul betul, maintain jer. Dah comel lote dah tu :)

Sis, jemput join myliferia giveaway ye :)

LZ - The Blog Owner said...

Okay saiz camtu.. Biar sedang2 saja. Saya pulak maintain camni jugak saiz S dulu hingga kini.. Takpe apa2 saiz pun okay janji sihat.. :-)

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Dah macam tu pula. Tak apa, lepas ni naik balik ;-)

izzah said...

kurus mengancam kak...nmpak lg kurus dr dlu...sebenarnya kurus sgt pn xcntik..biar fit n normal br cun gitu..heheh...

Kira Sakura said...

Alhamdulilah kira spesies kurus yg susah nak gemok. Kecuali time pregnant memang senang sgt berat tu naik. Bersyukur la jugak. Xde lah lagi terfikir nak kurus walau ada je yg sibuk bunyi kata rangka la ape la. Tapi baik lagi kurus. Karang kalau tergemok lebih dah susah nak kurus balik. Sedangkn kurus pun bdan xfit inikn klu gemok

adianiez AIDA said...

wow!
aida da seram nak tgk cermin!!!

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...