Followers Remaja Purba

Tuesday, May 17, 2016

Mengemas nak sambut Ramadhan tak lama lagi


Kisah bermula bila..

Awalnya memang kuabaikan.. tapi..
Makin galak pulak tikus @ Cik Ti berkawad di ruangan stor barangan di rumah aku..
Waktu tu hanya berdoa, janganlah dia gigit manja barang yang ada dalam stor tu..
Nak kemas, bantuan dan tenaga orang lelaki amat diperlukan..
Banyak barang besar dan berat kat dalam tu..
Boleh je aku lakukan tapi aku tak nak menambah risiko pada pinggangku..
Sementara nak tunggu hubby cuti, bertabahlah bila sesekali terdengar Cik Ti berkawad..

Orang tuaku pernah berpesan..
'Jangan dimarah binatang tu, nanti keadaan bertambah buruk..'


Akhirnya.. Hari Sabtu lepas..
Seharian aku, dak Kakak dan anak buah membantu hubby dalam membersihkan stor dan ruangan dapur rumah.. ruang yang takdelah besar mana tapi kalau tengok pada barang yang ada, dah serupa macam nak pindah rumah pun ada..
Ada beberapa barang yang aku bagi pada jiran terdekat dan ada yang aku jual..
Dari beli tak guna, baik aku jualkan je..

Tapi.. paling epic aku rasakan bila..
Satu bekas berisi Tupperware di viralkan dalam group whatsapps taman aku.
Lepas tu berlumba-lumbalah message masuk bertanyakan barang dalam tu..
Tu belum lagi yang private message (pm) kat aku..
uwaaaa... hubbylah punya angkara ni..



'Boleh buat jualan murah depan rumah..' huhuhu..


Alhamdulillah.. lega..
Selesai sudah mengemas bilik stor dan ruangan dapur..
Terasa macam 'mengemas nak sambut Ramadhan tak lama lagi' lagaknya..
Apa-apapun.. terima kasih pada semua yang membantu..


StatusHati: Tak kena tak apa..


12 comments:

Encik Suami said...

xyah la buat jualan murah.beri pada yg memerlukan pun dh dpt pahala.

aizamia3 said...

Dalam box tu saya simpan balik, ada 1, 2 item je yang saya let go.. itupun barang tupperware. Selain dari tu saya bagi sedekah je.. contoh: bakul rotan besar bertangkai ( ada tak kurang dari 5 buah), rak bertingkat ada 5 laci, periuk, pemanas coklat, raga besar.. semua item tu elok + cantik dan masih boleh digunakan.. juga tak lupa barang utk jualan lusuh, saya bagi pada jiran sebelah rumah untuk dijual, rezeki untuk beliau. Dari saya buang begitu je baik saya bagi pada jiran sebelah kan.. ;)

Saya pun takde nak buat jualan murah, ayat tu hanya kata2 dari nenek saudara.. saya masukkan dalam blog.. ;)
Maafkan saya kalau entry ni ada buat sesiapa terasa.

saniah ibrahim said...

Wah ,banyak nya ...lepas ni takde lah lagi encik ti berkawad lagi kan.

Malinda said...

bagosnye dik ko dah mengemas nak sambut puasa...akak pon camtu gak seminggu lagi nak puase sebuk kemas2 rumah...baru best nak sambut posekan...ehem2! banyaknye koleksi dia...campak sini 2-3 ketul plisss...hahaha

Encik Suami said...

aiza..eh.mana ada terasa.ok je.apa kata beri pada say amana yg patut.hew..hew.

Puan Kutu said...

Memang berbaloi la klu buat jualan murah.duit tu boleh beli brg2 deco rumah.haha..

norhidana miswan said...

msti paling banyak barang akak kt stor tu hehehhe...
abis tu jual ke tak brg2 tupperware tuh kak heheheh...

paling anti kalu ada cik ti kt umah kan... abis bkn je baju semua barang di ggtnya

Mar Mansor said...

tupperware kan...sapa tak nak

amirah said...

kalo saya nak aje let go mainan budak2 ni yg berlambak2 sgt niii..hehehe

Mummydearie said...

Kita biasalah memang suka beli lepas tu simpan, lepas tu terlupa ^_^

Kalau tak guna, beri aje pada saudara-mara, adik beradik tak pun jiran. Pun elok jugakan, Aiza. Kalau barang tu mahal dan elok tak berpakai, apa salahnya kita jual murah sikit. Buat duit beli kuih raya ^_^ Tak pun duit tu kita kumpul lepas tu masa raya nanti berilah pada anak-anak buah atau budak-budak yang datang berayakan. Takda salahnya pada sayalah!

Yana MIB said...

ni tipikal mak² sgt ni kumpul brg tupperware...haha agaknya klu sy kemas kabinet mak sy mmg dh boleh bukak kedai tupperware kot? hahaha jual murah² pn laku ni...sbb bkn semua org mampu beli tupperware ori tu kan...dpt yg murah seronok depa..kepala bisnes mmg asyik nk menjual je kan..ngee

Siqah Hussin said...

banyaknya tupperware akak. hihi. siqah suka botol air tupperware. besar 1L dan senang nak kira jumlah air hari-hari. hii

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...