Orang bercerita pasal Jeruk Mangga asamboi, aku pun nak jugak..
Tapi takdelah nak beli bagai.. baik buat sendiri..
Baru-baru ni hubby balik dari kampung bawak buah mangga..
Kecur liur aku tengok.. tengah menaip ni pun sama..
Apalagi.. terus dikerjakan..
Kekonon nak guna balang kaca tu, sekali cuba masukkan dalam peti sejuk.. tak muat daa..
Alasan mintak beli peti sejuk lagi besar ni.. kehkehkeh..
Ramuah: Buah Mangga muda, asamboi, gula, garam dan cili..
Kali pertama buat dengan yakin.. masa tu dah terbayangkan kesedapannya dah..
Selepas digaul semua ramuan tu.. amik.. pedas ya amat.. terasa kembang bibirku..
Itulah puncanya aku tak nak bagi orang rasa..
Hasil gigih hubby yang akhirnya hampa dengan usahanya itu..
Sudahnya.. hubby dan member tempat kerja beliau yang habiskan.. dalam pedas tu sedap kata dorang..
Ok.. memang stok kuat makan pedaslah dorang ni.. aku sendiri pun tak lalu nak makan banyak.. pedih perut dibuatnya.. huhuhu..
Memandangkan percubaan pertama gagal.. selepas tu aku pulak yang buat..
Ok kali ni agak berjaya dengan hasilnya cuma lenkali kalau nak buat jangan sesekali guna cili padi yang merah itu..
Hubby lah yang pilih cili tu.. aku ikutkan je.. sudahnya hubby sendiri tak makan.. kehkehkeh..
Bila dah buat.. takde sape nak makan.. akhirnya tersadailah jeruk mangga asamboi tu dalam peti sejuk..
psstt: Setiap hari masa boleh diisi dengan perkara yang lebih menggembirakan.. dan itu yang sedang aku lakukan bersama abam sayang.. kihkihkih..
sedapnya
ReplyDeletekeep it up emak budak..
ReplyDeletelepas ni bleh cuba letak belacan sket.. hehehehe
aku dah mkn pagi tadi, sarapan bersama pulut. lepas ni perut meragam naseb badan la
ReplyDeletelahai...bilala nak try ni
ReplyDeletebyk sgt kot cili padi tu aiza... hahahaa.. tapi kalo tak pedas sgt, mmg laju je kite makan... kite tak wat la..beli order je, huhuuu... lepas dah idam...
ReplyDeleteErkkkk... gambar tu jer...?? gamabr dah siap takder ker?
ReplyDeletekak lenkali tambah aiskrim soda, jd ranggup nnti jeruk nyer
ReplyDeleteemmmm mmg super sdppplah
ReplyDeletenak sblg ye..
Sayanglah... keluarkan semua cili dan cuci lepas tu buat balik cara lain (halua jeruk rendam) mesti boleh makan..
ReplyDeletesedapnya, hari tu saya ada makan
ReplyDeletebaik punya bedal. sekali sakit perut -________-
selain mangga,sedap jugak dibuat dgn buah kedondong...
ReplyDeleteamboi sedapnyer, banyak tu, krim kat KA sikit hehehe
ReplyDeletekalau cili tu, buh satu dua pun dah killer hehehe...
ReplyDeletenyums~
ReplyDeleteTerbygk masam manis masin podeh! Argghhhh!
ReplyDelete