Followers Remaja Purba

Monday, July 21, 2014

Resepi Pie Tee



Dah lama sebenarnya tersimpan sebagai draft dalam blog mak budak pasal resepi ni..
Tiba-tiba teringin pulak nak buat jadikan stok untuk raya nanti..
Kali pertama aku melihat rupa bentuk pie tee ni di blog kak Kamsiah..



Gigihlah masa tu aku mencari acuan dan tempat penimbang ni..


Try.. test.. error.. Maklumlah mak budak baru nak belajar..


Hasil dari percubaan demi percubaan..
Sebenarnya hubby lagi banyak buat dari aku buat..


Nah.. paling senang.. masukkan coleslaw... ---> pun hubby yang buat.. kehkehkeh..



BAHAN-BAHAN KULIT PIE TEE:
180 gram tepung beras
50 gram tepung gandum
50 gram tepung jagung
350 ml air
1 biji telur gred A, dipukul sedikit
Secubit garam


CARA MEMBUATNYA:
  1. Satukan tepung beras, tepung jagung dan tepung gandum, gaul rata dan ayak. Masukkan secubit garam dan telur, kacau rata dan tuang air sedikit demi sedikit dan terus kacau hingga mendapat bancuhan yang sebati. Tapis dan ketepikan sebentar.
  2. Panaskan minyak untuk goreng terendam, kemudian celup acuan pie tee ke dalam minyak panas tadi, biar kurang lebih 30 saat. Angkat acuan tadi dan celop dalam bancuhan tepung, tapi jangan sampai atas, buat macam gambar di atas tu.
  3. Kemudian masukkan ke dalam minyak panas, dan biar hingga kulit pie tee mengeras. Benamkan acuan dalam minyak panas hingga sampai ke dasar kuali, tujuan untuk menjadikan bahagian bawah pie tee rata dan boleh berdiri tegah bila siap nanti.
  4. Tanggalkan kulit pie tee dari acuan, kalau susah, longgarkan dengan garfu atau lidi sate. Goreng hingga perang sedikit, angkat dan toskan atas kitchen paper towel. Buat kaedah sama untuk baki bancuhan tadi, hingga siap. Bila sejuk simpan dalam bekas kedap udara.

Resepi di atas adalah dari CikMat Gebu..




psstt: Tinggal beberapa hari lagi nak menyambut Aidilfitri tapi persediaan raya belum juga aku buat..





14 comments:

  1. nak cuba la
    thanks for sharing

    ReplyDelete
  2. oo..pie tee ke nama kuih ni..pernah gak makan..

    ReplyDelete
  3. Dapp! Dapp! Sy suka inti tu klu inti popia. Yummeh!

    ReplyDelete
  4. Akak memanggg suka. Masalahnya, tak rajin..hehehehhee

    ReplyDelete
  5. Rajin2...! Nak ngadap api dgn mnyk panas tu...mmg perlukn kesabaran...!

    ReplyDelete
  6. Buat ni nak kena rajin. Tapi kalau ada mould banyak cepat sikit siapnya..

    ReplyDelete
  7. laaa... macam tu ke acuan dia? uncle ingatkan tukul!!!

    ReplyDelete
  8. Boleh lah cuba nanti... terima kasih kongsikan resepinya disini...

    ReplyDelete
  9. nengoknya cam senang jugak tuh..tp acuanlah mslh nyer mana nak carik..huhuh

    ReplyDelete
  10. kita kuih tunjuk je..hehh

    folo...jom folo kita...dtg bawa entri bloglist..jom join...

    ReplyDelete

Ingatan Purba

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...