Followers Remaja Purba

Friday, December 22, 2017

Terima kasih Pak Busu Sekeluarga


Bila dikira.. dihitung.. dak Nuha balik kampung dah sembilan hari. Kisah awal dak Nuha balik kampung ada dekat SINI. Mak Budak nampak je cool, walhal dalam hati.. cepatlah en. Hubby dapat pelepasan cuti rehat. Tak sabar dah ni.. 

Bila dapat dapat peluang nak balik kampung, apa yang telah aku lakukan?
Punyalah semangat hinggakan segala keperluan telah kusiapkan dua hari awal. Luar biasa excited kali ni.. kahkahkah.. tapi tak sehebat en. Hubby. Nampak je cool selamba, walhal hati tisu.


Kisah Kelmarin:
Alhamdulillah.. pukul 2am selamat tiba di kampung Pak Busu di Melaka. Terbaik perancangan kali ni.. bila dak Nuha sedar tengok kami dah ada sebelah-menyebelah beliau. Mula-mula kupeluk kucium dan bila dia dah mula sedar, kugomol-gomol dia. Bila bangun pagi.. melekat dekat Babah dia macam dekat SINI.. Rindu sangatlah tu.. hehehe..


Aku dan en. Hubby, kami ambil kesempatan cuti dua hari berehat di kampung.
Kenapa tak cuti hujung minggu ni je..?
Situasi kerja en. Hubby memaksa beliau tidak boleh menggunakan cuti rehat hujung minggu untuk balik ke kampung. Takpelah abang.. janji rindu, dendam, peluk, cium abang berjaya dilepaskan pada dak Nuha selain ibunya.. kihkihkih..



Tak banyak gambar kenangan sebab tak banyak bezapun dak Nuha..
Makin bam bam aku tengok dia..

Merajuk disakat oleh sepupu dan dak Adik..


Sarapan dengan rambutan, petik dari belakang rumah..


Kebun pisang yang diusahakan oleh Pak Busu..


Pokok Durian semakin membesar dengat sihat..
Ada lima batang kesemuanya.. ni yang aku nampaklah..


'Sudah Gaharu Cendana Pula..'
Wangi je baunya bila berada di sekitar kawasan ini..


Aku ada request nakkan batang pokok ubi ni nak tanam di rumah..
DAN..
Pak Busu memang terbaiklah.. tak pernah tak tunaikan permintaan aku..



Kari Ikan Jenahak..
Rindu dak Nuha, sanggup Babahnya pancing ikan dan bawa balik kampung..



Kisah semalam:
Sebelum berangkat balik, singgah menjenguk mak di kampung. Tak berapa meriah sebab Pak Ngah bercuti ke Perak. Tinggallah mak dengan cucu-cucunya je.. Alhamdulillah.. tengok mak, nampak beliau sihat. Moga mak terus kekal sihat hingga ke akhir hayat.. InsyaAllah.. Aamiin..


Pokok Sentul


Pokok ni dari zaman aku kecik lagi dah ada..
Nah! Betapa tinggi ia sekarang dan masih mengeluarkan hasil yang turut di share dengan monyet-monyet yang sentiasa mencari peluang mendapatkannya selain dari buah jambu susu dan pisang..


Kawasan persekitaran rumah Pak Ngah..
Rindunya zaman aku membesar di sini tapi dulu tempat ni lagi rare +happening..


Masih ada lagi stok pinggan yang rare macam ni.. aku suka..
Cadang nanti nak kidnap barang sepinggan dua bawak balik rumah.. hahaha..



Last but not least..

Perbualan di antara atok, cucu dan anak saudara petang kelmarin..



'You're reach your destination.'
Dah ambil dak Nuha dari kampung Pak Busu di Melaka.
Kembali riuhlah rumah dengan rengekan demi rengekan dak Nuha yang disakat oleh dak Adik.

Apa-apapun terima kasih buat Pak Busu, Mak Busu dan keluarga di kampung kerana sabar melayan kerenah dak Nuha sepanjang dia ikut balik kampung hari tu.
#AkuBudakKampung
#LagiBestDeKatKampungDariBandar
-Status di FB-



StatusHati: Hujung minggu ni balik kampung lagi.. yeeaahhaaaa...



2 comments:

Ann Ishak said...

selamat bercuti :D

Dunia Zumal said...

Teringin sangat nak bercuti dalam suasana kampung camtu...

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...