Followers Remaja Purba

Thursday, February 12, 2015

Musim Limau Chinese New Year


Kotak pertama yang aku terima minggu lepas..
Minggu ni pun ada..
Minggu depan pasti ada..
Minggu lepas Chinese New Year.. musim orang jual kat pasar malam pulak..





Hari ni..
Tekak perit..
Hidung sakit..
Suara bertukar..
Ada yang kata limau penyebabnya..
Kelmarin aku cuma makan tak sampai setengah biji pun..
Kebetulan je tu.. nak jadikan punca tak sihat..

Tapi.. dalam tak sihat.. habis sebungkus tau nasi lemak pagi ni..
Alhamdulillah.. kenyang..

Hubby cakap..
'Macam ni lah wife abang.. baru ada tenaga.. hihihi..'
Diet.. diet juga.. tapi kesihatan diri perlu diutamakan..



psstt: Alhamdulillah dak Adik semakin baik tapi masih dalam tempoh cuti sakit..



19 comments:

Nurzakiah Hanum said...

singgah pagi :)
selalu anum makan mesti sakit perut tapi nak gak makan
hehe

idzwa kamaruddin said...

take care ;)

Kakzakie said...

Sebelah meja kerja kakak sekarang ni dah sama tinggi dgn meja tau kotak-kotak limau. Bilik kakak ni pun sampai sesak rasa dgn hamper. Yg malas tu ada air tak halal yg atas sekali..

AMIIZAA said...

musim limau kembali...cepat jerk demam selsema menyinggah, take care aiza:)

Khai♥Rin : anies said...

laa ni byk yg msm...agk nyer belum matang lg diorg da petik

Najib Ariyan said...

bersepah2 limau kat sana sini.. murah2 lagi... tapi doktor kata takleh makan bebanyak sebab banyak gula... jadi saya pun kurang lah makan... kalau kucing saya makan limau ni agaknya saya bagi diorang makan

JR said...

Rajin-rajinlah makan ubat, banyak berehat, semoga cepat sihat...

NM03 said...

limau mcm ni mmg senang batuk weh. jaga diri, aku dh nak sihat skit2 ni. tggal batuk je skit lg ni

Aziela said...

Setengah biji, takder apa kot Ai. Tapi akak rasa sebab cuaca la...campur merajuk lagi ke...campur penat lagi sangkut dlm jem..hehehehe. Semoga adik cepat sembuh. Bagi dia sembuh betul2 baru boleh lasak semula.

paridah said...

limau mandarin ada yg alahan makannya kena hati2 kalau dh terkena sekali..

Daddy Ziyyad said...

Setelah melihat video di Youtube tentang limau mandarin ini, dan setelah saya fikir betul2 ( tentang kenapa limau ni manis manis belaka & tahan lama tak rosak simpan dalam kotak), saya rasa saya tak akan makan limau ni...hahahaha

Fiza Rahman said...

Sedap limau ni klo makan sejuk². Smoga cepat sembuh.

Rinna said...

Tahun nie tak sentuh lagi buah limau nie..kalau makan sure kena sakit tekak..nie tak makan pun dah demam ngan sakit tekak..Mmg musim dan cuaca agaknya

Limau nie kalau manis mmg layan laa.. :)

Qaseh Vee said...

wah ! best tu . boleh buat oren jus . harap selepas CNY harga limau ni turun . blh la puaskan mkn . setiap thn saya akan dpt dr next door chinese ...

eMMe said...

yea juga aiza, coz limau ni kene basuh dulu kulitnye, sebelum kupas... ade bahan yg disemburkan pada kulit limau tu, nak kasi tahan lame, n tak elok utk kite... mudah la dpt sakit tekak, batuk... try la amalkan air lemon campur dgn madu asli.. InshaAllah.. leh baik pas tu...

Amanda Suria said...

Get well soon dear...jgn mkn limau dh eh..mmg penyebab tu limau tu..

Pha Is said...

limau semakin banyak dijual.. tanda tahun baru cima semakin dekat..

Nurul Aula said...

Emm sedap la kan orange tu, sama la kita kadang kadang kombinasi cuaca dan kurang air masak.
takpa harapnya dah sihatlah hari ni. Ameen.
ni jer la time nak dapat limau manis kan berkotak2 huhuhu

Mummydearie said...

Kalau dulu pun berkotak-kotak dapat limau. Pagi petang siang malam makan limau sampai batuk-batuk. Sekarang ni kurang sikit dah dapat kotak limau. Bagus juga. Minggu lepas punyalah sedap saya mengunyah tak sedar dah masuk limau keempat. Bila tersedak barulah perasan kulit limau dah banyak atas meja!

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...