Followers Remaja Purba

Friday, November 9, 2018

Sebahagian lagi kenangan di Bukit Fraser


Sedikit kenangan disebalik Program Kemantapan dan Pengukuhan Prestasi di Bukit Fraser, Pahang pada 29 - 31 Oktober 2018 yang lepas.


Di sinilah tempat aku bertapa untuk 3 hari 2 malam..
Pusat Latihan Awam Kementerian Pertahanan (PLATIH)

Sejuk + tenang tempatnya..


Aku suka pemandangan ni..


Bila program dimulakan, salah satu daripadanya adalah aktiviti berkumpulan dan aktivitinya adalah WAJIB sepanjang 3 hari program berlangsung. Pemilihan ahli adalah secara rawak dan yang pasti tak boleh tukar. hahaha..

Setiap seorang pegang satu huruf dan buat satu perkataan dan inilah hasilnya menjadi sebuah perkataan 'KEBAHAGIAAN'


Bila dah siap menjadi perkataan, maka itulah ahli yang akan menjadi ahli kumpulan kita
dan.. Ini Kumpulan aku..
'Happiness Ever After'


Petang, hari kedua:
Rezeki dari staff di situ..
Kalau tak kenangkan bukan sendiri punya, dah habis dah tu..


Pokok Bunga Mawar Hijau
Satu-satu spesis Mawar Hijau yang ada di Bukit Fraser yang tiada di tempat lain. Sayang masih belum berbunga, kalau tak, dah tentu bertambah teruja aku..


Pokok Bunga Raya Ungu
Juga satu-satu spesis Bunga Raya Ungu yang ada di Bukit Fraser yang tiada di tempat lain.


Untuk dijadikan kenangan..


Dah lama sebenarnya tak selfie gara-gara diri dah 'mengembang'..


Cantik landskap ni.. suka tengok..
Bentuk jemari pun ye ada..


Aktiviti di sebelah petang..
Team aku satu-satunya team yang selesaikan aktiviti ini dalam hujan, berkebetulan ketika separuh aktiviti dijalankan hujan turun. Selesai sebelum hujan lebat.. Tahniah korang..

Sayang gambar buat aktiviti ni aku belum dapat lagi dari urusetia yang mana team aku menjuarai aktiviti ini... berbaloi..!


Bab bergambar.. pantang dipisahkan dari camera..


Majlis makan malam disertai dengan acara persembahan kumpulan..
Gambar - sengaja malas nak share..


Pagi, hari ketiga:
Tembamnya lahai..
Atok Muar cakap pipi telor.. hahaha..


Gambar beramai-ramai haruslah ada..


Team aku..

Bersama En. Alwi Adam (Prinsipal Adviser)
Siapakah beliau?
Nanti aku share next entry.. di SINI..


Aktiviti 'FUN RACE'


Nampak sejuk tapi sebenarnya tak sejuk sebab penat berjalan..
Takde stamina.. hahaha.. tapi puas hati + enjoy dengan suasana tersebut..


Berhampiran kawasan sinilah aku jatuh dek kerana babi hutan..
Kisah di SINI..


Selfie tetap selfie.. walau sibuk ber'Fun Race'.. 


kena nyanyi 'sama-sama' berlatar-belakangkan buah strawberry besar tu.
Pakej dapat 'wish' - good luck dari tourist yang lalu masa tu..


Baru perasan akak belakang tu buat bentuk 'luv' waktu bergambar bersama..




Bermain aktiviti tengah-tengah jalan..
Masa ni dah mula malas sebenarnya sebab menahan pedih di lutut.


Tetap maintain ayu walau menahan sakit sebenarnya..




Berjaya menghabiskan semua 7 arahan yang diberi.
Walau tak berjaya sebagai pemenang utama tapi kami tetap berpuas hati..



Bukti aku dah sampai di Bukit Fraser..
Yeeaahhaaa...


DAN..
Sebelum kembali turun dari Bukit Fraser.. acara kemuncak:

Dalam setiap pertandingan pasti akan ada kalah dan menang dan siapa tak nak menang kan. Alhamdullilah.. walau tak menang dalam Fun Race pagi tadi tapi team aku 'Happiness Ever After' adalah JUARA KESELURUHAN sepanjang tiga hari program yang berlangsung di Bukit Fraser hinggakan digelar #MataDuitan sejak hari pertama program berlangsung.

Dari lima pasukan yang ada..
#MataDuitan..

Kisah disebalik #MataDuitan tersebut.. dari hari pertama program berlangsung, setiap pasukan diberikan duit. Sekiranya pasukan itu didenda, maka duit akan ditarik; sekiranya menang bagi apa-apa aktiviti akan dapat duit. Maka, bila team aku berjaya dapat jawab apa sahaja soalan yang dilontarkan, pasti aku akan minta - 'nak duit'.. DAN.. dari situlah.. gelaran #MataDuitan itu timbul buat aku.. hahaha.. kira berbaloilah kan..

Bukan untuk Fun Race tapi untuk keseluruhan..
Sekali lagi.. puas hati beb..
Hilang sekejap rasa sakit di lutut aku.. 



Sebelum balik..

Bangunan Balai Polis Bukit Fraser '1919'


Laluan turun dari Bukit Fraser..



Subhanallah.. cantik..


Berkabus sebab suasana lepas hujan..











Akhirnya..
Selamat tiba di sini..
Mengambil masa yang agak lama untuk sampai di sini..
Dan mengambil masa lebih dua jam untuk sampai di rumah..
Ber huhu.. lah aku menahan sakit sementara nak sampai di rumah waktu kejadian..


Kisah di Bukit Fraser ada di SINI dan mungkin disambung nanti..


StatusHati: Dah mula rasa tak sihat + selesema..



3 comments:

Anis Azalea said...

Last ke bukit fraser 2 thn lepas. Tahniah menang duit.☺

Kakcik Nur said...

Masa masih bekerja dulu, kadang-kadang suka juga ada aktiviti begini. Tapi kadang-kadang rasa bosan pun ada juga...

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Teman tak berkesempatan lagi untuk pergi Bukit Fraser nie....🙄

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...