Followers Remaja Purba

Wednesday, June 6, 2018

Drama NUR - Tetap bersyukur tanpa imbuhan Duniawi.


Pesan dari ayah Adam:
'Sebaik-baik dakwah apabila kita cuba mendekati masyarakat dan faham apa masalah kehidupan dorang. Bukan setakat kita nak hukum tanpa rasa simpati.'


Babak 1:
Doa Nur dan Adam..
'Ya!Allah, Ya!Tuhanku.. Kau kurniakan dia singgah dalam hidupku, memberi aku harapan. Aku terbuai, aku terleka dengan kebaikan dan keikhlasannya sehingga aku lupa diri aku siapa disisinya. Ya!Allah, Ya!Tuhanku.. Jika benar dia bukan untukku kau jauhkan aku..'

'DAN.. kau tarik balik rasa sayang ini yang semakin mula berputik, kerana aku sedar antara aku dan dia mustahil untuk bersatu.' 

'.. Aamiin..'

Betapa dalam rasa kasih Adam dan Nur hingga sanggup mengalah demi keadaan pada awalnya.



Babak 2:
Perbualan di antara ayah Adan dan Adam

'Apa yang menyebabkan Adam jatuh hati kepada dia?'

'Bila saat Adam dengar dia berdoa dan doanya kepada Allah walau sekali tak pernah dimakbulkan tapi dia tetap bersyukur sebab Allah izinkan dia untuk terus sujud kepadaNYA.' Jawab Adam.

'Nah.. itulah wanita yang didambakan oleh semua lelaki soleh, terus meletakkan Allah di atas walaupun satu permintaan atau doa dia, Allah tidak makbulkan. Dia tetap bersyukur tanpa imbuhan duniawi. MasyaAllah..'
Drama Nur - episode 10
Kisah dari awal di SINI..


Satu perasaan yang sukar nak diterangkan. Betapa indah rasa itu wujud dalam diri. Moga di dalam dunia realiti kita juga sebegitu.. tidak mengharapkan imbuhan duniawi.


StatusHati: Demam yang masih belum kebah..

3 comments:

Siti Yang Menaip said...

tak follow citer ni takdak tv.. tapi kawan cakap best gilee so nanti nak cari online. da banyak episode jugak kan kena kejar cepat..

norhidana miswan said...

hamboi kak.....

norhidana miswan said...

hamboi2 kak

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...