Followers Remaja Purba

Wednesday, October 26, 2011

Aku dapat.. korang tengok jelah

Alhamdulillah.. tak perlu tunggu sampai tengah malam, akhirnya malam tadi aku dapat.. gara-gara entry INI..

Memula.. mestilah amik gambar + aku pun jarang letak gambar dalam blog aku..


Inilah dia buah yang aku nak sangat tu.. Jambu berperisa epal.. (sebab mahal maka dapatlah 2 biji je..) terima kasih ye abang sebab belikan..



Ini pulak hasil selepas dikupas.. tang luar tu manis sampai aku basuh bagi kurangkan sikit manisnya, tang dalam.. dah tentu rasa jambu..



Sape yang teringin sebenarnya ni..?


Syukur Alhamdulillah.. ok, lepas ni tak payah dah teringat-ingat kat buah jambu tu.. Jangan tekak ni gedik nak yang susah dapat sudah.. tapi kalau ikut yang lepas-lepas, takdelah aku nak pelik bagai..

CUMA.. teringat sedihnya hati hubby taknak belikan air milo ais kat kedai mamak.. huhuhu.. mana dia nak layan, dah kalau mintak time tu dah pukul 3 pagi..


psstt: Sedang berlangsungnya sesi gotong-royong TDBi.. gambar jangan tanya sebab aku tak amik..


psstt lagi: Pasni nak cari nasi ambeng kat Jalan Iskandar.. harap-harap makcik tu meniagalah.. jangan dia pergi celeb. Deepavali sekali sudah..


last psstt: Bagusler korang.. baca sampai kat sini.. sayang korang..

Tuesday, October 25, 2011

Buah Jambu Jeruk Cameron Highlands

Dari Sabtu lepas aku teringinkan buah jambu hijau (yang dah dijerukkan tu).. aku tak tahu nak panggil nama dia apa.. Sedap kalau dapat ni.. Dulu.. nak strawberry jeruk dari Cameron.. Nasib baik dapat.. kebetulan adik member office baru balik dari sana.. dapatlah sepeket.. Kali ni nak jambu pulak..

Takde lain dah.. merengek kat hubby mintak belikan.. Nasib baik Tapah tu jauh, kalau dekat, usah cakaplah.. confirm dapat masa tu juga.. Alhamdulillah juga sejak 143 hubby masuk ICU, sekarang boleh dikatakan hari-hari ke Utara.. makanya.. mesti lalu Hentian Rehat dan Rawat Tapah kan.. kat sana ada jual buah kan.. Dan dah tentu takde alasan tak dapat nak beli kan.. Hai.. hari ni senyum ajelah aku nampaknya..

Sabar ye mak budak.. malam nanti insyaAllah pasti dapat.. ni kalau aku pesan lagi kat hubby confirm kena bebel sat lagi.. takpe-takpe.. sabar.. don’t be gelojoh ok..


Esok Deepavali.. aktiviti dah ada.. ‘GOTONG-ROYONG di TDBi’.. maka seluruh penduduk TDBi yang sekangkang kera tu nanti akan mengerah tenaga membersihkan kawasan perumahan.. Aku..? takde lain dalam kepala selain nak buah jambu itu..




psstt: Kat café ni ada jual pelbagai produk angry bird.. tengah congak bilang nak beli ke idak.. tapi kalau menang yang dak Lulu punya tu tak payah beli dah..


psstt lagi: hari ni nak kurangkan psstt.. bila kerap buat betuller zulfikar.. boleh menyembur.. hahaha..


nak jugak psstt: Hari Khamis.. pagi meeting, petang taklimat..

Monday, October 24, 2011

Gambar Eksklusif

Tiada kata selain dari syukur Alhamdulillah..

(kualiti gambar kurang memuaskan)


Bercampur-baur perasaan aku bila tengok si dia bergerak berpusing-pusing.. Peluang yang aku rasa 4 tahun sekali, setakat ni lah..

Alhamdulillah juga.. 3 bulan pertama berjaya dilalui dengan penuh cabaran.. Tiap kali balik kerja rasa nak menitik airmata menahan penat dan tak selesa..

Sekarang tak boleh nak lasak-lasak macam dulu.. kena slow down sikit.. cuma belum mampu mengawal diri bila kat tetengah highway.. 'No more speeding ye ibu..'

Doakan semuanya berjalan dengan lancar dan selamat..



psstt: Nape sekolah dak Kakak tak cuti je seminggu.. tak perlulah bangun awal sangat..


Thursday, October 20, 2011

Buta ke Mata tu..?!!

Tajuk hari ni memang agak kelihatan kasar..
Pagi tadi ada 3 kejadian yang telah menjejaskan rentak adrenalin aku.. Mood happy bertukar merah + jingga..


Kisah pertama:
Menda ni jadi pun bukan kat jalan biasa atau persekutuan tapi jalan dalam kampung kat PJ ni.. Normallah kalau nak masuk simpang kenalah bagi signal tapi aku nak terus bukan nak masuk simpang sebelah kanan. Kereta depan aku dah betul cara dia nak ke arah kanan.. Aku pulak bersedia nak teruskan perjalanan tak perasankan ada motor sebelah kiri aku yang nak masuk simpang kanan tersebut. Tersentak aku bila motor dia cium kereta aku.. Budak perempuan pakai baju sekolah menengah.. dah salah.. sikitpun tak paling muka minta maaf terus blah.. Kalau aku sorang pagi tadi ye aku kejar budak tu tapi sebab nak hantar dak Kakak terpaksalah aku teruskan perjalanan..


Kisah kedua:
Dah nak sampai kat sekolah dak Kakak, adalah sorang pakcik ni, bawak kereta WAJA terus je keluar dari kawasan rumah dia.. takkan tak perasankan aku yang dah dekat ni.. Dahlah hati tengah panas, aku bagiler lampu tinggi..

Sampai kat sekolah dak Kakak, pakcik WAJA tu bagi hon kat aku tanda tak puas hati.. Aku nekad, kalau pakcik WAJA tu keluar dari kereta confirm ada adegan drama sebabak kat depan sekolah tu.. Bukan maksud aku nak KURANG AJAR tapi susah ke nak belajar bagi laluan kat orang lain dulu..

Pakcik WAJA tu siap berhenti kat tetengah jalan tu depan sikit dari tempat aku parking.. Aku tak tauler apa biji butir pakcik tu cakap pasal aku.. Aku..? Buat tak nampak je – dalam kepala lebih fikirkan pasal kereta.. Alhamdulillah calar sikit je, nasib tak kemek.. Kalau tak lagi aku hangin..


Kisah ketiga:
Parking office..
Aku ingat aku parking senget.. bersungguh-sungguh aku betulkan kedudukan kereta aku.. rupa-rupanya kereta sebelah aku yang senget sampai kalau dia bukak pintu keret confirm kena body kereta aku.. rasa macam nak letak nota ‘nasihat’ kat cermin kereta dia.. tak pun letak buku cara nak parking dengan elok..



Msg hubby bagitau accident pagi tadi.. terus dia call tanya ok ke..? Sebab hubby memang susah nak percaya kalau aku accident.. Syukur takde pape.. dan budak tu pun kira selamatler tak kena ceramah free dengan aku.. Nasib baik jugak kereta calar je, kalau ‘cacat’ terbangler duit.. huhuhu..




psstt: Semalam aku tak muntah-muntah.. syukur.. adakah keadaan ini akan berubah..?



psstt lagi: Perut aku lapar lagiler.. tapi tadi dah sarapan..




last psstt: Apasal banyak sangat psstt ni.. terikut dak zulfikar agaknya ni..

Wednesday, October 19, 2011

Apa yang sinonim dengan Federal Highway?

Entry meluahkan perasaan secara berhemah.

Petang semalam..
Lepas dah hantar dak Kakak ke rumah nenek dia, aku dengan dak Adik terus balik rumah. Kalau kelmarin jalan cuma sesak di Susur Subang menuju ke NKVE tapi semalam, mau menangis dibuatnya.. Mengadu pada hubby, dia cakap tentulah jalan sesak sebab kan ada game kat Stadium Shah Alam.. tapi bagi aku sesak semalam luarbiasa ya amat..


Korang bayangkan kejap..
Dari 6.45 pm hingga 7.48 pm
Lokasi aku – NPE ---> Federal Highway ---> Susur Subang sampai tol ke NKVE.. GILA..!!


Aku..?
Dari layan movie Chipmunks sampai dak Adik merengek nak dengar lagu boboyboi dengan kuat dalam kereta. Punyalah sabar dan redha.. sampai aku turut nyanyi sama.. Aku dah tak peduli kalau orang dok tertoleh tengok..


Dak Adik..?
Time hujan mestilah sejuk kan.. Time tu ler dak Adik nak kencing.. aduh..! Mana celah aku nak berhenti ni.. Kiri kanan depan belakang takde ruang kosong langsung.. Nasib baik, syukur sangat-sangat ada pampers kat dalam kereta.. terpaksalah dak Adik pakai pampers.. Bayangkan.. tengah sesak bagai tu aku sempat lagi pakaikan dak Adik pampers.


Dah namanya hujan.. emm.. faham-faham jelah.. mesti ada accident.. Kat laluan motor ada accident, kat tetengah federal pun sama, baru berlaku depan mata pun ada.. Tapi syukur mereka yang terlibat dengan accident tu takde pape..

Penat.. usah cakaplah.. kalau tak kuat semangat mau meraung menangis kat situ nak melepasi kesesakan tu.. Bila dah masuk je NKVE, depan mata dah nampak katil kat umah je ni.. Tak tekan brek dah.. memang fokus sefokus-fokusnya sepanjang highway tu..


Lepas tol Setia Alam.. dok leka layan cucuk angin kereta depan aku sampai aku lupa nak beli ice cream kat McD.. badan letih pun ye.. takpelah.. lain kali ada lagi..

Alhamdulillah.. selamat sampai rumah kat pukul 8.15 pm.. dan dak Adik pun sempatler aku suapkan makan kat rumah k.Hema.. hai.. adik.. bertuah badan.. ramai mak kat TDBi ni ye dik.. Terima kasih jugak pada k.Hema sebab layan kerenah dak Adik..


Lepas clear kan apa yang patut, tidur time.. Piala Malaysia, malas tengok – tidur lagi baik..




psstt: Kenapalah Selangor boleh kalah.. kalau menang, puas gak hati aku ni, takdelah geram sangat hadap jalan sesak malam tadi.


psstt lagi: dari tol Subang ---> tol Setia Alam = 6 minute.. (begitu juga sebaliknya).. anda percaya..??


last psstt: Buat yang bertanya.. Aku tak menyepikan diri cuma aku penat + sedang melawan keadaan diri yang belum stabil..

Friday, October 14, 2011

Korangggggg kat mana..?

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Terbitnya entry ini bermakna aku cuba untuk menjelajah ke blog kawan-kawan semua.. Aku meminggir diri bukan bermaksud aku sombong, tetiap hari aku tengok ada je entry terkini dari korang semua, tapi semangat untuk mengomen langsung tiada dalam diri..


Alhamdulillah, hari ni aku agak ok, berbanding dua tiga hari sebelum ni.. Nak kata ok 100% tak jugak tapi masih mampu melakukan rutin harian walau agak penat..

Hari ni rutin macam biasa dan tak sabar nak balik kerja petang ni sebab nak beli ice-cream sundae cone kat McD.. semalam tak puas makan sebab share dengan dak Adik.. sedapnyaaaa kalau dapat.. takde ke orang nak belikan untuk aku ke sekarang ni..?


Kisah menarik..??
eemm.. belum ada idea camne nak karang share kat korang.. Sebagai pembuka bicara.. mailer singgah kat rumah aku ni.. aku rindu kat korang.. ;)



psstt: Pagi tadi aku tegur sorang akak tu parking kereta block kenderaan yang nak lalu tak boleh.. takkan tak perasan orang dah hon dia boleh buat selamba je.. Aku..? tak bukak tingkap tapi bukak pintu kereta minta akak tu alihkan kereta.. huhuhu.. nasib mood aku tak tercalar pepagi tadi..


psstt lagi: Aku baru lepas makan bubur nasi.. rasa nak makan lagilah.. tak puas.. ni bukan kat dalam perut nak tapi tekak aku yang gedik nak..

Thursday, October 13, 2011

Angry Bird Keychain Giveaway By Lulu Caldina



Dah lama tak join GA GA ni..
Kali ni teringin nak join sebab berkenan tengok Angry Bird tu..



psstt: Untuk en. Random, sekiranya aku salah seorang pemenangnya.. aku nak color MERAH.. my favourite color..


psstt kedua kali: Korang nak join, mai terjah kat ---> SINI..

Monday, October 10, 2011

Mood Merudum

Ok, aku taknak dah sentuh pasal keputusan Belanjawan hari Jumaat lepas.
Semua dah tahu..

Pada yang dapat.. bersyukurlah.. pada yang tidak.. sabarlah..


Hari ni..
Aku nak rehat sekejap dari menulis entry kat dalam blog..


Kenapa..?
Mood aku dah terbalik 180 darjah..
Kalau boleh aku nak baring jeeee.. taknak buat apa-apa.. Hubby cakap.. kali ni keadaan aku paling teruk – M.A.L.A.S..

Walau aku malas tapi aku buat juga kerja-kerja rumah dan office, takdelah terbengkalai langsung.. Cuma hal kat rumah, aku lebih berharap pada hubby dan dak Kakak.. sebab bila kat rumah tahap kerajinan aku jatuh merudum..


Kalau korang jenguk jengah blog aku, bila tengok takde entry terbaru tu, faham-faham jelah.. tapi aku tetap singgah kat blog korang.. dan jangan lupa ‘ketuk pintu’ rumah aku ye..




psstt: Balik kerja nanti nak jumpa doctor mintak Folic Acid..

Friday, October 7, 2011

Entry Gempak je Lebih..

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Adakah antara kita yang menunggu HARI INI..??



Tarikh: 07 Oktober 2011

Hari: Jumaat

Masa: Petang nanti..





psstt: 'Belanjawan 2012 yang bertemakan Transformasi Bersama Rakyat'




Thursday, October 6, 2011

Jom ikut aku jalan-jalan..

Hari ni aku nak jalan-jalan singgah kat rumah korang..

Tak payah susah-susah masak ye.. Aku bukannya boleh makan pun..



Tapi..
Dalam tak lalu tu, 2 keping lempeng a.k.a pancake aku berjaya habiskan bersulamkan segelas Teh O Panas..



psstt: Moga hari ni indah berbunga-bungalah hendakNYA..

Wednesday, October 5, 2011

Percaya atau tidak..

Bila ramai mengatakan yang aku nampak susut.. cengkung.. teringin pulak nak timbang berat badan..


Wah.. betullah.. berat badan aku turun 5 kilo.. turun banyak sebab dari bulan puasa lagi.. jadi takdelah rasa hairan sangat.. dan ditambah pulak selera makan dah terbalik 360 darjah..

Ni kalau dalam keadaan normal.. rasa semakin bersemangat nak turunkan berat badan tapi kutahankan hati.. sabar.. tahun depan pulun habis okey..



Pagi tadi aku sarapan 4 keping roti yang aku buat kat rumah (letak planta dan gula), satu gelas teh O panas.. Alhamdulillah masih kenyang.. Siap pujuk tekak jangan nak mengada-ngada..


Menu tengahari..?
Tak tahu lagi.. belum teringin nak makan apa-apa lagi.. tak nak bayangkan makanan sebab boleh buat tekak aku mengembang..



psstt: Terima kasih pada anda semua yang masih setia dengan blog Mak Budak a.k.a Remaja Purba ini..

Tuesday, October 4, 2011

Siaran Tertunda

Semalam..
Hari Isnin memang biasa aku balik lambat sebab budak sekolah balik 6.30 pm.. tapi ianya jadi luarbiasa lambat bila aku masuk je Federal Highway menuju ke NKVE.. Lebih setengah jam aku tersadai kat tetengah kesesakan jalanraya tu.. Nasib baik anak-anak tak banyak ragam.. Bayangkan dari satu CD ke satu CD dorang tengok nak hilangkan bosan hadap jalan sesak tu..

Aku pulak dah menggigil kelaparan sampai dah nak menangis dibuatnya.. Fobia nak makan.. tak larat nak layan perut yang dok sibuk suruh keluarkan balik isi perut..


Sampai kat rumah pukul 8.05 pm (Biasanya setengah jam dah boleh sampai kat rumah).. Parking dengan jayanya kereta kat depan rumah, terus pergi rumah atok sedara.. Apalagi cari makananlah.. Memang tak sempat-sempat nak masuk dalam rumah dah akibat lapar sangat-sangat..

Alhamdulillah memang rezeki kami anak-beranak malam tadi kat rumah atok sedara.. Terima kasih kat nenek sebab sudi layan kami anak-beranak.. Syukur sangat-sangat..



Hari ni..
Teringin nak makan laksa.. dah siap beli dah ni.. lambatnya nak tunggu waktu rehat.. Dalam masa yang sama aku dah makan buah.. lapar..? a’ah.. Perutku lain macam sekarang.. lapar memanjang tapi tak boleh makan.. Sabar ye.. ada hikmahnya ni..



psstt: Esok Rabu, lusa Khamis.. lepas tu.. ada apa ye hari Jumaat.. ;)

Monday, October 3, 2011

Isnin yang BLUES..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Moga apa yang dirancang hari ni mendapat keberkatanNYA dan moga ianya berjalan dengan lancar..

Moga kita semua sentiasa di bawah lindunganNYA selalu.. amin..



DAN..















Moga aku ada masa untuk menjenguk jengah blog korang..




Psstt: Dua orang Bos besar Bahagian aku cuti hari ni.. Ala bos.. nape tak cakap semalam.. kalau tak.. boleh join sekali..

Saturday, October 1, 2011

Malam Minggu Datang Lagi

Pasti ada yang menantikan kehadiran malam minggu..

Dapat berjalan bersama family mahupun kawan-kawan..
Tempat..? Dah tentu yang strategik.. masa untuk melapangkan fikiran..


Cerita pasal malam minggu..

Petang tadi aku pergi pasar malam Puncak Alam.. Pasar malam dekat rumah tak pandang.. nak pergi yang jauh.. ni gara-gara nakkan nasi ambeng.. Aku beli satu je.. itupun dah cukup banyak.. Lupa nak amik gambar.. Bila dah dapat.. hubby dan anak-anak yang makan, aku sekadar rasa.. Nasib baik beli satu je.. Takdelah membazir..

Kalau sebelum ni sampai K.L aku cari steamboat, kali ni hubby takde masa nak layan kerenah aku.. sebab..? Inilah puncanya..



Hubby yang sedang buat major operation ke atas motor atok.. yang kat belakang tu dah bukak tapi bila nak buat.. ntah.. Aku.. tengok jelah sambil layan lappy sambil tengok cerita favourite aku.. Dari NCIS LA ke Hawaii Five-0.. Walaupun ulangan tapi aku sukee.. best..

Aduh.. tak selesanya nak online.. tak tahu nak duduk gaya macam mana dah gara-gara kekenyangan..

Aku makan apa..? Sekerat jagung rebus, air kelapa, buah epal sebelah dan jamah nasi ambeng.. kenyang sangat-sangat.. petang tadi makan nasi kat rumah atok sedara tapi tak sempat hadam dah keluar balik.. Hari ni perut taknak bekerjasama dengan tekak..


Anak-anak..?
Lepas makan.. mana lagi.. kat luar rumahlah.. Cukup time masuklah dorang tu..



psstt: Baru teringat.. apam balik tak makan lagi.. ops.. hubby ada.. nanti habislah tu.. hikhikhik..

Nota kecik: Aku belum sempat nak jenguk jengah blog korang.. bagi aku masa ek.. Keadaan tak mengizinkan sebab aku dah tak selesa..

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...