Followers Remaja Purba

Wednesday, May 30, 2012

Cuasa, Suhu, Suasana..

CUACA:
Aku ingatkan baru pukul 7 am, sekali tengok jam.. rupa-rupanya dekat pukul 9 am.. yang buat gelap tu sebenarnya kat luar hujan..

Dak Kakak tanya.. 'Ibu, kat luar hujan ke..?' Aku dengan yakinnya bagitau, bukanler, kan bunyi aircond tu.. Sekali dak Kakak dengan tak puas hatinya selak langsir.. 'Ibu, hujanlah..'.. Boleh tahanler lebatnya..


SUHU:
Sejuk dari biasa.. mana taknya kat luar hujan, aku pulak pasang aircond, tak cukup aircond kipas lagi.. fuh.. mana tak melambung mencanak bil api.. Tapi camne panas atau sejuk sekalipun, aku dan dak Nuha tetap mandi air panas.. kihkihkih.. Kalau nak dibandingkan dengan dak Kakak dan dak Adik, dak Nuha ni 'dimanjakan'..

Dulu dak Kakak dengan dak Adik 2 minggu pertama je mandi air panas, pastu takde dah.. Menangis kena air sejuk tu biasalah tapi sekejap je.. pastu ok dah.. cuma dak Nuha ni, confirm lepas habis 44 hari nanti baru mandi air sejuk.. suara dia pun boleh tahan.. (jam loceng aku ni..)


SUASANA:
Waktu pagi cenggini dah tentulah sunyi, nak pulak hujan lebat kat luar, rasa malas je turun dari katil.. wah.. pecah rahsia.. celik mata terus hadap lappy.. apapun tak boleh mak budak ni.. hahaha..


Ok, aku nak stop dulu kat sini, nak mandikan dak Nuha bagi wangi nanti korang boleh peluk cium dia.. Aku pulak lepas tu macam biasa.. lepas selesai rutin harian baru aku picit tekan balik lappy ni..





psstt: Hujan pagi rasa liat je nak bangun, kalau hujan petang..?


psstt lagi: Tengok dak Nuha takde pape, maka.. nanti nak makan lagilah kari daging..


last psstt: Ok.. confirm aku stop dulu kat sini..

24 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

kalau hujan ptg jwb nyer jemmmmm la!

Mrs.R said...

Memang best sambung tido time ujan...anyway, thanks for viewing my blog. Done following u :)

cinnamon.com said...

pagi yang nyaman..hujan rasa sejuk aje.

sejuk sikit aje,bersin sana,bersin sini.pasang penghawa dingin lagi la.

alhamdulillah.

QueeN TerataI said...

kalau hujan diwaktu pagi mmg berat je nak bangun dari katil.. seb baik ada anak ygnak diuruskan.. kalau x mmg tarik selimut lglah.. hehehehe

Kakzakie said...

Pasng aircond masa tidur tu sebenarnya dah macam habit... kalau balik kg boleh kan walau tak ada aircond...

Anak kakak sampai sekarang pagi masih tak mandi air sejuk tau... umur dah 8 tahun... bila duduk asrama (13 tahun) baru belajar pagi mandi air sejuk..

sahromnasrudin said...

la nie pun kl tgh ujan..mmg sejuk rasanya opis nie huhuhhhh

Rizki Pradana said...

Nice blog.. postingan2nya juga sangat bagus, menarik dan bermanfaat banget..:)

terus menulis,,karena dengan menulis kita bisa mengembangkan imajinasi kita dan menjadikan kita lebih kretaif..serta kadang bisa menghibur orang lain.. ^_^

oia salam kenal
kalau berkenan silahkan mampir ke EPICENTRUM
folloback juga ya buat nambah temen sesama blogger,,tukeran link juga boleh,,makasih..^_^

Rai said...

tudiaaa...dalam pantang makan kari daging..hehe..kalau budak ok.. badan pun ok..takpe je kan..tapi kalau orang tua saya mesti bising..

Munnafendy said...

dak adik bila nk tukar panggilan? ahaa

pena rozie said...

tu mesti graf bil letrik mencacak naik. Semua die pasang....

Pok Amai-Amai said...

Hehehehe....sedap je tido dlm aircond ye? Tp cuaca skg nie panas lembab. Dak2 keci ksng je kena rashes. Aircond tu ade baiknye jugak. Kan?

aizamia3 said...

:: Mrs.Eady ::
Badan letih balik keje jem pulak.. fuh.. boleh stress jadinya..


Mrs. R:
Ni pun rasa macam nak join dak Nuha je ni..


cinnamon.com:
pakai baju tebal dan stoking bagi panas sikit..


QueeN TerataI:
kalau takde anak2, confirm memang takkan turun dari katil ni..

aizamia3 said...

Kakzakie:
betul kak, kat kampung boleh pulak tanpa aircond.. ;)

wah.. camnelah agaknya anak akak tu kena mandi air sejuk kan..?


sahromnasrudin:
kebanyakkan tempat hujan pagi ni.. la ni pun masih hujan lagi.. dah dekat tengahari tapi tak rasa macam tengahari..

aizamia3 said...

Rizki Pradana:
terima kasih sudi singgah.. ;)


Rai:
percubaan berani makan kari tu semalam.. syukur kami takde pape..


Munnafendy:
ntahlah Munn.. dak Adik suruh panggil dia Abang tapi bila kita panggil baby 'adik' dia pulak menyahut.. camne tu..


pena rozie:
boleh tahanlah bilnye.. ;)

Daddy Ziyyad said...

Nasib baik tgk jam..kalau tak harus bangun tido pukul 12 tengahari! ahahaha..

Hujan ptg pun best jugak tidooo!! ;)

are_lin@yu said...

follow sini dear..;-)
klu hujan kt ofis..npk gayanya tido dlu lah..hehe

Nini D.. said...

kat taiping nih...cuaca teduh tapi blom sampai tahap mendung...ampaian kain setakt ni masih gagah diluar porch kereta..jap2 kang kene tarik masuklah nampaknya.. :)

miloais milo said...

pepagi kalo hujan - best sambung tido!
even kalo waktu petang pun sama....

msredcheesecake said...

hamboi... sonok la time hujan2 ni leh lepak kat umah... kita kat opis..

ainhany said...

salam aiza,

petang ni panas jer...apakah panas hingga ke mlm??? hujan pagi tadi mgg sejuk dan cool je...suasana yg mndamaikan di kala cuti sekolah...line cleaq!!! hihiiii

Awan Nina said...

haha jam loceng

tia sayangdia said...

tak boleh makan kari daging eh kak?

ainnoraini said...

Time hujan mmg seronok kalau dok rumah...boleh baring- baringan depan tv...bahagianyaaaa....

kay_are said...

kesimpulan nye.. bunyi hujan = bunyi air cond! =P ngah pantang bukan kne jage makan ke? ish ish.. ibu2 zaman sekarang..

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...