Followers Remaja Purba

Wednesday, November 23, 2011

Bila Jarang Update Blog..

Apa yang dorang tengok tu..?






ooo.. Ikan Bakar rupanya.. tapi..


Tengok cuaca macam panas terik..? Bila ni..?
Dah panas, tambah lagi panas.. bukan setakat ikan dibakar, kerang pun turut serta..




Ok.. mari bercerita..

Semua tu plan last minute.. sambut birthday k.Lela, jiran sebelah rumah aku.. cadang nak makan kek sebelah petang tapi tukar plan makan ikan bakar..


Kenapa di tengahari bukan waktu malam..?
Jamuan kecil-kecilan ni dibuat pada hari Ahad lepas waktu tengahari yang mana asalnya memang hubby dah beli ikan sebab aku teringin nak makan ikan bakar.. Alih-alih.. bila tau masa tu birthday k.Lela, k.Hema bagi cadangan beli lagi ikan dan kerang sebagai menu utama selain nasi dan lauk-pauk.


Sebahagian dari menu..


Ini pulak sebelah petang..
Hujan turun dengan lebat.. buat pertama kalinya dak Kakak dengan dak Adik dapat green light dari babah dorang.. main hujan.. memang happening petang tu..



Sampai lewat petang acara makan disediakan.. dari ikan bakar, nasi, lauk-pauk sampailah cekodok dan mempelam (petik kat belakang rumah jiran) cicah cili kicap.. memang marvellous.. kenyang.. tu tak masuk lagi cendawan yang baru dikutip oleh jiran.. tersandar kekenyangan..

Dah lama tak buat makan-makan macam ni.. sekali buat.. kemeriahannya memang tak pernah pudar..



psstt: esok aku cuti.. nanti aku story..


psstt kedua kali: Tengok bola, dah nak masuk minit ke 85.. bola yang tengok aku.. hikhikhik.. tapi apa-apapun tahniah buat pasukan Harimau Malaya.. korang memang bagus walau teruk dikutuk penyokong fanatik pihak lawan..


last psstt: Kebelakangan ni aku dah semakin jarang update blog.. keadaan diri tak mengizinkan..

45 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

take care kak :)

Anum said...

semoga semuanya selamat sis

kakcik said...

Sebut pasal mangga, dan2 gigi kakcik rasa ngilu!

YanaMIB said...

acara mkn2 mmg selalu terbaek! =)
xsihat ke? take care!

Munnafendy said...

syoknya main ujan...teringat masa kecik2 dulu..heee...akak jaga diri n baby ok =)

miloais said...

sedapnya ikan bakar
makan cicah ngan air asam yg pedas!
perghhhhhhhhhh!~

sahromnasrudin said...

area bukit kapar masih hidup lg suasana mcm nie kan...best sgt dgn cara masyarakat bukit kapar...

Ceni said...

Amboii sakan sambut besday dikejiranan Mas neh.

Lama tak tengok bebudak main hujan, nk-nk pulok kat KL neh.

Ingt masa kecik-kecik dulu, ini adalah acara wajib kami adik beradik, masa ni la jugak mak suruh bersihkan longkang dan segala bagai... oohh rindunya suasana itew...

abghani said...

jarang tk per jgn langsung tk up date

aizamia3 said...

Mrs.Eady:
InsyaAllah.. ;)


Anum:
InsyaAllah anum.. ;)


kakcik:
dalam keadaan macam ni.. ai tak suka sangat mangga yang masam, sekadar rasa oklah tapi kalau yang manis laju je berebut nak makan..

aizamia3 said...

YanaMIB:
betul terbaik.. ;)
bukan tak sihat tapi pembawakan.. ;)


Munnafendy:
betul munna.. teringat masa kecik kat kampung.. pantang hujan confirm tak duduk dalam rumah dah.. ;)

insyaAllah.. terima kasih..

aizamia3 said...

miloais:
biasa tak berapa pedas tapi masa tu pergh.. sedap.. sebab en. suami yang buat.. hikhikhik..


shahromnasrudin:
happening sebab dapat jiran yang best-best belaka.. memang happening..

aizamia3 said...

Ceni:
memang sakan kan.. jangan kata budak-budak.. kami semua pun jadi teruja menyambutnya walau takde kek sebagai pelengkap.. ;)

tang hujan tu kalau tak kenangkan keadaan diri mau ku join anak-anak mandi hujan... hahaha...

Fara said...

Seronoknya majlis mcm nie! Ikan bakar cicah sambal kicap cili potong! Peh! Berselera!

QueeN TerataI said...

sama2 lah kita melahirkan baby tahun depan yer.. alhamdulillah kali ini takde mabuk2 pun.. masih sihat boleh berdiri tegak nk buat kerja.. cuma kdg2 rasa pening2 jela.. hehehehe anyway take care ok!

azam said...

:) semoga sihat² selalu ye...bnykkan berehat

Tak pe...singgah sekali sekala tgk² rumah(BLOG) kan??? HEHEHE

pena rozie said...

Banyaknyer lauk. Tp kan memang best makan ramai2...

Nini D.. said...

wah!..main hujan sambil piknik..mmg best!

Gen2Merah said...

salam aizamia3.... wahhhh, lamanya menghilang... rindu plak nak singgah berziarah di sini.. welcome back ya kak... selamat menulis...

Sabutan majlis hari jadi jiran aizamia tu memang meriah.. ini barulah namanya jiran tetangga yang harmoni...

munna said...

acara makan2 beramai-ramai mcm ni mmg best... bestnya main hujan..rasa mcm nak join sekali dgn budak2 tu

Kakzakie said...

Main hujan boleh demam budak-budak tu dibuatnya... Nasib baik tak hujan masa membakar ye..

Daddy Ziyyad said...

Ikan bakar memang sinonim di makan di tepi pantai dan waktu malam kan....

Kalau main hujan atas rumput lagi best, boleh sliding...hahaha

fRaMe+LenSeS said...

lama kak Nadh sorang ni ilang. T.T

Niena Pengembara Ilahi said...

waaahhhh bestnye..... sambil mkan sambil main hujan, cam main air terjun la, makan lgi berselera :D

Saiazuan said...

hujan pembawa rahmat... tp always spoil the mood at the end of the day :D

Eera Shera said...

abah selalu gak bakar ikan kat rumah bila ujung minggu. mesti ade ayam ngan ikan keli selalunye..sedap2

akak take care ek ;)

MamaEma said...

anak tak demam ke main hujan tu

aizamia3 said...

Fara:
memang sedap.. serius.. rasa tak puas..


QueeN TerataI:
InsyaAllah.. moga semuanya selamat.. ;)

aizamia3 said...

abghani:
insyaAllah blog ai takkan dibiarkan terus sepi dan sepi.. ;)


azam:
bila keadaan ok, maka rajinlah diri ini. bila keadaan diri tak ok, maka terbiar sekejap blog ai ni.. :(


pena rozie:
tu baru sebahagian, nak amik semuanya em.. memasing dah lapar, maklumlah masa tu pun time lunch..

aizamia3 said...

Nini D:
lepas ni boleh buat lagi.. ;)


Gen2Merah:
meriah sebab jiran baik-baik belaka.. syukur..
lagi meriah diserikan dengan ragam anak-anak.. ;)


munna:
jangan kata munna.. akak pun teringin sama.. hahaha..

aizamia3 said...

Kakzakie:
Alhamdulillah dorang ok walau pada mulanya risau takut demam, tapi lepas tu tak biarkan dah, terus mandikan..

betul kak.. nasib baik hujan tak turun masa tengok syok membakar tu..

aizamia3 said...

Daddy Ziyyad:
paling sesuai buat waktu malam.. rekodler buat di tengahari macam tu..

area cuma ada ada jalan tar.. kalau kat kg.. confirm boleh..

aizamia3 said...

fRaMe+LenSeS:
tak hilang cuma tak ter ter update blog je.. ;)


Niena Pengembara Ilahi:
kebetulan lepas panas, mendung dan hujan dengan lebat dan kebetulan ada pondok yang sesuai untuk duduk bersantai di tengah hujan.. ;)


Saiazuan:
anak-anak paling gembira.. rahmat bagi dorang sebab dapat mandi hujan.. mak bapak yang risau..

aizamia3 said...

Eera Shera:
kalau bab makan-makan ni, en. suami yang paling rajin melayan.. ;)
seronok bila dapat berkumpul..

aizamia3 said...

MamaEma:
Alhamdulillah tak.. mungkin lepas puas dorang main, terus mandikan dorang dan bagi dorang rehat..

Azzah said...

bukan budak je teringin main ujan,mak budak pun teringin jugak..

aizamia3 said...

Azzah:
betul.. nasib baik dapat jelingan manja dari en. suami.. dan dalam masa yang sama keadaan diri tidak memungkinkan untuk turut serta..

gedek! said...

semangat kejiranan yang hebat...

bday kamu sambot tak?

IntaNBerliaN said...

wah.. bkn main syok lg dorg main air hujan..

ariana said...

Bertuah nya sebab dapat jiran yang baik dan sporting ye..

Wah..seronok lah ank2 tu main hujan ye..bkn selalu ayah nak bg green light..:)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy br teringat awk bbrp hr lps tp lupa link blog awak..sblm ni terlupa nk letak dlm bloglist..skang sy letak dah..


seronok ya makan-makan dgn jiran tetangga mcm ni..


jaga diri baik-baik ^_^

Namee Roslan said...

sedapnya akak !! hehe, makan sakan lah satu family. akak sihat tak nih ?? :) lama tak dengar khabar since akak jarang2 update . :)

c'axoera said...

selamat ;]

p/s: follow u here...pls follow me bck xoxo

http://ch000tz.blogspot.com/2011/11/facebookholic.html

ORLANDO AHMAD said...

terliur plak gua nengok makanan banyak2 ni, dah le ngah lapo ni

sahromnasrudin said...

salam bertandang di pagi jumaat

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...