- Gara-gara aku tengok kat blog dak Yana ni, terus jadi teruja nak buat..
- Jumaat lepas gedik manja kat hubby mintak teman carikkan bahan nak buat..
- Hubby suruh buat lebih, simpan dalam peti sejuk. bila rasa nak goreng, tak payah susah-susah dah..
- Resepinya boleh amik kat SINI..
Bahan yang perlu ada.. Kulit popia jangan lupa..
Tu daun bawang.. lupa nak amik gambar sebelum dihiris..
Disebabkan ketam tu banyak, makanya cheese dia nampak sikit..
Lepas ni aku guna sekeping-sekeping terus.. try test error tengok camane rasanya..
Lagi banyak cheese lagi aku suka..
Bahan-bahan untuk sosnya:
- Seulas bawang besar (dalam gambar tu terlebih bawang merah pulak) dikisar
- Satu labu bawang putih dikisar
- Cili merah (ikut suka) dikisar
- 1 keping asam keping (dalam pinggan mana pulak asam keping aku letak, aku pun lupa)
- Garam dan gula secukup rasa
- Air
Cara membuatnya:
- Tumis tanpa minyak semua bahan yang dikisar tadi..
- Masukkan garam dan gula secukupnya..
- Tambah air bagi cair sikit..
- Bila dah masak.. angkat.. siap untuk dihidang bersama popia ketam cheese yang mak budak buat tu..
Sosnya chef hubby yang buat, aku tukang masukkan dalam entry..
psstt: Disebabkan aku ketagih nak main masak-masak kat dapur rumah.. terhenti sekejap kisah dak Kakak.. dak Adik.. dan Nuha.. ---> alah.. bagi chance kat ibu interprem kat sini kejap ye..
Uish sodapnya!! Tapi xleh makan ketam bebanyak lah saya ni huhu sedih
ReplyDeleteSeronok plk msk di bulan ramadan ni kan.....
ReplyDeletedana pun ada bt popia crabstik nih kak tp style org malas... sbb letak sebatang crabstik ngn cheese terus kak... cube akak bt mcm dana heheheh
ReplyDeletemenarik tuh..mmg sedap..
ReplyDeleteSedap tu ubah selera dari popia yg biasa tu. Harus cuba jugak ni.
ReplyDeletesalam ramadhan # 21
ReplyDeletewah..sodap tu..lum pernah mkn lg ni..
Nak try la juga...cam best je buh ciz tu...kulit popia pun ada tu....hehe...dpt 1 menu hri nie...thx...:-)
ReplyDeleteSedappppp nyer!!!
ReplyDeleteSedap nyer!!
ReplyDeleteSimple2 je resepi nya..
ReplyDeleteElok sgt lah, kat rumah pun ada ketam tu.. Tinggal beli cik keju je :)
kena try gak nih! ;-)
ReplyDeleteRajinnya masak memasak ni
ReplyDeleteerm.. yg atas tu sdap.. ketam cheese..?
ReplyDeletecheese...sedapnyaaa
ReplyDeletemmg sedap ni !
ReplyDeletesemalam beli popia biasa kat param.baru je cakap dengan anak,ingat nak buat sendirilah letak isi ketam,lagi best.tak sangka sis buat entri ni pulak...terus laju2 bookmark page ni he3..
ReplyDeleteNampak sedap, tingin nak buat tapi tak taulah bila.
ReplyDeletenampak popiah ketam.. terus singgah sini.. salam kenal ye tuan rumah.. nak test buat jugak.. sbb ada cheese.. nampak sedap.. tq ya.. :)
ReplyDeletetermakan popia sardin, culture shock woooo... :)
ReplyDeleteYelah tu bagi chancaelah ni.. anak-anak tak kisah cuma kawan-kawan ibu mesti rindu nak tengok budak montel yg sorang:)
ReplyDeletePopia basah buat macam ini pun sedap juga ai..
uhuhu...nampak mcm sedap..tapi rasa malas nak menerai..takde orang nak tolong buatkan ke..hihi..
ReplyDeletenyum2..sedapnyeeee..btw Salam ramadhan & selamat berbuka :)
ReplyDeleteboleh buat meniaga kt bazar ramadhan ni
ReplyDeletebaru je baca resepi ni kat blog yana ari tu... hhehe
ReplyDeleteperghhh.. mcm layan je... hehe
ReplyDeleteakk lg canggih ni sos pn buat sendiri..sy guna sos LIFE je..haha..nnt nk curik resipi sos akak laa.. :)
ReplyDeleteSedapnye. Terliur terus tengok gambar ni. Hehe. Selamat berbuka. :)
ReplyDeletekami satu famili semuanya suka popia tak kira apa intinya pun.ketam cheese cmni belum pernah buat
ReplyDelete