Followers Remaja Purba

Thursday, April 7, 2016

25 Things That Make Me Happy



What to do? 
Create a new post + Insert picture above 
 List 25 things that make you happy 
 Mention the blog that have tagged you 
 Tag at least 5 bloggers & make sure they know they've been tagged! 
 Share your favourite quote of the week! (if none, then it'll be okay)

Aku telah ditag oleh blogger yang banyak bermain dengan garam dan gula..
Kak Malinda..


Dari zaman kanak-kanak hingga dewasa terlalu banyak kenangan manis yang ada antaranya aku sendiri pun dah lupa..

Nak 25 perkara yang buat aku gembira..?
Nampak macam senang tapi nak olah ayat dalam entry ni, alahai.. terasa berjam-jam aku mengadap komputer ni..
Untuk berlaku adil, aku cuba ingat dan senaraikan apa yang mampu buat aku gembira dari zaman Kanak-kanak Purba, Remaja Purba dan Mak Budak..
Dan.. di bawah ini senarainya..

Zaman Kanak-kanak Purba:
  1. Sebagai budak kampung, takde lain selain dari melasak..
  2. Bila bab melasak, aku suka geng dengan budak lelaki..
  3. Bila musim buah, tempat makan paling strategik adalah di atas pokok..
  4. Aku antara atlit harapan sekolah dan aku syak bapak angsa arwah wan aku dulu yang suka kejar aku tu lah yang buat aku jadi atlet harapan sekolah dulu.. tetiba eh?
  5. Suka nau main penggelek getah keping.. tetiba rasa rindu dengan bau getah sekerap..
  6. Mandi sungai.. suka buat aksi terjun dari atas tebing ke dalam sungai.. tukang ajar, adik dan arwah abang sepupu aku..
  7. Bila family buat dodol, aku dah aim dodol yang baru siap, yang masih lembik panas dalam kawah tu.. super duper sedap..
  8. Suka teman arwah wan cari siput sedut, motif utama nak mandi sungai je..
  9. Waktu pagi suka main air embun atas rumput, rasa semacam nak baring guling-guling biar satu badan kena air embun..

Zaman Remaja Purba:
  1. Bila pindah duduk bandar, tiap kali cuti sekolah mesti balik kampung sebab dekat kampung je aku boleh melasak macam zaman Kanak-kanak Purba..
  2. Adegan memanjat pokok masih diteruskan tapi pergerakan terbatas, skill makin tumpul.. yang sebenarnya dah mula rasa gayat.. kahkahkah..
  3. Dari zaman Kanak-kanak Purba lagi aku cukup aktif bersukan.. acara balapan.. maklumlah dulu kan selalu kena kejar dengan bapak angsa.. kahkahkah..
  4. Hari Sabtu je mesti aku ada dekat sekolah, bukan nak buat study group tapi nak bersukan..
  5. Lulus dengan jayanya dalam mendapatkan lesen kereta.. doa ibu sentiasa mengiringi..
  6. Suka memandu kereta dengan laju.. kalau slow aku cepat mengantuk dan bosan..
  7. Mula seronok dengan alam pekerjaan sebab berpeluang ke sana ke mari..
  8. Dah pandai bercinta.. kahkahkah..

Zaman Mak Budak:
  1. Dak Kakak, dak Adik dengan dak Nuha penyeri hidup.
  2. Hilang rasa penat bila anak-anak ucap terima kasih ketika waktu makan.. rasa sangat dihargai..
  3. Suka tidur berhimpit dengan anak-anak, sampai kena tegur dengan Hubby sebab tak dapat berhimpit dengan akulah tu.. wakakaka..
  4. Mula menulis blog ketika dak Adik masih kecil..
  5. Sangat suka merakam aksi dan ragam anak-anak.. dan sebahagian kecil tersimpan dalam blog Mak Budak ni..
  6. Sangat suka warna merah, kuning dan hijau..
  7. Naik pangkat.. Alhamdulillah..
  8. Berpeluang ke Bumi Kenyalang.. sebahagiannya entrynya masih pending sampai la ni..
  9. Paling buat aku gembira.. dulu besau sekarang dah kurus.. (ni cermin kat rumah aku yang cakap.. bukan aku).. #NakMaintainNakSlim je sekarang ni..

Itulah sebahagian kecil perkara yang buat aku gembira dari sisi yang berbeza.. dari zaman kanak-kanak hingga ke zaman mak budak.
Part nak kena tag orang lain.. eerrr.. yang ni rasa nak derhaka sikitlah..
Lagipun segmen ni dah lama, aku baru nak buat, jadi macam tak syok nak tag orang lain..

Apa-apapun, syukur selesai menoktahkan semuanya di sini.. -_-


StatusHati: Aku rimas bila kau jauh dan senyap tidak menghubungiku di sini..



8 comments:

Siqah Hussin said...

Siqah pun rasa happy membacanya :) Kena kuatkan semangat nak slim macam sis :D

saniah ibrahim said...

Suka akak membaca nya...kiranya Ai ni memang budak lasak lah ya...jadi atlet juga..Berjasa sungguh si angsa tu ya :-)

aryan azra said...

seronok membacanya. nak pulak kenangan zaman kanak-kanak tu, hampir sama je kita ni

anis abdullah said...

Betul bila dah besar titibe gayat padahal masa kecik segala mak nenek pokok panjat kecuali pokok kelapa..pokok durian..dan pokok pisang. Lalalala.

norhidana miswan said...

siap ada ikut kategori lg... i like sume

idzwa kamaruddin said...

syok je baca tau ;)

tiga lalat said...

untungla dpt dihimpit dgn hubby., ammvoiii

adianiez AIDA said...

wow. byk gembira nyer.
and aida percaya lebih lagi kan ?
moga kegembiraan aiza berterusan ekk...

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...