Followers Remaja Purba

Thursday, March 31, 2011

aku blogger tegar?

Aku bukanlah blogger tegar yang terlampau rajin nak buat blogwalking tapi takdelah sampai tak jengah langsung blog orang lain - sekaranglah.. dulu sebelum join segmen BA, aku tak kisah ada orang baca atau tak blog ni sebab blog ni lebih kepada kisah kakak dan adik; terutamanya adik.. Kisah dorang boleh rujuk di SINI, SINI dan semualah dari awal entry..

Aku taklah pandai mana nak berblog ni, apatah lagi nak komen yang maha kejam kat blog orang lain tapi kalau macam si Faris tu aku rasa dia ok, kalau dia tak ok aku tetap masuk blog dia melainkan dia dah memang tak mau geng aku..

Sekarang aku rasa takdelah sampai tak buat langsung kerja-kerja sedia ada, nak selalu dan kerap bw pun tak boleh..

1st: line kat rumah memang slow.. jadi kepada korang janganlah kecik ati kalau aku lambat terjah blog korang..

2nd: kalau korang perasan, aku ada masa pada waktu-waktu terlarang (waktu tidur akulah tu) untuk bw ni - tanpa gangguan.. dah kalau kakak dan adik kacau ganggu aku nak bw apanye..

Aku suka berblog tapi aku bukanlah jenis nak bercerita kisah isu semasa sebab blog aku bukan ke arah tu, kadang-kadang tu bolehlah tapi rasanya kebanyakkan entry lebih menjurus riwayat kehidupan.. Dah banyak blog yang memaparkan isu cerita semasa, korang google je..

Kalau korang rasa boring, aku memang tak boleh nak kata apalah.. blog aku ni untuk jangkamasa panjang: bolehlah anak-anak tengok yang ibu dia ni reti berinternet hahaha... sebab zaman mak aku dulu takde ni semua..


Kesimpulan yang bersimpul-simpul ni, aku nak ucapkan berbanyak terima kasih kat korang yang sudi baca, singgah, follow malah komen kat blog aku.. moga ikatan persahabatan kita berkekalan... insyaAllah..

Contest Kalaulah Aku Jadi Jutawan..



Aku telah ditag untuk join contest ni oleh cik GB.

So aku nak tag pulak dorang ni (Faris Adli, cik M dan AnitaDiana) untuk join contest ni, kalau korang tengah layan blog sekarang ni masih sempat lagi.. Korang nak join click banner tu ok..


Senaraikan 3 benda yang paling korang nak buat kalau korang bergelar jutawan.
Susah dan tamak jadinya ni bila bergelar jutawan sebab tak diberi berapa amaun jutawannya itu..

Ok.. kat sini aku dah siap senaraikan..

Pertama:
Ini normal.. semua orang pun ada keinginan macam aku..
Aku nak bawa mak ayah aku menunaikan ibadat wajib sementara dorang masih ada, dan melancong serta melawat tempat-tempat aku suka di luar negara.. chit..! dalam negara pun tak habis jelajah lagi..

Kedua:
Aku akan buat simpanan tetap untuk masa depan kalau-kalau aku ditakdirkan hilang title jutawan tu, sekurang-kurangnya takdelah hidup melarat.. susah nak jumpa orang yang sanggup bersama susah dengan kita..

Ketiga:
Memandangkan title jutawan tu aku masih pegang, maka akan kupastikan tiada hutang membelenggu hidup, tak pening nak fikir nak bayar itu bayar ini..


Fuh.. nasib baik aku kena bagi tiga je.. kalau lebih 10 aku rasa hilang ingatan sebab dah bukan jutawan dah tapi billion trillion dah..
Aku yakin menang sebab aku dah memang jutawan korang nak kata apa kan.. tuan punya contest ni pun aku dah rasuah.. ni kira penyelewengan telah berlakulah ni... hahaha... tak sedar diri punya statement..

Countdown 11 April 2011

Hawaii Five-0

Tak sabar, sangat suka malah seronok bila tahu yang siri ini akan kembali bersiaran di kaca tv. Aku suka sangat siri ni, kalau tengok berulang kali pun aku sanggup sampaikan boleh gaduh dengan kakak dan adik – yelah dorang nak tengok kartun.. aku nak tengok siri kegemaran aku tu..

Nak kata fanatic takdelah tapi sepanjang 1st season aku tak miss kesemua episode yang ditayangkan, malah dapat tengok berulang-kali, astro kan sentiasa ada ulangan. Sekarang menunggu siri tersebut akan ditayangkan..


psstt: ternanti-nanti NCIS new season.. yang last season hari tu aku terlepas episode akhir.. ulangannya pun aku tak dapat tengok, frust gila..

Wednesday, March 30, 2011

DECO DECO BENG BENG BOONG !



Segmen abg Ben memang deboomm... menarik beng beng bong..

Aku join... aku join..

Singgahlah korang kat sini..
Nak juga tau apa yang ok apa yang tak kena kat blog ni..
Sekurang-kurangnya aku takdelah syok sendiri kan kan kan..

wahai penerima hadiah

Jujurnya aku tak plan semua ini berlaku..
tapi wahai pemilik teddy bertuah... sekiranya anda mengingini hadiah ini, singgahlah ke entry ini ye..

Peluang akan dibuka sehingga pukul 1 petang ini. Sekiranya tiada sebarang respond.. peluang akan ditutup terus.. tiada lagi masa tambahan..




pssttt: tapi kan.. rasa sayang lak nak bagi... kihkihkih..

Tuesday, March 29, 2011

ketika ini

Dari malam semalam lagi aku cadang nak bangun awal di pagi hari, boleh bw puas-puas tapi baru sekarang ni baru dapat bw itupun sabar.. sabar.. fuh.. sabar betul ni.. Petang semalam ada join 3 segmen sekaligus.. fuh.. letih-letih pun sempat lagi.. Sekarang ni sedang layan tengok apa yang best, buka punya buka, layan punya layan teringat aku ada request doodle kat dak Along Usop..

Wah dah siaplah itu doodle.. terima kasih ye Along.. nih aku tepek kat sini bagi korang tengok komen lak hasil kerja berpeluh dak Along.. Sebenarnya dia dah masukkan kat dalam blog dia hari Sabtu lagi.. aku perasan dalam mukabuku tapi baru sekarang ni aku dapat buka tengok komen.. aku suke.. korang..?


Ni dia gambar kakak:




Ni pulak gambar adik:

Monday, March 28, 2011

Blog Review Taufan Bin Ribut"suke bace"



Mehlah korang singgah blog anak Ribut ni..
Very-very da senang..

psstt: macam tau-tau je petang ni aku keletihan teramat, jadi dengan mudahnya aku join segmen yang mudah-mudah, moga berjaya untuk kesekian kali.

Kalau tak berjaya..? takpe.. janji aku happy.. sekurang-kurangnya ada juga yang terjah blog aku, tak kisahlah dia silent reader ke tidak.. :)

"Jom Sertai Bloglist Blog Bdk Botak Bulan 4-6 2011"


Segmen ni paling senang antara yang senang..
Korang nak join meh kat budak botak ni..

Jawapan no. 3 = perempuan


Aku dah cakap.. senangkan.. tapi kena cepatlah.. aku pun tak tahu aku boleh dapat ke tidak ni.. try cuba test..

GEGAR BLOGGER BARU



Kisahnya di sini.

Kenapa aku suka gambar ini..?
Burung tersebut berusaha membentuk sarangnya dengan keadaan fizikal yang ada padanya, berusaha menyiapkan sarang untuk keselesaan dirinya..
Gambar ini seolah-olah memberi maksud.. Kita jangan hina kekurangan orang lain.. Walaupun kita sempurna pada pandangan mata orang lain tapi kita belum cukup sempurna di sisiNYA..


Sila jelaskan mengapa anda jadi blogger..
Dulu, bila tengok sorang kawan ni ada blog rasa teringin nak berblog tapi masa tu terfikir untuk apa aku berblog..? Kemudian, nak jadikan sebab.. si adik a.k.a anak aku dimasukkan ke hospital merupakan punca aku berblog.


Blog yang menjadi pilihan harian anda .. maksud aku , korang wajib masuk hari hari..
Banyak tapi.. antara paling ketara ketika ini.. blog abg ben ler..
tapi rasanya ni kali kedua aku jawab soalan abg ben ni.. Soalan ni susahlah nak jawab, takut ada yang kecik hati (macamlah fofular sangat..).. tapi jawapan tetap diberi agar menjawab soalan..



Nota:
Korang nak join kat sini tempatnya.
Tarikh tutup tak payah cakaplah.. korang semua mesti dah tau kan.. :)

Sunday, March 27, 2011

Aku lupa tarikh semalam

Aku memang tak ingat langsung tarikh semalam.. Setiap tahun aku tak pernah lupakan tarikh tersebut tapi tahun ni aku boleh tak hengat..

On the spot malam tadi aku call ---> MAK aku..
Oh!Kenapa pulak mak tak jawab call aku ni..? Merajuk kat aku ke..? Cuak jugak aku dibuatnya.. Sudahnya aku sms mak:

Aku:
Assalamualaikum mak, selamat hari lahir.. Moga sentiasa dilindungi, dirahmati dan diberkatiNYA serta sihat selalu.. Ya!Allah.. Along bukan lupa tapi tak ingat..

MAK:
Terima kasih.. Mak sekarang kat Kuala Krai sambut harijadi sambil makan angin..

Gitulah msg aku pada mak aku.. Nasib baik aku tak pergi rumah mak, kalau tak.. Aku yang kena surprise dek mak..

Aku bukan teruk sangat sampai tak ingat tapi kebelakangan ni aku nak settle kan beberapa hal mengenai rumah sampai aku lupa satu tarikh teramat penting dalam hidup aku..

Mak.. Maafkan along.. Sungguh along bukan sengaja..


psstt:
Kena letak white board kat rumah senang ingat dan nampak nota2 dan juga tarikh penting.. Letak dalam hp pun tak guna.. Asyik lupa, nak pulak sekarang lagi jarang guna reminder dalam hp..

bangun pagi

Cadangnya malam nak online di awal pagi, ppsstt: tak boleh online sebelum tengah malam nanti askar-askar2 kacau ganggu..

Bangun pagi-pagi terus online, tengok mana yang sempat sebelum mereka bangun dan buat kacau bilau.. Terima kasih kepada cik SCC buat segmen tu ye.. Blogku dah masuk check in dalam tu.. Patutlah malam tadi tidur lena tak hengat sebab dah dapat kunci bilik... lena gila tidur, nasib baik pintu kunci.. hahaha..

Ni lena tidur bukan setakat dah dapat kunci bilik tu tapi kekenyangan makan sate kat puncak awan.. Ni jap lagi nak check out nak pergi membeli dan belah di pasar pagi Shah Alam - tengahari nanti ada tetamu nak datang.

.....
....
...
..
.


aduh! Oklah nak check out dah, si adik dah bangun dah buat kecoh.. huhuhu... tak boleh nak berlama-lama kalau dia ni ada, membebel dan ganggu aku yan sedang menaip..

Ok guys.. wanna move for a while.. see ya..

"Jom Join Bloglist Man Yusoef"




Blog Man Yusoef TAK BEST sebab.....
sebab.. hurm.. sebab.. alah malu nak bagitau..

sebab takde namaku di dalamnya..


Aku tag sesiapa yang baca blog aku, mai join buat ni. Ni linknya ---> anak uncle usop.

Kepada korang yang nak join mai cepat sebelum dia ni online. psstt... senyap-senyap tau, nanti dia bangun online dah tak boleh nak join...

Saturday, March 26, 2011

menuju ke angka 100


Tiada lain selain dari perasaan gembira dan teruja.. dari tersengguk-sengguk melayan internet yang perlahan kelajuannya ditambah pulak mengantuk di pagi hari, tetiba aku terlihat ini..




Tak tahu nak tulis apa.. Dua perkataan ---> TERIMA KASIH.
Ye.. terima kasih kepada Kherull. Impian menjadi kenyataan.. cadang nak tidur tapi terus segar mataku.

Juga terima kasih kepada semua followers aku yang singgah lintas hormat, terjah, komen, tumpang lalu, follow blog aku. Aku sayang korang.. moga kita terus sentiasa berhubungan..



ppssttt:

Terima kasih abg ben, dari blog abg ben, blogku ini mula dijenguk blogger

"aku REVIEW sambil SEDEKAH !"

Baru tadi dalam mukabuku aku ternampak segmen ni, aku bukanlah gila traffic bukan juga blogger tegar tapi jauh disudut hati biarlah ada yang kenal blog aku ni, tak dapat seorang dapat 100 pun dah bersyukur..




1. Taruk tajuk entry korang "aku REVIEW sambil SEDEKAH !"
---> ok dah letak..

2. Taruk header buruk aku kat entry korang tu dan linkkan ke entry ini.
--->juga sudah..

3. Buat ENTRY dan beri Pandangan, Pendapat, Kutukan korang ke atas aku dan blog aku.
---> Pandanganku ketika ini ok lagi belum kabur tapi dah rasa mengantuk sikit.. Pendapat aku nak pakai ke.. Kutukan.. nak kena cerita kat sini juga ke..?

4. Lepas tu taruk link korang kat ENTRY ini ya.
---> Juga sudah..


Tarikh tutup belum ditentukan lagi kira ada banyak masa lagilah.. Kalau rasa nak join mehlah terjah ---> blog ni.

Friday, March 25, 2011

Iklan MQA di Radio Suria FM dan Red FM

(maklumat yang sesuai untuk pelajar lepasan SPM dan STPM)

Untuk makluman semua, Iklan MQA di dua buah radio swasta iaitu Suria FM dan Red FM telah mula bersiaran selama lapan minggu bermula 14 Mac – 6 Mei 2011.

Manakala waktu siaran iklan adalah seperti berikut:

Iklan berbahasa Malaysia di:
Radio Suria FM (Frekuensi 105.3 - Lembah Klang)
MASA:
7.30 - 9.00 pagi (Isnin - Jumaat)
5.30 - 7.00 petang (Isnin - Jumaat)


Iklan berbahasa Inggeris di:
Radio Red FM (Frekuensi 104.9 - Lembah Klang)
MASA:
7.30 - 9.00 pagi (Isnin - Jumaat)
5.30 - 7.00 petang (Isnin - Jumaat)


Selamat mendengar.



NOTA: Sedikit mengenai MQA:


Perakuan Akreditasi adalah merupakan satu pengiktirafan rasmi bahawa sijil, diploma atau ijazah yang dianugerahkan kepada graduan mencapai standard kualiti dan kriteria yang ditetapkan oleh MQA dan adalah selaras dengan Kerangka Kelayakan Malaysia (MQF).

Institusi yang mana program telah memperolehi Perakuan Akreditasi sahaja yang layak menggunakan perkataan 'Pengiktirafan Dari Malaysian Qualifications Agency, (MQA)' dalam iklan dan tawaran program pengajian mereka. Program mereka layak dipertimbangkan untuk diiktiraf oleh kerajaan bagi tujuan perkhidmatan di sektor awam. Akreditasi merupakan status atau tahap tertinggi dalam penilaian kualiti yang dilaksanakan oleh MQA. Ia merupakan komitmen MQA kepada pelbagai pihak berkepentingan dalam bidang pendidikan tinggi termasuk para pelajar, ibu bapa, majikan dan lain-lain bahawa program pengajian yang diakredit oleh MQA merupakan program berkualiti. Ia juga merupakan platform atau asas kepada pihak-pihak lain untuk mengiktiraf program dan kelayakan tersebut bagi tujuan-tujuan yang berlainan. Contohnya, JPA akan menggunakan status Akreditasi ini bagi mengiktiraf kelayakan tersebut untuk tujuan berkhidmat dengan kerajaan. Badan profesional seperti Lembaga Jurutera Malaysia (LJM) akan menggunakannya untuk mengiktiraf pelajar kejuruteraan untuk tujuan pendaftaran sebagai jurutera profesional.

Status Akreditasi yang diberikan oleh MQA memiliki beberapa kelebihan tersendiri. Selain ia menjadi tanda aras kualiti program pengajian yang diikuti oleh para pelajar, ia juga memberi manfaat lain seperti berikut:
  1. Pelajar layak dipertimbangkan untuk mendapat pinjaman daripada agensi pembiayaan seperti Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).
  2. Pelajar juga layak dipertimbangkan untuk menyambung pengajian di institusi lain dan mendapat pengecualian kredit. Bagaimanapun, keputusan muktamad bergantung kepada institusi terbabit.
  3. Pelajar layak dipertimbangkan untuk menjawat jawatan awam. Selain itu, majikan sektor swasta turut menekankan program yang telah mendapat akreditasi dalam pengambilan graduan sebagai pekerja mereka.
  4. Institusi boleh memfrancais program yang diakredit kepada institusi lain, tertakluk kepada syarat-syarat tertentu.

"Peraduan : Entry bulanan terbaik anda dari FARISZ@AZ.Com" dan berikan link "entry"

Peraduan yang aku join ni syarat dia senang je tapi untuk soalan ke-5 tu, aku nak tag semua yang baca blog ni (macam ramai), bolehlah ye en. Farisz.. Kalau korang terjah blog aku ni mehlah join ---> kat sini.

Entry pilihan untuk bulan Mac ni ---> go slow and steady.



Kepada korang, sempat lagi kalau nak join sebab tarikh tutup: 30 Mac 2011 ni.

"Jom Join Bloglist Cik SCC"



Nak join: ---> sini.


Dot com ni comel.. color pink ---> i Luv pink..
Tak tau nak cakap apa.. korang nak pergilah terjah dot com tu.

Thursday, March 24, 2011

gambar minggu lepas

Gambar-gambar sepanjang percutian minggu lepas - balik kampung..


17 MAC 2011 (Khamis)


di Bahagian Pemulihan Anggota Badan, PPUM: 8.30 pagi
next appointment: 21 April 2011.



Kakak nak rambut macam stacy tapi sebab rambut kakak bukan rebond so ni lah hasilnya.


Melaka River Cruise:
Berjaya sampai selepas menggunakan GPS, buat malu je boleh sesat kat tetengah bandar Melaka.


18 MAC 2011 (Jumaat)

Makan tengahari di tepi pantai Pangkalan Balak, Melaka.


Ni adik sepupu aku, bukan anak buah ye..



Mamat ni takde kena-mengena dalam gambar ni, masa aku amik gambar ni dia sedang bagi anak dia makan sementara wife dia amik makanan. Bakal bapa mithali..



BBQ di kebun pak sedaraku. Adeh.. mana lagi gambar malam tu ye..?


19 MAC 2011 (Sabtu)

Pokok rambutan yang baru ditebang, dulu rimbun sampai cecah atap tapi akhirnya ditebang jua. Pokok ni dah lama ada sejak aku kecik lagi.


Ni pokok kuinin, banyak bunga dia tapi sayang tak lekat buahnya sebab monyet dapat dulu.


Sebelum balik K.L, bersama anak adik sepupu aku.. aku paksa dia datang singgah kat umah PakNgah sebelum aku balik K.L. Sesekali berjumpa macam2 diborakkan sampai hubby dah bagi hint nak balik K.L pun aku masih leka chit-chat lagi..

Ikutkan hati nak balik hari Ahad tapi hari Ahad tu nak pergi kenduri kahwin adik member sekolah dulu. Dah dijemput takkan nak hampakan pulak..

Wednesday, March 23, 2011

"saya nak doodle daripada along usop!!"

Syarat2..
1. buat entry bertajuk : "saya nak doodle daripada along usop!!"
---> ok seperti yang disyaratkan.


2. bagi sebab nape nak along buatkan doodle untuk korang..=p
---> teringin nak nengok camne ropanye bila dah siap, pastu boleh sebarkan kat dalam FB... nanti boleh tunjuk pada budak berdua ni. ppsstt: along, nanti buat comel lawa tau biar anak2ku nengok teruja.. (2 keping boleh tak... hehehe... demandler pulak)

*jangan lupe letakkan sekali gambar untuk dirujuk ye.. =)
---> kat bawah ni gambar sebagai rujukan.




kepada korang yang nak join linknya ---> di SINI.

Tuesday, March 22, 2011

AKU BENCI ROKOK




Untuk kesekian kalinya aku join segmen abg ben. Kali ni ---> click di sini.
TUTUP .. TENGAH MALAM INI ( 22/3/2011 )



1. Sila letak banner diatas ni .. yang gambar aku tu haaa...
---> ok dah buat seperti gambar di atas.


2. Tajuk : AKU BENCI ROKOK dan linkkan ke entri ini ..
---> kenalah ada tajuk kan..


3. Sila nyatakan KENAPA ANDA BENCI ROKOK ? Mesti lebih dari 100 patah perkataan ..
---> Aku memang geli dengan apa saja yang berkaitan dengan rokok. Geli dalam ertikata bila dah pegang benda tu aku mesti nak basuh tangan, kalau tak basuh tangan aku rasa macam tangan aku kotor tak bersih. Aku benci rokok...! Walaupun kerajaan naikkan harga setinggi mana pun, tetap akan ada pembeli. Semuanya atas sikap individu tu, kalau harga tinggi mencanak macam mana pun dah ramai penghisapnya, buat kempen macam mana pun tetap tak jalan, tu pasal aku benci tak suka dengan rokok. Aku nak bebel lebih pun tak guna juga sebab en. suami pun perokok orangnya, bila aku marah2 seolah-olah aku marah si dia, maafkan ayang ye bang, bukan marah abang tapi sedang menjawab tajuk yang diberikan. ;) ... peace..


4. Pesanan buat mereka yang merokok dan bakal merokok !
---> Kepada yang merokok.. Abang.. dari abang habiskan duit rm10 untuk sekotak rokok baik abang bagi duit tu pada saya, boleh juga buat duit belanja sekolah anak dan sarapan pagi saya kat office. Kalau duit yang digunakan untuk beli rokok tu disimpan, boleh saya gunakan untuk beli barang dapur, nanti abang juga yang nak masak. Bila abang hisap rokok tu, kami tersedut sekali asapnya, bukan ke membahayakan kesihatan orang sekeliling abang, apatah lagi diri abang sendiri. Fikir-fikirkanlah abang, tapi jangan fikir je bang, baik berhenti terus.

---> Kepada bakal perokok, lupakan jelah hasrat murni itu.. dari buang duit beli rokok baik simpan duit untuk kegunaan masa depan. Sikit-sikit lama-lama dah boleh kahwin.


5. Pendapat anda mengenai mereka yang merokok ini ..
---> Pendapatku: Pada sesetengahnya mungkin merasakan yang diri mereka macho, stylo bila merokok, pada yang lain mungkin stress dengan masalah yang tak selesai, hisap rokok akhirnya..


Ok, siap akhirnya..

SEGMEN AKU DAN SEKOLAH...



Pagi tadi bukak blog ni ---> sini, macam menarik je segmen dia ni... mengimbau kenangan zaman dolu-dolu, kalau korang nak join ---> kat sini ye.


Ok, ni jawapan pada soalan yang diberikan..

MAKNA SEKOLAH BAGI ANDA???
---> Tempat mencari ilmu mengenal huruf ABC dan 123 sehingga menjadi insan yang membanggakan guru dan mak ayah.


CERITAKAN KENANGAN MANIS ANDA DI SEKOLAH....
---> Banyak... tapi paling tak boleh lupa pada sorang cikgu ni ---> Cikgu Mahani Misran (mengajar subjek Bahasa Malaysia).. kerana cikgu nilah aku dapat score A untuk BM.. Kalau orang lain fokus pada BM Moden tapi aku fokus pada BM Klasik.. itu yang aku tak boleh lupa... Cikgu, terima kasih cikgu, keranamu aku boleh lulus cemerlang. Sayang cikgu. Tapi cikgu-cikgu lain juga memainkan peranan terbaik dorang untuk keputusan cemerlang anak didik mereka dalam memastikan membuahkan hasil yang memberansangkan.

Masa ni jugalah aku kenal en. hubby aku sekarang (berlainan sekolah masa tu). Orang lain sibuk belajar kita sibuk bercinta... kihkihkih... zaman cinta monyet tapi alhamdulillah kekal sehingga sekarang.


CERITAKAN KENANGAN PAHIT ANDA DI SEKOLAH....
---> Zaman masa sekolah rendah, memang pahit untuk aku telan rasanya, andaikata aku dengar cakap cikgu jangan ambil acara lompat tinggi tapi ambil acara 200 meter, tentu namaku terpahat di dalam sejarah sekolah ---> olahragawati sekolah... satu prestasi yang aku tak dapat gondol ketika itu dan perasaan kecewa tu terbawa-bawa sampai masuk Sekolah Menengah. Masa tu lagilah hampeh.. takde stamina. Kecewa sungguh.. ok dah.. taknak cer lagi, rasa menyesal dah menguasai diri.



(geng 4M - pangkal nama bermula dengan M)

Sunday, March 20, 2011

welcome home

Alhamdulillah aku dah selamat sampai di rumah pukul 10.30 pm tadi. Aku jelajah jalan-jalan tengok blog kengkawan pun sepintas lalu je, sorry guys, aku tak larat nak tunggu loading lama sangat, tersengguk-sengguk aku. Esok, jadual padat, tak dapat lagi nak rehat, lusa kakak dah start sekolah, aku... kerjalah.



to be continue... zzzzz...

Saturday, March 19, 2011

pagi yang tenang

Pagi yang tenang tanpa gangguan, anak2 masih tidur keletihan, si adik sampai muntah awal pagi tadi - kes makan macam2 malam tadi, si kakak lena tak sedar.

Aku masih sempat update blog through hp je pagi ni. Ok, secara ringkas untuk hari ni:

Akan pergi ke rumah nenek di Alor Gajah dan seterusnya ke rumah PakNgah di Tampin, malam nanti balik PJ sebab esok ada kenduri kahwin adik member sekolah dulu. Jemputan telah diterima melalui mukabuku, zaman sekarang tak macam dulu invited guna kecanggihan teknologi yang ada.

Nanti zaman anak2 kita macam manalah agaknya kan? Moga panjang umur sehingga time nak terima menantu + cucu nanti... Wah... Jauh impian tu.. Moga panjang umur juga korang semua juga, nanti boleh aku jemput korang kan kan kan...

Friday, March 18, 2011

barbeque

Fuh..! Kekenyangan penangan dek barbeque di kebun pak sedaraku.

Menu:
Ikan cencaru, kembung, sotong, kerang termasuklah belangkas. Paling tak tahan sambal kicapnya, perghh... terangkat beb. Mana taknya, kepedasan teramat, dulu bolehlah layan pedas ala-ala Melaka ni tapi sejak dah sah dengan orang KL ni tahap kepedasan lidah aku menjunam turun..

Dalam tak tahan pedas habis jugaklah seekor ikan, ditambah dengan menu sampingan buat aku tersandar kesedapan + kekenyangan.. Disebabkan baru lepas hujan tadi, maka banyaklah tetamu undangan - adik-beradik kelkatu.

Perut kenyang, suhu sejuk buat mata nak pejam, dahlah petang tadi belasah KFC, makin menggebulah aku jawabnya. Nak layan blog pun, minta laluan ye kengkawan, kalau aku tak buat laluan trafik tu maksudnya aku dah tersangkut atas tilamlah tu.. nite guys..

aku dan BB

Pada mulanya aku memang stress bila dari tadi dok mencuba nak layan BW. Sudahnya aku tutup terus itu b****band.

Tapi sekarang... ye sekarang aku dah berjaya BW sebab aku keluar dari rumah lebih kurang 150 meter, kihkihkih... lokasi: kebun pak sedara.

Ok, sambil check blog, aku nak cuba try test terjah blog korang ok. muaahh2 sayang korang.


pssst: takkan sampai ke malam aku nak lepak kat kebun ni. Ni pun aku ajak adik sepupu aku, kihkihkih... penakut punya pasal ler ni.

panggilan kampung

Aku dah selamat sampai di kampung tapi ambil masa yang agak lama sebab kitorang ronda bandar Melaka.. pssttt: yang sebenarnya kitorang sesat kat tengah bandar Melaka tu tapi nasib baik ada GPS tapi GPS tu ada masanya mengelirukan. kihkihkih..

Aku sebenarnya tak larat nak bercerita kat sini akibat keletihan teramat. Hubby dan anak2 dah selamat beradu, tinggal aku je yang terkebil-kebil hadap layan bw ni.


Ok, secara ringkasnya:
Lepas dah settle kan urusan anak2 pagi tadi, petang kat rumah: bersedia untuk pulang ke kampung. Alhamdulillah perjalanan yang tidak perlahan dan tidak terlalu laju.

Kitorang sempat layan Melaka River Cruise dan nampak gayanya anak2 paling teruja, seronok sebenarnya tapi sebab hubby tak cukup rehat, akhirnya kitorang putuskan untuk check in. Hotel mana...? takde maknanya, dah kalau balik ke selatan ni, sah confirm balik rumah pak sedara di Masjid Tanah.

Sambil2 layan blog ni, aku nak bw kejap. Segmen abg ben pun aku tak sempat layan, takpelah, nanti aku nak try terjah baca jawapan para blogger.


Nota:
Aku malas nak upload gambar sebenarnya sebab nanti loading blog aku slow. Rasanya nak masukkan juga untuk kenangan buat anak2.

Thursday, March 17, 2011

tugasan hari ini

Assalamualaikum dan selamat pagi tuan/puan,

Perkara di atas adalah dirujuk.
Kepada tuan/puan yang mendaftar masuk ke dalam blog ini, adalah dimaklumkan bahawa tuan punya blog ini tidak dapat BW ke blog tuan/puan buat beberapa jam bermula selepas entry ini dimasukkan.

Ini adalah kerana, tuan punya blog a.k.a akulah tu, akan ke hospital pagi ini untuk membawa si adik membuat rawatan susulan. Sebaik sahaja urusan di hospital selesai, aku perlu bawa si kakak ke kedai gunting rambut (kakak request nak potong rambut macam stacy tapi dia sebut bunyi jadi teksi... Kihkihkih... Sorry Stacy)

Sebaik kedua-dua urusan itu selesai, aku perlu berkejar balik (bukan berlari) untuk mengemas pakaian dan barang-barang untuk pulang ke kampung. Atas segala urusan di atas pemandu peribadi merangkap en. Hubby tidak dapat menjalankan tugas kali ini kerana beliau kepenatan kerana terlibat dengan Rukuntetangga menjaga kawsan perumahan daripada dimasuki pencuri untuk kesekian kalinya (cubaan2 pencuri sebelum ini yang berjaya dipatahkan).

Diharap tuan/puan bersabar dengan tugasan aku kali ini dan kita akan berjumpa selepas urusan berkaitan selesai.

Sekian, saya suka.

Yang benar,
MMI
Pembantu Khas kepada en. Hubby.



Nota:
Tiba-tiba teringin nak mengarang surat tak berapa rasmi.
Aku nak stop kejap sebab dah sakit jariku ini menggunakan hp gara-gara aku geram dengan si monyet a.k.a b****band. Aku dahlah spesis tak sabar, hilang cool aku di pagi hari.. Kihkihkih... Ok guys.. Wanna move for a while.

Tuesday, March 15, 2011

go slow and steady

Aku tak bercadang nak ubah apa yang aku dah biasa buat dalam blog ni tapi kadang-kadang kita perlukan perubahan, tak banyak sikit. Memandangkan keadaan adik semakin pulih aku ingat nak cuba buat kelainan dalam blog aku ni.

Mungkin mula-mula ada yang akan berkata, dia ni nak kejar traffic nak glamour ke? Biarlah orang nak kata apa, ini blog aku, kalau ada yang tak suka aku tak boleh nak kata apa; masing-masing dengan cara masing-masing.

Buat pengetahuan korang terutama pada mereka yang baru ambil tau pasal blog ni, selama aku berblog ni lebih tertumpu kepada si adik (anak no 2 aku) yang pernah dimasukkan di wad. Kisah si adik boleh tengok dari awal entry tahun 2009 lagi. Kebanyakkannya memang berkisar mengenai keadaan adik.

Namun, sejak kebelakangan ni, aku teringin nak buat kelainan. Mungkin pelik tiba-tiba aku rajin join contest seolah-olah identiti blog ni dah lari, tapi terus-terang sejak aku pertama kali join contest dari abg ben, aku jadi teruja nak kenal dengan ramai blogger-blogger di alam maya ni. Kalau sebelum ni aku tak kisah langsung tapi sekarang aku dapat mengenali blogger dari pelbagai peringkat umur. Macam-macam entry, macam-macam idea, memang seronok; dan hubby sendiri tiada halangan cuma pandai-pandailah jangan terlebih sudah cuma halangan terbesar setakat ni ---> sape lagi... kakak dan adiklah. kihkihkih...

Ok, cukup dulu buat masa ni. Aku bukanlah blogger tegar nak hadap lappy je, ada masa aku cerita lagi; namun aku akan cuba menjenguk blog-blog korang yang rajin singgah terjah di sini. Korang memang best.



Nota:
17 Mac 2011
---> Further check up adik di Bahagian Pemulihan Anggota Badan, PPUM.
---> Balik kampung di Negeri Sembilan dan Melaka.

Rindunya aku dengan suasana dan orang di kampung.

blogku telah direview

Terima kasih kepada tuan punya blog Irwan Norasyraf yang buat contest ---> blog saya ingin direview.

Memang tak sangka, last minute join, blog aku tersenarai untuk direview oleh en. Irwan ---> di sini. En. Irwan review untuk 7 blog dan blog aku antara blog yang bertuah dikalangan bertuah. :)



Kebelakangan ni aku jadi rajin tiba-tiba buat BW ke sana ke mari, macam-macam cerita yang aku baca dari pelbagai blog. Nak nak pulak bila ada contest, mulalah jariku ini gatal nak join.

Tak sabar nak tunggu esok sebab esok last day aku kerja, lepas tu boleh surf internet sepuas-puasnya (boleh ke...?) kihkihkih...

BEN ASHAARI : BLOGGER IKUT NEGERI KELAHIRAN


Cadang macam malas nak join tapi bila dah tengok ramai dari pelbagai negeri yang join, aku tak kira, nak join juga, boleh tambah kenalan dari luar, mana tau aku pergi bercuti boleh jumpa.. wah... jauhnya menyimpang. Ok, kalau nak join ---> Ni Segmennya:



# Sila ceritakan latar belakang anda ..
---> Anak sulung dari 2 orang adik-beradik, takde adik lelaki.
---> Dah ada 2 orang anak - girl (7 tahun), boy (4 tahun). No 3... KIV dulu.
---> Tak suka memasak... ops terpecah rahsia... kihkihkih...
---> Nak kenal lebih dalam, message aku ok, kalau ramai boleh buat gathering sekali kat rumah aku. Jangan risau, bab masak2, serahkan pada en. hubbyku.

# Profesion anda sekarang ?
---> N22 di salah sebuah Jabatan Kerajaan Persekutuan, sedang mencari peluang untuk upgrade ke N27.

# Blog favourite anda .. kenapa ?
---> Semua dalam blog list aku termasuklah blog abg Ben (kalau tak, takkan lately ni aku rajin nak join contest abg ben.

# Blog yang anda tak suka nak masuk .. kenapa ?
---> Blog yang ada banyak widget dan gambar, loading lambat dan slow.

# Impian anda terhadap blog anda ..
---> Biar ramai follower yang kenal dan tahu blog ini. Lagi ramai lagi meriah.
---> Nak bagi header blog lagi cantik. Ada sesiapa boleh bantu tolong tak? muahhh sayang korang.

Ok, done.

Monday, March 14, 2011

aku tak cari populariti

Nak masukkan ke tidak?
Nak upload ke tidak...?
ah!Aku nak buat juga.

Sebenarnya aku baru perasan Sabtu lepas:



Dari blog beliau jugalah aku dapat menambah followers aku, walaupun jumlahnya kecil tapi sedikit sebanyak ada yang sudi menjengah blog aku. Terima kasih korang... sayang korang. Aku masih berusaha untuk cuba menerjah blog2 korang semua.

Juga jutaan terima kasih juga kepada abg Ben.

SEGMEN :BEN ASHAARI SOAL CINTA



Kali ni aku sempat ambil masa lunch aku untuk join segmen ni. Kepada yang nak join (aku tau confirm ramai punya), silalah click di SINI.
Segmen ni tutup macam biasa tengah malam.


Aku tak tau kategori aku ni boleh join ke tidak tapi nak cuba try test.

1. LELAKI pilihan anda ?
---> Dah tak payah pilih, dah sah cop SIRIM + ISO lagi.

2. Perlukah lelaki SEKSI ? Definasi SEKSI seorang lelaki bagi anda ?
---> Seksi tu umum, kalau tak terdedah pun ada juga lelaki yang nampak seksi.
Definasi SEKSI: oo... aa... hurm... abg ben skip boleh tak...?

3. LELAKI pastinya sanggup berkorban demi cinta .. Apakah anda rasa LELAKI hanya berkorban sebelum memiliki cinta anda ? Apa jadi selepas dah miliki cinta anda ?
---> Kerana sayang sanggup berkorban untuk memiliki walau banyak rintangan. Bila dah berjaya memiliki cinta: tak bagi LELAKI lain potong Q, terus masuk meminang. kihkihkih... tergatal lak jari ni bagi jawapan.

4. Pastinya anda tidak sanggup BERMADU bukan ? Kenapa ?
---> MADU hanya sedap dimakan dan dijadikan ubat bukannya berkongsi kasih @ BERMADU.

5. Jika anda mengetahui pasangan anda punya teman wanita lain , apakah yang akan anda lakukan ?
---> Bincang tanya si Dia, kalau dia rasa yang sana lagi mampu memberikan kebahagian tinggalkan saja diriku ini tapi dengan syarat, macam mana aku dan si Dia bersusah payah membina kehidupan, macam tu jugalah orang di sana perlu buat. Bukan tamak, tapi jangan hidup nak menumpang senang atas kesengsaraan orang lain.

6. LELAKI atau PEREMPUANkah mudah berlaku curang ?
---> erk..? hehehe...

7. SETIA... pada pendapat anda , siapakah yang lebih setia pada cinta ? Apakah buktinya ??
---> SETIA: si Dia... sebab berjaya mengecop SIRIM. Bukti: si Dia pernah cakap "yang ada ni pun tak terjaga, nak tambah lagi buat apa..." hehehe...

8. Apakah anda seorang yang mudah cemburu ?
---> Cemburu tengok pada situasilah, kalau asyik cemburu nanti hubungan bermasalah jadi stress terus putus. Apa yang penting komunikasi 2 hala.


Ok, dah jawab dah... gaduh-gaduh sayang je kan.

Sunday, March 13, 2011

its shopping time

Pasar pagi Shah Alam:
Rasa dah lama tak pergi kat sini, segala macam benda ada kat sini, dari sekecil sampailah sebesar barang ada dijual, siapkan duit je. Kakak dan adik pulak, macam biasalah janji takkan beli mainan tapi tau jelah masuk lorong sana ada masuk lorong sini ada, pusing belakang ada, pandang depan pun sama. Dari merengek sampailah menangis bagai selagi tak dapat barang mainan dorang. Aduh! Mood nak membeli dan belah pun terus hilang... Geramnya dengan si adik, yang kakaknya ok bila kita pujuk (memanglah dia dah dapat apa yang dia nak).

Lama tak lamalah kat pasar tu, sampai aku rasa nak pitam sebab panas terik mentari, nasib baik tadi dah sarapan.

Sampai kat rumah rehat lepaskan penat, teringin pulak nak makan pizza. Ajak hubby pergi take away pizza. Hujung minggu cenggini selera jadi tajam... hahaha...

Sekarang kakak dan adik dah tidur, kepenatan + kekenyangan. Aku kejap lagi hanyutlah ni, nak BW dulu. Moga line internet ok dari semalam agar aku dapat buat BW.

Saturday, March 12, 2011

BEN ASHAARI : BLOGGER LELAKI vs PEREMPUAN



Aku selalu last minute baru dapat join, geram sebab line kat area rumah aku slow tapi kepada korang yang nak join ----> terjahlah kat sini.

Ok, yang ni pulak soalan yang pihak PEREMPUAN dimestikan jawab:



1. Dalam memberi pendapat dalam entri , apakah blogger lelaki benar benar ikhlas ?
---> terpulang pada entry yang macam mana, kalau entry tu mampu buat ego lelaki tu tercabar confirm dapat jawapan yang teramat ikhlas rasanya, tapi kalau entry tu 'memerlukan' pujian rasanya kena timbang banyak kali betul ke idak dia ni.


2.Blogger lelaki malu nak letak gambar ? Kenapa ?
--->ada sesetengah lelaki rasa diri dia tak semacho abg ben (alamak... cepat amik baldi abg ben nak muntah hijau tu) sebab tu dia rasa rendah diri tak pun dia ada niat tertentu.


3.Pada pendapat anda , kenapa lelaki berblog ? Secara umum ..
---> dorang ni antara lelaki yang jenis layan internet, menambah kenalan berkongsi idea/info, sesekali boleh buat gathering merapatkan lagi hubungan, ada sesetengah tu jenis nak membantu blogger baru dengan menyediakan tips2 mudah untuk bagi comei blog. Ada pulak nak ngorat awek.. tercabar tengok member buat blog boleh dapat ramai awek... eh!Ye ke...?


4.Blogger lelaki lebih mudah dapat ramai follower berbanding perempuan ? Kenapa ?
---> lumrah manusia, dah tentu nak cari yang berlainan jantina, nak pulak kalau blogger tu kategori jambu tak pun macho... (abg ben jgn muntah lagi...)


5.Blog lelaki yang anda wajib masuk setiap hari ..
---> semua blog yang dalam senarai saya, akan saya terjah bila ada entry terkini, tak kisahlah walau siapa dia... (abg ben... tak payahlah control senyum tu...)


6.Jika anda blogger lelaki , apakah yang akan anda letak dalam blog anda ..
---> isu/cerita yang mampu menarik ramai blogger terjah blog kita. Paling penting tidak hipokrit dan tidak membuat percubaan menjual minyak yakni menipuler kepada para wanita dialam maya.





Ok abg ben, dah siap lengkap jawapan saya, masa untuk stop sekejap BW gara-gara berebutkan laptop... hehehe...

Mesyuarat Agung Tahunan PIBG 2011

Buat pertama kali aku hadir mesyuarat ini yang dirasmikan oleh Senator Datuk Ir. Donald Lim Siang Chai, Timbalan Menteri Kewangan 1 Malaysia. Menariknya dari pintu masuk telah beratur di kiri dan kanan menyambut ketibaan semua yang dijemput hadir.

Tiada beza sebenarnya dengan mesyuarat biasa yang aku hadiri, ada ucapan, persembahan, bentangkan laporan, pembubaran AJK lama, pelantikan AJK baru dan bersurai. cuma kali ni adalah mesyuarat Jubli Perak (kali ke 25). Aku keseorangan kali ni sebab hubby outstation ke Penang. Seronok tengok pelbagai ragam sepanjang mesyuarat tersebut cuma aku takdelah menunggu sehingga habis sebab aku perlu hantar kereta untuk di servis, minggu depan nak balik kampung.

Gambar ada tapi lambat sikit aku uploadkan.

Friday, March 11, 2011

penat tapi berbaloi

Hari ni aku cuti untuk settlekan beberapa perkara yang memang dah plan sejak awal minggu lagi.

Pagi:
Nasib baik hubby temankan aku berurusan di bank, Shah Alam - lega dah selesai.

Dan akhirnya... Yes.. aku teruja gara-gara Toshiba, hubby dapat Xperia tapi esok baru boleh guna. Oh!Sabarlah hati.


Tapi hari ni birthday nenek a.k.a pengasuh anak2.
"happy birthday nenek... Moga panjang umur murah rezeki..."


nota:
gambar akan diupload kemudian gara-gara aku dah mengantuk teramat menunggu line internet yang slow gaban ni.

Thursday, March 10, 2011

entry khas untuk abg Ben



Kenapa tajuk ni yang aku pilih...?

Sebab...

Fuh... kembang kempis kempus aku rasa sekejap, blog aku di review oleh abg ben, penutup bagi jelajah blog Ibu 2011. Best dan teruja aku dibuatnya.

Untuk abg ben:
Tanpamu tak ramai yang tau blog ni walaupun cuma tengok sepintas lalu, tapi dalam masa yang sama dapat mengenali ramai ibu-ibu di dunia maya ini.


Terima kasih juga kepada followers dan sesiapa yang baca blog ini. Masih mencuba untuk BW ke blog-blog anda semua. Sayang korang.

Blog Saya Ingin Direview Contest!!




Kepada kengkawan yang nak join ----> cuba di sini.

Walaupun last minute tapi nak cuba juga, mana tau bertuah di kalangan yang bertuah.

Tuesday, March 8, 2011

Jelajah Blog Kategori IBU



Kepada yang berminat: Panduan di sini.


Secara ringkas:
Dah bergelar ibu sejak September 2004 dan kini telah mempunyai sepasang anak kakak Irah dan MQA. Cadang2 nak tambah lagi tapi belum bersedia buat masa ni.

Kenangan manis:
Melihat anak2 membesar di depan mata, menambah keterujaan mengandungkan mereka berdua dan pertama kali menjadi seorang ibu. Seronok dengan keletah anak-anak membesar di depan mata.

Kenangan pahit:
----> di sini adalah punca mengapa terbinanya blog ini, memang pahit nak dikenang, pahit lagi nak ditelan.


Kata-kata khas buat si suami:
Terima kasih atas segalanya bang tapi bab nak tambah lagi sorang tu kita KIV dulu ye.


Jika ada anak , apakah nasihat anda kepadanya dan juga buat anak anak yang berada di luar sana ..
kepada anak-anakku: sayangilah ibu dan babah, kakak jangan gaduh-gaduh dengan adik ye, adik ada sorang je....
dan buat anak-anak yang berada di luar sana: zaman sekarang memang banyak cabaran, silap langkah punah masa depan, jangan merungut bila ibubapa membebel marahkan anda tapi ajak ibubapa bincang apa masalah yang anda sedang hadapi agar mereka faham kenapa anda memberontak dalam diam.

Harapan kepada anak:
Moga kakak dan adik berusaha untuk memajukan diri mencapai apa yang dihajati, jangan terlalu bergantung harap kepada ibu dan babah ye.


Buat anak gadis di luar sana:
Paling penting jaga kehormatan diri, jangan teramat mudah mempercayai kata-kata lelaki, sayangi dan jagalah ibubapa anda.

Friday, March 4, 2011

aku sememangnya kidal

Kidal...?
Ye... Aku seorang yang kidal walau hakikatnya menulis menggunakan tangan kanan bukan kiri seperti kebanyakkan orang kidal lain.

Kisah disebaliknya:
Dulu... Lama dulu, masa tu aku Tadika 6 Tahun, arwah atuk aku tak bagi aku guna tangan kiri dengan mengatakan tak baik menulis guna tangan kiri dan menyuruh aku menggunakan tangan kanan. Mula-mula memang aku terkial-kial tapi mungkin ketika itu aku masih kecil dan senang dibentuk maka sejak itulah aku menulis menggunakan tangan kanan.

Walaupun arwah atuk dapat mengubah cara aku menulis tapi tidak yang lain, aku tetap menggunakan tangan kiri sebab aku kidal... Yang ini arwah atuk terlepas pandang... Hehehe... atuk... atuk...

Sekarang yang mana tak tau aku kidal pasti tertanya-tanya, aku nak kata apa... Aku tak boleh ubah apa yang telah diberikanNYA, bersyukur dengan apa yang ada. Tapi kalau suruh menulis menggunakan tangan kiri, ye aku boleh tapi slow sebab dah bertahun-tahun tak menulis menggunakan tangan kiri.

Walaupun aku bangga yang aku ni kidal tapi tetap ada masalahnya, nak pulak berdepan dengan bermacam bentuk fizikal yang direka untuk bukan orang kidal. Siapa yang kidal tegar memang payah nak berurusan dengan banyak perkara. Tapi aku masih mampu memandu di sebelah kanan dengan baik. Aku rasa kalau aku beli kereta untuk left-handed confirm hubby stress... Hehehe... Tapi aku bersyukur kepadaNYA.

Akhirnya, sekarang, aku dah ada geng, yang paling dekat dengan aku ----> ammar. Aku perhatikan dia pun ada ciri-ciri orang kidal.

sedang buat BW

Tadi: lunch.
Sekarang: tengah layan SB sambil buat BW.

Tapi yang ni jariku ter tergatal menekan keyboard dan mouse nak masukkan ini dalam Blog, terima kasih ye ----> abg Ben... :)

Thursday, March 3, 2011

DI SEBALIK TABIR BLOG ..



Sila klik di SINI...


Sila letakkan gambar betul anda yang paling menawan ..Ehem..



Secara ringkas...
Nama sebenar empunya blog ini ialah ----> MMI..
Kini dah meniti usia sebagai remaja purba dan mak dara (anak dara baru 7 tahun dan anak lelaki berusia 4 tahun). Ada adik sorang je. Bukan surirumah sepenuh masa. Warna kesukaan ialah merah, kuning dan hijau. Warna biru pula bukan warna pilihan..

Salam perkenalan kepada yang sudi menjenguk blog ini.

****************************************************

Jumlah Follower sekarang ini: 32 orang (terima kasih kepada anda semua)



Ini pulak soalan dari abg Ben:

Jika anda tak punya blog , apakah yang akan anda lakukan di dunia maya ini ?
Cuba untuk wujudkan juga blog sebab macam tak best kalau tak tengok blog, feeling dia tak sama kalau layan mukabuku.


Ceritakan kepentingan blog kepada anda
Apa saja berkisar pasal kehidupan akan saya cuba masukkan dalam blog ini untuk kepuasan diri dan tatapan untuk anak-anak nanti. Sekurang-kurangnya ada kenangan tentang dorang dari kecil sampai besar.


Blog feveret yang wajib singgah hari hari .. Kenapa dan mengapa ?
Ada beberapa blog, antaranya:

Mazidul Akmal Sidik ----> Pelbagai isu cuba diketengahkan dan ada antaranya meminta bantuan blogger untuk turut sama membantu menyelesaikan masalah.

Ondscene ----> wartawan yang memaparkan kisah2 tragik.

MY CLICKS BLOG ----> nak tahu perkembangan setiap entry dorang.

The Ramblings Of Not-So-Gegula ----> wartawan dari Selatan tanahair.

BLOG ----> ni aku dah khatam, dari awal sampai habis aku baca setiap entry dia.

Ben Ashari ----> ini bukan pilihan terakhir tapi sebab baru follow jadi banyak pulak menda yang aku ketinggalan tentang dia ni.


Apa yang ada dalam blog aku semua aku suka baca, lain orang lain cara penulisan dorang, walaupun dorang tak follow aku tapi aku tetap suka baca semua blog-blog tersebut (maksud aku, bukan setakat yang dinyatakan di atas tapi kesemuanyalah).

Wednesday, March 2, 2011

Sakit mata

Balik kerja semalam, pengasuh bagitau anak2 aku sakit mata - merah mata dorang tapi belum sampai tahap teruk lagi. on the way balik rumah singgah Klinik An-Nisa. Kakak Irah dapat mc 3 hari. Wah... Bukan main seronok lagi tapi lepas aku bagitau minggu depan ada periksa... terus senyap dan 'ibu... Kakak nak sekolahlah...'

Pagi tadi, nak sampai rumah pengasuh, kakak Irah 'ibu... kakak nak sekolahlah ibu...' Ni gara-gara taknak pergi rumah pengasuhler ni... 'kakak, kalau kakak pergi sekolah pun nanti cikgu suruh kakak balik sebab kakak sakit mata nanti berjangkit kat kawan2 kakak...'. Akhirnya dia senyap.

Petang, aku tengok keliling mata adik dah merah melecet sebab dia gosok dengan tuala. Habis merah, kesian pulak aku tengok. Aku harap cepatlah budak-budak ni sembuh.

AKU MMG GILA TRAFIK ! SO WHAT ??




Kepada yang nak join sempat lagi ni... Kisahnya di SINI.



Diceritakan oleh aku:

Aku kehilangan arwah nenek yang aku panggil wan ketika aku baru habis pantang anak pertama, di hari raya pertama Tahun 2004.

Flashback:
Masa aku disahkan mengandung anak sulung, aku menyembunyikan hal tersebut dari pengetahuan keluarga tetapi arwah wan dapat merasainya bila dia memegang perutku (masa tu arwah dah tak kuat - urusan harian diuruskan oleh anak-anak: mak dan mak sedara aku). Ketika itu aku bergurau berjanji dengan wan yang aku akan pulang bersama cicit dan aku mintak wan tunggu kepulangan aku sebab masa tu takde yang tahu aku baru nak masuk 2 bulan. Selepas tu aku langsung takde balik kampung sehingga aku selamat melahirkan anak.

Petang raya pertama (beberapa hari selepas habis tempoh berpantang) aku pulang ke kampung dengan perasaan yang berbelah-bagi - tak seronok cuma aku tak tahu kenapa dan aku memang tak tahu yang wan aku memang dah sakit teruk, cuma menunggu masa...

Sampai di kampung, Ya!Allah, kesian sungguh aku tengok wan, memang sungguh uzur aku tengok. Aku cuma menjenguk sekejap dan memberi laluan pada pakcu aku bawa baby masuk untuk jumpa wan, aku pula terus mandi.

Masa tu aku dengar si kecik tu menangis dalam bilik wan, terfikir kenapa baby aku nangis, dua kali pulak tu. Tiba-tiba... Pakcu panggil aku suruh cepat keluar, terkejut sebab masa tu dah maghrib... Hubby bagitahu yang wan dah takde. Hah...??? Aku ingat hubby main tapi pakcu turut sahkan.

Masa tu baru aku teringat yang berkemungkinan wan tunggu aku balik dengan janji nak bawa cicit. Rupa-rupanya lepas wan tengok baby... wan pun pergi.

Lebih terkilan di hati, aku hanya mampu tengok orang menguruskan jenazah, nak tolong mandikan pun tak dapat sebab keadaan aku masa tu ditambah pula dengan adanya si kecil. Lagi sedih aku tak dapt mengiringi arwah untuk dikebumikan - dihalang berbuat demikian. Sedih sangat2 aku rasakan... Aku rasa macam menyeksa diri arwah disaat akhir nafasnya, 9 bulan arwah menanggung sakit menantikan kehadiran cicit di sisi.

Tiap kali munculnya Syawal pasti aku rasa sedih dan bersalah sesangat.

Wan... ampunkan Along wan... Along terkilan sangat2.

(masa taip ni pun kutahankan airmata dari keluar)

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...