Followers Remaja Purba

Friday, August 5, 2016

Allahu ya hafizu nafsi wa ruhi


Akhirnya..
Syawal berlalu pergi meninggalkan kita..

Hari-hari berlalu yang takkan kembali..
Kenangan raya pun masih terpahat kukuh di dalam 'draft' tak terkeluar lagi..
Ketika orang lain dah habis bercerita kisah Syawal aku masih terkial-kial..
Entah kenapa tahun ni seolah ada halangan yang mengekang aku dari terus update di sini..

Takpelah..
Part yang itu mohon abaikan.. kalau ada.. adalah.. kalau takde, teruskan je rutin harian macam biasa..


Hari ini..
Jumaat pertama bulan Ogos 2016..
Sekadar ingin berkongsi..
Kadang-kadang dalam hidup ini Allah menguji kita dengan perkara-perkara pahit kerana Allah sayang kepada kita. Bila kita lalui duka, kita akan jadi rapat denganNYA.


“Allahu ya hafizu nafsi wa ruhi” (Ya Allah, peliharalah diriku dan rohku) 
“Bismillahi Jibril” (Dengan nama Allah, Jibril)
“Fi Yamini” (Pada kananku)
“Bismillahi Mikail” (Dengan nama Allah, Mikail)
“Fi Shimali” (Pada kiriku)
“Bismillahi Israfil” (Dengan nama Allah, Israfil)
“Fi Amami” (Pada hadapanku)
“Bismillahi Izrail” (Dengan nama Allah, Izrail)
*Ianya dikenali sebagai Hizib Al-Hafiz/Doa Bismillah 9.

Antara kelebihannya adalah sebagai doa pelindung daripada syaitan dan hasad dengki.


StatusHati: Kita hanya merancang, Allah juga merancang.. tapi perancangan Allah itu lebih hebat..


8 comments:

norhidana miswan said...

doa tu ada dlm lagu mawi ngn ac mizal kan kak...

takpe kak moga diberi semangat n kekuatan trs ber ntry

anyss said...

Assalamualaikum,
sebaik-baik perancangan adalah perancangan Allah.
moga kita tabah dengan semua dugaan

ZULHILMI TEMPOYAK said...

terima kasih sharing. :D

ewanthology said...

semoga menjadi amalan

Beeha Azman said...

singgah sini. :D

Siqah Hussin said...

Takpe kak.. take your time okay :)

Pha Is said...

amiin..

Mummydearie said...

La! Rupanya takda cerita raya ke? Ingat kat tak nyempat-nyempatlah saya nak baca kisah raya di blog ni. Rupa takda pulak!

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...