Followers Remaja Purba

Thursday, August 7, 2014

1 Syawal.. Hari Raya Pertama 2014..



Orang lain dah bercerita kisah selepas raya tapi aku baru nak bercerita kisah 1 Syawal lepas..
Nak buat macam mana.. seminggu tu offline.. Family dan sanak-saudara lebih penting..
Pagi raya kepala dah ting tong sebenarnya sebab tak cukup tidur..
Awal pagi baru balik dari Jalan TAR.. singgah makan dulu.. 4.30 pagi baru nak tidur.. siangnya nak pecah biji mata menahan mengantuk.. ---> ni salah sendiri..




dak Adik yang tak reti dok diam.. ada je menda dia nak buat..


Rutin setiap kali Syawal menjelma..
FIL akan menyerahkan sedikit hidangan raya untuk guard di sini..
Tu nampak botol besar kat atas bumbung tu..


Berhadapan dengan kilang tersebut, kami menziarahi arwah nenek FIL dan MIL..


Kali ni hanya dak Kakak, dak Adik dengan dak Nuha yang menemani..
Cucu-cucu abah yang lain beraya di kampung lain..


Selesai di Tanah Perkuburan.. masa ni dak Nuha dah mula meragam rimas..


Sampai kat rumah.. sesi bergambar.. ---> gambar kenangan nak kena tunggu dari camera adik hubby..
Baru perasan aku takde gambar kenangan bersama family kecik aku gara-gara dak Nuha meragam..
Kemudian sesi bersalam-salaman..
Kali ni tak berapa meriah sebab SIL dan BIL beraya di kampung pasangan memasing..


Kengkonon sibuklah tu..


 
Ni bukan kat rumah tapi kat kedai dobi..
Sempat lagi mendobi.. cipta sejarah tahun ni.. orang sibuk beraya aku sibuk mendobi..
Senang.. dah basuh.. kering terus lipat.. takde banyak sangat baju kotor dan dibasuh lepas raya nanti..



Lepas Zohor..
Petang.. kami gerak balik kampung di Selatan..

Jalan sesak normal.. tapi takdelah teruk macam tahun lepas..
Mungkin sebab ramai balik kampung lebih awal..




Masih tak lengkap tak cukup bilangan sebab dak Kakak dengan dak Adik tidur kat belakang..
dak Nuha usah ditanya.. takmo langsung pakai baju..



Sebahagian memori hari raya pertama kami.. aku takde pun nak ambil gambar makanan yang ada.. sebab menu hari raya kita semua lebih kurang hampir sama..



psstt: Aku raya entry raya aku kali ni paling tak happening.. tapi takpe.. ada lagi kisah dari raya kedua hingga raya ke tujuh..



12 comments:

Kakzakie said...

Dalam kereta sejuk pun Nuha still tak berbaju. Betul-betul kena duduk New Zealand budak ni:)

Acik Erna said...

betul la Aiza..acik pun tak ambil gambar hidangan raya..
tapi mula raya ke2..setiap hari ada je masak..sape yang datang beraya hari tu..rezeki dia orang..macam tu la acik selalu buat

mama ka0ri said...

rimas dah nuha pakai baju kurung ek..panas le tu..hihi..

ArELeEz said...

tema kuning mustard, ek tahun ni? hmm.. cantek!

asyifa mustaffa said...

Da sama pesen dgn hafiz nuha tu...pkai bju melayu x nk dia...! Msuk keta x pkai baju..da nk smpi umh org kna pkaikan dpn ekon keta bru dia nk..sepanjang 1 syawal muka bad mood yg amat!

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Kalau anak2 dah meragam memang kita pun tak mood kan..

Selamat hari raya buat aiza sekeluarga.. :)

Tinta Lana said...

Tahun ni belah sya, part yg bestnya, bertmbh lagi sorg cucu.

Saya balik kampg, hari ahad, shari sblm rya..urmm, samala juga, nak bandingkan dgn thn lepas, jalan tak jem..keta mmg bnyk..tpi semua bergerak..takdala kejap2 berhenti sbb jem.

amirah said...

dah terbang ke mana dah baju nuha tuu..hihihi...

kakyon said...

senang nak uruskan kain bajukan..hantar dobi jer.taklah bersidai kain baju di ampaian bila ada tetamu datang..

Pha Is said...

dak adik siap dengan beg.. nak isi duit raya ke tu? heheh

LYAfrina said...

Alhamdulillah...

Thn ni pom bg lya raya krg meriah.. sbb adik beradik x ckup.. msg2 beraya rmh mertua. Lya pom mujur lah kawen dgn org sini je.. n menetap pom kat sini..

Bab mkanan pom selalu terlupa nk snap n tak sempat pom snap. Xpela.. y penting potret family tu.. kenangan utk ank2 kt bila bsr nanti.

Waaa.. meriah cerita raya.. smpai raya ke7. Rayakan sebulan. Hehe.. selagi ada memori n kenangan.. selagi tu kt abadikan..


Salam aidilfitri
Maaf zahir n batin.

Rinna said...

Seronok jugak..beraya tuh..jalan2 balik kampung.. sempat lagi yer..berdobi..hehehe..

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...