Followers Remaja Purba

Tuesday, July 12, 2011

Tolong Bantu Aku Boleh..?

Assalamualaikum korang semua..

Siapa ada pengalaman berkenaan TONSIL..?
Ada tak yang sampai kena operate..
Macam mana nak jaga..?
Ada effect tak di kemudian hari..?


Plzzz... minta tolong sangat-sangat sesiapa yang boleh bantu atau ada pengalaman pasal tonsil ni..



psstt: Tak tenang hati aku nak hadap minggu depan..

27 comments:

bersama kak Es said...

anak kak es 3 orang dah operate buang tonsil.
Alhamdulillah ..lps tu tak de lagi selsema atau kerap demam.
Penjagaan pun tak susah... lps habis operate je boleh makan. Mmg sakit sekejap pd awalnya.. tp doc suruh makan aiskrim dan jelly. Pastu terus makan nasi macam biasa, bukan bubur.
Kalau rajin makan, cepat sembuh. Tp anak2 kak Es cpt cover 3 hari dah ok. Kawan kak Es, i mean org dewasa .. dekat seminggu baru betul2 ok.
minor operation je. Dun wori lah :)

PinKy MoMMa said...

alamak tak de pengalaman lagi la yang..ermmmm cuba cari kt internet...mungkin boleh membantu..

sory dear..hope cpt sihat ye..

tomato said...

takde lah T_T

try google :)

aizamia3 said...

bersama kak Es:
thanks a million kak.. :)
ni pengalaman pertama saya..

aizamia3 said...

PinKyMomma:
its ok dear..
hati ni terlebih risau..

aizamia3 said...

tomato:
tak tercari2 lagi.. :(

ariana's said...

Salam, kebetulan adik akak baru je menjalani operation membuang tonsil tu, menurutnya, alhamdulillah, dah ok, nak tau lebih lanjut cuba baca sini..http://acusrikandi.blogspot.com/2011/06/satu-pengalaman.html

mama3A's said...

biasanya kalo tonsil tu selalu bngkak & mengganggu, mmg doc akan suggest utk buang..

Farah Shamsudin said...

saya takde pengalaman tonsil ni.. semoga cepat sembuh.. take care dear.

aizamia3 said...

ariana's:
terima kasih kak.. baru nak bukak baca ni.. ;)

aizamia3 said...

mama 3A's:
itulah kak.. minggu depan keputusannya.. :(




Farah Shamsudin:
thanks dear.. ;)

RATU QASEH SAIFUDIN said...

penah kena operate..sbb masa tu daa teruk sgt bengkak nye..tp xde pape daa lepas tu..saket?..ntah..sbb xsedar pon masa tu..hhihi..tp yg best nye..seminggu makan eskem~jeles adekadek saya~..=)

NM02 said...

meh nak citer, ai jugak ada masalah yang sama. dah banyak kali doktor sarankan soh pi buang. tapi ai ni jenis penakot nak mampos masuk sepital.

skang ni tonsil ai dah tahap teruk jugak. saluran penafasan sempit. cepat mengah bila banyak buat keje. selalu demam dan selsema.

jom kita pi operate sesama...

Niena Pengembara Ilahi said...

owh.. tonsil..org kata jgn makan ais tpi doc benarkan makan aiskrim cam conetto tu, takpun jelly

MamaEma said...

maaf tak ada pengalaman lagi...maybe incik google boleh tolong

aizamia3 said...

RATU QASEH SAIFUDIN:
kalau saya yang kena takpe lagi, ni anak yang akan lalui.. risau saya kak..

aizamia3 said...

NM02:
yang nak dioperate ni nanti, anak saya umur 4 tahun..

aizamia3 said...

Niena Pengembara Ilahi:
akak tak tau tapi ada yang cakap lepas operate kena makan aiskrim..

mungkin minggu depan akak akan dapat maklumat yang tepat pasal ni..

aizamia3 said...

MamaEma:
takpe2.. ;)

risa said...

alahaii ada tonsil eh dear...
akak pon takde pengalaman..cuma katanya takleh makan pedas2 kan kan
semoga cepat sembuh ye

aizamia3 said...

risa:
itulah kak.. cuba mencari info berkaitan ni.. sambil baca pengalaman mereka yang ada tonsil..

psstt: minggu depan akan bawak dak adik untuk pemeriksaan dan seterusnya kalau takde pape aral terus set tarikh pembedahan..

kakcik said...

Anak kakcik dua orang dah menjalani pembedahan buang tonsil. Alhamdulillah, tiada kesan sampingan. :)

アヌム ちゃん said...

aa sy taktau tonsil tu camne..xde pengalaman..hope cepat sembuh k kak.

azam said...

sakit tuh...makan xlalu , nak telan air liur pun sakit bro

aizamia3 said...

kakcik:
ni pengalaman pertama kak, itu yang dok bertanya sana sini..

aizamia3 said...

frommetoyou:
belum operate lagi dik, minggu depan baru nak jumpa doktor..



azam:
itu yang risau ni bro.. yang nak dioperate anakku yang baru 4 tahun nu.. :(

Papa Mifz said...

bukan nak menakutkan ke apa...tapi kakak gua dulu pernah buat operation buang tonsil nih...huhu

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...