Followers Remaja Purba

Wednesday, November 30, 2011

1 Muharram 1433 yang lepas

Kebelakangan ni asyik buat aktiviti makan-makan je aku rasa.. Mentang-mentanglah selera makan dah tak terpusing 180 darjah lagi.. Apa-apa pun aku bersyukur, takdelah sampai terbaring tak boleh buat kerja..

Aktiviti ni dibuat bersama dengan jiran-jiran terdekat kat rumah malam Ahad lepas.. Meriah memanglah meriah.. cuma malam tu hujan pulak, nasib baik tak lebat.. Lagi bernasib baik tak buat BBQ, walhal aku mintak hubby buatkan pari bakar.. Sudahnya pari tu dibuat kari..


dak Kakak yang suka bergambar..





DAN..




gambar seterusnya di SINI..



psstt: abang.. nak ikan pari bakar..

Tuesday, November 29, 2011

Musim Hujan..

Gotong-royong membersihkan longkang besar di kawasan perumahan TDBi. Tiada gambar aktiviti pembersihan sebab longkang tu jauh sikit dari TDBi. Takdelah ambil masa yang lama sebab ramai yang ringan tulang turun padang..

Sementara tu anak-anak ambil kesempatan main kat taman permainan, aku.. tengok jelah..



Dada langit yang dah mula gelap..


Sampai je kat pondok depan rumah, hujan turun dengan lebatnya.. Anak-anak ambil peluang.. alang dah basah.. tapi tetap dipantau oleh ibu, umi, mama dorang..


gambar kakak takde..?


Nanti aku share cerita disebalik 1 Muharram 1433.



Sekali je psstt: weekend ni ada jualan gudang Pureen kat PJ.. nak pergi ke tak.. pergi ke tak..??

Friday, November 25, 2011

Perjalanan Semalam..

Sinopsis kisah semalam:

Pagi: Sarapan di P.J
Tengahari: Lunch di Klang Sentral
Petang: Makan buah di pondok depan rumah
Malam: Dinner di Kapar


Kisah disebaliknya:


Alhamdulillah syukur apa yang dirancangkan berjalan dengan lancar.

PAGI:
Mendaftar di PPUM untuk further check up. Rutin bulanan akan bermula pada bulan depan.. moga ibu mengandung ini tiada masalah hendakNYA.. amin..
Perjalanan seterusnya adalah ke sekolah dak Kakak – urusan pertukaran sekolah anak. Selesai di Sek. Keb. dan SRA dak Kakak, maka urusan seterusnya adalah di JAIS dan PPD, Klang dan akhirnya di SRA baru dak Kakak nanti. Walau penat tapi syukur proses yang kami lalui tak sesukar mana. Cuma di PPD aku kena hadir balik hujung bulan depan atas arahan pihak PPD.

situasi si Sek. Keb. dak Kakak..


TENGAHARI:
Sesi menghabiskan duit – beli barang keperluan rumah. Bertambah penat badan jadinya.. rehat sambil lunch di Klang Sentral. Nasi Ayam Lemon dia memang sedap.. ke sebab aku memang dah lapar..?


PETANG:
Hubby pergi bengkel kereta repair kereta, kes aku cium-cium sayang body lori minggu lepas, walau kemek dia sikit je tapi dah tak lawa awek hubby aku tu.. Kali pertama aku cium kenderaan orang lain.. aduh..
Sementara tu aku lepak kat pondok depan rumah makan buah rambutan, lewat petang pulak dapat makan bubur nasi k.Lela buatkan sebab semalam aku mintak.. memang tak malu betul.. hahaha..


MALAM:
Dinner kat Kapar dengan anak-anak.. dak Kakak yang request suruh amik gambar.. aku layankan aje.. berselera dorang makan.. maklumler pagi kena tinggal kat rumah jiran, petang puas main.. dah penat main, laparler dorang..



dak Kakak dan dak Adik.. ketika makanan belum sampai

antara menu yang di order..


HARI INI:
Penat semalam tak hilang lagi..




psstt: Bulan depan aku akan lebih kerap bercuti..


psstt kali: Pagi tadi, lif kat rumah pengasuh rosak, maka anak-anak kuhantar dengan pandangan mata naik ke tingkat 10.. Nampaknya balik nanti aku tunggu je kat bawah kalau lif masih tak ok lagi..


last psstt: Baru sempat nak update blog la ni.. belum sempat nak jelajah rumah korang lagi..

Wednesday, November 23, 2011

Bila Jarang Update Blog..

Apa yang dorang tengok tu..?






ooo.. Ikan Bakar rupanya.. tapi..


Tengok cuaca macam panas terik..? Bila ni..?
Dah panas, tambah lagi panas.. bukan setakat ikan dibakar, kerang pun turut serta..




Ok.. mari bercerita..

Semua tu plan last minute.. sambut birthday k.Lela, jiran sebelah rumah aku.. cadang nak makan kek sebelah petang tapi tukar plan makan ikan bakar..


Kenapa di tengahari bukan waktu malam..?
Jamuan kecil-kecilan ni dibuat pada hari Ahad lepas waktu tengahari yang mana asalnya memang hubby dah beli ikan sebab aku teringin nak makan ikan bakar.. Alih-alih.. bila tau masa tu birthday k.Lela, k.Hema bagi cadangan beli lagi ikan dan kerang sebagai menu utama selain nasi dan lauk-pauk.


Sebahagian dari menu..


Ini pulak sebelah petang..
Hujan turun dengan lebat.. buat pertama kalinya dak Kakak dengan dak Adik dapat green light dari babah dorang.. main hujan.. memang happening petang tu..



Sampai lewat petang acara makan disediakan.. dari ikan bakar, nasi, lauk-pauk sampailah cekodok dan mempelam (petik kat belakang rumah jiran) cicah cili kicap.. memang marvellous.. kenyang.. tu tak masuk lagi cendawan yang baru dikutip oleh jiran.. tersandar kekenyangan..

Dah lama tak buat makan-makan macam ni.. sekali buat.. kemeriahannya memang tak pernah pudar..



psstt: esok aku cuti.. nanti aku story..


psstt kedua kali: Tengok bola, dah nak masuk minit ke 85.. bola yang tengok aku.. hikhikhik.. tapi apa-apapun tahniah buat pasukan Harimau Malaya.. korang memang bagus walau teruk dikutuk penyokong fanatik pihak lawan..


last psstt: Kebelakangan ni aku dah semakin jarang update blog.. keadaan diri tak mengizinkan..

Wednesday, November 16, 2011

Keinginan yang dah dapat..

Dulu.. time dak Kakak.. hubby sanggup pergi pancing udang ni.. sekarang.. hubby order je dari member di Perak.. sampai dah tak kisah kalau tak dapat pun.. sebab dah puas makan..



Dulu jugak.. masa dak Kakak.. sampai merajuk dengan hubby sebab tak dibelikan buah ni.. tapi sekarang.. member office ada jual.. order je.. hikhikhik.. tapi takdelah pulak nak teringinkan buah ni lagi..



psstt: kali ni.. low profile je..


psstt lagi: menghitung hari.. tinggal 2 hari je lagi musim persekolahan bagi sesi 2011..


last psstt: well.. i'm back.. see you soon.. ;)

Tuesday, November 15, 2011

Hi semua..

ehem.. ehem..

Mak budak a.k.a Remaja Purba telah bersedia menerima kehadiran tetamu setelah lebih seminggu menghilangkan diri..


Kenapa?

Mengapa?

Sebab Apa?

Alhamdulillah setakat ni keadaan aku sihat belum masuk wad..




psstt: Lamanya aku tak update..



psstt lagi: Aku rindu kat korang..


last psstt: InsyaAllah esok aku akan mula berkongsi cerita..

Tuesday, November 1, 2011

Asam Pedas + Mee Bandung Muar

Kembali Bersiaran..


Setelah beberapa hari aku mendiamkan diri.. bukan sebab tak sihat tapi sebab tak larat..

Tetiba rasa nak share kat korang menu yang aku makan tengahari tadi.. Jarang blog ni paparkan gambar kan..?


ops.. yang ni bukan aku makan tapi officemate aku.. Mee Bandung Muar.



Ini dia menu aku.. Asam Pedas Ikan Kembung + Nasi Putih + Air Limau + jambu batu..


Alhamdulillah.. semakin ada selera sekarang.. Walaupun masih berhati-hati dalam pemilihan pemakanan tapi serius, gara-gara terlampau banyak makan tengahari tadi, sekarang aku dah sakit perut.. perutku dah 'ketat'.. oh.. tak selesanya.. macam rasa sakit perut sebab salah makan pun ada..






psstt: tempat makan tu pernah muncul dalam Warung Kita di Astro..


psstt lagi: menu tu sedap.. tak rugi kalau try.. tempat di Seksyen 8, P.J, Depan Balai Polis P.J..




last psstt: Apsal ending entry aku hari ni macam takde klimaks..?

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...