Followers Remaja Purba

Thursday, September 17, 2020

Saya Sayang Boss Saya


DAY 181 (14 September 2020 - Isnin)
Petang:
Dua jam aku tersekat dalam kesesakan jalanraya. Sesuatu yang jarang berlaku semenjak aku bertukar tempat kerja di tanah jajahan baru ini. Bila sampai di rumah, rasa lega teramat


DAY 182 (15 September 2020 - Selasa)
Throwback..
Tajuk    : PROGRAM PEMANTAPAN DAN PENGUKUHAN PRESTASI
Tarikh   : 29 - 31 Oktober 2018 (Isnin - Rabu)
Tempat : Bukit Fraser, Pahang

Kisah program ini ada di SINI.. juga di SINI.. dan kali ini aku nak tambah sedikit lagi nota dari program tersebut.

Saya Sayang Boss Saya
Elements of Teambuilding
  • To know each other
  • To communicate each other
  • To support each other
  • Willing to take risk together
PANIC ZONE
LEARNING ZONE
COMFORT ZONE

Communication Skills have to be right.
We need to get started first on communication

Orang baru masuk kerja dia berada di dalam zon panik. Dia nak tahu prosedur kerja baru. Perkara paling cuak bila boss panggil sebab dia belum tahu bab kerja lagi.

Kemudian, dia melangkah masuk ke dalam learning zone berkaitan tugasan sebab dia dah selesa dengan tugasan dia juga dengan semua orang (comfort zone).

Jangan buat andaian (Never to assume)
Kita tak tahu apa yang ada dalam minda seseorang. Selagi kita tak boleh approach dia dengan cara yang betul selagi itulah kita susah nak repo (hubungan yang baik) - persamaan yang baik dengan dia.

Contoh:
Amanah, Integriti oleh orang Jepun sangat dijaga dengan baik oleh orang Jepun sendiri.

R - Responsible
I - Integrity
E - Excellence
B - Brotherhood @ Sisterhood
Dan.. ia hanya akan timbul bila wujudnya keadaan harmoni.

Dalam pada itu, satu ayat meninggalkan kesan buat aku..
'Kita nak mengadap Tuhan apa buah tangan untukNYA?'

#KisahKita:
'Setiap pengisian itu ada matlamatnya.'
'Setiap benda takkan jadi kalau takde niat.'

1 comment:

Diana Rashid said...

saya ni punya la lama tak bekerja.. bila orang cerita pasal kerja jadi tak paham pulak nak membayangkan suasana bekerja tu.Hahahah

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...