Followers Remaja Purba

Thursday, June 7, 2012

44 Hari..


Tanggal 7 haribulan..
Bulan 6, 2012..
Merdeka.. merdeka..
Aku dah merdeka..
Yang pasti dah habis pantang..
(SILA NYANYI VERSI LAGU MERDEKA)


Walaupun dah habis pantang tapi tetap ambil langkah berjaga-jaga.. Lagipun dalam masa yang sama tak semestinya lepas 44 hari pantang dah boleh buat buat apa saja.. Lagi lama pantang lagi baik untuk kesihatan dalaman.. tak boleh main redah aje..

Sepanjang tempoh aku berpantang ni banyak dugaan yang aku kena hadapi.. Antaranya:
  • 2 minggu pertama yang penuh cabaran.. dak Nuha meragam malam..
  • Nak kena uruskan dak Kakak dengan dak Adik ke sekolah.. kena bangun pagi dengan keadaan yang betul-betul tak cukup rehat dan keletihan..
  • Dugaan paling hebat.. sakit pinggang.. 3 hari aku  berurut balik.. hingga kini aku begitu berhati-hati agar tak tergeliat lagi pinggang ni..
  • Minggu lepas nenek sebelah ayah meninggal dunia, dalam pantang balik jugak nak tengok arwah buat kali terakhir..
  • 2 minggu terakhir pantang.. musim cuti sekolah.. tak pergi bercuti pun..


psstt: Terima kasih pada kengkawan yang dok sama-sama 'temankan' aku berpantang walau hanya di alam maya.. sayang korang.. ;)

psstt lagi: Esok nak pergi office kejap.. ada urusan peribadi sikit.. Semua aku bawak termasuk babysitter..

last psstt: Esok bolehlah aku gomol mesra stereng kereta aku tu.. yeeehaaa.. opss.. tak boleh pandu laju buat sementara ni ye mak budak..

33 comments:

Gen2Merah said...

wahh, semoga segalanya d permudahkan ya kak... hati2 selalu.... (",)

Nini D.. said...

merdeka!!!...tapi makan still kene jaga tau :)

Mrs Lurve said...

abis pantang tue, saat yg ditunggu

:: Mrs.Eady :: said...

rindu kat kereta yeee...kemain! :)

Cik Ummi said...

muehehe..
syukur alhamdulillah akk aiza sayam kite neyh da lepas pantang..

kak long umi pown awal sikit lah dari akk habis pantangnye..

jage diri elok2 ye :)


love you sis <3

pha is said...

amboi.. dah bebas yer.. hahaha

kay_are said...

dah habis pantang pun banyak2 r rest lagi ye.. jangan terus pegang stereng lak pasni.. karang krem lak sebab lame tak jalan sangat

kakcik said...

Kakcik pergi temuduga kenaikan pangkat masa pantangkan sibongsu 9 hari... siap bawa pergi temuduga dengan berstokin bagai (tapi taklah bawa masuk ke bilik temuduga tu). Mujur tak berbaju Kedah dan berkain batik! :)

pena rozie said...

merdeka dah die....

aizamia3 said...

Gen2Merah:
InsyaAllah.. ;)


NiniD:
Pantang habis tapi bab makan tetap jaga.. takmo ai atau dak Nuha meragam.. ;)


Mrs Lurve:
fuh.. legaaa...


:: Mrs.Eady ::
stereng.. oh.. stereng..

Rai said...

wahhh..tahniah..kami yang menengok ni rasa kejap je..yang melaluinya mesti rasa macam lama gila kan.. hahaha..

eLL said...

bestnyeee.... boleh shopping di setia alam city mall. yuhuuuuuuu

MulutPayau said...

wah...dah merdekalah tu ya.....akak tumpang seronok..hehehe...
Opsssss...pegang streng tu hati2 ya..jng bawak laju2....

aizamia3 said...

Cik Ummi:
luv u too lalink.. ;)


pha is:
hehehe.. ;)


kay_are:
insyaAllah.. takdelah terus lenjan.. ;)


kakcik:
saya pulak masa dalam pantang yang no. 2, pergi uruskan pinjaman perumahan.. ;)

Afasz said...

dah leh la makan nasi goreng kerabu , nasi goreng pataya, kuew teow tom yam dll :D

miloais milo said...

wahhhh...!~ tahniah nokkk...
tapi betul lah - makan masih kena pantang
nak plak kalo brestfeeding....

hati2 driving esok ye!

QueeN TerataI said...

wlau dah habis pantang 44 hari tp makan kena jaga juga kak.. bak kata akakla.. kesihatan dalaman tu yg penting.. luaran mmg nampak sihat tp dalaman msh blm cukup kuat lg2 kalau kita kurang berehatkan.. akak pula jenis bz dgn anak2.. rasa letih sbb x cukup restkan... drive tu hati2 yer

Daddy Ziyyad said...

saya respek betul kat wanita yg betul2 berpantang itu dan ini, dan ikut betul2 tempoh 44 hari tu..:)

aizamia3 said...

Afasz:
menu yang tu lambat lagi boleh makan.. pemakanan masih dalam pantang lagi.. hikhikhik..


miloais milo:
takmo amik risiko dak Nuha meragam kalau main redah je bab makan-makan ni..

insyaAllah moga selamat hendakNYA esok..


QueeN TerataI:
insyAllah.. ;)


Daddy Ziyyad:
tak berani nak amik risiko.. badan nak guna sepanjang hayat.. ;)

makchaq said...

Best la dah habis pantang cuti lagi..
Boleh pi jalan2, shopping2..
dulu2 cuti bersalin 42 hari, lepas pantan dah kena pegi kerja

Kakzakie said...

Kakak percaya walau dah merdeka tapi makan masih rasa takut-takut lagi kan sebab dah 44 hari berpantang...

Kalau tak perlu ke office tu tak payahlah daripada nak bawa semuanya ikut...

MAY said...

ni yang nebes tok bergelar ibu..hehe

ct rahani said...

tahniah kak.. lega kan dh abis pantang.. :)

Iffah Afeefah said...

haha freedom kak

tp jg gmbire sgt k

ati2

aizamia3 said...

makchaq:
itulah makchaq.. sekarang sampai 3 bulan lamanya cuti..

khaifaiz said...

meroyan sakan nampaknya bila dah habis pantang ye kak... hahaha

Zie said...

Tahniah.. thanks sudi singgah... wah heppy kn kalu dah lepas... . emmm zie lmbt lgi...lg 33 hari...

SumeSakan said...

Wahhh yg ni yg x sabaq2 dlm tempoh ni...siap tanda calender bagai....huhuhhu...selamat ye

Yatie Awang said...

kalau duk dlm pantangkan, aduhhh...memang rasa lama, kalau tengok org lain, rasa cam kejap je..heee

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

wah.. lamanye xsinggah blog ne... rupanye perot tu dh meletop sorang ek... tahniah ye sis :)

Maya Mayana said...

selamat berpantang la awak yer..
:)
jaga diri bebaik...

thanks singgah belog saya...

MamaEma said...

pantang sehingga 100 hari..

Hidayah Bach said...

hoho...
akhirnya..
kemain happy lagi..
:P

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...