Followers Remaja Purba

Monday, March 21, 2016

Bila cicit atok kena Chicken Pox..


Kenangan 2007 menjelma kembali..

Hubby kena sebelum dan Mak Budak kena semasa PRU 2007.
Dak Kakak kena masa umur dia 3 tahun..
Dak Adik kena masa umur dia belum setahun..
Semua kena pada tahun yang sama 2007..
2016.. Kali ni turn dak Nuha pulak ketika umur dia nak masuk 4 tahun..


Kisah petang hari Khamis lepas..
Dak Nuha mengadu..
'Ibu.. habis merah badan Nuha..'
Pengasuh dah maklumkan awal yang dak Nuha kena chicken pox.. aku pun sedia maklum sebab anak-anak pengasuh ada yang kena sebelum tu..
'Kenapa..?'
' Nyamuk gigit..'
'Lah.. nape Nuha tak pukul nyamuk tu..?'
'Tak sempat.. dia dah lari..'
Sabar jelah dengan jawapan dia..

Malam tu bawa dak Nuha ke klinik.. balik rumah lepas letak ubat dekat badan dia, terkangkang-kangkang tengok dia jalan.. lucu pun ada.. nak gelak tak sampai hati.. kihkihkih..


Kisah pagi Jumaat lepas..
Biasalah bila ada antara ahli keluarga yang tak sihat pasti group family diberitahu..



Ni.. bila atok Muo dapat tahu cicitnya tak sihat..
Kita nak disesahnya.. sobsobsob..


Kelmarin..
Ragam dak Nuha lain macam bila tak sihat ni..
Dak Adik usik tak boleh.. sentuh badan dia..? Meraung macam kena buli.. mentang-mentang dia yang bongsu..
Sikit-sikit menangis carik ibu.. tak kental langsung hati tu.. sensitif bebeno..
Malam tadi dia boleh menangis beria.. ingatkan kenapa.. rupa-rupanya sebiji chicken pox pecah dekat kaki dia..
Dia punya gedik merengek mak aiii.. boleh tertekan pause jiwa ni.


Nasihat dari atok muo..



Memujuk dak nuha makan ubat..


StatusHati: dak Nuha tak bagi aku pergi kerja.. walhal sememangnya aku dah apply cuti awal.



9 comments:

Fazleyatul Aini said...

get well soon comel

paridah said...

KESIANNYA DAK NUHA..MOGA CPT SEMBUH YA...ANAK2 SAKIT NI SEDIH N RISAU HATI MANDANGNYA.

saniah ibrahim said...

Cian nya budak comel tu kena chicken fox ya..Takpelah kata orang kalau dh kena masa kecik dah besar tak perlu risau lagi,jarang yg kena lagi .
Part tak boleh masak tumis tu akak pun tak ikut,nak bagi mskkan yg lain payah .

eima said...

KESIANNYE ... CEPATS EMBUH ..TERINGAT SI ABG KENA DULU 19 HARI BR NK KERING ..PENUH SATU BDN

norhidana miswan said...

gws ye nuha.... mmg nk bermanja jelah kalau dh kene chiken pox kn

Puan Kutu said...

campak memang tak selesa la gatal2 habis merenyam satu badan.padanlah nuha merengek pun..bila dia pecah pedih kan..get well soon nuha

Malinda said...

sian dak Nuha...moga cepat sembuh ye cayang bum2...geram je akak tengok lengan dia nak je aku kunyah2...hahaha...atok ko bleh tahan kelaka gak kan

JAMIL HASHIM said...

singgah pagi ~ http://jmbelog.blogspot.my/

Kira Sakura said...

Errr tp budak yg terkena ciken pox tu mak dia x kuarantin dekat rumah ke sampai berjangkit ke dak nuha huuuu. Klu kena dekat budak dah reti bercakap ok la lg senang nk tau mana dia sakit. Buatnya ada baby dlm tu. Kesian baby xreti nk bgtau sakit dekat mana mana nya huuuuu. Get well soon nuha!!!!

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...