Followers Remaja Purba

Sunday, May 18, 2014

Jungle Trekking and Canopy Walk di Taman Negara Pahang



Hari pertama bagi program Team Re Charge di Taman Negara Pahang..
Part 1.. Part 2..




Aktiviti hari kedua pada sebelah pagi di Taman Negara Pahang..
  • Jungle Trekking (1.7km: 45 mins) up to Teresik Hill (334m height)
  • Canopy Walk (510m long, 45m from ground level)


Entah kenapa kali ni aku malas nak keluar lebih awal untuk menikmati suasana pagi..
Tetiba rasa rugi pulak..


Sebahagian dari tempat penginapan kami..


Sarapan pagi..


Bersedia untuk masuk hutan semula.. kali ni waktu siang pulak..












Perjalanan diteruskan menuju ke destinasi..

 
Jungle Trekking (1.7km: 45 mins) up to Teresik Hill (334m height)


En. Fuad our Nature Guide untuk group 7..
Komen aku tentang beliau: Korang jangan bagi soalan di luar lingkungan topik yang dibincangkan..


1km lagi menuju ke Canopy Walk (510m long, 45m from ground level)



Sepanjang perjalanan menuju ke Titian Kanopi..



Berhati-hati untuk memegang pemegang sepanjang jalan..
Ada serangga dan haiwan kecil merayap.. takut ada yang tak tahan.. kegatalan pulak nanti..


Orang sibuk kat depan, kami kat belakang sibuk bergambar..



Sampai sudah di Canopy Walk..







Masa kitorang sampai tu, dah ramai orang tunggu turn nak naik canopy walk tu..
Sementara tu kita selfie tu..
Tak cukup cik Nikon.. monopod pelengkap kenangan..


Bersedia untuk..


Gaya berjalan jangan 'bersepah'.. jalan kena ala-ala 'kucing berjalan'..


Menuju puncak ke 45m from ground level..


Alhamdulillah selamat sampai ke penghujung canopy walk tersebut..
Selesai aktiviti sebelah pagi.. dan akan bersambung di sebelah petang menuju ke Perkampungan Orang Asli..
Sementara tu.. kita balik, makan tengahari di Restoran Terapung kat Jeti tepi sungai Taman Negara..
Masa ni takdan nak menikmati suasana tepian sungai tu pun.. sebab aku dah teramat penat.. ditambah pulak mengejar masa yang diberikan..






BERSAMBUNG lagi..





psstt: Kami tak sempat nak jejak ke Bukit Teresik memandangkan mengambil masa yang lama menunggu giliran untuk canopy walk.. sayang sungguh..




5 comments:

Tinta Lana said...

Salam.

Org Asli kaum Bateq ya akk gi nanti..oh my, saya nak tgk gmbr2 dlm entri strsnya,hehe.

Kat Canopy Walk tu, saya ingt lgi senior saya smpai menangis2,hehe, dia takut dgn ketinggian. Bila turn dia, lama masa dia ambil nak meniti tu, smbil meniti sambil berjurai air mata dia,hehe

Tinta Lana said...

Salam.

Org Asli kaum Bateq ya akk gi nanti..oh my, saya nak tgk gmbr2 dlm entri strsnya,hehe.

Kat Canopy Walk tu, saya ingt lgi senior saya smpai menangis2,hehe, dia takut dgn ketinggian. Bila turn dia, lama masa dia ambil nak meniti tu, smbil meniti sambil berjurai air mata dia,hehe

Sobri Yaacob said...

wah tq sharing saya memng nak ke sini..tak sangka kat sini pun ada conopi walk.. best2..

Amanda Suria said...

best giler la aktiviti macam ni..kalau la di beri peluang..memang SA x kan lepaskan...

UmmuAidan-Arissa said...

canopy walk mmgg menggayatkan ..tapi seronok kan..
thanks share gambar2 semua nie..menggembalikan kenangan ms pergi lamer dl...:)

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...