Followers Remaja Purba

Thursday, May 7, 2020

Tiada caj tambahan atas bayaran ansuran perjanjian sewa beli (konvensional dan syariah)


DAY 51 (7 Mei 2020 - Khamis)
Hari keempat belas Ramadan
Sekali lagi lemang raya dibuat untuk mereka yang menginginkannya. Kali ni 40 batang lemang dimasak + rendang ayam.

#LemangRaya2020

Kali ni, tiap kali ku ambil gambar hidangan berbuka puasa hanyalah untuk simpanan sendiri. Aku takut ada dikalangan keluarga aku terasa atau terliur, lebih-lebih mak aku sendiri. Dahlah jauh nun di Selatan.. 😟


Selingan:

Melalui kenyataan media daripada YB Tengku Dato' Sri Zafrul Tengku Abdul Aziz, Menteri Kewangan, Kementerian Kewangan Malaysia telah mencapai kata sepakat dengan industri perbankan berhubung perkara 'Tiada caj tambahan atas bayaran ansuran perjanjian sewa beli (konvensional dan syariah)'.

Persetujuan dicapai untuk menetapkan bahawa jumlah ansuran bulanan pinjaman tidak akan berubah bagi peminjam sewa beli (komvensional dan syariah) sepanjang tempoh pembiayaan tersebut.

Ini juga bermakna tiada sebarang caj tambahan akan dikenakan sewaktu tempoh moratorium (penangguhan).

Sehubungan itu, peminjam akan perlu menyambung pembayaran ansuran seperti biasa berdasarkan terma-terma perjanjian dengan bank masing-masing, termasuk tambahan enam bulan bagi keseluruhan jadual pembayaran jika memilih untuk memanfaatkan moratorium tersebut. Maklumat lanjut boleh didapati daripada bank masing-masing.

Kerajaan berharap keputusan ini akan dapat meringankan beban rakyat dalam tempoh yang mencabar ini.

Kenyataan Media
6 Mei 2020

Dengan keputusan daripada Kementerian Kewangan dan industri perbankan berkenaan perkara tersebut, dapatlah rakyat bernafas dengan lega terutamanya buat Mak Kiah dan Pak Salleh. Alhamdulillah (dalam lenggok gaya Tok Adi, Tanah Kubur).

#KisahKita: Selamat Hari Wesak..


No comments:

Ingatan Purba

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...