Followers Remaja Purba

Monday, January 6, 2014

Buku Teks Baru vs Buku Teks Lama..


  • Awal tahun.. antara rutin aku.. balut buku sekolah..
  • Memandangkan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) dan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) telah dilaksanakan sejak Tahun 2011, maka semua buku teks yang dak Kakak terima adalah fresh from oven.. buku baru.. jadi kena balut agar tak cepat rosak..
  • Kiranya dak Kakak salah seorang dari murid-murid perintis bagi pelaksanaan KSSR dan PBS ini.

Sebahagian dari buku teks dak Kakak..


 
 Sebahagian dari buku dak Adik..



Aku buka dan balut semula buku-buku teks dak Adik sebab pembalutnya dah rosak..


Manakala buku teks sekolah agama, aku buka semua pembalut dan tukar yang baru sebab dah uzur bona aku tengok..



Masa dak Nuha tidur je baru aku dapat buat aktiviti membalut ni..
Kalau tak.. berkepit sesaje..




psstt: Moga buku-buku teks tersebut bertahan lamalah hendakNYA bila berada di tangan dak Kakak dengan dak Adik..

last psstt: Orang lain dah mula masuk cerita minggu kedua persekolahan, aku masih terkial-kial nak habiskan kisah minggu pertama..



15 comments:

t.a.t.a said...

Kalau dapat buku teks yang masih baru, kiranya 1st owner la ni, nak balut pun penuh perasaan. penuh semangat. huh. kembang lobang hidung dapat buku baru. hahahah.

tapi kalau dapat buku lama memang hampeh. nak belajar pun takde mood.

Cik Puan Rara said...

sonoknya balut buku.dh lama tinggal sume ni.tgu anak dara tu besar lah nt.

:: Mrs.Eady :: said...

daku tak cerita lagi..hilang mood..huhuhuuu..

Queen Teratai said...

hehehe I lg baru 1st day nak story.. ;)

Nurzakiah Hanum said...

jauh beza ngan zaman anum dulu

asyifa mustaffa said...

Mlm td tdi tdo lmbt sbb mengerjakan buku dak2 ni...huk3...

Daddy Ziyyad said...

Tiba giliran anak saya nanti...mesti wife saya yg amik kontrak membalut buku...hahaha

norhidana miswan said...

zmn dulu2 masa dana sekolah rendah mana ada buku teks lawo gitu... sume dh bekas2 org... dh bertahun2 bekas org udah lunyai...

~ yus ~ said...

Saya pun belum habis balut buku anak2, ada 3 yang bersekolah rendah, pelan2 buat...huhu.

Eza Ridzwan said...

dah balot siap sblom bukak sekolah lagi...eh, buku teks sek agama dpt ekkk..kitorg kena beli..huhu...

Gee Lion said...

zaman miskin dedulu, balut pakai surat khabar je.. haha.. ^^

azieazah said...

Kami beli plastik ready made utk balut buku teks. Mudah sebab malas nak gunting dan selotep segala...

Erani Mohd Nor said...

darjah 4 jugak ka..sama dgn anak. Perasan dak, buku english literature cam jungle book tu.. bahasa english mgkn setengah budak susah nak faham. tak macam english zaman kita2 dolu.... pelajaran semakin susah

aizamia3 said...

Erani Mohd Nor:
a'ah.. buku English tu je yang lain dari yang lain.. terfikir macam mana cikgu B.I sekolah nak bahagikan masa antara buku teks, buku aktiviti, buku tulis dengan buku English tu..
Moga anak murid tidak terbeban hendakNYA.

JunAina said...

Sama macam Kak Azie beli yg ready made je kalau terbesar sikit pandailah bega...:)

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...