Followers Remaja Purba

Sunday, May 18, 2014

Rapid Shooting and Boat Ride to Perkampungan Orang Asli Bateq di Taman Negara Pahang



(Entry yang agak panjang..)

Hari pertama dan kedua bagi program Team Re Charge di Taman Negara Pahang..




Aktiviti hari kedua pada sebelah petang di Taman Negara Pahang..
  • Boat ride to visit Orang Asli Village
  • Proceed with Rapid Shooting (up to K.Trenggan and stop at Dedari)


Kisah sebelum..
M: Akak rajin ek pakai tudung lilit-lilit ni..
A: Akak nak nampak cantik untuk aktiviti petang ni.. kihkihkih..



Teruja untuk Boat ride to visit Orang Asli Village
Masa ni takdelah beria-ia nak lawa bagai..
Nature Guide kitorang dah pesan, barang-barang berharga perlu disimpan dalam beg plastik bagi mengelakkan dari basah..



Rileks.. santai.. tenang.. lagipun kitorang kan last team.. 
6 bot lagi ada kat depan kitorang..


Memang kitorang tak duga tak jangka apa yang akan berlaku selepas itu..


Korang nak tahu apa maksud Proceed with Rapid Shooting (up to K.Trenggan and stop at Dedari)...?
  • Simpan barang dalam plastik untuk elak dari basah.. ---> aku membayangkan basah sikit-sikit terkena percikan air.. 
  • Setakat basah sikit-sikit apadehal..
  • Rupa-rupanya... lencun.. hilang terus cantik lawa pakai lilit-lilit bagai tu..
  • Nasib baik cik Nikon selamat.. uncle Samsung je yang kurang selamat..
  • Memula En. Fuad lakukan serangan percikan air ke atas kami.. terkedu kami.. dahlah tengah amik gambar..
  • Bila dah basah.. tak adillah team yang depan tak kena.. 'serangan' percikan air pun dilancarkan..
  • Last sekali.. team kami di'belasah' kiri dan kanan.. 
  • Fuh.. biasa orang mandi dalam sungai tapi kami mandi dalam bot..
  • Lencun.. kuyup.. air masuk telinga.. kahkahkah.. memang happening.. ohsemlah...



Panas terik tapi semua lencun.. gara-gara Rapid Shooting..
Memang cool lah semua.. memang tak terjangkau dek fikiran..



Kat Perkampungan Orang Asli ni.. tak dapat nak berlama-lama.. tak sampai 10 minit kot kitorang lepaskan penat.. hujan turun.. selebat-lebatnya..
Masa ni.. kami berteduh ditempat orang asli berteduh.. mereka sangat pemalu.. nak dengar jawapan dari mulut dorang pun kena dengar betul-betul.. 
Bila hujan dah agak reda.. apalagi.. mandi time..
Mana boleh lepaskan peluang.. alang-alang dah basah.. memang syok woo..
Masa ni aku takde gambar kenangan (nanti aku try mintak kat geng yang pergi masa tu) sebab dah simpan elok-elok dalam plastik..



Berteduh sementara nak tunggu hujan reda..



Perjalanan balik.. macam biasa.. team aku team terakhir..
Ketika yang lain dah gerak balik, kami baru nak gerak gara-gara satu bot agak lewat sampai..
Sampai satu tempat air yang banyak batu dalam sungai.. bot tersangkut dan menghentam batu sungai..
Memasing terdiam sekejap.. maklumlah.. masa pergi melawan arus.. semuanya ok + seronok dok layan Rapid Shooting tu..
Syukur takde apa-apa.. pengalaman berharga buat team kami..
Dalam takut pucat tu tetap seronok bermain percikan air..
Akhirnya selamat sampai ke Jeti Taman Negara dan kembali ke tempat penginapan..





BERSAMBUNG..






psstt: Oh!Rapid Shooting memang ohsem.. rasa tak puas bermain air..



10 comments:

Zul Fattah said...

perghh.. bestnya.. sy x pernah lg try mlwat org asli.. kna try jgak lpas ni..

Umie Artoqiemie said...

cool gila dapat pergi sana.

Chot said...

Mmg best..ingtkn pebenda la rapid shooting tu kan...skali..main simbah2..yg lg best tu pemandu bot sama2 sporting..sekali kena nak lagi..hahaha.

Tinta Lana said...

Salam.

hahaha, saya taktau pun main air tu namanya rapid shooting, tapi for sure, setiap org wajib basah lencun kena air,haha

Lepastu, kesejukan T_T

Hurmm..akk punya entry ni buat saya rindu tempat ni..

Muhammad Taufiq said...

Bestnya ! Untung dpt pergi sana

Jom melawat ke blog saya awksweetgitu.blogspot.com :)

Dr Singa said...

macam nak pergi macam nak pergi macam bestt!!!

Amanda Suria said...

lama x singgah sini sekali tgok banyaknya aktiviti best....seronok la...SA dah lama x join aktiviti2 macam ni..

Kesuma Angsana said...

wah bagus ni pengalaman berharga dlm hidup kan !

UmmuAidan-Arissa said...

Basah lencun semuanya yer..heheh..naik bot tuh memang akan terpercik jugak air camaner pun kan..sib baik cik nikon selamat hohohoh

Aziela said...

Err, lepas tu demam tak?

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...