Followers Remaja Purba

Thursday, April 22, 2021

KRONOLOGI jari kaki dak Nuha patah


Ramadhan 2020
Work From Home (WFH)
Ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) disambung, aku masih di rumah.

Ramadhan 2021
Work From Office (WFO)
Ketika ini, Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), aku dah kembali bertugas seperti biasa walau bukan setiap hari. 


Namun, dalam menjalani rutin harian, tiba-tiba satu kejadian tidak diingini telah berlaku baru-baru ini.

KES: Jatuh bermain gelongsor
TEMPAT KEJADIAN: Taman permainan
MASA KEJADIAN: 18 April 2021 (18:30)
MANGSA: Dak Nuha

KRONOLOGI:
Patutlah dia balik rumah senyap je. Aku ingat dia gaduh² manja dengan kawan² dia. Lepas berbuka dia buka mulut, itupun bila dak Kakak kata kaki dia sakit. 

Bila aku tanya, jawapan biasa dari dia 'Kalau Nuha cakap ibu jangan marah ye.. '


Aku ingat sekadar terseliuh biasa tapi Babah dia berkeras nak bawa ke klinik malam tu juga. Di klinik pertama yang beroperasi 24 jam kami tuju, ramai pulak pesakit menunggu giliran. Memandangkan ramai yang menunggu giliran, staff di kaunter klinik tersebut mencadangkan kami ke klinik lain. Tak tunggu lama, kami ke sebuah klinik yang sedikit jauh dari rumah. Pertama kali ke klinik tersebut dan alhamdulillah urusan kami dipermudahkanNYA walau ketika itu klinik tersebut dah nak tutup.

Doktor bertugas buat surat 'refer to hospital' disebabkan tiada peralatan untuk XRay kaki dak Nuha. Maka, kami bawa dak Nuha ke hospital di bahagian kecemasan paediatrik untuk pemeriksaan lebih lanjut. 

Bersedia menunggu giliran

Dak Nuha langsung tak bagi aku sentuh kakinya.

Menunggu doctor pakar orthopedic untuk memeriksa dan membuat pengesahan ke atas XRay yang telah dibuat.


KEPUTUSAN:
1st XRay..
Doctor Orthopedic sahkan tulang jari kaki kiri dak Nuha patah. 

2nd XRay.. 
Doctor nak tengok keadaan tulang jari kaki dak Nuha selepas dibalut.

HASIL:
Minggu depan akan kembali ke hospital di Bahagian Orthopedic untuk melihat perkembangan kaki dak Nuha.

SELESAI:
Selamat sampai di rumah dekat pukul 03:30 (19/04/2021). Takut terlajak, aku standby untuk sediakan menu untuk bersahur. Mengantuk usah cakaplah.

KESIMPULAN:
Aku masih tak percaya jari kaki dak Nuha patah.

#RemajaPurba: ...

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...