Followers Remaja Purba

Tuesday, December 15, 2015

Permainan Tarik Upih


Dulu..
Waktu aku tinggal dengan arwah Wan di kampung, permainan Tarik Upih ni antara permainan favourite aku dan adik.
Pelepah kelapa yang dah tua jatuh ke tanah menjadi pilihan..
Biasanya aku tukang tarik sebab nak tunjuk kuat.. kehkehkeh..
Budak lain main permainan masak-masak, aku lebih suka melasak..
Bapak saudara aku layan aku dan adik macam budak lelaki.. melasak je kerjanya..

Dulu mana ada gadjet canggih, nak selfie atas pelepah kelapa tu pun takde camera.. hanya imbasan memori menjadi kenangan..
Terfikir.. anak-anak belum pernah merasa permainan ni.
Tinggal dalam hutan batu, celah mana nak carik..


Tapi..
Baru-baru ni.. dak Nuha dapat idea macam mana cara nak main Tarik Upih.
Main dalam rumah, tak payah susah-susah tarik pelepah kelapa kat luar rumah.
Kesian, main sorang-sorang sebab dak Kakak dengan dak Adik dekat kampung.
Sendiri tarik, sendiri tolak dengan mengesot sikit demi sikit..
Tak sempat pun aku nak abadikan moment masa tu..


Inilah dia 'pelepah kelapa' dak Nuha..


Pandangan dari atas..

Ini rupa bentuk sebenar 'pelepah kelapa' tersebut.


Kreatif kan..?
Tak kusangka, anak patung ni boleh dijadikan permainan 2 dalam 1..
Pembekal produk permainan ni should be proud sebab dak Nuha telah memvariasikan menjadi permainan tradisional tarik upih.
Good idea Nuha.. tumbesaran otak berkembang dengan baik..


StatusHati: Memori bersamamu takkan luput kecuali hilangnya ingatan..



17 comments:

Nurzakiah Hanum said...

versi moden

Lea Ismail said...

seronok main tarik upih masa kecik2 dulu kat kpg

Yana Libra said...

hehe...comel je...kreatif! :)

paridah said...

PERMAINAN DULU2 YG DICANGGIHKAN...NAMPAKNYA MAMANYALAH YG JADI TUKANG TARIK DAKNUHA TU YA...SIAN AI XPER BE HAPPY.

najwa zahid said...

dunia dah maju. haha. seronok main pelepah upih dulu2. sekarang dah berat dak nak tarik2 pon. kikiki

idzwa kamaruddin said...

hehehe kannn sian anak moden zaman skrg nie!

norhidana miswan said...

heheheh dak nuha kretip jgk... almaklum tinggal sorang2 kan... akak ngn abg nyer kt kg bergumbira...

betapa seronoknya dulu masa kita kecik2 kak kan ngn segala jns menan yg ada... semuanya memerlukan tenaga n keriangan... zmn skrg bdk2 memerap je kt umah main ipad tab ngn katun je...

Falsya said...

hehehe..comel je pengganti pelepah kelapa tuh..

JR said...

Haha.. tarik upih versi alaf baru. Sekarang kalau tanya anak-anak apa itu upih pun mereka tak tau, upin dan ipin mereka taulah...

Malinda said...

kretifnye dak nuha ni mesti ikut perangai mak dia rajin melasak time kekecik ...kikiki...takpe la yg penting pelepah kelapa dak nuha lagi empuk dan gebu dari pelepah kelapa mak dia dedulu...hahaha

saniah ibrahim said...

Cerdiknya Nuha boleh pelbagaikan mainan,dari manalah timbul idea ni agaknya.Tak payah budak sekecik Nuha anak2 kakak pun tak tau main tarik upih ni wlpun bukan tinggal dihutan batu.

cikceriacorner said...

heheheh..upih ni bleh main dalam uma..kalo upeh btul xbleh..heheh

Rizziela said...

kreatif sangat

PeRdU cINta said...

Hihihi...pastinya lebih selesa...

lieyalatif said...

haahahah kreatif...jgn tercabut sesusungut ulat udah laaaaa heheeheheh

Kira Sakura said...

kreatif Nuha!!!! kenapa ibu tak tolong tarik sekali ekekeke

uncle gedek said...

uncle tak biasa tarik upih ni...

uncle lahir2 dah main game kat cyber cafe!

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...