Followers Remaja Purba

Tuesday, June 18, 2013

Sejarah akhirnya terlakar..



  • Aku memang tak pernah cuba buat sendiri.
  • Kalau anak-anak nak pun.. beli je..
  • Aku pernah jugak nak cuba buat tapi ubat untuk penawar penyakit M tak kutemui.. kihkihkih..

  • Tapi..
  • Bila hubby dah belikan bahan-bahannya.. tu simboliknya kena buatlah..
  • Kebetulan nenek sedara tengah buat, aku tanya dan tengok cara buatnya..
  • Alah.. bukan susah mana pun.. ngada-ngada je taknak buat..
 
  • Dan..
  • Sejarah akhirnya terlakar..
  • Dak Kakak siap cakap 'Ibu buat untuk meniaga ek..'
  • Taklah kakak.. ibu buat untuk Kakak, Adik dengan Nuha..
  • Tapi dalam hati.. kalau percubaan ni menjadi, bolehlah jual kan.. kan.. kan..



Tak banyak.. tapi dapatlah 23 batang..






psstt: Semalam mintak nenek rasa hasil yang aku buat.. nenek cakap OK.. senyum lega aku..

last psstt: Dak Kakak, dak Adik request nak ice cream milo dengan jagung pulak..



26 comments:

Falsya said...

sebenarnye lagi layan eskrem gini compared ngan yg lain..kat umah mak mertua wat satu fridge..falsya yg byk abiskan..hehehe

Nurzakiah Hanum said...

selamat pagi
singgah baca entry jap...

Qashmere said...

Dah lama nya tak makan eskrim batang gini. Dulu time sekolah dapat eskrim batang milo memang lega gila tekak lepas penat berlari peluh2. huhuhhh

Qashmere said...

Dah lama nya tak makan eskrim batang gini. Dulu time sekolah dapat eskrim batang milo memang lega gila tekak lepas penat berlari peluh2. huhuhhh

Kakzakie said...

Memula kakak ingatkan rempeyek tau.. ala aiskirm Malaysia ni kacang ahe Ai. Kakak pun buat tapi tak jual. Bagi bebudak yg dtg mengaji aje..

ummuaidan said...

Aiskrim dalam plastik yer...sedap nie..ms kecik2 dl suka yg ade asammasin didalamnya...:)

ZazaMyMoon said...

hah askrem malaysia.. rindunyaaa..
agak2 sekarang berapa sen lah sebatang dah kalau jual kann ;)

Cikda said...

hehehe.. cikda bab eskim ni paling terer bikin.. sebab suka makan dari kecik.. dulu ada bibik abis cikda suruh dia buat hari2.. macam2 rasa.. petuanya kena manis sikit sebab nanti kita dok isap2 sampai ilang manis.. heheheh cikda suka cikda suka..

Rai Ourkizuna said...

anak anak saya eksaited first time buat aiskrim gini kak.. tapi kami yg tak rajin..haha..

eLL said...

dulu zaman remaja saya, saya jual aiskrim ni banyak2. hehe

Tedi said...

laku kalo jual ni kak.. :) tapi kurangkan manis ya... fridge pun kena beli lagi 2... hehe..

faraherda.razalan said...

Bestnya! Sy pun nak trylah bt aiskrim mcm ni. Mst aydin suke. Tp die somput. Tak ley le selalu. Hehehehe...

❤Kamsiah❤ said...

hehe..anak dara akak rajin buat..mcm2 perisa...

Kesuma Angsana said...

hehehe puas anak2 makan ni !

ieda immi said...

kekek zaman akak kecik , mak akak meniaga nie utk kami2 bawa ke sek .. ramai lak yg suke ..
aiskrim mesia mereka panggil ;)

Mama Vogue said...

Huii banyak tu.. best dapat buat sendiri kan..hehe
Mak mertua pun rajin buat untuk cucu2 dia. Hakim pun dah pandai, asal balik kg terus gi peti ais dulu..huu

Acik Erna said...

Acik dulu cukup rajin buat menda ni macam2 perasa.dah tua2 ni tak rajin dah

m.u.l.a.n said...

the best eskrem in the world ni..

makchaq said...

Kalau makan 3 batang sekali makan.. tapi buat memang malas... kat rumah makchaq ada jiran juai aiskrim malaysia ni.. beli 20 batang sekali.. puas makan...

Cik Ummi said...

haha.. dulu salu kitorang adek beradik buat eskem ni. rajen giler.. kadang2 mmg request mak yg buatkan.. :P

sedapppp !!

Tinta Lana said...

Salam.

Mengingatkan saya zaman kanak2 je.. :) mak saya salu buat kak musim2 panas, salunya perisa milo.

Tak cukup satu, kdg2 dalam shari, telan smpai 4..huuhu,panas punya psl, dah la asyik ingat nk main je..

pha is said...

dah lama x makan.. dulu msa kecik2 pnah buat ngan jual air krim ni...

PinKy MoMMa said...

eskrem ni kalau bulan poser tak leh tengok..nnt terliur huhuhu

mama3heroo said...

wah..rajinnye wat eskrim..

Hidayah said...

Ohh first time buat ke..

Tapi kalau dpt jual masyuk nih..

:)

Hidayah said...

Ohh first time buat ke..

Tapi kalau dpt jual masyuk nih..

:)

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...