Followers Remaja Purba

Saturday, May 17, 2014

Night Jungle Walk and Tahan Hide with Nature Guide di Taman Negara Pahang




Part 1 di SINI..



Lepas dah rileks santai dalam bilik.. maka bermulalah aktiviti pertama pada sebelah malamnya..
 

Kita re charge tenaga dulu..


Kemudian..



  Sesi safety briefing by Nature Guide..
tentang apa yang boleh, apa yang tidak bila berada di dalam hutan..


Nature Guide yang akan mengiringi kami masuk hutan Taman Negara bagi aktiviti:
Night Jungle Walk & Tahan Hide with Nature Guide..




Selesai sesi penerangan tersebut, maka kami dibahagikan kepada 7 kumpulan.. dan bergerak mengikut kumpulan yang telah ditetapkan..
Ini penting agar tiada ahli kumpulan yang sesat atau hilang semasa di dalam hutan..



Kumpulan 7
Gambar yang entah ke berapa.. sebab tu takde gambar boboy.. yang ada gegurl je..
Guide Nature kami: En. Fuad.. (baju putih sling beg oren di belakang tu)


Dari jeti nak menuju ke Taman Negara..


Dalam hutan Taman Negara..

Serangga pertama yang diperkenalkan kepada kami..
Selain dari ular aku boleh layan tengok lagi.. tapi kalau part ular.. aku geli..


Bunga ni hanya akan kembang di waktu malam je.. siang ia kuncup..
'One Night Flower' kalau tak silap namanya..
Aku tak bawa buku catatan untuk catat yang apa yang guide nature En. Fuad terangkan..


Gambar waktu malam dalam hutan tak banyak pun sebab aku rasa sesak dan ramai pulak malam tu.. lagipun team aku tak banyak cakap gara-gara en. Sentap.. kihkihkih..



Pemandangan di sekitar Taman Negara Resort..





Tapir ni takde geng sebab awek dia dah lari ikut jantan lain kat dalam hutan..
Tapir ni dari kecil dah biasa dijaga, sebab tu ia takkan pergi jauh ke dalam hutan Taman Negara..


Ok.. masa untuk balik ke bilik penginapan..


Untuk malam pertama ni oklah.. not bad.. takdelah penat sampai tak larat nak berjalan..






BERSAMBUNG..




psstt: Untuk Night Jungle Walk.. tak usah risau sebab jalan telah disediakan bagi keselesaan pengunjung yang datang..



10 comments:

Chot said...

oh best..rindunya taman negara...so fresh kan udara kt situ. salah sorg guard yg dlm tu mcm kenal je mcm guard yg sama masa sy pergi dulu..kalaulah boleh repeat lagi..wow!

Izzati Amira said...

eee bestnyaaa.. saya suka tgok pokok2 hijau.. mmg dah pasang impian lama dah nk g taman negara.. tp tak berkesempatan lagi. InsyaAllah suatu hari nnti.. doakan ye.. *jelesnya*

Kakzakie said...

Program macam ini seronok walau letih. Balik program mesti lepak habis..

Tinta Lana said...

Assalamualaikum.

Aha kak, best sangat pergi tmn negara! Kalau ada peluang, saya nak pergi lagi! >_<

Tinta Lana said...

Assalamualaikum.

Best sangat kak gi tmn ngra, kalau ada peluang lagi, saya nak pergi!

JR said...

Utk night jungle tu ada jumpa harimau tak...? Kata pemandu kami masa saya ke Taman Negara dulu kalau bernasib baik dapat jumpa harimau....

Pha Is said...

dulu pernah buat night walk ni.. keluar je dari hutan, smua pakat bau taik lembu.. terpijak x nmpak.. heheh

Tinta Lana said...

Ya Rabbi..semua komen saya ada dua kali,huhu.

Sorry kak, memenuhkan inbox akak je,hahaha

Loading problem, rasa mcm failed mula2 send tu, rupanya lepas.

Amanda Suria said...

mesti seronok kan..tp dalam ramai2 tu kalau ada en sentap pasti x best...SA x pernah lagi night jungle trekking...

UmmuAidan-Arissa said...

Bestkan aktiviti2 yg boleh dibuat kat taman negara tuh..yg paling best dok kat situ bangun pagi nyaman jer udaranya..

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...