Followers Remaja Purba

Thursday, August 4, 2016

Allergic reaction (gegata/gelegata)


Bila ibu cuti rehat..

Dak Nuha tak bagi pergi kerja.. suruh temankan dia.. 'Nuha bosanlah ibu..'
Dak Adik pulak balik sekolah mesti nak makan bersuap..
Dak Kakak mesti nak bawak bekal ke sekolah..


Gambar kelmarin.. pada badan, kaki dan lengan..


Kisah bermula hari Ahad lepas..
Badan dak Nuha naik ruam dan kemerahan-merahan, puas kufikir sebab apa..
Nampak macam allergic reaction (gegata/gelegata), hampir keseluruhan badan dia kena..

Pagi Isnin..
En. Hubby bawa dak Nuha ke klinik
Makluman dari doctor, most probably ianya allergic reaction sebab awalnya en. Hubby bagitahu pada doctor yang dak Nuha ada bermain dengan kucing 'comot' kat depan rumah. Nak kata allergic pada makanan, itu mustahil sebab rutin harian hampir sama je tapi mungkin juga allergic pada habuk atau bahan kimia..

Doctor pesan.. sapu calamine lotion dulu, bagi ubat tahan gatal, mandikan lebih kerap dan on aircond bagi dia tak berpeluh. Kalau makin teruk ruam/bintat-bintat tu dalam masa 48 jam, mungkin kena start ubat minum steroid (alahan).


Maka.. cuti rehatku diluluskan..

Dua jenis ubat ini dibekalkan oleh klinik kepada en. Hubby..



Cukup sapu dengan Calamine lotion je dulu sebab Candacort tu combination Anti Fungus + Steroid. Tengok pada allergic tu bukan disebabkan fungus. Untuk kurangkan rasa tak selesa pulak, boleh bagi dia ubat tahan gatal seperti Syrup Cetrizin atau Syrup Piriton (mengantuk).. yang ni aku tanya dengan Dr. DaddyZiyyad.. kebetulan doctor dekat klinik hanya bekalkan ubat yang kat atas tu je..


Dak Nuha tak suka Calamine lotion tu sebab lambat kering, tak macam Candacort tu tapi dalam lembut aku tetap bertegas dengan dak Nuha..

Hari ni, nampak semakin ok berbanding kelmarin.. Alhamdulillah..
Dak Nuha merengek nak ikut aku pergi kerja.. sobsobsob.. kesian kat dia..
Sabar ye Nuha.. malam nanti ibu gomol Nuha.. bukan gomol babah ye.. kihkihkih..


StatusHati: Dah lama tak manjakan diri dengan berjogging sambil cuci mata..


6 comments:

lia ummiirfan said...

get well soon Nuha! 💪💪💪

ZULHILMI TEMPOYAK said...

semoga cepat sembuh Nuha

norhidana miswan said...

gws ye nuha syg...

kesian nya kan kalu bdk gatal2 nih, msti dia nk menggaru je, kang sedar2 dh berdarah

idzwa kamaruddin said...

alaahaiii boleh rase miang nyer macam mana..

zai zamree said...

Aqil pon baru2 ni jd ruam...asal mkn udang ja jd ruam...muskil gak sbb dr kecik mkn udang xda pon jd cmtu

Mummydearie said...

Kalau gomol babah pun apa salahnya ~_^

Kasihan Dak Nuha. Bila kena gegata macam ni memang siksalah apatah lagi budak-budak aktif macam si Nuha ni!

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...