Followers Remaja Purba

Thursday, December 8, 2011

Berbaloi ke dengan harga macam tu..?

Menu Lunch semalam..


Nasi Putih, Ayam Goreng, Sayur Bendi Goreng dan sedikit kuah beserta sambal belacan..




HARGA..??








RM5.00..

erk.. betul ke..? ye.. RM5.00..




Bagi aku mahal sangat-sangat.. bukannya aku amik lauk udang + sotong pun.. cuma ayam + sayur je.. huhuhu.. tiap kali aku terkena macam tu punya mahal + cekik darah.. mesti aku akan cakap.. 'cepat makcik ni pergi Haji lagi ni..'



NOTA BUAT MAKCIK PENIAGA:
sila sediakan duit kecil.. macam baru kali pertama meniaga pulak, asal pelanggan nak bayar je mesti takde duit kecik, walhal bukan besar mana pun duit yang diberi.. eeeee... tang ni pun aku geram.. tolonnnnnglah makcik.. (aku nak print tampal kat kedai makcik tu pun ok jugak kan..)



psstt: Menu ringkas macam tu je yang aku lalu nak makan..



nak psstt lagi: Apa pilihan lain yang aku ada ye..?



50 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

ada sesetengah restoran mmg suka cekik darah..


sy rs dia kira nasik 1.00 + sayur 1.00 + ayam 2.50 + sambal 40 sen + kuah 10 sen

haha..melampau x kuah pon nak kira..

.: mama lynn :. said...

klu byk complaint nnt sure makcik tu balas. nak murah masak sniri la eh.. heheh mama lynn skrg g keje rajin bawak bekal je. jimat byk

pha is said...

boleh tahan punya cekik darah... hehehe.. tapi kalau kat penang ni, kalau pekena restoran nasi kandaq yg jenis banyak cawangan ni, lebih kurang macam ni la harga dia... bajet popular kot... hahaha

nizamsani said...

rm5 macam makan kat tanjong malim. :)

aizamia3 said...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty:
huhuhu.. pagi tadi kena lagi.. wah.. ranaplah poketku macam ni..


.: mama lynn :.
hehehe.. itulah.. ni sebab memang tak sempat nak bawak bekal dari rumah..

aizamia3 said...

pha is:
huhuhu.. yang pasti memang gerammmm..


nizamsani:
nasib baik tak tercekik time makan..

:: Mrs.Eady :: said...

okey pernah kene benda yg same..sarapan pagi..nasi grg separuh bekas,ayam grg..tu jek...total?
RM7...alasan dia ayam tu besar!

fazrulnoor said...

mahalnya harga makanan sekarang

~ yus ~ said...

mahal! Mungkin dia kata ayam dah naik harga, tak kan ayam dia kira RM3 kan..huhu

Anum said...

banyak kedai suka amik untung lebih

Fara said...

Awak, sy dah terbiasa dgn harga cekik darah mcm nie. Pnh sy amik lauk sambal ikan bilis petai tempoyak semata-mata. Sy kena RM5. Alasan tokei kedai, harga petai mahal. Sedih!

IntaNBerliaN said...

eee mahal la..

QueeN TerataI said...

skrg ni mana2 pun sama.. setiap hari pun lunch harga nesti RM5 ke atas.. lebih teruk kalau kena smp RM7.. padahal lauk yg biasa2 ajer.. kdg2 ambil ikan seekor, sayur dan nasi pun dah RM6.50.. huhuhu

gedek! said...

kalau beli kat tepi jalan lagi mahal...

sebab dorang tak payah bayar sewa kedai / pekerja / cukai.....

huh!

aizamia3 said...

:: Mrs.Eady ::
ayam tu bukan banyak isi pun.. huhuhu..


fazrulnoor:
lately ni makcik tu jual mahallll..


~ yus ~
kalau ayam tu betul2 besar ok, takpe puas hati gak..

aizamia3 said...

Anum:
kalau sekali terkena takmo pergi dah lagi kedai tu tapi kedai ni kat cafe office je..


Fara:
awak kena lagi teruk.. petai mana yang mahal sangat tu.. bukannya amik sampai sepapan..


IntaNBerliaN:
huhuhu.. dahlah itu je tekak ni nak makan semalam..

aizamia3 said...

QueeN TerataI:
makin lama makin teruk pulak ai rasa.. huhuhu..


gedek!
ada betulnya uncle tapi yang biasa beli, takdelah semahal semalam..

Hanis MY said...

pengsan! kenapa mahal sgt huhu...

eelobor said...

memang tak berbaloi dan sangat mahal. namun, realitinya, itulah harga bagi kebanyakan tempat sekarang.... dah selalu sangat gak terkena

Munnafendy said...

agaknye la tu kot kak...kumpul modal nk p haji lagi skali...erm..melampau2 mhlnye

c'axoera said...

errkkkkk tak berbaloi!


http://ch000tz.blogspot.com/2011/12/spontaneous-of-sayings.html

Gen2Merah said...

RM5?? mahal2 tu .. alang2 makan kefsi kalau camtu.. tinggal tambah bberapa ringgit je.. huhu.. ambek kesempatan tu macik ni kan

Teenager Housemaid said...

uish...
gila mahal tu kak..
adeih.,...

Zulfikar Hazri said...

mak datuk! mahalnya...


makcik tu nak reno rumah dia kot...

アヌムちゃん said...

ayam rm3
nasik rm1
sayur+ sambal cincai kira rm1
=Rm5

hoho skang mmg smakin mahal kan..isk2

miloais said...

mahal!
kalo iols - konpem dah komplen kat tukang jual tu!

aizamia3 said...

Hanis MY:
Itu yang tak tau.. rasa macam lately ni mahal pulak..


eelobor:
Berpada-padalah..


Munnafendy:
Disebabkan tekak + perut yang nak, itu yang beli jugak..

aizamia3 said...

c'axoera:
huhuhu.. kutelan jua..


Gen2Merah:
itulah pasal.. tapi sebab dekat dengan cafe office tu yang paling dekat dan mudah..


Teenager Housemaid:
kalau hari-hari macam tu bankrap jadinya..

aizamia3 said...

Zulfikar Hazri:
ntahlah..


アヌムちゃん:
tapi tak sangka betul2 mahal sungguh..


miloais:
makcik tu bukan sehari dua meniaga kat situ.. dah lama sangattttt...

MamaEma said...

semalam ema beli nasi putih kosong dan ikan goreng seekor..RM 4.50...cekik darah..

Saiazuan said...

mahalnya!!! ingat tak entry aku psl nasi kandar kat yasmin? dengan nasi + ayam besar tak ingat dunia + sayur baru rm4.70.. mahal sangat ni

Daddy Ziyyad said...

dia boleh cas RM5 kalau ayam dia besar dan rangup, sebab kat kedai mamak pun ayam goreng dah RM3 seketul. Campur nasik RM1 + ulam RM1 = RM5.

Tapi kalau kedai tepi jalan, memang super mahal lah

Nurfarahana A.Aziz said...

aish kat kafe tempat saya belajar pun cekik darah..tapi dah sedar agaknya diorang jual mahal sangat, lepas cuti sem haritu dah murah dah..hehek

Teenager Housemaid said...

hoho tau xpe..kalau hari2 bankrup dibuatnye..hehe
kak, myb kite brdua belum ade kesempatan nk jumpa lg laa..:)

sahromnasrudin said...

kalau kat cini rm 4 kot huhuhhh

Outbound Malang said...

mampir sob..nice post..teruslah berkarya dan sukses selalu..jangan lupa kunjungan balik ya..:)

anitadiana said...

biasa lah makcik ne...harga main taram aje...cuba ambil yg sama ke esokan hari..mesti lain harga ne..

Namee Roslan said...

tak berbaloi. mahalsgt lauk sikit. em mmg taktik peniaga lah. dia saja xde duit kecik sbb nak kita sebut keep the change.

Gen2Merah said...

selamat pagi aizamia... hadapi semuanya dengan senyuman ya... hepi owez

Gen2Merah said...

selamat malam kak.. semoga ceria2 selalu yaa

pena rozie said...

Memang mahal. Tp kat cni ade lg kedai mahal dari ni. Ambik ayam seketul dah kira 5 hinggit. Tu belum nasi, sayur lg....

anismelon said...

sungguh tak berbaloi..makcik nie na cepat pg haji ke hape..

ainhany said...

sabaor lah dik,..dah rezeki makcik:)

"kuasa pembeli adalah bijak memilih..carikan, buat bandingan dan makan jeee..."

terimaksih

Gen2Merah said...

selamat malam aizamia... semoga hepi2..

Erani Zuhran Mohd Nor said...

Di mana kejadian ni? Nak tau tak, di sungai petani, member opis ni amik menu yg lebih kurang sama tapi tambah udang 2 ekor (bkn udang galah ke harimau ke pun) makcik tu amik RM8... gerai tepi jln pun kekadang kalah restoren mamak...apapun sabar jer la

aizamia3 said...

Erani Zuhran Mohd Nor:
lagi teruk member awak tu kena..
yang kes ai tu.. kat area PJ, Selangor..

Cik Ina Do Do Cheng said...

standard orang melayu berniaga duit kecik cam duit emas .kah kah rega mencekik darah.

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

cekik darah tol harga cam tu.. kalau cam ni,kena suruh die sebut balik harga bagi setiap makanan tu :)

Nini Hartini said...

Kl selangor mmg makan mahal kn? Tini kt muar pn nasi campur lbh kurang hg cm tu.. huhu.. sentap tak?

Nini Hartini said...

Kl selangor mmg makan mahal kn? Tini kt muar pn nasi campur lbh kurang hg cm tu.. huhu.. sentap tak?

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...