Followers Remaja Purba

Thursday, February 17, 2022

Suami Jangan Takut


Bukan masalah aku..

Sensitifkah aku..?
Terlalu berdikarikah aku..?
Bila terlalu berdikari, suami akan menjadi terlampau selesa. Jangan begitu, kita faham tanggungjawab masing-masing sebagai suami isteri tetapi bukan dengan mengambil kesempatan. Bagi aku, menjadi seorang yang boleh berdikari itu elok tapi biarlah berpada-pada. Biarkan sesetengah perkara si suami yang kena buat supaya tanggungjawab terlaksana, pahala pun dapat.

Sebagai contoh:
Isteri membeli rumah dan bil-bil dibayar menggunakan duit isteri.
Sebagai isteri, bantuan itu biarlah berpada-pada supaya suami juga ada peluang untuk jalankan tanggungjawab dia tanpa mengambil kesempatan ke atas isteri itu.

Suami jangan takut.
Sekarang mungkin kedudukan kewangan terhad untuk urusan harian tapi bila kau ada usaha agar perbelanjaan bulanan diurus dengan baik, InsyaAllah.. satu hari nanti DIA akan buka pintu rezeki yang lebih luas lagi untuk kebahagian dan kesenangan kita.

Jangan sekadar beringat tapi tiada tindakan susulan dibuat. Berbincanglah untuk mencari jalan keluar agar manis di pengakhirannya.

Islam itu dah lengkap dengan hak masing-masing.
Suami ada haknya begitu juga isteri ada haknya.
Suami sebagai pemimpin keluarga, bukan sebagai pemusnah keluarga.


#RemajaPurba: Biawak hidup is real..

No comments:

Ingatan Purba

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...