Followers Remaja Purba

Thursday, August 22, 2013

Pulut Periuk Kera..


  • Buat yang tertanya-tanya macam mana rupa pulut periuk kera..??
  • Bagi yang kali pertama datang ke rumah aku time raya, pasti akan bertanyakan 'apakah itu'.. 'macam mana nak makan'.. 'dapat kat mana'.. 'macam mana nak buat'..
  • Dan yang pasti pulut ni antara menu wajib tiap kali aku buat rumah terbuka..
  • Minggu depan rezeki member office pulak..

Warna asal kat SINI..
Ni sebab dah kering.. 
Sebelum nak guna, kita rendam dulu supaya ianya tak mudah koyak semasa digunakan..


Masukkan beras pulut yang telah direndam dan dibersihkan ke dalam periuk kera tu..


Masukkan separuh je.. macam kita nak buat ketupat..


Akhir sekali, masukkan santan dan kukus sehingga masak..
Bila dah siap masak, bolehlah makan dengan rendang atau sambal.. 
Tapi baru-baru ni aku hanya sediakan sambal ikan bilis..
 




psstt: Petang esok baru dapat jumpa dak Nuha.. huhuhu.. tak sabar nak peluk cium gomol dia.. rindunya kat dia..





38 comments:

MAY said...

oo..ni yg si munn jaafar carik tu ye..hehe..eh...tak ajk pun gi open house...hehemm

Cik Puan Fadli said...

wahhh..menu negeri mana nie...first time den tgk nie...menarik!!!

azieazah said...

Selalu tengok kat tv or program masakan jer.. Menarik sekali. Tingin nak rasa!

aizamia3 said...

MAY:
Saya ada buat entry khas jemput sesiapa yang berkelapangan untuk hadir open house kami Ahad lepas..


Cik Puan Fadli:
Tak taulah.. tapi bapa sedara ai orang Melaka yang ajar menu ni.. ;)


azieazah:
sangat2 menarik.. percayalah.. ;)

Nurzakiah Hanum said...

wow

zana fahmi said...

first time akak tengok pulut begini, mesti sedap rasanya.
periok kera ni tak bermusim ke bunga atau buahnya?

Kakzakie said...

Boleh dapat pulak periuk kera tu banyak-banyak. Kakak tak pernah rasa tau.

IntaNBerliaN said...

sedap ke guna periuk kera ni ek.. mksud sy rasa dia ada beza ke ek... smlm baru tgk cite upin ipin guna periuk kera ni.. hihi

Rosniena said...

sis,nak cari periuk kera ni katne..kalau ada nak beli.ros nk try buat

che mid said...

Salam, baru start bw ari ni.. t kasih sudi jemput che mid datang dan dpt rasa pulut periuk kera ni, nasib baik malam tak lompat-lompat macam kera ha ha

ZazaMyMoon said...

pernah dengar dan pernah tengok pulut periuk kera ni.. tapi peliknya senang ke nak dptkan periuk kera tu??

awak beli kat mana??

Cik Asma BLuppy said...

sy tak pernah makan ag pulut periuk kera ni. macam ne la rasanye ye. menarikk betol.

Rai Ourkizuna said...

sedap kak.. memang menu tak miss tiap kali beraya rumah akak.. err.. hehehe..

Asyifa Mustaffa said...

hari tu bula pose, adik ada beli..sekali ditunjuk gambarnya...mati2 sy ingt dia nipu...haha...kena marah yg amat ler adik tu...last2...mmg betul..sy yg x tau n x penah jumpa makanan gini sbnrnya...hahaha...

JunAina said...

Tahun lepas 1st time saya nengok pulut periuk kera ni kat blog ni jugaklah. Mana dapat periuk kera tu eh?

Cik Puan Rara said...

owh berguna jugak periuk kera ni ye.lepas tu kalau nk mkn,koyak kan je ke kulitnya? 1st time tgk ni.hehehe.

Aziela said...

Aiseh, rugi x datang. Dah masak, macam mana rupa, Ina? Nak makan tu nak kena korek ke, siat kelopak dia ke..macam mana?

Wak Gelas™ said...

wak pon pestaim tau psl periuk kera masak ketupat nii.,iHHKks

Qashmere said...

Pernah tengok tv diorang masak gini. Masakan orang asli kot.. tak ingat..

takpernah cuba. sedap tak??????

Qashmere said...

Pernah tengok tv diorang masak gini. Masakan orang asli kot.. tak ingat..

takpernah cuba. sedap tak??????

amirah said...

ai dpt kt mana periuk kera tu? ada orang jual ke?

QueeN TerataI said...

x sempat nk mkn pun kak.. ;(

eMMe said...

Assalam Aiza, ni la 1st time dengar n tgk... unik la.. camner la agaknye rasa dia.. senang ek dpt periuk kera tu...

JaSSNaNi said...

jarang nampak makanan dlm periuk kera camni.. sekali je hari tu nampak org jual kat puchong.. tapi tak beli.. lepas tu sampai la ni tak nampak dah.. kecuali kat sini..

hainom OKje said...

Oh. ..mmg okje jarang jumpa AM....
Mana nk dapat periuk kera tu AM?....

makchaq said...

Makchaq dapat rasa 1 ja tau... Nafisah makan 3... Nak ambik lagi takut pulak orang belakang x dapat rasa...
Mkan tak cicah pun sebab dah sedap...

Titisan Hujan said...

pernah tgk kt tv.teringin lak nk mkn

pha is said...

tu la.. ari tu rasa jakun kejap bila dengar pasal pulut periuk kera nih.. dah la ketupat sotong pun baru je saya tau 2-3 tahun lepas.. heheh

ummuaidan said...

mcm nie rupanya yer..cam pulut sotong pun ade..

mama3heroo said...

pestaim m3h tgk resepi cmni..nk mkn pun takut..hehe

Knor said...

mana nak dpt periuk kera ni...

Irfa said...

unik ;)
pertama kali tengok
rasanya mcm lemang kot.hihi

Puan Kutu said...

adoi uniknya..mana dpt periuk kera ni?

hana hadi said...

menarik la.. tapi susah la nak cari perik kera banyak2. kat rumah hana periuk kera buat hiasan.. cantik je. hehe sayang nak potong2 buat pulut perik kera..huhu

Tinta Lana said...

Yang pasti, rare sgt bagi saya..taktaulah org lain..

Pernah tgk kat tv..tpi tak pernah lagi berpeluang makan..stkt ni, dpt tgk kat blog akak jela :)

izzah said...

tahun ni xjumpa lg pulut ni...last jumpa masa 2thn lepas kalau xsilap..alahai...sedapnya...teringin plk nk makan...

Dr Singa said...

Macam dalam Upin ipin!

Fai Nardir said...

senang je rupanya lemang periuk kera ni.. caranya memang sama sebijik macam cerita upin ipin tu. hihihi...

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...