Followers Remaja Purba

Wednesday, April 6, 2016

Bayi kecil disaluti tanah liat..


Dulu..
Aku boleh rileks cool je bila dak Kakak dengan dak Adik bermain tanah liat. Puaslah dorang dapat pegang, uli, bentuk guna tanah liat tu..

Sekarang..
Dak Nuha hampir membuatkan aku terasa berada di red zone ICU hospital..
Mula-mula elok behave je perangai dia..
Lepas tu dalam diam, habis block lego dilekatkan dengan tanah liat tu..
Tu belum kira atas lantai sampai bertanda tapak kaki terpijak hasil kreativiti dia..
Bila dah  melekat, susah dah nak ditanggalkan.. aiyaakkkk..



Tapi paling aku tak terjangkau dek fikiran..
Bayi kecil disaluti tanah liat..


Depan belakang bayi kecil ni jadi mangsa..


'Nuha kenapa Nuha buat macam ni..?'
'Kesian dia ibu, dia takde baju..'
'Kenapa anak patung tu bertampal dekat kepalanya..?'
'Dia sakit kepalalah ibu..'
Ada je jawapan dari dia..


Tapi yang tak syoknya, habis biru jari tangan dak Nuha sebab main tanah liat tu..
Sudahnya, ku suruh kemas dan buang tanah liat tu..
Mula-mula merajuk jugak dak Nuha tapi kupujuk nanti kita buat sendiri doh tanah liat tu ye..
Kupesan juga pada dak Kakak, jangan bawa balik tanah liat macam tu lagi..
Nanti dibuat main lagi dek dak Nuha..



StatusHati: Bila aku 'lawan', aku rasa lagi tenang rupanya..


15 comments:

Umie Adli said...

adui..jenuhlah nak cuci tangan yang dha biru tu

Nurzakiah Hanum said...

INI TERLEBIH KREATIF

Kakcik Nur said...

Comellah Nuha... perasaan kesian dia tu yang penting... :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

hehhe cian bby patung..hihi

Puan Kutu said...

kreatif betul dak nuha.hahaha..

tanah liat ni bagus sebenarnya utk motor n kreativiti anak..tp tu lah klu dh terlebih kreatif kita yg pening nak cuci.dh la bendanya tu melekat.huhuhu

Kakzakie Purvit said...

Hihi... betul juga baby tak berbaju kesian:)

Nuha tak tahu ke sekarang ni musim panaslah sayang.
Itu yg baby tak nak berbaju:)

wahida said...

hahaha gelak besar tengok patung tu pakai koyok...sakit kepala katanya...ekekek...

mmg kreatif!

idzwa kamaruddin said...

budak bijka! hehehee...

saniah ibrahim said...

Lawak lah dak Nuha ni tapi kreatif .Betul lah tu dah patung tu takde baju kan....

Qhaifa Nur said...

Klau kat umah ni..nmpk aja tanah liat..cepat mama buang huhuhu
Cukup x suka...
Bijaknya dak nuha nii

anajingga said...

hihi kreatif tu, idea utk fesyen designer kut ai:)

Puteri Izzati said...

budak2 memang kreatif...hehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

yui sggh khms ya..

aryan azra said...

pandai nuha menjawab tu, cerdik sangat.

jenuhkan nak basuh kesan tanah liat tu, nak pula kalau terlekat celah kuku, geram je dibuatnya

adianiez AIDA said...

alahai nuha darling...
sel2 nuha berhubung dgn baik, aiza.
alhamdulillah.
aida lom pernah bagi ijat main tanah liat.
karang kenyang la plak dia dgn tanah liat tu :)

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...