Followers Remaja Purba

Wednesday, August 13, 2014

Beraya di Dusun.. Sungai Lui, Hulu Langat



Genjatan jemari selesai sudah bila mana gambar yang diinginkan berjaya dicari..
Itulah buat kerja dalam keadaan mengantuk sampai lupa tak ingat simpan kat dalam folder mana..

Hari Sabtu lepas aku bersama family SIL 'beraya' sakan di Dusun Paklong aku di Sungai Lui, Hulu Langat.. kali ni hubby tak dapat join sebab kerja kan.. ok bang.. kami gerak dulu ye..


Pagi Sabtu tu bergeraklah kami menuju ke Dusun Paklong.. muka excited memasing.. ni takde lain.. durian punya pasal lah ni..
Aku cuma ingatkan jangan berharap sangat pada durian sebab ni dah hujung musim kat dusun tu sebab buah durian luruh awal sepanjang bulan puasa hari tu..



Bertabahlah melayan gambar yang banyak ni..

Kami naik pajero memandangkan itu kenderaan paling sesuai dengan trek sedia ada..


Casa D'Haslam ni depan sikit dari laluan masuk ke Dusun Paklong..


Sempat lagi.. cuma takdelah nak turun selfie depan pintu masuk rumah ni..


Inilah dia trek laluannya.. guna awek hubby pun tak lepas.. buat rosak kereta je kalau dipaksa..


Kiri kanan.. buah cempedak.. langsat..
wah.. wah.. macam rusa masuk kampung kami.. kehkehkeh..


Adalah dalam 10 minit perjalanan masuk ke dalam tu..


Sampai je.. lepaskan penat kejap.. terus makan sarapan yang MIL buatkan khas untuk kami..
Paklong cakap.. nak buah kena petik sendiri..
Wah.. wah.. part ni aku tak join.. kehkehkeh.. ---> kena jaga dak Nuha meragam tak selesa..


Ikan keli Afrika.. besar gila kata kau..


Teringat zaman sekolah dulu..
Tiap kali pergi dusun, ayah aku mesti bawak balik bunga kantan ni..
Sekarang kena beli.. mahal pulak tu..


Dak Nuha menangis sebab geli..
Selipar dia basah kena tanah lembap.. aku sengaja tak layan.. lagi meraung dia.. kehkehkeh..


Tu my Biras.. wife adik ipar..
Dia yang paling excited ke hulu ke hilir petik buah dengan perut muncitnya tu..



Anak-anak..??
 Mandi time..



Aku amik tugas jaga dorang.. frust ooo tak dapat petik buah..
Tapi jangan tanya pulak berapa banyak gambar selfie aku kat dusun tu.. wakakaka..




Selesai mandi.. laparlah pulak perut..


Kita selfie lagi sebelum balik..

Rumah ni kalau tak berpagar.. aku rasa berkubang kat kolam tu lagi menarik..
Rumah yang cantik dalam 'hutan' jauh dari jalan besar..


Pulasan.. rambutan.. manggis.. cempedak..
Durian je takde bawak balik.. fuh.. selamat aku.. kalau tak pening menahan bau durian..
Bau cempedak tu je pun buat kenyang sepanjang perjalanan..



Dalam perjalanan balik ke rumah MIL.. dak Adik dengan sepupunya..





psstt: Batuk makin menjadi-jadi..


last psstt: Jangan rimas pabila ada yang cuba membantu.. supaya kita tak terlalu rasa cerewet dalam diri.. cukup sekadar mengakui diri kita kadang-kadang tak mampu lakukan seorang diri..



12 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

Kakzakie said...

Beruntung kalau ada dusun dan tanah sendiri.Memang puas nak bina rumah besar mana pun. Tengoklah tersergam!

Rizziela said...

bestnya ada kebun sendiri

Rumah tu rumah sapa? cantik kan? mesti nyaman ajer kalau tido sana

JR said...

Seakali sekala tukar view beraya di dusun bagus juga. Sambil beraya sambil menikmati buah-buahan..

Daddy Ziyyad said...

best wooo kalau ada rumah macam tu..aman damai aja...malam2 mesti sejuk gila...cuma kadangkala nesti rasa serammmmmm..hahaha

mmg terbaik la dak nuha geli sampai menangis..haha

eMMe said...

haaa haaa... raya petik buah ek..best tu.. ada gak aktiviti yg tak membosankan... selain raya ziarah sanak saudara kan... tapi sunuk la anak2 mandi air sungai yg jernih..comel la si perut muncit tu, aktif je....

asyifa mustaffa said...

Syoknya!mcm balik kg rasa...kg pun x mcm kwsan ni kan...

Nuha awek bandar ya......kena lecak geli...hehe...

Tihara said...

bestnya dusun ni
rumah tu yusof haslam punya ke ?

Fiza Rahman said...

Bestnya ada dusun. Klo nak buah gi dusun jer petik.

norhidana miswan said...

uwaaaaaaaaaa bestnyer ada dusun gitu... kenyang mkn mcm2 buah.... mule2 ingatkan dak nuha nngis sbb ada pacat hehhehehe...

umah besar ada kolam beso tuh umah sapa ek? yusuf haslam ke?

hainom OKje said...

Tak suka masuk dusun.....tp bila tgk buah yg pelbagai dlm pajero rasa geram pulak Aiza....

Bin Muhammad said...

Inilah untungnya berbudi dgn tanah. Dusun buah2an kalau tiba musimnya tak termakan buahnya! Seronok sekali dan menarik walaupun lokasinya jauh dr jalan besar.
Kat situ xde gangguan monyet ke? Macam elok jer hasilnya..

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...