Followers Remaja Purba

Wednesday, September 24, 2014

Kincir Air Kesultanan Melayu Melaka di Bandar Melaka



Habis sesi menjelajah dalaman Kapal Flor De La Mar, perjalanan kami diteruskan ke arah Bangunan 'merah' Stadhuys.. Tapi sebelum tu kami singgah di Kincir Air Kesultanan Melaka, kebetulan sebenarnya aku nampak kincir air ni..


Kincir Air Kesultanan Melaka dibina pada akhir 2007 dan siap pada Mac 2008. Ia telah mencipta rekod sebagai kincir air yang pertama dan terbesar di Malaysia. Strukturnya adalah berasaskan teknologi Islam yang boleh didapati di Syria dan juga Lijiang, China.
Rujukan di SINI..



Mak Budak yang over bergambar sebenarnya..
dak Adik dengan dak Nuha rileks je..




Ada banyak ikan dalam sungai tu..


dak Adik dengan dak Nuha bukan tengok ikan-ikan tu.. tapi tengok biawak besar kat tebing sungai tu..




Bergambar di Dataran Quayside..


Tengok dari tepi jalan je kawasan ni..
sebab tujuan aku nak ke Bangunan Stadhuys sebenarnya..


Teruja melihat bangunan merah tu..
Berjaya jugak aku menjejakkan kaki di situ..


Bila dah sampai kat bangunan tu.. eemm.. dak Nuha merengek nak naik beca berhias yang ada kat situ..
Seumur hidup aku tak pernah naik beca tu.. sekali dak Nuha boleh bantai merengek tak nak lepaskan beca tu.. huhuhu..
Nampaknya rezeki abang beca tu lah dapat pelanggan macam dak Nuha..



psst: Akan diceritakan dalam entry berikutnya..


16 comments:

Petak Bunga said...

x perasan plk kincir air kat melaka.
hati2 dgn biawak..
tgok berita semlam.. ishk kesian betul dgn budak tu..

Nurzakiah Hanum said...

klasiknya

nur anis said...

best jejalan melaka ni..tengok tempat bersejarah...

Kakzakie said...

Beca tu kan berhias cantik itu yg Nuha nak sgt naik:)

Amanda Suria said...

Sgt2 best bila anak2 happy....

nuyui a.k.a miss YUI said...

lama tak p melaka...

aTieYusof Family said...

Rindu Melaka bila tgk pic2 ni.. bulan 6 hari tu ada ke Melaka, tapi entry tak up lagi..ehhee

idzwa kamaruddin said...

Sini saya x sampai lg

Aziela said...

Seronok nampaknya. Cik Lan tu posing ke, tengok kincir, Ai? Hehehehe

lieyalatif said...

lieya ni name je balik melala tiap2 bulan tapi dah lame tak jejak sini sebenarnye.....serius dah lame....

amirah said...

mesti nuha terpikat dengan beca yg penuh dgn hello kitty tu..huhu...samala budak2 ni asikkk la nak naik beca walaupun hari2 tengok..

Khai♥Rin : anies said...

ada feeling2 mcm kt belanda x? ;-)

JR said...

Banyak sangat tempat menarik kat Melaka. Bila saya ke sana baru2 ini tak sempat pun ke Kincir Air tu, kerana tak menyedari kewujudannya...

Tihara said...

bestnya gi jalan-jalan Melaka :)

hainom OKje said...

Oh berjalan jalan ke Melaka yeh.... Yang part over acting tu ...OKje tak kisah pun, dah biasa sebab selalu buat haha

EZAN IDMA said...

bestnyeee lama gila tak g melaka. bercadang gak dengan husb nak pegi nexthmonth. tengok gambar org amek kat pantai klebang cantik2

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...