Followers Remaja Purba

Friday, August 26, 2016

ICE - In Case of Emergency



It encourages people to enter emergency contacts in their mobile phone address book under the name "ICE", or multiple contacts as "ICE1", "ICE2", etc.
Maklumat asal di SINI..


Seorang ex-staff tempat kerjaku pernah bagitahu pada aku penggunaan ICE bagi senarai nama di dalam handphone. Daripada beliaulah aku ambil inisiatif meletakkan ICE pada nama-nama tertentu di dalam handphoneku.

Sebagai contoh:
012-3456789 - Ayah M.I (ICE)
012-3456789 - Mak (ICE)
012-3456789 - Abg Hubby (ICE)

Sekiranya berlaku kecemasan ke atas diriku, sekurang-kurangnya memudahkan mereka yang cuba menghubungi waris terdekat menggunakan telefonku.. tapi itupun kalau deme tahu penggunaan ICE tu lah kan..

Pernah juga en. Hubby bertanya siapa ICE..?
Kebetulan masa tu aku sibuk mencari nama di dalam phone book depan beliau..
Bila kukatakan maksud sebenar ICE tersebut, lepas tu senyap tak tanya apa dah..
Tapi bila aku skodeng handphone en. Hubby, 'bini aku last' itu nama yang digunakan untuk aku.. Takde sayang, darling, honey, ibu, mama ke hape ke..
Kira oklah kan.. sekurang-kurangnya beliau beringat ---> aku tetap yang pertama dan aku juga yang terakhir..


StatusHati: Dah bertahun aku gunakan ICE ni dalam kehidupan seharian..


5 comments:

tiga lalat said...

sibbaik x tnye "siapa wak"., kuikui2

LZ - The Blog Owner said...

Assalamualaikum aizamia,

Semalam ada jugak terbaca post ini di Facebook, memang ada realistic letak nombor ICE nih.. LZ dah buat nombor ICE nih..

Nice sharing aizamia.. :-)

Pha Is said...

nice share.. tapi tu la.. org bukan tau pun ICE tu apa.. sbb saya pun baru je tau bnda ni lepas baca kat sini.. heehe

Pha Is said...

silap hari bukan org inga ICE yg dadah tu.. hahaha..
maklumlah, saya farmasi, pikir pasal ubat dan dadah je.. heheehhe

adianiez AIDA said...

Nanti aida baca further pasal ice ni.
Tahu... tapi kurang tahu.
Kena amik tahu kan :-)
Tq for sharing.

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...