Followers Remaja Purba

Tuesday, August 23, 2016

Memang rugi jual Jagung ni sebenarnya


Jagung manis dari ladang di Sekinchan, Selangor.
Bukan aku punya tapi adik kepada jiran di taman perumahan aku yang uruskan. Dulu aku pernah beli jagung ni.. bukan nak puji tapi memang terbaik dari ladang..

Buat pertama kali, aku cuba bertanya andai diberikan keizinan untuk menjual hasil dari ladang tersebut. Alah.. bukan banyak selori pun aku ambil, cuma sebakul dua je.. bawa ke tempat kerja dan habis.. ye habis.. Alhamdulillah.. rezeki.

Jujurnya aku bukanlah reti nak meniaga pun, sekadar suka-suka syok sendiri feeling ladang tu aku yang punya.. kihkihkih.. Akak tu letak harga A, harga A lah yang aku jual.. takde bertukar B ke C harganya. Orang cakap aku rugi sebab tak letak harga sendiri tapi pada aku aku masih ada untung sebenarnya. Dahlah sesen pun aku tak keluarkan modal, atas dasar percaya akak tu serahkan sebakul jagung untuk dijual..

Pada aku.. ini rezeki anak-anak.. aku cuma menumpang je.. win win situation rupanya.. rezeki jangan ditolak. Alhamdulillah syukur di atas rezeki ini.. Bukan senang nak senang kan kalau tiada daya usaha. Malu.. tolak ketepi.. yang penting aku happy..


Ladang jagung di Sekinchan, Selangor
Dapat tengok gambar je, aku tak pernah pergi pun..
 

1st come 1st serve.. itupun masih tak cukup..


Bukti dari kengkawan di tempat kerja..
Manis dan padat isi jagungnya..
Dan.. aku hanya ambil yang terbaik dari ladang..


Rugi..?
Memang rugi sebenarnya jual jagung ni..
Dahlah besar, isinya padat, manis pulak tu. Rugi.. rugi..
Mana tak rugi, syok sangat ambil order dari kengkawan di tempat kerja, untuk diri sendiri takde; sebab tu aku kata rugi..

Pengajaran dekat aku, lain kali asingkan sesiap. Takdelah hanya mampu telan air liur je tengok buah tu.. hahaha.. Nasib baiklah anak-anak dah merasa sedari awal takdelah aku ralat sangat..

Dan..
Aku siap request pada akak tu, andai ada lebihan stok untuk masa akan datang.. bak mai sebakul dua aku tolong jualkan di tempat kerja selagi ada hasil tuaiannya.


StatusHati: Seronok ghupenya meniaga ni kan..


15 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

mmg nmpk pun isi pdt tu.. bestnyaa. buat bubur..

Amanda Suria said...

Wow...bestnya..buat bubur jagung best ni...corn in cup pun best..makan sebatang mcm tu ai x berapa pandai..heheheh

Aku Penghibur said...

wahhh syioknya...sedap rebus nie..pasti rasanya manis

Nurfaezah Abdullah said...

jagung is not may favourite buah tapi sesekali tu merasa jugak makan sweet corn hehe

anajingga said...

kat sini pun ada juga yang jual jagung manis ni, memang terbaik lah, manis,besar dan sedap sangat buat bubur.. :)

Farrah MF said...

Memang cantik isi jagungnya :)

Yana Libra said...

wahh..best niaga kalau brg habis kan :)

saniah ibrahim said...

jagung isinya terbaik dan segar dari ladang memnag jadi rebutan lah kalau jual kat kat tempat kerja....tentu rasanya manis kan.

Pha Is said...

uih kalau bakar buat bbq ni.. fuh..

Kakzakie Purvit said...

Kalau makan sesekali memang sedap
Tapi macam kakak ni sebab ada kebun sendiri muak jugalah..

Terima kasih titip doa buat almarhum bapak kakak.

aRz MoHa said...

Sedap nampak jagung apatah kalau rebut atau bakar...letak planta atau garam...perghhhh

jagung agak mahal juga harga...sebabnya sebelum ni pernah beli jagung untuk beri makan tupai....

aCik Anie said...

sapu butter..bakarrr,,sedapweyy

Pha Is said...

isi padat2 plak tuh..

adianiez AIDA said...

Kebetulan last week beli jagung gini dari jiran.
Mana dia dpt aida pun tak tanya ha ha...
Jagung madu. Manis.
Alhamdulillah.
6 btg rm10. Ok ke tuh?
Pada aida ok aje. Kat pasar mlm sebatang rm2.50.

Muhammad Farid Zulkifli said...

Assalamualaikum, nak tanya alamat ladang tu di mana ya

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...