Followers Remaja Purba

Monday, May 14, 2012

Basuh baju..

Hari-hari cerita yang sama.. hari-hari rutin yang sama.. Nak bercerita perkara lain, macam tak logik pulak sebab aku belum boleh keluar rumah..

Ok.. hari ni aku nak cerita pasal basuh baju..

Biasanya aku basuh baju 2 hari sekali kecuali baju sekolah dak Kakak dengan dak Adik, itu memang kena basuh hari-hari..

Sejak aku cuti panjang ni, hari-hari aku basuh baju.. Mula-mula rasa pelik jugak sebab penuh je ampaian baju kat luar tu.. Tapi aku terlupa yang ahli keluarga dah bertambah maka baju yang dibasuh pun turut bertambah..


Macam hari ni..

hampir memenuhi ampaian yang ada..


Walaupun tetiap hari aku basuh baju, nak jugak aku puji diri aku.. sebab baju yang dah kering siap dilipat dan disimpan.. Habis tu, nak buat apa lagi.. Hubby pun taklah tegur sebab dah tak pening nak mencari seluarnya.. hahaha..

Apa yang pasti, takde walau sehelai pun baju yang tak berlipat.. clean and clear aku buat..



psstt: Ada lagi 4 pasang baju sekolah belum digosok, baru basuh semalam..


psstt lagi: Dak Adik makan tengahari kat rumah k.Lela sebelah rumah.. apalah adik ni..


last psstt: Baru lepas buat kerja sikit pasal hal office.. hikhikhik..


37 comments:

Kakzakie said...

Mencuci senang sebab guna mesin tapi melipat/menggosok memang salutellah kakak sebab teramat rajinnya...

Mesti paling banyak pakaian kegunaan si comel kan...

Asyifa Mustaffa said...

Rajinnya ..
siap lipat lgi tu...
sah2 boring nie kan...
baby msti x bnyk ragam nie kan....

aizamia3 said...

Kakzakie:
yang paling banyak, baju dak Nuha lah kak.. ;)
kalau tak lipat nanti, susah pulak nak cari sebab baju dia yang paling kecik..

aizamia3 said...

Asyifa Mustaffa:
takdelah rajin mana, yang sebenarnya bosan tak tau nak buat.. pastu dak Nuha pulak siang tdo je, dia meragam sebelah malam..

Momma AA said...

rajinnyer aizamia3 ni... saya paling malas nak jemur n lipat baju.. kalo stakat cuci baju tu small the pieces jer.. hikhik.. tekan butang jer jalan la mesin tu kann.. hehe..
kalo duk umah boring juga yer kalo x buat apa2.. bagusla ada benda nak buat.. rumah pun bersih, suami pun sayang.. pakaiannya terjaga.. :)

kakcik said...

Bila cuaca panas, menyidai pakaian adalah sangat menyeronokkan sebab cepat je kering. :)

Cinta Misteri said...

Basuh baju CiM suka, masuk mesen je trus tekan. Sidai baju pun CiM suka, biasanya sidai tgh mlm sblm tido almaklumlah siang kojer.
Angkat baju, lipat baju, kemas baju dlm lemari CiM paling maleh skali...huhuhu...biasanya angkat je dr ampaian trus gantung dlm lemari, naik mengelendut besi lemari

:: Mrs.Eady :: said...

rajinnnnnnnnnn....

~ yus ~ said...

saya bab lipat baju memang selalu bertangguh....huhu

aizamia3 said...

Momma AA:
cuti 3 bulan ni memang clean and clear lah rumah.. ;)


kakcik:
betul.. dari yang nipis hinggalah yang setebal2nya akan cepat je kering..

aizamia3 said...

Cinta Misteri:
tengah cuti jadi rajinlah.. ;) kalau kerja amik masa jugak nak melipat dan menyimpan..
lebih kurang sama lah kita.. baju2 memang akan digantung je terutama baju en. suami..


:: Mrs.Eady ::
rajin + bosan sebenarnya..

aizamia3 said...

~ yus ~
alah.. lebih kurang je kita.. ni sebab ai tengah cuti panjang.. maka rajin tu terlebih dari biasalah.. ;)

ct rahani said...

sy lak bab melipat la yg paling lemah.. sng sangkut semua baju letak kt almari.. tp baju anak2 tetap la kena lipatkan.. hehe..

makchaq said...

Salam aizamia3

Basuh baju ok, sidai baju ok, angkat baju ok, lipat baju..KO, tu yang membukit. Katil anak dara makchaq jadi mangsa. Nasib dia dok asrama

aizamia3 said...

ct rahani:
baju anak2.. nak tak nak suka tak suka tetap kena lipat.. tak macam baju en. suami senang.. gantungkan je.. ;)

aizamia3 said...

makchaq:
wsalam makchaq.

hehehe.. memang kalau bab nak melipat tu rasa liat je kan..

miloais milo said...

paling best lipat baju si kecik yang comel2 tu kan????

Pok Amai-Amai said...

Hehehehe....mcm comel je entri nie. At least, ade gak idea nak menulis, kan? Bukan senang tu.

fRaMe+LenSeS said...

rajinnye kak nadh ni. ehhe. meh nak post baju nadh skali la. :P

aizamia3 said...

miloais milo:
nak pulak ada bau baby kat baju tu.. sedapnya bau.. ;)


Pok Amai-Amai:
entry biasa tapi impak luarbiasa sebab rupanya ramai yang tak suka nak lipat baju.. hehehe..

aizamia3 said...

fRaMe+LenSeS:
mai ler hantar.. hikhikhik..

Nurul Akmal said...

Wah bestkan kalau basuh baju semunya kering.. rasa satu kepuasan.. ;)

Farah Shamsudin said...

rajin bebenor ye membasuh.. kalau saya la kan.. seminggu dalam 3 kali je.. berdua je..:)

mamaNoriz said...

say angkat baju terus lipat dgn keadaan berdiri sbb klu duduk jadi mengantuk...hahahha

Ini Kisah Tia said...

hehe .. contoh isteri mithali .. insyaAllah .. AMIN :)

Gen2Merah said...

tu lah bestnya dapat bini yang duduk rumah sepanjang masa.. suami pun tersenyum ceria melihat keadaan rmah yang bersih dan ceria...

Syakilla kebebeh said...

mencuci tu memang best sbb guna washng machne..nak melipat dan gosok..emmm hahahhaha

Cik Ina Do Do Cheng said...

Ai tlg lipatkan baju cik ina.salutelah ngan ko siap lipat sekali, kat rumah cik ina ni dah mengunung kain baju tak berlipat: )

kay_are said...

bese nye kalau kat umah, time baju2 ni.. amek part lipat je.. sebab senang =P basuh2 sume bagi kakak wat.. bijak2

pena rozie said...

Bagus... Rajin...

pena rozie said...

Bagus... Rajin...

pena rozie said...

Bagus... Rajin...

IntaNBerliaN said...

a'aa sennagkan, bila dah kering, angkat terus lipat :-)

pha is said...

baca entry ni sambil jeling baju yg tak basuh lagi kat sebelah meja study... haish.. malas nya nak basuh.. heheheh

aizamia3 said...

Nurul Akmal:
bertambah best bila selesai melipat dan menyimpannya.. ;)


Farah Shamsudin:
cuti 3 bulan takde wat pape.. hikhikhik..


mamaNoriz:
lain orang lain caranya kan..


Ini Kisah TIA:
amin..

aizamia3 said...

Gen2Merah:
memang dah menjadi tugas basuh, sidai dan lipat.. ;)


Syakilla kebebeh:
basuh memang takde hal.. tapi bab melipat dan menggosok.. hahaha.. rasa nak upah orang pun ada kan..


Cik Ina Do Do Cheng:
tengah takde keje tak tau nak buat apa.. kalau sebelah pagar ok je cik Ina.. hahaha.. dari takde wat pape kan..


kay_are:
ada yang suka basuh baju, ada yang suka lipat baju.. macam2 ragam kan.. ;)

aizamia3 said...

pena rozie:
rajin sebab dah tak tau nak buat apa.. kira rutin harianler ni.. ;)


IntaNBerliaN:
kalau dibiarkan menggunungler jawabnya..

pha is:
sementara matahari tengah naik ni.. baik pi basuh nanti lambat kering.. hehehe..

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...