Followers Remaja Purba

Monday, May 21, 2012

Timetable larik..

Kenapa..?

Hari ni dak Nuha meragam.. biasanya waktu malam tapi hari ni lepas pukul 1 pm tadi baru dia nak tidur.. Dah sapu minyak telon.. dah tukar pampers.. dah bagi susu.. Aku syak perut dia tak selesa.. Tang muntah aku tak kisah dah.. redha je.. cuma aku tengah fikir ni sebab apa dia jadi macam tu..

TAPI.. (ting.. <--- bunyi effect sikit).. bertambah syak bila dah dekat 23hb. Orang tua cakap nak beralih bulan (sebab dia lahir 23hb. lepas).. Aku harap malam nanti janganlah dia marathon lagi.. Siang oklah jugak.. kalau malam.. fuh.. bikin meroyan jadinya..

Kiranya timetable aku larik sikitlah.. Dah siap rutin harian tak dan rehat, dak Kakak pulak balik sekolah, tak lama lepas tu dak Adik pulak.. dak Nuha pulak boleh menangis macam kena bantai bila aku tinggalkan dia kejap..


DAN.. paling menarik.. aku sakit pinggang.. tergeliat.. aku syak masa dok uruskan dak Nuha tadi ni.. boleh tahanlah sakitnya.. dah lama aku tak kena, ni dapat balik.. dugaan..

Lepas dak Nuha tidur (walaupun dia tak lena mana sebenarnya), aku uruskan dak Adik, suapkan dia makan.. tengok kat luar hujan pulak.. baju confirm tak kering sebab matahari pun malu-malu nak keluar hari ni.. bunyi side effect kat luar tu pun boleh tahan kedengaran.. tapi hujan tak lebat mana, agaknya dah berjangkit dengan matahari, malu-malu nak keluar..

Nampaknya kena off ler dulu pokcik Streamyx aku ni..





psstt: Aku gagahkan diri dengan rutin harian.. ni kalau takde perubahan dalam sehari dua ni, sah aku call balik makcik Era tukang urut tu.. mintak urut pinggang aku ni..


psstt lagi: Chocolate tu aku dah jamah, dari jamah terus ngap.. sedap gak.. hahaha..


last psstt: Sehari dua ni aku mungkin lambat BW <--- dengan keadaan aku cenggini..

29 comments:

miloais milo said...

kesian nuha...
perut kembung ke nok????

aizamia3 said...

selepas diperiksa oleh Dr. Ibu, confirm takde..

QueeN TerataI said...

Anak nk beralih bulan mmg macam2 kak ai.. Anak Queen dulu asal nak beralih bulan aje dia cirit birit smp demam2.. lg haru dibuatnya siang malam meragam.. :) tp inilah pengalaman yg paling menyeronokkan betul x?

aizamia3 said...

Queen TerataI:
betul.. masa anak2 baby lah waktu paling indah.. penat letih gembira bahagia semua ada..

itulah.. akak rasa sebab nak beralih bulan ni..

msredcheesecake said...

kene cepat urut nanti masuk angin lagi susah....

Rafflesia™ said...

nak bagi tips pun syieda belom kawen. hihihi :)

kalau dik comel Nuha tu tido kul1, jawbnye maknye mata panda la pasni. :) hihi

eLL said...

aih, ada timetable ye. hihi. kecik2 ada timetable sampaila sekolah kan

Asyifa Mustaffa said...

Alah kesiannya dia menguruskan anak2 nie..........nasib ler ada blog tmpt nak luah perasaan ye x?....

bnyk sabar eh..jgn stres2...nnti cepat kedut...!!! smileeee.... :)))

elok sngt ler kene urut tu...kang tegeliat sana sini..kita x tau kan...baik suh m.cik bidan tu tgk2 kan..dia lgi pakar...

pssttt >> bnyk pulak ngomelnya nie....hehehe....

Rai said...

badan dia lenguh kot..kadang2 budak budak ni kita dukung sala pegang pun boleh jadi jugak..

tapi betul jugak kot..beralih bulan..bila ingat2 balik ada je anak2 menangis tak ketahuan..huhu.. syukur la da lepas..hehe..

Daddy Ziyyad said...

maybe colic(kembung)kot. Try lah bagi ubat syrup collimix

Munnafendy said...

ni 1st time sy dgr anak beralih bulan....betul! sblm ni tak pnh dgr wpun anak sedara dh 4 org..haha


*akak hbis pantang agknya bila tu? meh la jalan2 ke kmpung sy, bawak dak nuha sekali..hihi...bg alamat ye poca_hontas87@yahoo.com

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

budak nk beralih bulan mcm anak sy suka berak-berak..isk mcm x senonoh je tulis perkataan tu directly yerkk..mintak mahapp


awak dh abis pantang ke belum nih ek..bahaya la awak..pttnya dlm pantang kena cukup rehat

aizamia3 said...

Asyifa Mustaffa:
nasib baik ada lappy dok teman, kalau tak gile bosan dok rumah takde orang teman..
insyaAllah esok rasanya nak berurut, nak kena confirm balik dengan makcik tu..

aizamia3 said...

Rai:
ai takdelah nak dukung dia selalu nanti 'manja'..
rasanya sebab nak beralih bulan agaknya..

aizamia3 said...

Daddy Ziyyad:
nak beli pun kena tunggu ada orang datang pagi esok sebab en. suami yellek.. outstation..
thanks Doc. .. ;)

aizamia3 said...

Munnafendy:
akak habis pantang 7 Jun ni.. awal dari tarikh Munna tu.. ;)

aizamia3 said...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty:
ada lagi 17 hari lagi baru habis pantang..
itulah.. nak jadikan sebab pinggang tergeliat.. :(

aimaniman said...

akak tiga2 anak masa baby memang langsung x suka tdo asyik menangis melalak jer,.. memang mencabar keimanan akak btul lah, tapi bila besar ni, pantang diberi botol, lelap jer...

delarocha said...

sibuk tul ya

IntaNBerliaN said...

alahaiiii sakit tu kalu pinggang tergeliat... salah gerak je.. beraduh la jwbnya.. mg cpt ok..

Cik Ina Do Do Cheng said...

tukar lah kepada yuyi cap limau: ) perut tak selesa tu. alah ciannnya ko sampai tergeliat pegilah berurut takut masuk angin plak.

mizzkechique said...

owh, klu beralih bulan mmg mcm tu eh.. xtau lak sy..hehe

SumeSakan said...

ooo budak beralih bulan buat perangai eh...oooo x pernah tau lak sebelum nih...tapi kes anak saya nih 2 bulan nih malam meracau je nape ek...?adoyai pening pikio...saya pun x ckup lena stiap malam...siang dia ok je...

anisalya said...

slow2 la. anak2 meragam mmg buat kita sakit2. hehehe...

mama4A's said...

betul la maz.. kalo marathon siang thn lagik. bila mlm mmg stress dibuatnya.. nway, take care k.. :)

kay_are said...

beralih bulan ape akan jadi? nape taktau ape2 pun pasal beralih bulan tu? ade pape efek ke? time pantang makan coklat? boleh ke?

aizamia3 said...

kay_are:
beralih bulan tu biasa digunakan untuk baby yang baru lahir yang nak beralih bulan setiap bula, mesti ada perubahan dalam tiap-tiap bulan tu..


bukan makan banyak.. rasa sikit je.. hehehe.. asalkan tak memudaratkan diri dan babuy..

hidayah said...

Pentingkan kesihatan tu dulu dear.. bw bila bebetul free atau boring Sgt dah..
.:)

delarocha said...

urut memang best

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...