Followers Remaja Purba

Friday, September 30, 2011

Bersantai Kekdahnya..

Pertama:
Aku MC hari ni.. bagus.. elok untuk kesihatan tekak aku.. Kalau tak confirm aku minum milo ais lagi.. sedapnya kalau dapat tapi sebab aku dah tak tahan sejak malam tadi.. BATUK.. BATUK.. BATUK.. maka kenalah berpantang sikit..


Kedua:
La ni.. tengah layan Magika dengan anak-anak.. Hubby outstation ke Georgetown..


Ketiga:
Aku teringin nak makan nasi ambeng, hubby suruh beli kat pasar pagi Jalan Kopi tapi aku dah tak larat lepas pergi klinik tadi, tak tahu nak minta tolong pada siapa.. 'huhuhu.. abang. cepatlah balik.. ibu nak makan nasi ambeng..'


Keempat:
Tengah tunggu dak Along datang ambil kereta bawak ke klinik untuk minor operation.. Fuh..malam tadi kira selamat takde pape pada aku dan anak-anak.. Syukur..



psstt: Tak tahu berapa lama dapur aku ni CUTI BELAJAR dari memberi khidmat untuk aku dan keluarga..

Thursday, September 29, 2011

Stuck di Plaza Tol Setia Alam

Rutin macam biasa..

Kalau ikutkan pukul 7 dah sampai kat rumah dah.. tapi lepas susur Setia Alam sampai je kat Plaza Tol Setia Alam kereta meragam.. Aku risau takut breakdown terus kat lorong SMARTTAG tu..

Nasib baik kereta masih boleh jalan.. lepas tol terus cari parking dan buat panggilan.. Hubby minta dak Along tolong check kereta..

Agak lama aku tunggu kat situ.. Kesian kat dak Kakak dengan dak Adik.. Aku pulak dah memang dah tak selesa.. penat + sakit badan..

Akhirnya dak Along sampai, lepas check kereta.. dia follow kitorang balik.. Alhamdulillah selamat sampai rumah..

Serius.. masa menaip ni aku dah memang tak larat.. dengan batuk tak henti-henti.. aduh.. spoil my mood betuller..


Ok korang, persediaan awal.. esok confirm.. kalau tak dapat pergi klinik dapatkan MC, aku cuti je.. selain aku.. kereta pun turut nak check dek doctor Along.. Hubby pun tak bagi aku pergi kerja esok, takut kereta terus down kat NKVE tu..





psstt: bersiaran secara langsung dari dalam bilik aku..

Letih nak fikir tajuk apa yang sesuai..

Malam tadi, hubby dan anak-anak makan nasi lemak + sup tulang berempah..
Aku..? Makan sikit je.. sekadar alas perut agar tak kelaparan sepanjang malam.. itupun sebab perut dah berkeroncong sayang..



Hari ni..


Hubby..?
Outstation ke Ipoh.. 143nya masih dalam ‘ICU’.. kali ni guna kenderaan lain pulak.. walaupun sama tapi aku lebih rindu kat 143 tu..


Dak Kakak..?
Pagi cuti.. petang je sekolah..


Dak Adik..?
Acara wajib pagi-pagi.. singgah beli kuih sebelum pergi rumah nenek..


Aku..?
Lewat sikit aku jenguk singgah kat blog korang ye..



psstt: Peritnya tekak sebab batuk gara-gara banyak makan buah langsat.. Dah batuk minum lagi milo ais..

Jom tambah follower


Dah lama tak join mana-mana segmen.. Kali ni nak join segmen dak Lulu ni.. Korang yang nak join mailer bawak hamster korang kat SINI..

Walaupun followers aku tak ramai macam dak Lulu ni tapi bila dapat join segmen macam ni.. dapat menambah lagi kenalan yang sedia ada.. ;)

Kepada yang baru nak jenguk singgah blog aku.. mai jangan segan jangan malu.. walaupun baru je habis Raya dan kuih raya pun dah habis aku transfer ke rumah pengasuh anak-anak tapi takkan aku nak halang tetamu yang nak datang ke 'rumah' aku kan.. ;)



psstt: Opss.. terpanjang sudah..

Wednesday, September 28, 2011

USBBBB dan gambar

Bila USBBBBBB dah ada gambar pulak rupa-rupanya aku belum edit.. alahai.. sama je kalau takde USBBBBB.. tapi aku cuba gaklah masukkan yang mana ada dulu..


Memandangkan aku malas nak cari kat mana entry ni ter tersimpan.. Korang layan jelah gambar yang ada ni..




Ni masa makan kat pondok depan rumah.. Bakar kerang dan ikan.. yang buat sedap tu dah tentu air asamnya cuma tak berapa nak pedas.. kesian pulak kat anak-anak..





DAN..

...

...

...

...

...

...

...







Inilah dia.. Dak Kakak dan Dak Adik..
Buah hati pengarang jantung hempedu aku dan hubby..
Gambar diambil di pagi raya di rumah atuk sedara (selang 2 buah rumah je..)



psstt: ada yang bertanya camne rupa pondok kat rumah aku.. nanti aku upload kemudian sebab gambar terkini takde pulak aku amik.. gambar baru siap adalah..


psstt jugak: kali pertama aku upload gambar agak besar sikit dari biasa..

Tuesday, September 27, 2011

Kali Pertama Date dengan Streamyx

Alhamdulillah kontraktor pemasangan dari TM telah datang ke rumah petang tadi untuk sesi pemasangan dan pengujian line Streamyx.. Syukur Alhamdulillah.. selesai sudah.. cuma tunggu bil.. dapat bil bayarlah..


Buat pertama kalinya aku bersiaran secara langsung bukan tertunda dari dalam bilik aku.. hahaha.. (gelak tak hengat..)


Pengalaman menggunakan Streamyx ketika entry ini dipublish amatlah boleh tahan cepatnya.. Tak perlu menunggu lama di ruang menunggu.. Ops.. aku tak promote Streamyx ni tapi aku buat perancangan awal agar cuti 3 bulan aku nanti, aku lalui dengan tenang melayan online..


Ok, cukup dulu pengenalan kita untuk hari ni.. tak sabar nak tunggu hujung minggu, boleh bersiaran sepuasnya, itupun kot laratler..



psstt: Aku dah simpan USBBBBBBBBBB dalam beg.. confirm tak lupa dah..

Maafkan aku.. I’m Sorry..

Sepatutnya banyak gambar aku dah upload kat sini sejak beberapa hari sebelum raya hari tu. Tapi akibat L.U.P.A walaupun aku dah letak post it pad kat hp tapi tetap boleh lupa.. Bila ingat.. ‘ah.. nantilah aku amik masukkan dalam beg..’ Itu memang salah sendirilah.. Bila time ingat taknak buat.. sudahnya banyak gambar tak dimasukkan lagi.. Agaknya nak tunggu Streamyx masuk kat rumah baru nak buat agaknya. Ntahlah..


Dipendekkan cerita.. masih belum ada tanda-tanda Streamyx nak datang rumah.. Aku dah pesan kat orang TM, kalau nak datang, kena cepat sebab sementara hubby ada kat rumah, nanti bila hubby dah kerja balik, susahlah.. bab nak cuti yang aku lomah.. Cuti dahlah tak berapa nak ada..


Dipendekkan lagi entry ni, aku dah takde idea.. hikhikhik.. Kesian kat korang.. masuk sini dengan harapan adalah cerita hangat tapi.. apapun aku tetap hargai sokongan korang terhadap blog ni.. sayang korang ketat-ketat..




psstt: Berbunga harapan dengan Belanjawan 2012 yang semakin hampir..

Monday, September 26, 2011

Aku dah tak tahan ni..!!

Makin hari makin lambat aku online..

Hari ni aku tengok dalam emel Yahoo aku dah berpuluh ribu emel aku tak delete.. select sikit-sikit pastu delete makan masa.. penyudahnya aku delete all.. ha.. baru puas hati aku.. lantaklah emel tu berguna atau tidak.. aku dah tak peduli.. banyak sangat pastu aku dah malas nak pilih..

La ni.. dah tak senang duduk aku.. tak tahan dengan keadaan bau makananlah, bau wangianlah.. aku dah pening.. menahan muntah satu hal.. habis terbengkalai kerja aku macam ni.. Menahan nafas satu hal.. mahu sakit dada aku kejap lagi..

Ha.. ni macam mana aku nak update blog kalau sebelah tangan dok tutup mulut, nak guna sebelah tangan mana nak siapnya..




psstt: Orang Streamyx ni bila nak datang rumah agaknya..?

Saturday, September 24, 2011

Meh singgah kat sini..

Malam tadi tidur lambat, dok borak chit chat kat pondok depan rumah.. Pagi ni pulak dak adik bangun awal kejut aku.. Aku dah pesan malam tadi, jangan bangun awal, yang dengar cakap dak Kakak je.. sebab dia keletihan teramat tu yang tak sedar-sedar lagi tu..


Lokasi terkini:
Pondok depan rumah.. bertemankan orang hijau (buat yang tak tak tahu.. orang hijau - MAXIS Broadband)

Dah agak lama aku tak layan lappy aku.. sejak sebulan lepas.. gara-gara ketidakselesaan diri kala ini..

Hari ni dapat peluang tak tau pulak nak update apa.. Ha.. ok dah ingat..

Malam tadi, sampai je kat rumah tengok ada buah langsat.. hubby dah belikan.. walaupun tak semanis yang aku harapkan tapi bolehlah dari tak dapat langsung.. Tak cukup tu aku pergi beli lagi.. Rupanya kat kedai Wak Dollar kat Masjid At-Taqwa ni je.. Aku mencari sampai ke PJ, rupa-rupanya kat depan mata je..

Hubby pulak tak sihat, sakit pinggang.. apa pun tak boleh.. tapi bila hubby ada kat rumah lagi dia tak boleh buat apa, nak masak..? Aku dah uwek uwek dulu.. mahu terbaring tak bangun-bangun nanti..

Aduh.. perut lapar tapi aku pun tak tahu apa yang aku boleh makan.. Banyak yang tak boleh makan dari boleh makan.. asyik menu yang sama pun jemu gak tapi memang takde pilihan.. Aku sendiri tak berani nak mencuba takut banyak duduk dalam bilik air dari duduk kat ruang tamu lak nanti..

Hai.. tak sabar nak tunggu adanya Streamyx.. lepas ni bolehlah aku lenjan sambil buat pelbagai aksi atas katil.. hikhikhik..



psstt: Hati memberontak nak layan lappy lama-lama tapi keadaan diri tak mengizinkan untuk bertunggu-tangga kat pondok ni..



Nota kenit: Buat Mommy Fara.. emel me at aizamia3@yahoo.com about cocoa tree tu ek..

Friday, September 23, 2011

Streamyx ke Orang Hijau..?

Boleh dikatakan hampir setiap hari aku akan update status terkini kat sini.
Blog Mak Budak a.k.a Remaja Purba ni pun dah jadi sebahagian dari Diari hidup aku dan family.

Pelbagai kisah pelbagai cerita ada kat sini. Sampai satu tahap apa aku nak taip kat sini.. tapi bila dah habis.. aik.. ada pulak idea yang boleh aku kembangkan rupanya.. macam sekarang ni..


Walau tak ramai komen tapi aku tahu tentu ada silent reader antara korang semua.. hikhikhik.. perasan betul mak budak ni.. Aku amat berterima kasih pada korang semua termasuk silent reader aku yang setia bersama blog aku sehingga entry ini dipublish untuk tatapan korang.. Sayang korang ketat-ketat..


Semalam tak dapat pun lagi buah langsat yang aku nak.. sebab balik kerja semalam dah tak larat sangat-sangat.. Nak lalu pekan Meru lagi nak muntah aku rasa.. penyudahnya sampai la ni ternampak-nampak buah langsat tu.. Sedih tak dapat tapi kupujuk hati.. sabarlah wahai tekakku yang gedik ini.. Petang nanti akan kuusahakan bagi lega tekakku ini.


Hari ni.. eemm.. aku nak pergi TMNET nak survey pasal streamyx..
Kenapa nak tukar..? Perancangan masa depan.. Maklumler dalam rumah aku takleh online guna orang hijau, takkan masa aku cuti panjang nanti aku nak bertunggu-tangga kat pondok depan rumah pulak kan...

Mintak tolong hubby sampai la aku belum dapat feedback lagi.. takpe.. kali ni biar aku buat sendiri.. sori ye bang.. perasaan tak sabar menguasai diri ketika ini.. Wah.. lepas ni bolehlah aku sambil baring layan lappy.. Belum dapat dah jauh aku berangan.. takpe.. bukan guna duit aku tapi.. hikhikhik.. mulalah gedik datang..



psstt: Ada sape-sape nak pergi Langkawi.. Aku nak kirim belikan coklat dari sanalah..

Thursday, September 22, 2011

Gedik kau ye..

Alhamdulillah pagi tadi aku dah dapatkan surat pengesahan dari doctor bagi pengecualian menghadiri program team building tempat kerja aku.. Tengok aktiviti dia menarik tapi keadaan tidak mengizinkan untuk aku turut serta. Tapi bagus jugak, takdelah aktiviti mingguan aku terganggu dan anak-anak kena tidur rumah nenek dorang. Aku pun tak pening nak tinggalkan dorang.

Tengahari tadi aku ajak hubby makan kat Restoran Mek kat TDH, teringin punya pasaller ni.. dan Alhamdulillah sehingga entry ni dipublish perut aku masih memberi kerjasama yang baik pada tekakku..

Memandangkan 143 hubby lama lagi kat ‘ICU’.. baru nak gedik-gedik dengan hubby.. bos tempat kerja dia call, esok boleh guna kenderaan lain buat sementara. Takpelah bang.. Kerja lagi penting dari layan gedik manjaku ini..

Sejak aku dah pandai guna online bagai ni (maklumler dah purba).. Aku berjaya menyelamatkan lemak-lemak di badanku dari perlu berjalan untuk membuat segala macam pembayaran di bank.. Senang, mudah, cepat..

Ok, korang.. aku dah tak larat nak merepek bagai kat sini.. Aku nak jenguk jengah kat blog korang pulak.. ;)



psstt: Nak makan buah langsat.. rasa macam ternampak-nampak kat Pekan Meru tadi..

Wednesday, September 21, 2011

Letih nak Fikir letak Tajuk apa..

Hari ni..

Hubby..?
Berehat di rumah gara-gara 143 nya masuk workshop terkandas di tepi highway di Tapah petang semalam.
Gara-gara 143 itu juga semalam aku lewat sampai rumah sebab tunggu hubby sampai kat PJ, balik sekali.. Kira sempatlah dak kakak mandi, makan dan siapkan kerja sekolah kat rumah nenek dia..


Dak Adik..?
Merengek nak ikut aku sebab aku suruh dia tinggal dengan babah dia kat rumah.. Alah dik.. sesekali tinggal kat rumah tak payah pergi rumah nenek.. Nasib baik dia tak menangis bagai pagi tadi.. Aku dengan dak kakak je pagi tadi..


Dak Kakak..?
Bestlah ibu adik tak ikut sekali.. Dia suka sebab kalau dak adik ada mesti gaduh dalam kereta.. Adiknya suka menyakat kakaknya, tarik rambutlah, pukullah, gigitlah.. Mana tak marah kakaknya.. dahlah penat seharian pergi sekolah.. Aku senyum je dengar alasan dak kakak cenggitu..


Aku..?
Menu pagi: Nasi lemak biasa, air teh ais dan roti goreng.. Setakat ni perut bagi kerjasama yang baik pada tekak.. Alhamdulillah..
Member office a.k.a k.Yanz bagi aku mee rebus tulang.. lunch nanti nak try.. kalau tak boleh, confirm kena bawa balik bagi anak-anak makan..


Lambat online lagi..?
A’ah.. gara-gara susah sangat nak masuk internet.. Komputer ni pun dah pening dengan aku.. tikus ni pun dah sakit badan, aku dok picit-picit dia..




psstt: USBBBBBBBBBBBBBBB.. tinggal lagi..!! Boleh sape-sape tolong ingatkan aku tak..?

Tuesday, September 20, 2011

Kenapa aku lambat online pagi tadi..

INILAH KISAHNYA..


Kenapa nak terkial-kial + terhegeh-hegeh mencari parking.. walhal belum pun pukul 8am, dah tentu parking masih banyak yang kosong..
Ini tak, kalau boleh nak parking kat depan pintu lift, nak parking kat tempat yang bukan parking lot..

Setiap kali aku pergi bawa dak adik check up mesti akan menghadapi situasi macam tu.. Ada yang sanggup pandu perlahan semata-mata nak cari parking kosong, kalau boleh taknak pandu sampai ke tingkat paling atas.. Ni.. kat belakang dah berjela panjang kenderaan lain menunggu turn..

Aku nak je tanya kat tuan punya kenderaan tu, boleh tak pandu sampai ke tingkat yang banyak parking kosong, tak payah nak buang masa cari parking kat tempat yang memang dah sedia penuh dengan kenderaan..?

Masih tiada perubahan aku tengok.. Lagipun bagi aku, pukul 8am tu masih banyak parking kosong, bukannya waktu tengahari..

Nak jadikan lagi menarik, masa dari traffic light lagi, proton Satria ni (semalam Kancil) dan mula buat langsi dia.. Potong Q satu hal sampai orang belakang hon (bukan aku sebab aku dilaluan yang betul).. tup tup dia kat depan aku.. wah.. takpe.. ni kawasan hospital.. aku rileks lagi..

Masuk je kawasan parking nak cari parking, dia dah buat hal.. Nak parking haram.. sampaikan aku kena bagi lampu tinggi sebab aku tak boleh lalu.. geram aku.. tapi kupujuk hati.. mungkin dia ada emergency tu yang nak kena cepat.. Ah! Orang lain pun nak cepat jugak.. dah namanya pergi hospital bukannya pergi makan angin.. Memang langsi betuller dia tu..


Itulah sebahagian kisah pagi tadi waktu mencari parking di hospital..


DAN..












Hari ni merupakan hari terakhir dak adik check up di Bahagian Pemulihan Anggota Badan, PPUM. Jadi lepas ni cuma focus kat ENT dan Klinik Surgery je.. Sedih jugak nak ‘berpisah’ tadi.. maklumlah.. dah terlampau biasa dengan suasana tempat tu.. Tapi bersyukur tak perlu nak kerap berulang-alik ke hospital lagi lepas ni.. syukur..




psstt: Masih berfikir nak beli hadiah apa untuk kakak hari ni.. Kek..? weekend ni baru beli..

Selamat Hari Lahir Kakak Irah

PAGI TADI..
Lokasi: Dalam kereta depan rumah..


Aku: Kakak.. selamat hari lahir kakak.. moga panjang umur murah rezeki..
Reaksi kakak.. senyum bila dah kena peluk dan cium..

Aku: Nanti hujung minggu ni ibu beli kek kita makan kat pondok depan rumah dengan kawan-kawan kakak ek..
Adik: Adik punya ibu..?
Aku: Adik kan dah sudah bulan lepas.. ni turn kakak pulaklah..

Ah.. Sudah.. merengek pulak dia pepagi ni..

Aku: Ok.. ok.. nanti hujung minggu ibu belikan untuk adik sekali..

Lepas tu.. barulah dia senyap.. Dak Kakak pulak nampak tak sabar nak bercerita dengan kawan-kawan dia..


***************************************************

Genap 7 tahun hari ni..

SELAMAT HARI LAHIR KAKAK IRAH..

Allah selamatkan kamu..
Allah selamatkan kamu..
Allah selamatkan Kakak Irah..
Allah selamatkan kamu..


Kakak..
Ibu dan Babah sayang kakak..
Moga dengan kehadiran 20 September 2011 kali ini membawa makna yang gembira bagi diri kakak..



psstt: Weekend ni kita celebrate ye.. ;)

psstt lagi: Kenapalah aku asyik lupa nak bawak USB nak upload gambar kat sini.. hukhukhuk..

Monday, September 19, 2011

Pagi yang tidak sabar

Pagi tadi..

Di laluan NPE menghala ke P.J

Sebuah kereta kancil warna putih (no. plate aku lupa bukan sengaja dirahsiakan)

Pemandunya memandu dengan agak perlahan di mana lebih perlahan di jalan yang dah memang sesak..

Aku masih waras walau rasa dah mula hentak-hentak stereng

Bila ada kesempatan terus potong..



DAN..








Arrrggghhh… bukan geram lagi dah..

Rupa-rupanya dia sedang membaca nota bukan suratkhabar..

Berkemungkinan dia akan menjalani peperiksaan pagi ini..


Aku..?

Lepas dah meninggalkan kereta kancil itu, betapa leganya perasaan..

Sekurang-kurangnya tidak terus melampiaskan rasa marah dengan membunyikan hon atau lampu tinggi..



Sampai di pejabat..

Selepas mendapat lampu hijau dari perut, maka tekak perlu bertindak mengikut arahan..

SYMP – Saya Yang Menurut Perintah..


Tapi tiada apa yang mahu dikeluarkan..

Ah.. perutku saja menguji kesabaran tekakku..



Cuba mengikut gaya penceritaan Bujal.. Tak tiru tapi teringin.. hikhikhik..


psstt: Sebelum tengahari perlu keluar beli ayam golek di Pantai Dalam untuk Jamuan Raya tengahari ni..

Saturday, September 17, 2011

Masih beraya lagi ke korang..?

Malasnya nak update blog.. Tak larat.. nak muntah rasanya..

Hari ni kat TDBi masih ada lagi jemputan berhari raya.. Semalam seharian aku terbaring tak larat nak buat kerja rumah.. Nasib baik ada nenek saudara ada.. Menumpang makan kat rumahnya.. huhuhu.. malu ada sedihpun ada.. Terima kasih ye nek..

Malam ni cadang nak bakar kerang dan ikan.. Mungkin lepas dah pergi beraya baru mulakan aktiviti membakar malam ni..

Korang jangan kecik hati ye kalau aku lambat jenguk jengah blog korang ye..




psstt: Aku cadang nak tukar guna Streamyx sebab tak larat nak layan orang hijau kat pondok.. :(

Thursday, September 15, 2011

Sepetang bersama Mak Budak a.k.a Remaja Purba a.k.a akuler tu..

Kita mulakan dengan..


Dak Kakak..?
Pagi-pagi dah tuntut nak McD..
‘Semalam ibu kan dah janji nak beli petang ni..’
Aku cuma senyap je.. kena tunaikan juga nampak gayanya sebab balik memang akan lalu depan McD tu..


Dak Adik..?
Makin kuat ragamnya.. makin manja jadinya.. nenek dia pun dah tegur makin mengada-ngada dia..


Hubby..?
Plan nak bakar sate malam minggu ni tapi nak double triple confirm balik dengan jiran kat rumah..


Aku..?
Kiri kanan sampai ke bawah meja ada makanan.. tapi tetap aku catu agar perutku tak paksa tekak untuk keluarkan balik apa yang telah kutelan sejak pagi tadi..
Malam ni cadang nak date dengan orang hijau kat pondok depan rumah tapi tengok keadaan semasa diriku dulu..




psstt: Aku nak makan steak.. hubby suruh aku survey tapi aku tak tahu kat mana.. time cengginilah pulak GPS aku rosak blur..

Wednesday, September 14, 2011

Aku kat sini, Korang kat mana..?

Asal nak mula mengarang je, mood hilang..
Idea dah ada tapi nak mengembangkan ayat menjadi sebuah entry rasa payahnya..
Nak melalut apatah lagi, memang langsung takde idea..
Nak upload gambar, tinggal pulak kat rumah..


Apa cerita korang hari ni..?

Mood: ok..? ko..?
Perut: Lapar..? Kenyang..?
Badan: Letih..? Segar..?
Fikiran: dah sampai mana..?


Aku..?
Aku nak update blog tapi mood takde..
Aku nak jenguk jengah blog korang tapi aku penat..
Lappy kat rumah pun tidur tanpa dibelek belai dek tuannya..




psstt: Aku nak tukar kerja yang dekat dengan rumah akuler.. Sape nak tukar dengan aku..?

Monday, September 12, 2011

Tahap Produktiviti

Perubahan hormon buat aku berada pada tahan ketidak inginan untuk update blog begitu ketara.. Mood agak terjejas dengan situasi aku kini..

Aku mintak maaf pada korang semua kalau aku lambat jengah kat blog korang.. Aku bukan sengaja taknak update blog tapi aku kini berada dalam situasi yang memang tak boleh diharap untuk mengadap blog, malah kalau boleh aku nak tidur baring je kat rumah..



Korang janganlah lupakan aku ye.. sob sob..






psstt: Moga aku berjaya mengharungi 3 bulan pertama ini tanpa masalah yang besar.. erk.. Mana Folic Acid aku ni.. ??

Friday, September 9, 2011

Minggu Depan UPSR

Khas buat mereka yang akan menduduki peperiksaan UPSR minggu depan..
‘Moga berjaya hendakNYA.. dan jawablah dengan tenang bukan kelam-kabut nak cepat..’



Minggu depan aku rileks banyak bukan sikit, takdelah balik kerja terkejar-kejar nak ambil anak-anak..


Dak Kakak..?
Hari ni ada jamuan raya kat sekolah.. Semua pakai baju raya.. macam-macam gaya, warna, bentuk yang boleh dilihat.. Aku baru bercadang nak upload gambar tapi tertinggal pulak kat rumah.. Alahai..

Dak Adik..?
Kasut dia tertinggal kat rumah pagi tadi, aduh.. mengah aku mendukungnya..

Hubby..?
Alhamdulillah dah dapat kentang goreng yang dia mintak sejak Rabu lepas.. Kebetulan baru semalam stok tu ada kat kedai kat rumah..

Aku..?
Hari ni last day berkursus.. Meja kerja pun nak dengan tak je aku pandang ni..



psstt: Esok ada jamuan raya, lusa ada kenduri kahwin… bila masa aku nak rehat..?

Thursday, September 8, 2011

Penangan Nasi Lemak

Alhamdulillah perutku dapat beri kerjasama dengan baik kepada tekakku yang nak makan nasi lemak.. Kalau sebelum ni aku jarang makan nasi waktu pagi tapi minggu ni hari-hari aku makan.. Alahai naikler berat badanku walau hakikat memang akan naik..


Apa plan korang hari ni..?
Aku sampai esok masih berkursus.. Update je dulu kat sini, kemudian baru jengah kat blog korang..


Mood Aku: Kalau takde yang kacau ganggu.. okler..


Dak Kakak..?
Tak sabar nak pakai baju raya pergi sekolah pagi esok sebab ada Jamuan Raya..

Dak Adik..?
Aku tengok badan dia dah makin susut.. tak makan ke dik..?

Hubby..?
Sekarang di Penang.. Abang loya lagi.. hikhikhik..




psstt: Tempat kerja korang dah buat Jamuan Raya ke..?

Wednesday, September 7, 2011

Kursus 3 Hari bukan 3 Malam

ooo.. Patutler dia ni lambat online hari ni.. mesti ada yang cakap macam tu kan..

Aku baru tau melalui emel petang semalam dan disertai dengan memo di mana aku antara yang dipilih untuk menghadiri kursus ini. Masa dari 8.30 am - 5.00 pm.. Dalam bangunan tempat kerja aku je tapi yang tak bestnya saat-saat akhir baru bagitahu..


Pagi tadi..
Aku agak kelam-kabut sebab lewat bangun (walaupun takdelah lewat mana) tapi disebabkan ada kursus itu yang rasa terkejar-kejar.. Sarapan pun rasa tak rasa je kat tekak aku.. Bila pergi kat dewan kursus tu.. geram je aku rasa.. mana taknya.. masa tuler baru nak setting itu, susun ini.. peserta sendiri pun masih belum ada yang datang..

Tapi.. selamat juga budjet makan tengahari aku sebab makanan disediakan oleh pihak penganjur.. bersyukur walaupun menunya biasa aje..

Kerja hakiki pun aku buat pandang tak pandang je ni.. DAN.. Aku memang tak sempat nak jengah blog korang..



psstt: aaa... eeerrrr... aaaa... Aku blur..

Tuesday, September 6, 2011

Nasi Lemak Sambal Kerang

Test.. test.. 1 2 3..
Alhamdulillah habis sebungkus nasi lemak berlaukkan rendang kerang..
Air pulak cukup sekadar air masak.. Ok.. lega dah.. dan moga perutku tak mengada-ngada suruh keluarkan balik.. kalau tak.. buat rugi je beli kat rumah pengasuh tadi..

Sekarang masa untuk senaman mata..

Dah dua hari aku sampai office awal (maksud awal tu macam bulan Ramadhan hari tu ler).. Kenapa jadi macam tu..? Ini gara-gara aku m.a.l.a.s nak hantar dak Kakak jalan kaki ke sekolah.. Biasanya aku akan kelek dak Adik sambil hantar dak Kakak ke sekolah dulu, lepas tu baru hantar dak Adik ke rumah nenek dia.. Wah.. untung Kakak sekarang ye.. Aku hantar sampai depan pintu pagar sekolah dia..

Bila aku buat macam tu sebenarnya memudahkan aku untuk terus pergi kerja walaupun terpaksa mengorbankan RM1.00 kat NPE tu..


La ni, aku nak singgah beraya kat blog korang ye.. ;)

Apa..? Kuih raya tinggal serdak, duit raya tinggal sampul.. Ish.. itulah.. aku suruh order lebih, korang taknak..




psstt: Cadangan awal nak buat open house tapi aku mintak hubby cancel kan.. tapi kalau ada yang nak datang beraya, datanglah.. takkan nak halang pulak kan.. ;)

Monday, September 5, 2011

Kembali ke Sekolah dan Pejabat

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Kebanyakkan dari kita dah mula bekerja pada hari ini.. Macam tu juga dengan aku.. walaupun pagi tadi agak liat walaupun jam dah berbunyi sejak pukul 5.30 am tapi demi tugas dan dak kakak pun dah mula bersekolah balik maka tiada alasan untuk bermalas-malasan..

Pagi yang tenang, pemanduan yang lancar, dak kakak siap pesan pada aku jangan pandu laju-laju sebab dia nak tidur.. Aku iye kan aje.. memandangkan masih awal, jadi takdelah rasa kelam-kabut sangat..

Lepas dah hantar anak-anak, hubby pulak pandu kereta hantar aku ke pejabat..

Aku: Abang, slow sikit pandu, buat apa nak cepat.. Ibu masuk kerja pukul 8.30 ler bang..
Hubby: Ye ke..? Abang ingat bulan puasa lagi..

Maka.. awaller aku sampai ke pejabat hari ni..

Moga hari ni berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah sampingan pada diriku..



psstt: Perut lapar tapi tekak pulak mogok.. :(

Sunday, September 4, 2011

5 Syawal di TDBi

Petang semalam sempat online sekejap sebelum hubby ajak beraya di rumah jiran-jiran..

Wah.. meriah.. dari lewat petang sampai ke tengah malam.. Lorong rumah aku je, belum masuk lorong depan belakang rumah lagi..

Aku takdelah beria nak makan pada setiap rumah yang aku singgah, takut nanti tak sempat nak kejar bilik air.. Dahlah kelmarin aku tak larat terbaring sampai 2 kali muntah.. Tapi Alhamdulillah semalam dan hari ni aku masih mampu bertahan..

Jangan tak caya, aku pun dapat duit raya tau sebab aku puasa penuh kali ni.. hikhikhik.. sukanya aku.. Malam tadi aku dah beraya kat 8 buah rumah kat lorong rumah aku aje.. Larat dengan tak je.. Petang ni nak sambung lagi.. hai.. dahlah esok nak kerja, bila masa nak rehat entahlah..



psstt: Sedang duduk bersantai di pondok sambil mencari idea..

Saturday, September 3, 2011

Berita Gembira

Mesti ada yang tak sabar nak tau apa yang ingin aku kongsi dan mungkin ada yang dah lupakannya..

Selepas kali kedua percubaan aku masih belum percaya sehingga memaksa aku berjumpa dengan doctor untuk dapatkan pengesahan..

Kalau 2 minggu sebelum raya, aku sakit perut teramat, gara-gara menu yang aku beli di bazaar ramadhan hingga terpaksa berjumpa doctor di mana doctor mengesahkan aku kena kencing kotor..

Fuh! Terkejut aku.. sebab aku memang tak pernah kena langsung sebelum ni.. Sakit sangat aku rasa.. kalau tak sakit, takdenya aku nak pergi jumpa doctor.. Ni sebab dah sakit sangatlah ni..

Ops! Panjang lak celoteh aku. Hasilnya adalah..

















Genap sebulan aku berpuasa PENUH sepanjang Ramadhan kali ini.. Alhamdulillah, tak perlu ganti.. Kalau anak-anak berpuasa penuh mesti dapat banyak duit.. Ada sape-sape nak bagi aku duit raya..??


psstt: oh! Apakah itu tanda-tanda..??


Thursday, September 1, 2011

Birthday MQA

Kisah 3 hari sebelum raya..


27 Ogos 2011 (Sabtu)

Sepatutnya Ahad malam aku nak celebrate birthday dak adik tapi hubby minta buat awal sehari.. Lepas berbuka baru dimulakan acara potong kek..





Adik yang malu-malu..


Ibu dan babah doakan adik sentiasa dilindungi, dirahmati dan diberkatiNYA serta dilimpahkan kesihatan yang baik agar dapat jaga ibu dan babah nanti.. amin..



psstt: Bulan depan turn dak kakak pulak.. dak kakak siap dah pilih nak bentuk yang macam mana keknya nanti..

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...