Followers Remaja Purba

Friday, December 30, 2011

Perpisahan itu berlaku jua..

Walau berat rasa hati nak berpisah tapi aku tahu lambat-laun aku terpaksa melepaskan jua.. Apa yang aku cuba elak akhirnya berlaku jua.. Bukan aku tak mengenang budi tak mengenang jasa tapi aku terpaksa lakukan..

Sedih rasa hati nak berpisah, bukan setakat di hati tapi dah mengalir di mata.. orang tengok aku buat tak tahu je..



Akhirnya..

Hari ini genap 3 tahun dak Kakak dan dak Adik bersama nenek a.k.a pengasuh.. Dari kerenah anak-anak sampailah aku, nenek layan.. Banyak kenangan manis bersama beliau.. (ni masa menaip ni pun airmata tunggu turn nak turun je ni..)


Buat nenek a.k.a Pengasuh..
Terima kasih yang tak terhingga sepanjang mengasuh dak Kakak dan dak Adik.. Kemaafan dipinta dari hujung rambut sampai hujung kaki serta halalkanlah apa yang telah kami makan dan minum sepanjang tempoh tersebut.

Kalau boleh klon, aku klon nenek bawak balik rumah.. sebab aku cukup serasi dengan layanan dan jagaan nenek terhadap anak-anakku.. Tapi aku sedar.. perpisahan ini pasti akan terjadi dan hari ini terbukti..




sob.. sob.. sob.. aduh.. tadi banyak idea.. la ni terbang melayang sebab aku dah tak nampak huruf kat lappy aku ni..




Nenek.. dan aku..
Kami sama-sama menangis.. (la ni pun tengah nangis.. aduh.. potong stim betullah..)


Bukan maksud tak jumpa langsung lepas ni.. tiap kali cuti sekolah, anak-anak akan kuhantar ke rumah nenek..

Dipendekkan cerita yang dah panjang berjela ni.. InsyaAllah panjang umur tahun depan kita jumpa lagi.. I'll miss u nenek.. pasti aku akan rindu nak dengar nenek membebel 'marah'kan aku.. rindu dengan air tangan nenek.. rindu suasana naik turun tangga tingkat 10.. yang pasti aku sedih sangat-sangat..



psstt: alamak.. mataku dah merah, confirm dak Kakak banyak soal ni nanti..


psstt lagi: pengasuh baru dak Kakak dan dak Adik jiran depan rumah aku.. bakal menjalankan tugas pada tahun depan..


last psstt: terus teringat arwah wan.. rindunya aku pada zaman kanak-kanakku dulu..

Wednesday, December 28, 2011

Penangan Cempedak

Kalau minta hubby belikan, sah confirm tak dilayan.. aku bila dah dapat buah ni, aku sorang boleh hadap sorang-sorang.. tu pasal hubby taknak layan sangat kalau melibatkan makanan yang banyak angin ni.. kurang baik untuk kesihatan aku.. hehehe..


Sebiji buah ni harga dia RM20.00.. takpe.. nak punya pasal kugagahkan jua.. tapi puas hati sebab isinya banyak dan padat..



Anak-anak pun suka makan dan ini buktinya.. belum sempat digoreng.. gambar selepas itu tiada sebab sedap menikmatinya bersama jiran di pondok depan rumah..



psstt: Dah dapat buah manggis tapi bukan dari kebun di Pahang..

Tuesday, December 20, 2011

Jom layan..

Jumaat - 16 Disember 2011


Hari Kanak-Kanak bersama Upin dan Ipin..
Meriah dan teruja.. mak budak yang terlebih excited pulak rasanya.. kihkihkih.. tapi aku tak bawa pun anak-anak..


Hari Sabtu - 17 Disember 2011


on the way to Jenderam Hilir, rumah atuk sedara.. hujan lebat.. sampai kat sana tak hujan pun..


Layanan VIP.. tempat penginapan aku dan family..


Hari Ahad - 18 Disember 2011


dak Kakak tengah tunggu nak sarapan..


dak Adik bersama anak jiran yang sibuk nak mandi kolam..



Sementara nak tunggu ketibaan pengantin.. aku dan family balik dulu ke tempat penginapan dan... tu dia.. anak-anak terjun kolam.. nak biarkan tak boleh.. aku ingatkan cetek, maka dengan rela hati hubby temankan dorang..

Aku tengok teruja tapi sekadar ambil gambar dorang je.. ;)



tak sah kalau takde aiskrim..


hubby dapat cabutan bertuah.. masa ni dah selamat sampai kat rumah dah pun..




psstt: Penat tapi seronok.. yang penat hubby sebab tolong masak.. aku penat tengok..


psstt lagi: malam tu layan karaoke sampai tengah malam.. paling happening ada penari khas dangdut..


last psstt: gambar tak banyak sebab nak masukkan kat dalam blog hubby..

Thursday, December 15, 2011

Buah-buahan Tempatan

Semalam hubby balik dari outstation ke KB, singgah di rumah rakan beliau di Pahang.. Dari minggu lepas aku nak makan buah manggis tapi masa tu buahnya belum cukup matang.. minggu ni pulak belum masak.. Kena tunggu lagilah nampaknya..

Kalau minggu lepas, 2 plastik hitam besar hubby bawak balik buah rambutan kuning dan merah tapi minggu ni tak banyak memandangkan aku dan anak-anak dah puas makan rambutan.. dicampur lagi rambutan dari kampung atok sedara.. wah.. nasib baik tak batuk akibat banyak makan rambutan..

Bangun pagi tadi dah standby bawak sikit untuk anak-anak makan kat rumah pengasuh. Nak keluar rumah dak kakak cakap ada 'rambutan' lagi ibu kat luar rumah.. Dalam hati.. wah.. banyaknya abang bawak balik.. tapi bila aku open the door.. eemm.. ni bukan rambutanlah kakak.. ni durian..

Macam mana aku boleh terlupa yang anak-anakku panggil durian itu rambutan.. huhuhu.. Kenapa letak kat luar rumah..? eem.. buah durian dilarang sama sekali berada di dalam rumah sebab aku tak suka.. hahaha..

'Apa..? Kau tak makan durian.. ah.. rugi..'

Semua tu ada cerita kenapa aku tak makan durian (kalau aku teringin nak cerita nanti aku share..)

Dak Kakak siap pesan kat babah dia, durian tu dia punya.. nampaknya petang nanti aku kena layanlah kehendak dia.. harap-harap senanglah nak kopek sebab dah lama tak buat kerja tu.. kihkihkih..



Pagi tadi ada kebakaran di tepi sungai sebelum tol NPE, api cepat marak, bomba bertungkus-lumus, orang ramai boleh pulak bekerjasama berhenti tengok.. tu sah-sah jalan sesak nanti tu.. Aku siap bagi lampu tinggi pada pemandu yang perlahankan kenderaan sebab nak tengok 'acara' pembakaran tu.. Kita nak cepat, dorang boleh cuci mata pulak..



psstt: rutin harian.. makan ubat.. kena makan ubat calcium..


psstt lagi: tak sabar nak balik kampung, nak petik rambutan sambil makan kat bawah pokoknya..


last psstt: semakin menghampiri gaji terakhir untuk tahun 2012..

Tuesday, December 13, 2011

Siaran Tertunda

Mari belajar membaca..


Hari Sabtu:
Rajinnya aku (puji diri sendiri) kemas bilik dak Kakak.. paling menarik, banyak mainan anak-anak aku buang sebab kebanyakkannya dah rosak tak boleh guna.. Anak-anak merungut jugak tapi aku terangkan kenapa perlu dibuang.. bila dah selesai, baru nampak kemas dan lebih teratur dari sebelum ni.. Kalau tak macam tongkang pecah aku rasa..


Hari Ahad:
Memandangkan dak Kakak rela hati tolong mengemas semalam, maka ku ajak hubby ke Pantai Remis.. kebetulan jiran kat rumah pun nak pergi, jadi kitorang konvoi ke sana.. Anak-anak teruja nak main air.. Dah pesan jangan mandi, takde maknanya.. dah macam itik tak jumpa air aku tengok.. Aku.. berpayungler temankan dorang kat pantai tu.. Duduklah aku dengan gigihnya kat gigi air tu temankan dorang.. safety first..



Pantai Remis - panas berbahang..


Mula-mula je.. konon-konon taknak basah..


Lepas tu.. sikit demi sikit basah..


Ni aku yang penat.. bukan dak Adik..


Semalam pulak:
Pagi lagi dah bangun.. uruskan anak-anak, tumpangkan sekejap kat rumah akak sebelah rumah. Aku perlu ke PPUM – urusan kali pertama check up.. Boleh tahan lamalah kat hospital tu.. Dari check rutin yang biasa buat, dengar ceramah penyusuan ibu, jumpa doctor dan buat sekali ujian pap smear. Last buat masa dak Kakak dulu.. Syukur.. urusan lebih mudah bila doctornya perempuan..

So.. next check up will be on 09 Januari 2012.. masa ni akan buat scan sekali.. wah.. bolehlah tahu lelaki ke perempuan kan.. kan.. kan..



psstt: Cadang nak update malam tadi tapi hubby dah concour dulu lappy..

Thursday, December 8, 2011

Berbaloi ke dengan harga macam tu..?

Menu Lunch semalam..


Nasi Putih, Ayam Goreng, Sayur Bendi Goreng dan sedikit kuah beserta sambal belacan..




HARGA..??








RM5.00..

erk.. betul ke..? ye.. RM5.00..




Bagi aku mahal sangat-sangat.. bukannya aku amik lauk udang + sotong pun.. cuma ayam + sayur je.. huhuhu.. tiap kali aku terkena macam tu punya mahal + cekik darah.. mesti aku akan cakap.. 'cepat makcik ni pergi Haji lagi ni..'



NOTA BUAT MAKCIK PENIAGA:
sila sediakan duit kecil.. macam baru kali pertama meniaga pulak, asal pelanggan nak bayar je mesti takde duit kecik, walhal bukan besar mana pun duit yang diberi.. eeeee... tang ni pun aku geram.. tolonnnnnglah makcik.. (aku nak print tampal kat kedai makcik tu pun ok jugak kan..)



psstt: Menu ringkas macam tu je yang aku lalu nak makan..



nak psstt lagi: Apa pilihan lain yang aku ada ye..?



Wednesday, December 7, 2011

Melepasi Fasa Pertama

Syukur Alhamdulillah.. 3 bulan pertama aku lalui dengan penuh cabaran..

Dari urusan dak Kakak sekolah, kerenah dak Adik, menghadap kesesakan jalanraya, menghadap urusan ditempat kerja, sampailah urusan dalam rumah memang agak meletihkan..


Sekarang..
Sedang melalui fasa kedua..
Selera makan.. usah cakaplah, asyik lapar je tapi kali ni aku jenis makan sikit tapi kerap..
Dah boleh buat kerja.. takdelah rasa nak baring je.. takdelah rasa malas je.. Tapi cepat penat..


Ye.. lain orang lain ragamnya kan..
Apa-apapun aku bersyukur masih sihat dan mampu menguruskan hal-hal berkaitan disekeliling aku.



psstt: sssyyy.. kita-kita je yang tahu tau.. due date next year - April 2012..


psstt dua kali: dak Kakak nak girl.. dak Adik nak boy.. masalahnya bukan twins..

Tuesday, December 6, 2011

Welcome back mak budak a.k.a remaja purba

Jumaat tak sabar nak balik..

DAN..

Semalam pulak aku bercuti..

Tak ke mana pun..

Gotong-royong bersama hubby mengemas rumah..


Banyak jugak rupanya barang yang boleh dikeluarkan terus dari dalam rumah, salah satu darinya.. majalah Ujang.. stok majalah ni aku simpan sejak zaman anak dara sampailah ke mak budak..

Penat tapi berbaloi.. terima kasih ye abang sebab cuti dan bukan setakat dalam rumah, luar rumah pun abang kemas..

Aku tak online langsung 3 hari ni, entahlah.. sebelum adanya Streamyx bukan main berkobar-kobar tapi bila dah ada dalam rumah (tak payah dah nak hadap orang hijau kat pondok), bukannya aku layan.. bagi aku time cuti adalah masa untuk untuk rehatkan mata.. Sebaliknya hubby yang banyak layan..



Hari ni..
Penat masih menguasai diri.. rasa malas je nak pergi kerja.. anak-anak pun turut liat nak bangun pagi, dah seronok 3 hari ibunya cuti, maka.. 'ibu cutilah lagi..'

wah.. ikutkan hati, nak je cuti lagi tapi sayang pulak.. at least cuti tu boleh simpan.. sabarlah kakak.. adik.. bulan ni pasti ibu akan kerap cuti..




psstt: Isnin depan cuti lagi.. tapi aku akan ke PPUM..



psstt lagi: dah syok cuti.. rasa nak tambah cuti lagi..

Friday, December 2, 2011

Nak balik.. nak balik..

Tak sabar nak balik..
Perutku dah tegang semacam..
Badan dah letih..
Otak dah penat..
Nak pandu pulak kereta menempuh kesesakan..
Tengok dari jendela ni, boleh tahan gelapnya cuaca..


Ku tak kira..
Ku akan redah jua..
Nak rehatkan diri dan juga minda..


Hubby pula tiada..
Outstation ke Kota Bharu arahnya..
Sedang berkira-kira nak apa..
Adakah sup yang enak pernah dirasa..


Apa-apa pun..
Moga selamat hendakNYA..


Kepada kalian semua..
Selamat Bercuti dihujung minggu..
InsyaAllah kita akan berjumpa lagi..




psstt: tak fikir apa dah.. yang kutahu.. nak balik.. nak balik..

Thursday, December 1, 2011

Bulan Terakhir Tahun 2011

Syukur Alhamdulillah kita masih dapat bersama-sama mengharungi tahun 2011 dengan pelbagai cabaran dan dugaan. Kepada yang telah tiada marilah kita bersama-sama sedekahkan Al-Fatihah..


Hari ni hari pertama aku kembali memilih waktu bekerja 8am - 5pm.. Moga aku mampu harungi hari-hari seterusnya tanpa masalah.. InsyaAllah..

Kenapa?
Memandangkan sekarang ni musim cuti persekolahan maka kuranglah sikit sesaknya dan lagipun bermula tahun depan dak Kakak akan memulakan pembelajaran beliau di sekolah baru. Ini yang aku ambil sedikit kesempatan yang ada..


BULAN DISEMBER ini juga buat hidup aku rasa tak tenang pada awalnya.. Sepatutnya 5hb. ni dak Adik akan menjalani pembedahan tonsil tetapi Doctor menghubungi aku pada hari Selasa lepas memaklumkan pembedahan dak Adik perlu ditangguhkan kerana ada pesakit yang lebih urgent memerlukan pembedahan pada tarikh tersebut.

Maka aku perlu hadir selepas Krismas nanti untuk dapatkan tarikh baru. Aku berharap sangat segalanya selesai pada tahun ni sebab tahun depan dak Adik akan memulakan persekolahan beliau tapi apakan daya, kita hanya merancang Allah yang menentukan..

Ini kali kedua pembedahan untuk dak Adik ditangguhkan. Takpelah.. mungkin ada hikmahnya.. dan aku turut bersyukur cuti yang aku dah apply untuk sepanjang minggu depan aku boleh gunakan sebaiknya untuk tahun depan.. syukur kepadaNYA..


Mood yang ceria di pagi hari..




psstt: Korang dah start membeli-belah keperluan sekolah anak-anak? Aku belum lagi..


psstt lagi: dah malas nak ingat pari bakar tu.. kita tukar menu lain pulak.. ;)


last psstt: Teringin nak balik kampung.. dah lama rasanya tak balik kampung.. :(

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...